zivjo
sama še nisem bila na tej poti, sem pa brala potopis...pot se začne že nekje v Franciji, vendar dopiš "diplomco" če prehodiš minimalno 100 km.torej je dolžina potovanja-romanja dolga od dolžine poti, odvisno od kod boš štartala...glede ruzaka-čim lažji...
zivjo! Ja, menda je to super zadeva... 800 km, ce jo prehodis v celoti, menda ti vzame okoli 1 mesec hoje, vsi ki si jo prehodili pravijo da je nora izkusnja...
Najlepse je iti maja ali septembra... poleti je menda prevroce, ceprav najvec ljudi vseeno to pot prehodi poleti. Sama prav tako nameravam iti na to pot drugo leto septembra. Veliko informacij se da dobiti na internetu, imas zarisane poti, vsa prnocisca kjer lahko spis, veliko koristnih informacij pa je tudi v Lonely Planetu. Te se kaj zanima? :)
Živjo,
Tudi sam sem letos (2006) spomladi prehodil celotno Francosko pot v 27 dneh, od St. Jean Pied de Porta do Fisterre. Če želiš dodatne informacije, mi piši (Contact na moji osnovni strani www.nagaju.com) in rad ti bom pomagal. Nekaj stvari je dobro vedeti v naprej. Kratek dnevnik pa si lahko ogledaš tudi na:
http://www.nagaju.com/walk/index.php?event=3
Buen Camino!
Živjo
"el camino" me je okužila, zato sem se odločila za letošnji maj (16.) z letalom do Paua ter povratek konec junija 2007.
Če je kje še kakšen navdušenec za peš romanje naj se mi oglasi
Lani poleti sem sama prehodila Camino od St. Jean Pied de Porta do Santiaga. Na romanje sem odšla brez posebnih kondicijskih priprav, vendar z močno voljo in vztrajnostjo. Pot sem prehodila v 30. dneh. Je dobro označena in se ne da izgubiti. Obstaja ogromno vodnikov z natančnimi zemljevidi in opisi poti, ki jih najdete na Amazon.com, tu in tam pa se najde kak angl. vodnik tudi v knjigarni Konzorcija MK v Ljubljani. V slovenščini obstajajo 3 knjige: Marjeta in Metodij Rigler - Blagor vama, uboga reveža (samozaložba), Nace Novak - Camino (Mohorjeva družba) in Shirley MacLaine - Camino, Po stezi zvezd. V Ljubljani obstaja Društvo prijateljev poti sv. Jakoba, ki ga vodita zakonca Rigler in v katerem se družimo tisti, ki smo že ali še bomo prehodili Camino (users.volja.net/ursarigler/camino.htm), pri njiju se dobi tudi njuna knjiga. Za dodatne informacije mi lahko pišete na: lepej.nina@siol.net ali pokličete na 041-780-845. Buen camino.
Kolikor je meni znano, je to romarska pot, kar bi naj pomenilo, da romarji pot opravijo peš.
Mene pa me mika, da bi to pot opravil s kolesom.
Na tej poti, "caminu", poteka tudi promet, redkejši,gostejši?? A ste zapazili tudi kaj kolesarjev na poti ? Po internetu sem zapazil tudi več poti,ki prčnejo na različnih koncih francije pa tudi španije, kaj priporočate?
Pozdrav vsem!
S punco štartama 12. maja 2007 iz Ljubljane:
Ljubljana->London STN (EasyJet)
V Londonu prespima
Naslednji dan London STN ->Biaritz (Francija zahod z RaynAir)
nato bus do Bajonne in vlak ca 1 uro do St Juan Pied de Port
potem imava 33dni za hojo
16. junij Santiago->London STN kjer zopet prespima
17. junij London STN -> Ljubljana
Letalske Vozovnice so stale 540€ za vse 4 lete za oba skupaj torej 270€ na osebo.
Letos julija se odpravljam na "el camino". Gre še kdo?
planirava v juliju, iščeva še optimalno varianto prevoza
vlak - avion
Najina pot je uspela - 1 teden sva že doma. Nisva neka huda športnika in tudi na pot sva se podala 1mesec in pol po tem ko sva sploh izvedela za Camino de Santiago. Pred odpravo sva šla čez vikende na 2-3 urne pohode v bližnje hribe in enkrat na 7Km dolg hribovski maraton. Skratka kondicijo dobiš na poti. Potrebna je močna volja in pravilna oprema. Nikar pretežkih nahrbtnikov in preveč balasta. Čevlji naj bodo nizki in lahki. Če kdo potrebuje seznam potrebščin, imam dobro dodelan spisek že od svojih predhodnikov z nekaj mojimi popravki. Splača se ga upoštevati.
ja, spisek bi prav prisel, na pot se odpravljam septembra, tako da ce mi lahko pomagas s kaksnimi info... ktkusmtku@gmail.com
lp
seveda - kolegici sem ga že poslal. Pišite mi na mail matej.zeme@gmail.com
BUEN CAMINO
Z ženo greva na pot iz Benetk do Londona nato do Valladolida.Pot bova začela v Leonu. Problem je le prevoz iz Santiaga do Valladolida od koder imava avion 16. julija.
poizkušal sem že na marsikateri spletni strani a nobenih koristnih podatkov. Ali kdo ve kako je sto prometno povezavo. HVALA
Če pomaga informacija: midva sva letela iz Santiaga v London (Rynair) za okrog 60€ na osebo z vsemi taksami.
lp Matej
Lep pozdrav.
Letos septembra želim v 30 dneh obhoditi pot Camino di Santiago. Zanima me, ali se je mogoče priključiti kakšni skupini, saj se na to pot ne bi rada odpravila sama. Problem je tudi, ker tekoče ne govorim nobenega tujega jezika.
Pišite mi na: neja.pogorevcnik@gmail.com
tut jst sem že prehodila camino, samo od Leona, ker ni bilo časa za več, mi je bilo ful žal, ampak drugač ni šlo...
iz Santiaga imaš prevoz skoraj do povsod v Španiji, če predložiš diplomo o prehojenem caminu, ti dajo ponekod popust (vem, da zih za letalo, za bus se pa ne spomnim, kako je bilo). So ful dobre avtobusne povezave, tako da ne bi smelo bit problema.
na caminu srečaš take in drugačne ljudi, vem, da sem se na začetku mal spraševala, a so vsi tam nori al je kaj narobe z mano. Pol je bilo pa bolš, super ljudje (mogoče sem tut jst postala mal "nora") ;-) Eni so verni, eni ne, eni pridejo žurat, eni razmišljat, vsak hodi svojo pot in včasih se poti križajo in je super fajn.
Znanje jezikov ni tok problem, sem videla ljudi, ki niso znali kaj dosti, pa so se imeli glih tok fajn.
Je pa res pomembno, da ne vzameš preveč stvari s sabo - v glavnem si skoz v civilizaciji in se da vse kupit na poti.
Buen camino!
|
03.09.2012 - 30.06.2013
|
|
|
27.06.2013
|
|
|
29.06.2013
|