All we do is travel

31. Avgust 2018

Anja Zorko

Aloha iz »raja« na zemlji

Na kaj pomislite, ko slišite besedo Havaji? Verjetno na rajske plaže, morje, sonce in počitek. Verjetno res zgleda tako, če se na Havaje odpraviš samo na počitnice. Ko pa se za nekaj mesecev na ta rajski otok preseliš, življenje zgleda malo drugače, saj na urniku ni samo poležavanje in pitje mai-taija, takrat se je treba soočiti s kar nekaj dejstvi. 
 
Slika 1: Najljubši del dneva
 
Ko sem prijateljem povedala, da se čez poletje odpravljam na Havaje, kjer bom delala in kasneje potovala, so se nad mojo idejo vsi neverjetno navduševali in bili prepričani, da se odpravljam v raj, kjer bom neizmerno uživala. Ja, trenutno se imam lepo in super, a priznam, da začetek ni bil najlažji. Običajno beremo zgodbe ali intervjuje o tem, kako se ljudje preselijo v drugo državo, kjer imajo vsi neverjetno srečo, da takoj dobijo sanjsko službo, stanovanje in prijatelje … in kjer želijo ostati za vedno. No, jaz te sreče na žalost nisem imela. 
Velika prednost je, da je Lahaina (na otoku Maui) izjemno turistično mesto in službo dobiš v sekundi (to velja tudi za druge turistične predele Havajev). Sploh če nisi izbirčen. Greš po glavni ulici in tudi če želiš delati v 10 različnih barih/restavracijah/trgovinah – v Lahaini to ne bo težava. Druga prednost je, da so ljudje izjemno prijazni in odprti. Ni težko spoznati novih ljudi in si ustvariti družbe. Vsi so pripravljeni pomagati in druženje na plaži ali ob surfanju nikomur ni tuje.
 

Slika 2: Druženje v prostem času nikomur ni tuje
 
Po vsej verjetnosti se sedaj sprašujete, kaj mi torej manjka. Sicer tudi sama tega še zdaleč nisem pričakovala, a največ stresa mi je povzročilo iskanje stanovanja. Naj najprej omenim, da se mesečna najemnina sobe (ki jo moraš deliti z več ljudmi, lokacija pa je oddaljena od centra) začne pri 550$, vendar se večina najemnin vrti okoli 1000$/mesečno. Občutek, da ne veš, kje boš spal naslednjo noč, mi je bil popolnoma tuj in ja, težko se je bilo spopasti s tem. Sploh ko cel dan delaš in na koncu dneva ne veš, kje boš pristal. Na začetku sem prebivala v hostlu za 50$ na noč (kar je minimalna cena nočitve na otoku). Čez nekaj časa sem v hostlu pomagala, da je bila cena nočitve malo nižja, a v nedogled takšno življenje pač ni šlo, saj se moreš vsakodnevno seliti iz sobe v sobo, prestavljati prtljago in nemogoče se je nekako ustaliti in si ustvariti ritem. Sicer se mogoče življenje v hostlu sliši zabavno, a ko vsakodnevno delaš po 10 ur, si včasih zaželiš malo časa zase, zato sem se po 3 tednih odločila, da se izselim. V tem trenutku izselitve sicer ne obžalujem, a priznam, da je bilo to najtežje iskanje prenočišča do sedaj (pa sem živela že v kar nekaj tujih državah). 
Po stotih neodgovorjenih klicih, smsih in e-mailih brez odgovora sem skoraj že obupala in razmišljala o selitvi v San Diego. No, na srečo sem po nekaj dnevih končno našla sobo, ki je bila na žalost kar oddaljena od centra (kjer preživim večino dni), še bolj žalostna pa je bila cena – 1200$ na mesec. Ker pač nisem mogla kaj dosti premišljevati in izbirati, sem si poiskala še dodatno službo in se vselila. Na srečo so bili lastniki toliko prijazni, da so me vozili na delo, vsaj dokler si ne bi kupila avta. Za uslugo sem jim bila sicer neizmerno hvaležna, a sem se nekako počutila izolirano, saj razen na delo nisem zaradi prevoza in razdalje šla nikamor. 
 

Slika 3: Ne samo prenočišča, tudi ananas prodajajo po presenetljivo visokih cenah
 
Nekega večera pa sva šla z mojim najljubšim havajskim sodelavcem na večerjo in po mojem »jamranju« mi je ponudil, da se lahko preselim v njegovo hišo, kjer živi z babico in sestro. In kar je najboljše, je predvsem to, da ima hiša super lokacijo, tako da lahko vsepovsod pridem peš ali s kolesom, še bolje pa je, da imam sedaj pravo havajsko družino.
 

Slika 4: Priprave na hurikan Lane in izpraznjene police trgovin
 
Kot ste verjetno slišali, se ravnokar spopadamo s hurikanom in ostalimi problemi. Že nekaj dni smo brez elektrike, moja baterija pa gre trenutno proti koncu, tako da kaj več o havajskem življenju in mojem delovniku naslednjič. :)
 
- Anja
 
 
 
 
 
Ali je poletno delo zame?
 
 
 

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

Izberi si novice zase

All we do is travel

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Preberite več o piškotih.

STA potovanja
Trg Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana

080 47 42

info@stapotovanja.com

Vsak delavnik nas med 8. in 17. uro dobite na telefonskih številkah:

LJUBLJANA
T: 01/ 439 16 90
T: 01/ 439 16 91
M: 041 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana

ZAGREB
T: +385 1 488 63 40
M: +385 99 488 63 40
F: +385 1 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb