Stran uporablja piškotke Sprejmi Zavrni Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Forum
Dodan: 03. 06. 2012 @16:49:39
IRAN - Nasveti, izkušnje?
Potnik
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0

Živjo!

V poletnih mesecih se obeta potovanje v Iran z avtomobilom... Zanima me kaj glede izkušenj tistih, ki ste v Iranu bili v zadnjem času.

Skrbijo me predvsem grožnje Izraela, o mogočem napadu na Iran? Je sploh kaj na tem?

Prebiral sem tudi stare poste na sta-ju, a so vsi letnik 2007 in starejši, zato bi bil izredno hvaležen za kakšne informacije glede prehrane, infrastrukture, kakšnih posebnih opozorilih itd.

Aja, pa z besedico "avtomobil" je bil mišljen avtodom. Ceste so na splošno pohvalili, tako da upam, da ni večjih težav.

Če kdo ne želi pisati na forum, mi lahko napiše tudi mail na:

alexander1206great (afna) gmail . com

Dodan: 03. 06. 2012 @18:34:14
Re: IRAN - Nasveti, izkušnje?
MarkoP
Registriran uporabnik

Glede izraelskega napada bo najbolje, da se obrneš na njihovo ministrsvo za obrambo (al napad)

Resno: pot čez TR bo dolga in draga, zelo draga. V Iranu so ceste (vsaj med večjimi mesti) dobre (veliko tudi AC). Prometne navade pa katastrofalne  - težko boš našel kak avto, ki ni vsaj opraskan. Več ali manj ima prednost večji, močnejši ali vsaj bolj razbit avto. Nič nenavadnega ni traktor brez luči, ki ti ponoči pripelje nasproti po AC. Mesta so kaotična (sploh Teheran), v krožiščih imajo prednost desni in ne levi, kot pri nas. Če imaš bencinarja - neosvinčen bencin NI samoumeven, nasprotno. Vroče bo, zelooo vroče. Izven glavnih prometnic so usmerjevalne table in napisi zgolj v farsiju.

Mimo prometa - z naskokom najbolj prijazni ljudje na planetu! Vsaj velika večina in z veseljem ti bodo pomagali na vsakem koraku, kilometru - tudi brez črke znanja angleščine.

Dodan: 03. 06. 2012 @23:07:08
!!!!!!
Gost

Promet v večjih mestih je katastrofa, sploh Teheran, za tak promet moraš tam gor rasti in se prepustiti toku, če se boš držal EU pravil se ne boš dolgo vozil. Verjetno boš imel dizla, zato na črpalki počakaj kakšnega kamionarja pa naj sebi natanka in potem še tebi ti mu pa potem plačaj, bo šlo skoraj zastonj skozi. Drugače za tujce obstajajo neke kvote goriva, ni kar samoumevno, da tankaš kolikor želiš. Ljudje so zelo prijazni, to je posledica izolacije in posledično so veseli obiska, je pa država zelo militantna in se zna zgoditi, da boš na policiji ali v kasarni razlagal, kdo si in zakaj si tam. Tudi prenočevanje v puščavi ali kje za cesto ni samoumevno, vsepovsod so vojaške kontrole, nadzorni stolpi "preže" najbrž z nekim namenom. Kratke hlače odpadejo, razen če boš igral nogomet, če boš imel sabo žensko mora imeti na glavi ruto ali šal, uglavnem lasje morajo biti pokriti. Kot omenja predhodnik, te bo že pot do tja stala malo bogastvo, ceste imajo boljše kot pri nas.

Dodan: 03. 06. 2012 @23:59:39
MarkoP
Registriran uporabnik

Se popolnoma strinjam s "!!!!!!" Dopolnil kar sem pozabil. S količino gorivo sem imel probleme le v "bližini" (nekaj sto km) TR meje, v notranjosti ne. Ja, zna se zgoditi, da boš kakšno uro, dve, tri, šest moral na policijski postaji razlagati kaj te je prineslo v Iran - prijazno, ob čaju, a cajt teče.

Dodan: 04. 06. 2012 @02:36:52
Potnik
Gost

Živjo!

Hvala za odgovore, pa grem lepo po vrsti..

Ker je avtodom na kombiju Fiat Ducato, pije dizel.. S tem "švercanjem" na kamione deluje preverjeno? Da ne bo iz kučice priletel kdo s kalašnikovom, ker hočem ogljufat njihovo državo?

