All we do is travel

23. November 2018

Karmen Rebernik

»Just do it« ali mami, v Ameriko grem!

Karmen je letošnje poletje preživela v Wyomingu v ZDA, v čudovitem resortu, ki leži ob reki in je obdan z naravo. Tokrat s tabo deli izkušnjo, kako je potekal celoten postopek prijave na delo, ki ji je zagotovil eno najlepših poletij v življenju.
 
 
Živjo. Moje ime je Karmen in letošnje poletje bom preživela čez lužo. Ker prihajam z vasi in ker vikende najraje preživim visoko v gorah, si želim Ameriko spoznati z druge perspektive. Moja želja ni prehoditi (pre)velika mesta in spoznavati njihove trgovske centre – ne, želim si jo zares spoznati, občudovati njihovo naravo, ki je tako drugačna od naše, prehoditi čim več nacionalnih parkov in stopiti v stik z njihovo kulturo. Iz tega razloga bom slovenske hribe za kratek čas zamenjala za ameriške. Čas je. In ja, mami, v Ameriko grem. Sama. Najtežja stvar je bilo prepričati mami, da prav zares grem in da bo z mano vse v redu in kar nekaj časa sem jo prepričevala, da se je sprijaznila z mojim odhodom. Punca, ki gre sama v Ameriko, še vedno dobi odziv: »Ojoj.«. Zakaj?
 

  
Čeprav me nikoli ni prav zares vleklo v Ameriko, sem si že nekaj časa želela izkusiti to svobodo, o kateri govorijo vsi, ki so že odšli tja prek programa poletnega dela v ZDA. Pred dvema letoma sem bila tudi na predstavitvi tega programa, ki ga organizira STA potovanja, in ves čas sem od oseb, ki so že bile v Ameriki, poslušala, da je to ena izmed njihovih najboljših odločitev. A sem vsako leto to željo opustila, saj mi študij tega ni dopuščal. Prav tako me je tudi omejeval nepotreben strah, da bi se čez lužo odpravila sama. Sama v Ameriko? NI ŠANS.
»Sometimes what you're most afraid of doing is the very thing that will set you free.« Nočem biti še ena, ki živi povprečno življenje v varni coni udobja  in si ne upa razpreti kril in živeti življenja. Še večji klik pa je v moji glavi naredilo spoznanje, da v Sloveniji delam za minimalno plačilo dve deli hkrati, po 10 ur na dan in ne le, da je mesečni zaslužek zelo majhen, poleg tega mi ne ostane nič prostega časa.
Zato sem januarja letos izpolnila prijavnico na Footprintsu in se prijavila na program poletnega dela v ZDA. 
Kmalu zatem je sledil sestanek pri Anici v potovalni agenciji STA potovanja, kjer sem opravila prvi intervju in sva še dokončno izpolnili prijavnico. 
 
PRIJAVA 
 
Sledi izbira dela. Kmalu po intervjuju sem dobila dostop do baze prostih del. Način izbire je zelo podoben kot pri nas, ko na študentskem servisu iščemo delo. Moja naloga je bila izbrati 7 različnih del pri vsaj 4 različnih delodajalcih. Pri izbiri sem se bolj osredotočila na sam kraj dela, saj mi je bolj pomembno, da bom te 3 mesece preživela nekje, kjer bom lahko prosti čas preživela v naravi. In izbrala sem zvezno državo Wyoming – meni osebno enega izmed lepših delov ZDA.
»New e-mail arrived!« Juhu, dobila sem delo, delodajalec me je izbral in »Wyoming, I am coming.« Sprejeta sem bila v manjši kraj, ki je od parkov Grand Teton in Yellowstone oddaljen le dobro uro. Kaj bom delala, bom izvedela šele, ko bom prispela. Vem le, da bom v čudovitem resortu, ki leži ob reki in je obdan z naravo – to pa je tudi vse, kar potrebujem. Divjina in kavbojski stil življenja. Komaj čakam!
 

 
Ker sem program plačala v enkratnem znesku, sem imela eno skrb manj. Tako sem do maja brez skrbi in obveznosti čakala na e-mail od Anice in Klementa. Ureditev vseh potrebnih papirjev in dokumentov do datuma prvega intervjuja in poravnava stroškov v enkratnem znesku se poleg tega, da imaš eno skrb manj, splača tudi zato, ker dobiš nekaj evrov popusta.
 
INTERVJU IN PLAČILO 

Poleg nekaj dokumentov, ki jih je bilo še treba izpolniti prek spleta, sta mi ostali le še izbira in plačilo zavarovanja ter obisk ambasade, kjer ti izdajo vizo. Na ambasadi opraviš zelo kratek pogovor s konzulatko, ki ti zastavi nekaj vprašanj, kot je, zakaj greš v Ameriko in podobno. Uf, tudi to mi bo ostalo v spominu. Sploh ne vem, zakaj, ampak dan pred obiskom in tudi nekaj minut pred vstopom na ambasado so živčki delali na polno. Popolnoma nepotrebno. Mislim pa, da so bili ti živčki posledica zavedanja, da sedaj zares grem. Ko sem čakala pred ambasado, sem spoznala še tri punce, ki potujejo v ZDA same in takrat sem začutila občutek ponosa. Sama pri sebi sem rekla »BRAVO, punce!«. Kot si prej nisem predstavljala, da bi potovala sama, si sedaj ne predstavljam, da bi se v to dogodivščino podala še s kom drugim. Sedaj sem le jaz in počela bom lahko vse, brez prilagajanja drugi osebi. Tako sem z ambasade odšla z nasmehom, ponosna in srečna.
 
ZAVAROVANJE, OBISK AMBASADE in VIZA 
 
Vse obveznosti so za mano in ostala sta le še odštevanje in pakiranje. Odločila sem se, da tako kot vedno do sedaj – čeprav odhajam za 4 mesece – pri pakiranju ne bom komplicirala. S sabo bom vzela le toliko oblek, kot jih res potrebujem, če bom pa kaj potrebovala, bom to kupila v Ameriki. Itak je bolj poceni kot tu. Veliko bolj sem osredotočena na to, da zadnje dneve preživim z osebami, ki jih imam najraje in uživam zadnje proste dni v Sloveniji.
Dnevi tečejo, datum na koledarju je vedno bližje in vedno bolj spremljam dogajanje v Wyomingu. Navdušenje se stopnjuje in strah pred neznanim se krepi v pozitivno smer.
 
Tudi ti sanjaš, da bi naslednje poletje preživel »čez lužo«? Prijave za poletno delo v ZDA so že odprte, zato si zagotovi eno najlepših izkušenj. Vabimo te, da se udeležiš kakšne izmed predstavitev, ki jih prirejamo, ali se oglasiš na sestanku v našem oddelku za delo v tujini in izveš še več informacij.
 
Ali je poletno delo zame?
 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb