Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Forum
Dodan: 12. 04. 2012 @10:25:09
Tanzanija-antimalariki
Metka
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0

Hei

Se opravičujem, če je že bila ta tema, ampak je žal, nisem zasledila.

V glavnem, julija se odpravljam v Tanzanijo (v bistvu na Zanzibar). Zasledila sem, da so obveni antimalariki.

A preverjajo, če imaš dovolj tablet? Ste jih jemali?

lp

Dodan: 12. 04. 2012 @10:41:09
Re: Tanzanija-antimalariki
m.
Gost

antimalarikov ne jemlješ zato, ker bi kdo preverjal, ampak zato, ker je malarija zelo nevarna, pri enem tipu plazmodija tudi potencialno smrtna bolezen. Kljub prepričanju nekaterih popotnikov, da malarije na Zanzibarju ni več, to ne drži. Antimalarična zaščita je potrebna.

Dodan: 12. 04. 2012 @11:08:57
zanzibar
Gost

jaz če bi šla še enkrat jih ne bi - seveda je to moje mnenje, sem pa bila tam konec maja začetek junija

Dodan: 13. 04. 2012 @22:57:40
tom
Gost

oj-prepotoval celo Tanzanijo,Kenijo,Gano,Ugando,Etiopijo itd. samo prvič sem probal mal z antimalariki,pa sem po drugi tableti prenehal....ker se imel težave.tablete proti malariji so razvili pred mnogimi leti...tudi če jemlješ tablete-ni 100% zaščita....komarji so proti večeru do jutra,čez dan jih ni....ampak jih je pri nas ob morju mnogo,mnogo več....priporočam ti najmočnejši repelent za kožo in oblačila,ki ga kupš v naši lekarni....zvečer se dobr našpricaš,maš dolge hlače in rokave pa si zmagala....večina ljudi ima stranske težave pri jemanju antimalarikov,pa čeprav se vzame samo 1x na teden-slabost,zaspanost,pa tudi halicunacije  srečno

Dodan: 13. 04. 2012 @23:03:08
Tina
Registriran uporabnik

Ne obstaja sam Lariam.

Dodan: 14. 04. 2012 @18:08:22
mojca
Gost

jaz ne bi antimalarikov nikoli več jemala . po prvi tableti-en teden pred odhodom na pot v kenijo, sem bruhala, vrtelo se mi je, cel teden pred odhodom nisem nič spala. totalno me je izčrpalo. tako sem morala žreti uspavala, da sem odspala par ur. zaradi totalne izčrpanosti nisem vedela, če bom šla lahko na pot. skratka- nikoli več antimalarikov. po keniji sem potovala tudi po zelo malaričnih področjih, pa sem se s spreji dovolj dobro zaščitila. vsak pač po lastni presoji s temi antimalariki, mene pa ne bo nihče več prepričal, da so potrebne , še manj- nujne. to so strupi, ki imajo stranske učinke še dolgo potem, ko se jih neha jemati. te strupene stvarce dobesedno razžrejo jetra. že marsikdo je zaradi tega umrl.

Dodan: 15. 04. 2012 @23:06:37
perorec
Gost

Če jih boš vzela ali ne - je tvoja odločitev.

Glede stranskih učinkov (Lariam) lahko se jim mal izogneš:

- tisti dan nisi blazno aktivna

- ne piješ alkohola na "lariam" dan

- vzameš ga po dobrem obroku hrane

- piješ veliko vode

- vzameš ga zvečer (da greš potem spat in nisi aktvina)

- če je premočno, lahko daš tabletko na pol in jo vzameš v enem dnevu na 12 ur.

V takih primerih čutim neke blage učinke. Manjša slabost kakšen dan po lariamu (ampak ne vedno)

glede jeter: menda da če jemlješ zadevo zelo dolgo in redno (se mi zdi da dve leti), potem je priporočljivo si pogledat jetra. Za krajše obdobje (mesec, dva) pa nisem še v nobenih resnih člankih zasledel, da bi naj bil posebno nevaren za jetra.

Res pa je, da lahko ima Lariam močne učinke na določene ljudi. Itak valjda, da če te totalno zjebe, ga potem pač ne jemlješ in se drugače zavaruješ za malarijo.

Dodan: 16. 04. 2012 @12:12:24
Tina
Registriran uporabnik

Ko sem pred leti prvič jemala antimalarike, sevada Lariam, kot vsi škrtuni  sem imela precej stranskih učinkov.