Čez TR smo se vozili že parkrat, nazadnje lani poleti, vse do Anamurja, nad Ciprom.. Dolgih voženj smo tako vajeni vsi.. Tudi ne bo tako dolgotrajno, ker sva dva voznika in se bova izmenjavala.

To logiko (večji je močnejši) ima očitno ves arabski svet.. Pred leti v Maroku je vladal približno podoben kaos kot ga opisujeta. "Edina" poškodba je bila 300€ vredna poškodba odbijača na srečo.

S tem jezikom me tudi malo bega. Večina folka tam jasno ne razume angleško. Kako se potem sploh razumevat, kot da se naučiš tistih par fraz iz LP-ja?

Kje je point omejitve tankanja bencina? Sicer pa v skrajnem primeru kantica ali dve rešita situacijo.

S policijo upam, da ne bo prav veliko opravka, ker gremo kot familija, in upam, da nas ne bodo obravnaval kot 4 evropske vohune..

Kratke hlače odpadejo tudi za moške?! Po izkušnjah znancev so glede teh muslimanskih običajev dokaj popustljivi, tudi ženskam ni potrebno imeti las pokritih v celoti ampak samo, da je nekaj čez?! Ima kdo sveže podatke, ker na 30°+ se pač ne nameravam pajsat v dolgih hlačah..

Glede žensk pa vemo ja.. Bomo naši dve zapakiral, da se vn ne bosta odmotale

Dodan: 04. 06. 2012 @07:55:17
!!!!!
Gost

Če greš gostovat v tujo državo se moraš prilagodit njihovim običajem, kar se dolgih hlač tiče je pač v javnosti treba nosit dolge hlače, ženska pa mora imeti nekaj čez lase, to se bo še posebno odražalo v manjših naseljih, v avtodomu pa bodi nag če ti paše.

Kar se kontrol tiče, je pač tako, mogoče boš imel veliko srečo in te ne bo nihče izprašal, drugače ti pa nekaj ur ob čaju in zmedenem navkrižnem zasliševanju, ob njihovi nemogoči angleščni ne uide.

Dodan: 04. 06. 2012 @08:20:05
MarkoP
Registriran uporabnik

Hehe, promet ni niti malo podoben maroškemu, prej indijskemu Ne bo 30+ ampak 40+. Dolge hlače obvezne! brez izjem. Ženske NE smejo imeti niti kratkih rokavov, pri rutah tolerirajo viden sprednji del las - v Isfahanu še malo več, v Yazdu malo manj. Če se temu ne nameravate prilagoditi - izberite drugo destinacijo. Pri vračanju kante z gorivom dobro skrij, ker ti jih bodo Turki drugače zaplenili (izpraznili). Nabavi si dober (papirnat) zemljevid (z malce sreče ga dobiš tudi v LJ) in kakšno knjižico (tudi LP bo OK), ki ima imena krajev napisana v farsiju. Za avto je nujen Carnet.

No, počasi se bomo vsega spomnili

Dodan: 04. 06. 2012 @10:20:44
s
Gost

kreditne,debetne kartice pustite doma,tam NE delujejo,cash,cash, dolarje,pa menjavanje na črnem trgu, samo napslosno ljudje so abnormalno prijazni in bodo pomagali,pa tudi vojsko in policijo za nasvet vprašajta,še boljsi odgovor dobiš ker se full potrudijo

Dodan: 04. 06. 2012 @11:36:53
Potnik
Gost

Ok, torej s sabo vzet najtanjše dolge hlače   Zgoraj majca s kratkimi rokavi je sprejemljiva? Kaj pa pri kopanju? Za ženske mi je razumljivo, da se ne slečejo, moški moramo v vodo tudi v dolgih hlačah? Če se gre kam na divje se lahko verjetno daš v kopalke, ali tvegaš obešenje?

Torej je očitno obvezno se psihično pripravit na parurna izpraševanja vojske...

Promet podoben Indijskemu? To zna bit mal sitno, ker približno poznam situacijo tam. Očitno bo najboljše če se v mestih pusti avtodom v kempu (jih sploh imajo?), pa potem peš oz. z busom naprej. V avtobusih imajo še vedno ločene sedeže za ženske in ločene za moške?

Glede keša sm že bral na netu, se bomo držal tega, ja.

