Stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Elektronska karta

Elektronska letalska karta

Kaj je to elektronska letalska karta?

Pred desetimi leti so vse letalske družbe izdajale papirnate letalske karte in potniki brez dejanske vozovnice niso smeli leteti. Če je kdo takšno vrsto avionske karte izgubil, so bili s tem povezani dodatni stroški in komplikacije.

Danes praviloma vse letalske družbe, ki so članice združenja IATA, izdajajo le še elektronske letalske karte, kar pomeni, da je tvoja letalska vozovnica vezana na posebno številko in je dokument, ki ga dobiš pri nas, le neke vrste potrdilo o izdani karti. Ko se odpraviš na letališče, je še vedno dobro, da imaš to potrdilo s seboj, saj je na njem napisana številka tvoje karte. Na srečo je številka shranjena v sistemu, kar pomeni, da nisi v tako velikih težavah, če potrdilo izgubiš. Nekaterim letalskim družbam in letališčem celo zadošča le osebni dokument. Kljub temu ti priporočamo, da natisnjeno elektronsko karto še vedno skrbno shraniš.

Kaj pomeni xyz na moji letalski karti?


1 - Naslov agencije, ki je karto izdala - v tem primeru smo to mi.

2 - Datum izdaje letalske karte.

3 - Ime potnika, ki potuje.
4 - Naša telefonska številka - v primeru težav, vprašanj in/ali komentarjev nas vedno lahko pokličeš.
5 - Letalska družba, ki je izdala tvojo karto, kar ne pomeni, da so vsi tvoji leti pri tej letalski družbi. Nekatere letalske družbe imajo med seboj sklenjene pogodbe, zato so lahko tvoji leti pri različnih letalskih družbah.
6 - To je številka tvoje elektronske karte. Priporočamo, da si jo shraniš na telefon ali na računalnik, v primeru da izgubiš svojo karto.
7 - Na tem mestu najprej stoji 6 mestna Amadeus koda, s katero lahko na spletni strani Check my trip preveriš podatke o svojem letu. Poleg včasih stoji tudi 6 mestna koda posameznih letalskih družb. Te včasih potrebuješ pri Web Check-In (spletna prijava na let).
8 - V prvi vrstici je izhodiščna točka določenega leta, v drugi pa destiancija. Včasih je dodan še terminal, s katerega letiš. Ob samem mestu je včasih tudi ime letališča ali koda.
9 - To je številka tvojega leta. Začne se z dvomestno črkovno kodo, ki predstavlja letalsko družbo (JP - Adria Airways, LH - Lufthansa itd.). Sledi dejanska številka leta pri tej letalski družbi. Ta podatek je pomemben sploh zaradi iskanja pravega mesta vkrcanja na letališču, saj večina označb prikazuje številke letov.
10 - Datum in ura odhoda. Bodi pozoren, da moraš na letališče priti nekoliko prej (odvisno od leta in letališča) - priporočamo 2-3 ure. POZOR: Vsi časi in datumi so vedno lokalni. Torej čas odhoda se ravna po času, kjer je letališče odhoda.
11 - To je koda, ki določa ceno in pravila tvoje karte.
12 - Čas prihoda - običajno gre za isti datum, kot pri odhodu; če ne, je to vedno označeno (+1 oz. dejanski datum). POZOR: Tudi tu so časi in datumi lokalni, kar pomeni, da se čas prihoda ravna po času, kjer je letališče pristanka.
13 - Gre za čas veljavnosti tvoje karte - to ne pomeni, da se na letalo lahko odpraviš kadar koli med napisanima datumoma, ampak da je možno za doplačilo znotraj teh datumov napraviti spremembo datuma, če to seveda dopuščajo ostala pravila.
14 - Stolpec označuje, koliko ptrljage lahko čekiraš na letu.
15 - Označuje stanje tvoje karte - tukaj vedno stoji OK, saj sicer karta ne bi mogla biti izdana.
16 - Gre za rezervacijsko klaso - ta določa ceno in pogoje tvoje karte. Običajno so nižje klase cenejše, a ne omogočajo tolikšnih sprememb. Klasa označuje tudi, v katerem razredu letiš.

Za vsa dodatna vprašanja nas lahko pokličeš na 01 / 439 16 90 ali pišeš na info@stapotovanja.com.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine
Zanima me kje se najbolj
Evropejec, to poznam. Tudi jaz
Ok.Nisem prebrala vsega... ampak lepota
Prodam Malarone (GlaxoSmithKline 250mg/100mg), cena
Prodam Malarone (GlaxoSmithKline 250mg/100mg), cena
jaz te razumem
Oh no! Kaj imaš pa
zdravo, mene zanima to
Za 15K za hišico si
Morda nisi na pravem forumu?
- Slovenka zjutraj bo vstala,
europejec, kam pa greš? daj
zdravo , včasih kam grem, za
Hahaha ene ženske pa res
Matej dej res me zanima
Bi sel kdo zdaj? Dol
Dalec od tega da bi
Fajn...  pol se pa ne
To je pa tezko vprasanje.
Matej glede na to, da
Resnicno: malo je heca, malo
Jaz ne iščem sopotnika, ti
haha Evropejec, res je, dobro
Kaj je to elektronska karta?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90
 
STA potovanja Nova Gorica
Tolminskih puntarjev 4
5000 Nova Gorica
novagorica@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20


Kje nas najdete ...

© STA Potovanja. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™