Lani sem jih spet jemala in preden sem šla, je tekla enaka tema tu na forumu. Je perorec takrat napisal iste "ukrepe" in sem se jih držala. Nisem imela praktično nobenih stranskih učinkov. Edino tableto sem vzela čim prej, ne šele pred spanjem (sem pohitela z večerjo tist dan), ker edini stranski učinek, ki je še ostal, je bil nespečnost na "Lariam dan." (hvala perorec, mimogrede) Je pa odločitev seveda še vedno vaša.

V podsaharski Afriki je malarija del vsakdana, ne tako kot po kaki JV Aziji, za katero tudi v veliki meri svetujejo jemanje. Praktično vsi moji kolegi so jo kot otoci imeli (sedaj živijo v Kampali, kjer je ni). Če zbolijo oni, na njih nima takega učinka, ker ko jo enkrat preboliš, ne izbruhne več tako intenzivno. Za nas Evropejce, nevajene malarije pa žal to ne velja. Ampak če se vam zdi, da boste dovolj disciplinirani pri mazanju z repelenti, se da najbrž preživeti brez antimalarikov.

Sicer pa vedno pravim, če že zbolite za malarijo, dajte na malaričnem območju in poiskat dobro bolnico, vas bojo prej in bolj rutinsko porihtal, kot pri nas, kjer nimajo izkušenj s tropskimi boleznimi 

Dodan: 16. 04. 2012 @23:33:54
Tadej
Gost

načeloma za nek krajši čas jih res morde nebi jemal...

ampak zavedaj se, da malarija ni nedolžna, sploh za nas zahodnjake in je lahko hitro smrtna bolezen.

in malarije je tam kar nekaj. sploh dar es salam. domačini kar opozarjajo nanjo.

maleron za afriko pozabi ker so prešvoh. lariam so močnejši, imajo več stranskih učinkov. verjetno najbolša zaščita pred malarijo. obstaja cca 65 vrst plazmodijev, 4 so nevarni za človeka. od teh štirih za enega lariam običajno ne prime, je najnevarnejši in če ga faseš, je tudi malarija zelo huda.

stranski učinki za lariam...lahko jih imaš, lahko ne. sam sem imel le čisto normalne sanje, na dan, ko sem vzel tablet (drugače sanjam ene trikrat letno, tako pa sem vsak teden ). sem pa jemal te tablete cca 4 mesece.

Dodan: 17. 04. 2012 @00:15:05
Tina
Registriran uporabnik

Pa še to mogoče: dosti ljudi najde izgovor v tem, da kao ne bodo jemali tablet, ker gredo za dlje časa in je dolgotrajno jemanje škodljivo. Sem brala članek nekega ameriškega zdravnika, ki že par desetletji živi in dela v Ugandi in je poudaril dejstvo, da se še 2 leti ne smatra za dolgotrajno bivanje na malaričnem območju, kaj šele boge 3, 4 tedne, kolikor je povprečen popotnik v podsaharski Afriki 

Ampak še enkrat, odločitev je od vsakega posameznika, sej gre za vaše zdravje, za vaša jetra in za vaše življenje.

Dodan: 18. 04. 2012 @19:19:23
jaka
Gost

Metka, kot prvo, ne preverjajo glede antimalarikov, preverjajo lahko, ce si cepljen za rumeno mrzlico in si moras zato obvezno urediti rumeno karto! Sicer meni niso nikoli preverjali, sam poznam ljudi, k so jim.

Druagce pa sem glhi prisel od dol, nisme pa sel na zanzibar, ker so me zanimali drugi deli drzave. Ce te kaj zanima glede Tanzanije...

SAm nisem jemal antimalarikov, sem pa fasal malarijo, druagce pa sem izkusil na svoji kozi, da ti lahko ponekod podajo lastni pozitivni rezultat, tak, da ponovno testiranje, ce se ne pocutis zlo slabo in nimas mrzlice ni odvec. Oz so mi nekej rekli da imam malarijo, sam ker sem imel sdlab obcutek, sem se sel testirati se drugam, kjer so rekli da nimam in to je ze vec kot mesec tega, tko da ocitno so me nategovali pr prvem laboratoriju, da bi mi pol prodali se zdravila.

Drugace pa ko sem mel malarijo ni blo nic zlo hudega, mal mrzlice ponoci, drug dan zdravila in dan pozneje sem se pocutil ze skoraj ok. Ok, to je blo moje prvo srecanje s to boleznijo, pred casom. Sam ce dobis cerebralno malarijo si lahko precej hitro na drugem svetu.

Ko sem jemal Lariam nisem mel nekih blaznih stranskih ucinkov, sem se pa veliko pocutil slabo in utrujeno in se mi zdi, da poti brez antimalarikov tega nisem dozivel, razen ko sem zbolel. Mogoce je bilo slabo pocutje tudi pobezano z antimalariki. Sam pomoje je bolje, da sama probas kako vplivajo nate, ce se zelis zascititi.