Hvala vsem, ki ste pomagali pri odločitvi, jeseni pa pridejo fotke, če Izrael prej ne napade

Dodan: 04. 06. 2012 @11:50:03
S
Gost

tako metro kot busi mislim da imajo moznost da zenske gredo v svoj vagon oz svoj del busa ampak so pa lahko kjerkoli drugje tudi, na teh medmestnih busih ni bilo ločitve, edinole ce je kaksna bolj tradicionalna zenska po izgledu se zraven ne usest,če si moški...nič se vam ne bo slabega zgodilo...edinole prej omenjeni promet je totalna štala...

Dodan: 04. 06. 2012 @11:51:17
s
Gost

sčekiraj datume za letošnji ramadan, takrat je država v krču:-) na koncu pa se cene hotelov in busov dvignejo...

Dodan: 04. 06. 2012 @12:32:32
MarkoP
Registriran uporabnik

Mogoče, da se ja kaj spremenilo (dvomim), a poleg kreditnih kartic lahko doma pustiš tudi telefon. Imajo (so imeli?) en svoj sistem. V mestih sem avto zmeraj zapeljal na varovano parkirišče, potem pa peš, taxi... Res, da so ljudje sila prijazni in ti radi (in zastonj) zelo pomagajo, a to še ne pomeni, da ni tatvin. Kampa nisem videl nobenega. Marsikdo te bo z veseljem povabil k sebi na dvorišče, v hišo.... Na AC so nekakšna počivališča, pa na večjih črpalkah bo tudi varno. Drugače pa: when in Rome, do as the Romans do - kar se tiče kopanja in vseh ostalih stvari.

Dodan: 04. 06. 2012 @12:52:12
s
Gost

moj telefon,navadna nokia je delovala,normalno,2 leti nazaj

Dodan: 04. 06. 2012 @20:12:01
Potnik
Gost

Hm, tole z ramadanom zna bit res problem? Letos je baje od 20.7 do 18.8. Nameravali smo iti ravno v tem času...

Dodan: 07. 06. 2012 @13:01:11
s
Gost

ja takrat je ramadan,bil tam tocno v tem cajtu,pač trgovine so odprte,na ulici ne smes jest,lahko pa not v trgovini in so extremno uvidevni,itak vedo da si turist,pa na busih se lahko je ker se kao potuje,ko pa pride noč je pa akcija vsepovsod,tako da sam se moras zorganizirat glede hrane pa je,je pa manj domacih turistov na glavnih znamenitostih in je kul...kar se tega tice ni problema,mene bi bolj vročin skrbela pa neznanje perzijščine, ker jaz pac od ljudi ne pricakujem da kar znajo tuje jezike...vse bo kul

Dodan: 08. 06. 2012 @09:39:03
nisha
Gost

Kaj bi lahko kdo napisal kako je s pridobitvijo vize za Iran v LJ? A tudi potrebuješ tisto kodo? Kaken je postopek.

Najlepša hvala!

Dodan: 08. 06. 2012 @12:23:07
iran
Gost

Koda ni potrebna. Cena vize je 55 eur dobiš jo pa v enemu tednu. Odprti so pon-pet od 10.00-12.00 

Dodan: 08. 06. 2012 @15:36:32
Ben
Gost

Glede napada na Iran naj te ne skrbi. Logistika napada (koncentracija vojske, prisotnost US letalonosilk v zalivu, intenziviranje groženj, sestajanje varnostnega sveta, ultimati, propagandno prepričevanje svojega folka o nujnosti napada,...) traja ne manj kot dva, do tri tedne. Prej več.

Tudi mi se tja odpravljamo. Dobršen del časa bo šel za treking.Konec avgusta. Če se bo "proces" začel, bomo pač ostali doma. Tako bomo ob strošek za letalske karte, ki smo jih kupili že aprila, da so bile cenejše. V nasprotnem primeru se ne bojimo.

Dodan: 13. 06. 2012 @14:04:10
Irana
Gost

Zdravo,

še vedno sem mnenja, da imamo vsi neke predstave o Iranu - predvsem pa predstavo, ki nam jo kažejo mediji - sicer ne pravim, da je vse poštimano v Iranu kot mora bit, ampak politika pač naredi svoje. Tudi gožnje napada na Iran so že konstanta - vsake pol leta napovejo napad na Iran - tudi takrat ko sem sama bila v Iranu, je obstajala grožnja napada - pa še Turki so se vmešavali v Iraško vojno, ko sem prečkala Turčijo v Iran...