Druagce pa se je dol zlo simpl in poceni testirati, tak, da ne skrbi, testiranje je ze za 0.25 EUR, pa pomoje da so vecinoma vredu.

Druagce pa po mojih izkusnjah tam malarijo lahko precej hitro staknes. Za primerjavo, ko sem uporabljal lariam nisme dobil malarije, ko sem sel dol bez, sem jo fasal 2x na 3 obiskih tanzanije. Je pa res, da sem prej tudi potoval na drug nacin in nisme, hodil v take zakotnem kraje, kot zadnje case.

Dodan: 19. 04. 2012 @21:57:17
Markxxx
Gost

jaz sem bil nekaj let nazaj v Tanzaniji in Zanzibar, vsega skupaj mesec dni in nismo jemali nobenih antimalarikov, bili smo pa meseca novembra, nobenih tezav vsaj kar se tice vode in prehrane.

Dodan: 24. 04. 2012 @22:14:56
jaka
Gost

Marxxx si pac mel sreco, sicer pa otok na kerem sem bil dol ni mel enega samega komarja, sam jebiga, domacini v sosednji drzavi dobijo malarijo v povprecju pogostojee kot 1x letno, kar pove cisto vse o rizicnosti.

Dodan: 25. 04. 2012 @10:00:46
jansi
Registriran uporabnik

Uporaba antimalarikov je stvar posameznika. Seveda so priporočljivi in se zdi nekoliko neumno jih ne jemati, ampak... Odvisno kaj greš na rizično območje delati, kje točno boš in koliko časa boš tam. Sam jih nisem jemal. Šel sem za 3 tedne v katerih sem šel tudi na kilimanjaro. Stranski učinki kot so halucinacije, nespečnost in na sploh slabo počutje se mi niso zdeli vredni glede na to, da je vzpon zaradi višine že sam po sebi zahteven in slabost, nespečnost itd so nekako na dnevnem redu takšnega vzpona že brez antimalarikov. To je bil glavni razlog, da jih nisem jemal. Imel pa sem s seboj malarone za vsak slučaj (v večji dozi naj bi se jih lahko uporabljalo kot kurativa po okužbi) in ko sem bral navodila, posledice in stranske učinke, so mojo odločitev, da jih ne jemljem le še olajšale. Tudi okuženost komarjev z malarijo ni tako visoka (nekaj procentov) in če te samo en piči z malarijo je malo verjetnosti, da jo boš dobil (te jih more več pičiti)

Kot prvo me je pri antimalarikih zmotilo to, da nudijo le 40% zaščite: se pravi, če te trije pičijo si statistično že zunaj "varnosti". Druga stvar je, da do 3 leta po jemanju ne smeš biti krvodajalec, kar samo priča kakšen strup je to in kaj dela jetrom in ledvicam. Tudi ženske ne smejo zanositi  v treh letih po jemanju itd. In od vseh, ki so jih jemali in s katerimi sem govoril so imeli takšne ali drugačne stranske učinke.

Če bi šel le na Zanzibar oz. v bolj gosto poseljene kraje, kjer je komarjev več, potem bi definitivno vzel in priporočal antimalarike.

Pred vzponom sem bil 1 teden na safariju, kjer komarjev skoraj nisem srečal (na prste ene roke preštejem koliko jih je bilo). V Arushi, ki je štartna točka za safarije in vzpon na kili jih je pa bilo precej in me je en tudi pičil. Podobna pesem pa je bila tudi na Zanzibarju, teden kanseje kjer jih je bilo kar precej in sta me mislim, da 2 pičila. Vsi ponoči, med spanjem, kljub temu, da sem se pred spanjem pošteno namazal z repelenti in pošprical celo sobo z njimi. Komarji najdejo pot med prsti, pod hlačnico, kjerkoli si mogoče izpustil kakšno mesto pri mazanju.

Po prihodu domov sem fasal ful visoko vročino (40), padal v nezavest in bil cel zdelan. Seveda sem najprej posumil na kakšno "tropsko" bolezen, ali malarijo. V bolnici so dohtarji tudi padali v nezavest, kako sem bil neodgovoren, ker nisem jemal antimalarikov. Ampak sem šel v to zavestno in sem precej razmišljal preden sem se odločil, da jih ne bom jemal... No, na koncu se je izkazalo, da sem dobil neko bakterijo, verjetno s hrano na letalu in po dveh antibiotikih sem bil kot nov...

Moje mnenje je, da je antimalarike treba vzeti, razen, če imaš res tehtne razloge zakaj jih ne bi. V tem primeru pa je treba biti pripravljen sprejeti morebitne posledice pri okužbi...