Sama sem bila v Iranu konec oktobra začetek novembra - in po vseh vodničkih piše, da je v tistem času v Iranu že začetek zime - kar za njih pomeni tam 24 stopinj - pa še v veliko hostlih sem videla, kako so si kurili peči - verjetno jih je zeblo, kajti navajeni so 40 stopinj :0) - seveda mi je bilo vroče, kajti moja tunika je bila štrikana jopica - zato sem lepo zavila v njihove trgovine in si kupila njihova ženska oblačila - ki so bila primerno debela - svetujem, da vzamete kaj iz lana s seboj ali pa srajco - je že res, da ženske imajo vedno tuniko z dolgimi rokavi in ruto - kar se rut tiče - v Teheranu vidiš lasje, ušesa pri ženskah. Kajti ruto nosijo skoraj na pol glave - toliko, da je - po drugih mestih vidiš manj lasi - vendar niso tako strogo zaprte kot v Arabskih državah - dosti bolj razkrite so bile - in z oprijetimi tunikami so bile videti še bolj privljačne kot pa bi bile sicer - sploh mlade ženske - kar pa nisem imela izkušenj v Arabskih državah, kjer so ženske dosti bolj zakrite - ne me razumeti narobe - tudi v Iranu so zakrite ženske vendar po mestih dosti manj - tudi komunikativne so bolj, vidiš jih delat v bankah, uradih, voziti avtomobile - celo flirtale so z mojim sopotnikom...

Kar se jezika tiče, svetujem, da se naučite brati vsaj številke - čeravno se vedno in povsod najde nekdo, ki govori angleško - ampak tako kot pa povsod ko greš potovat, malo se moraš znajti, ampak menim, da ni taaako hude panike z jezikom...

S policijo tudi nisem imela nooobenih težav - sploh jih nisem srečala in sploh nisem imela stika z njimi - sicer je že res, da so me dosti menjavali z Irankami - velikokrat se mi je zgodilo, da so pristopili k meni in začeli z mano govoriti po perzijsko, ker so mislili da sem prevajalka od sopotnika, ki je bil z mano... samo enkrat so prišli domačin v hostel za nama in hoteli, da pokažem pasuš, ker so mislili da je moj sopotnik peljal v sobo domačinko.... :0)

Kar se pa metroja in busov za ženske tiče - res obstajajo - ampak če imaš ob sebi moškega - moža - lahko sediš z moškim v vagonu, avtobusu, kjerkoli. Midva sva za vsak slučaj imela prstane na rokah - samo da se izogneva nepotrebnim komplikacijam....

Za hrano moram povedat da sva vedno iskala restavracije, po večini se odpirajo zvečer, čez dan pa je polno teh "fast food-ov" kar pač ne maram preveč...Zgodilo se je, da sva prišla v eno tradicionalno restavracijo, res lepo - takšno, ko sediš na tepihih - vendar nihče ni govoril angleško - pa je natakar poklical prijatelja po telefonu pa sva preko njegovega prijatelja naročila hrano....vedno se moraš znajti :0)

Men osebno je bilo potovanje po Iranu eno najboljših in z veseljem bi se vrnila tja - tako kot je že nekdo omenil - pač poskušaš se prilagoditi državi kamor greš - če ne res ne vidim smisla zakaj bi hodil tja?

Ampak ja meni so bili super ljudje, marsikatera predstava o Iranu se mi je razblinila in če se družiš z navadnimi ljudmi ugotoviš, da tudi oni ne podpirajo svojega predsednika, da pravijo, da živi 100 let za časom... da so zelo razgledani, da je zelo veliko izobraženih ljudi, dosti jih študira... nimajo pa Ameriškega pop-corna, nimajo diskotek, nimajo Mcdonald'sa - ampak a zato kaj slabše živijo? za mene osebno ne.... vendar, tako kot vsi, si pač želijo Amerike....

In samo tam sem doživla kilometrsko vrsto pred kinom.... hehehe....

Uživajte!

Dodan: 28. 07. 2012 @15:17:01
me
Gost

Hej!

je kdo že nazaj iz Irana? da bi delil sveže informacije in izkušnje... kje ste si urejali vizo? koliko časa traja postopek pridobitve le te? v postu zgoraj piše, da teden dni...pa je to realno? verjetno najprej porebujem karto, šele nato si lahko urejam vizo mar ne? kako pa je z spanjem po državi? so kakšne guesthouse oz. hostli varjanta?

hvala in lp

Dodan: 28. 07. 2012 @20:03:36
Tadej
Gost

če letiš tja, dobiš vizo na letališču

Dodan: 28. 07. 2012 @20:14:17
ziva
Gost

Hej ,popotniki tudi jaz sem hotela iti letos v iran...Eni pravijo da je varno drugi ne...Na vladni strani sm si prebrala tole :
 http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/azija_kavkaz_in_bliznji_vzhod/iran/

Odločila sm se da letos raje ne grem..Vsa ta napestost mi je malce rizicna ker sem hotela potovati proti pakistanu in pise da ni najboljsa opcija tja rinit....Bila sem na vojaski misiji v afganistanu in me tudi to skrbi...Da me ne dobi kaksna njihova obvescevalna sluzba v roke...
Ljudje pa so zagotovo ful prijazni in radi pomagajo...tako da zelim vsem ki boste potovali tja veliko lepih trenutkov.

Lp 

Dodan: 28. 07. 2012 @22:19:50
Tadej
Gost

če se držiš glavnih cest, če potuješ v skupini (se pravi bus), potem mislim da ne bi blo panike... in tud vlada se reees bori proti vsem ki se kakorkoli dotaknejo turistov...

na splošno je pa iran popolnoma varna država, mislim predsvem na kraje, kjer se gibljejo turisti - tehran, jazd, širaz, isfahan, otok kiš, kaspijsko jezero, cel severni iran, itd...

tako ali tako pa zmeraj preverjaš informacije o varnosti na samem licu mesta.

glede afganistana...če maš žig notri in te to skrbi, potem zamenjaj pasport ali si naredi še drugi pasport... čeprav drugi pasport je mišljen predsvem če zbiraš v enem žige "terorističnih držav", v drugem pa žige zda, izraela, itd...

Dodan: 29. 07. 2012 @07:55:58
gost
Gost

Jaz bi si vizo prej uredil in se ne bi zanašal na to, da jo bom dobil na letališču!

Dodan: 29. 07. 2012 @19:50:34
me
Gost

Hvala za info. Vem, da jo lahko dobiš pri vstopu v državo, samo kaj pa če potuješ več kot 14 dni? kako pa je potem? je edina možnost dunaj? predvsem me zanima, koliko časa čakaš, da si jo urediš?

lp

Dodan: 29. 07. 2012 @22:38:31
Tadej
Gost

v ljubljani je iranska ambasada....bi najprej uprašal tam...

Dodan: 30. 07. 2012 @07:32:51
gost
Gost

Najprej poskusi v LJ, potem imaš pa ambasado tudi v Zagrebu, kjer jo čakaš nekaj dni.

Dodan: 30. 07. 2012 @08:20:34
nk
Gost

tudi jaz planiram potovanje v Iran, vendar šele konec oktobra-začetek novembra in upam, da do takrat ne bo kakšne bedarije s strani američanov
Mi je pa kolega svetoval glede vizuma, da naj ga raje uredim v LJ, saj se zna zgoditi, da ti ga na letališču mirno zavrnejo... in da je prav zaradi tega let. karto bolje vzeti z zavarovanjem...

Dodan: 01. 08. 2012 @18:43:58
me
Gost

Hvala za koristne info. po podatkih iranske ambasade v lj se da dobiti viza v roku enega tedna  če bi kdo delil kakšn info glede nočitev...dobrodošel

lp

Dodan: 01. 08. 2012 @20:44:58
gost
Gost

Po vseh mestih imaš hotele in podobno, za razumno ceno, tako da ni panike.

Dolge hlače so obvezne, baba mora imeti lase pokrite z ruto ali šalom!

« prejšnja 1 2 3 naslednja »
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

Aja, še kar se varnosti
Peru je super država za
Branči mi lahko daš še kakšno
@jansi. Jaz sicer ze imam 
Mislim, da imaš praktično pri
Živjo, razmišljam da bi si odprl
Bil v Vietnamu april 2013.
Tisti, ki ponujate poceni karte,
Kdo zrihtal? Kaj?   Mene zanima še
Aha, potem so pa karte
Jaz sem manj kot minimalca
Ne vem sicer koliko so
AIRFRANCE poglej, ima nekaj ugodnih
Živjo, mene pa zanima koliko bi
Jaz sem včasih prevajala. To
Ali so študentske letalske karte cenejše od rednih?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA potovanja Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni Čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

24.08.2013 - 28.08.2013
28.06.2013
10.10.2012 - 30.06.2013
31.07.2013
24.07.2013
18.12.2012 - 30.06.2013
Vse vstopnice »

© STA Zagreb d.o.o.. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™