Dodan: 25. 04. 2012 @12:14:00
Tina
Registriran uporabnik

Vsi tu govorimo o stranskih učinkih "antimalarikov," kot da imajo vse tablete enake stranske učinke. Glede na vaše opise sklepam, da je govora bolj ali manj o Lariamu. Malarone bi naj imeli v praksi manj stranskih učinkov, a sama jih nikoli nisem jemala, ker sodim med škrtune, ki raje potrpijo s stranskimi učinki kot pa plačajo malo več.

Bi pa samo poravila @Jansija v eni malenkosti, ker kroži precej senzacionalističnih informaciji o stranskih učinkih antimalarikov: navodila za uporabo Lariama znam skoraj na pamet, tolikokrat sem jih prebrala in nekje sem imela v spominu, da ženskam ni priporaočljivo zanositi 6 mesecev po jemanju. Sem šla na net preverit, piše "le" 3 mesece. Nit ni znanih dokazov, da Lariam škoduje zarodku v primeru, da nosečnica jemlje Lariam med nosečnostjo, ampak to le zato, ker ta vpliv ni bil dovolj razisakan. Poskusi na podganah so pokazali možne zaplete pri razvoju zarodka. To velja za Lariam, za Malarone ali kakšne druge antimalarike, ne vem 

Dodan: 26. 04. 2012 @18:01:31
perorec
Gost

Zdravo,

še to: ne vem ravno ali Lariam nudi 40% zaščite, bolj imam v spominu 70-75% (ampak nisem ziher, mi spomin mal peša). Ampak!!! Ne gre se za logiko, saj če ne nudi dovolj zaščite, potem je vseeno ali ga jemljem ali ne. Upoštevati je treba tudi, da če že zboliš za malarijo, imaš potem manj parazitov (malarija je blažja), ker jih je Lariam vseeno nekaj pobil.

Glede krvodajalstva pa je bila napisana ena buča!!!

Če nekdo zboli za malarijo, potem tri leta ne sme biti krvodajalec, Kar govori o tem, kako nevarna bolezen je malarija.

Da pa ne bo ostalo samo na ravni mnenj, prilagam link. Piše tudi o krvodajalstvu.

http://deploymenthealthlibrary.fhp.osd.mil/Product/RetrieveFile?prodId=159

Dodan: 26. 04. 2012 @20:07:13
nina91
Registriran uporabnik

Evo, jaz lahko povem še mojo izkušnjo. Do sedaj sem jemala samo Malarone (haha, Tina, jaz pa sem taka, da dam raje kak evro več, kot pa da bi mi bilo na potovanju slabo).

No, vzela sem ga vsak dan po zajtrku z veliko vode in kljub temu da imam bolj "slab" želodec, nikoli nisem imela nobenih problemov. Je pa res, da se stranski učinki pri Malaronu pojavijo redkeje in so precej blažji kot pri Lariamu. Žal pa  ni primeren za vsa območja.

Dodan: 05. 05. 2012 @01:16:50
Tadej
Gost

ja nina, si z zadnjim stavkom povedala vse o maleronu za afriko.

« prejšnja 1 naslednja »
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

Nekateri samo čakate, kdaj bo
Mi smo sicer lani leteli
Tudi jaz imam dobre izkušnje
tako je, najprej je treba
Pozdravljni, Tisti ki ste potovali z
Reče se "s" stavami, ne
sem nasla ugodno karto za
Air asia leti iz starega
Valjda se splača za nekaj
AirAsia od 1.10.2012 leti z
Midva sva lani letela z
Če že Air Asia ne
seveda obstaja, evo link: http://www.aptgorizia.it/ProxyVFS.axd/APT-Collegamenti-AEROPORTO-FVG-Inverno-2012-2013.pdf?rnode=13648&stream=allegato2%7corig&ext=.pdf
V NY z prej omenjenim
V obe smeri? Težka bo. V
Pozdravljeni,   14. junija se odpravljava na
hvala za mail...bomo kontaktirali  
If anybody wants useful informations
Če je rekla pod 400
zasluzite z stavami https://www.facebook.com/pages/Stavni-sistem-od-100-do-600/101066460095162
danes imas ponudbo airfrance za
Aja pa ne pozab zdej
Kje je meni najbližja STA poslovalnica?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA potovanja Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni Čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

05.07.2013 - 07.07.2013
10.10.2012 - 30.06.2013
15.07.2013
27.06.2013
24.05.2013
03.09.2012 - 30.06.2013
Vse vstopnice »

© STAL d.o.o, STA Ljubljana. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™