Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Forum
Dodan: 15. 02. 2012 @16:03:11
Placa v Londonu
jaz
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0

Hejla!

Tisti, ki zivite v Londonu in ste zaposleni - kako je s samo placo? Ali krije zdravstveno zavarovanje? Ali se ti steje delovna (oz. pokojninska) doba ali ne? 

Ce mi lahko kdo pove kako je s tem, saj nisem najbolj seznanjen s tem. Vem samo to, da se davek steje od 3000 funtov naprej. HVALA

ps: tukaj sem skoraj 1 let tako da nimam drzavljanstva (zgolj EU)

Dodan: 15. 02. 2012 @17:24:11
Re: Placa v Londonu
Ptic
Gost

Do 6450 funtov letno ne plačaš davka, vsakih 36000 funtov dodatno letno se obdavci cca med 17 do 20 % torej ce zasluzis 44000 letno plačas dvojni davek. Zdravstveno in pokojninsko se plačuje pod NI številko (prispevki) tak da si zavarovan. Povprečna plača v Londonu znaša 18 000 letno bruto bi rekel, lahko je tudi manj odvisno od vrste dela. Inzenirji brez izkušenj zaslužijo od 18 do 25 k letno, i izkušnjami (10 let) pa lahko tudi do 75 000 letno. Jaz osebno v London ne grem izpod 34 000 K letno, mesto je drago kaj naj rečem.

Kot EU drzavljan imaš polne pravice delat tam gori zavarovanje vse, po enem letu se lahko prijaviš za stalno drzavljanstvo. LP. Ptic

Dodan: 15. 02. 2012 @17:46:43
jaz
Gost

Jaz sem pred kratkim sele diplomiral, tako da bi bila placa od 18.000 letno za mene solidna. Graduate jobs so od 15.000 in nekje do 30.000 tako da je treba biti realen.  NIN stevilko si tudi se moram urediti - je namrec nisem potreboval do zdaj, tako da ko bo to urejeno, imam torej urejeno zdr. zavarovanje.

Mesto je drago kar se tice prevoza, cena hrane (v trgovinah) je kar enanak nasi npr. kakasen Tesco etc. Medtem ko je prevoz, pijace, kosila... to je pa zelo drago. Ter solanje. Kar se stanovanj tice, mislim, da se da nekaj ne prevec dragega najdit.

Po enem letu stalno drzavljanstvo?? Mar ni 5 let??? Jaz sem sem prisel avgusta vednar se nisem nikamor prijavil ker mi tega ni bilo treba. Kako naj dokazem avgusta 2012 da sem tukaj 1 leto? 

Dodan: 15. 02. 2012 @18:18:20
Ptic
Gost

Če si diplomiral si boš težko našel službo na tvojem področju ker gori najemajo le izkušene ljudi, kot sem že tisočkrat omenil boš se pač moral preklemano potruditi. Z 18 000 v Londonu bo šlo zelo na tesno ne boš kaj dosti prišparal za preživet pa bi moralo bit. Meni se zdi da je leto moraš prijaviti stalno prebivališče in po letu dni dobiš državljanstvo, mislim da ni 5 let, no ne vem preveri. Nekateri moji sodelavci anglezi so zaceli delat z zacetno placo 16 k letno, bili smo bazirani v blizini Northamptona. Eden od tehnikov ki je delal v Leedsu pa je dobil borih 14 000 letno, baje je komaj preživel, včasih mu je celo zmanjkalo denarja, ta je pustil službo brez odpovednega roka lol ....

Dodan: 15. 02. 2012 @19:13:17
jaz
Gost

Sam imam izkusnje 2,5 let in sicer sem si jih nabral v casu studija, tako da menim, da je to kar v redu. Jaz sem razmisljal, da bi dal za sobo najvec do 600 funtov, cca. 300 za hrano. V glavnem bi 1000 zapravil za stoske mesecno. Potem pa kar ostane.

Mogoce ves, kje bi se dalo vse to rpeveriti? Sem gledal na embasadini strani in nic nikjer...

Dodan: 15. 02. 2012 @19:39:48
Ptic
Gost

Soba stane med 500 do 60 funtov (double room) na obrobju Londona sem gledal cene ker sem mislil iti tja maja 2011 pa so mojo prošnjo zavrnili. Predvidevam da bo bliže centru še dražje. 300 za hrano dvomim da bo šlo skozi. Jaz sem v Northamptonu mesečno zapravil med 900 do 1000 funti vse skup od tega me je soba z stroški in internetom stala 300 mesecno ... pa sem si sam kuhal, včasih sem vzel take out. Potem prevoz te bo drago prišel ker se podzemna na mesec tudi nabere, upam da ti bo ostalo za kako pivo ...

Dodan: 15. 02. 2012 @19:55:02
jaz
Gost

1000 za hrano na mesec??? Dobro, jaz ne jem toliko . Sem tudi kot student zapravil cca. 300 na mesec, vcasih manj. Vecinoma sem si sam kuhal. 

Ce gres na gumtree najdes v coni 2-3 OGROMNO sob od 450 naprej na mesec...

Dodan: 15. 02. 2012 @20:02:01
Ptic
Gost

Uf 1000 vse skup ma ne, to je z najemnino skup uf da bi pojedel za 700 funtov na mesec potem bi pa res moral jest samo fine stvari vsak dan, no tu not je še nočno življenje ker sem rad šel v soboto ven na par piv pa karaoke gledat kako pijane angležinje pojejo lol. Lepo razvedrilo po celem tednu terenskega dela ... tak da 600 do 700 sem dal za hrano, pijačo, malico in potne stroške, cigarete (to je bil veliki strošek sem pozabil). Kdor kadi nazadnje je bila škatlica marlboro v Londonu 8 funtov. Vozil sem se 20 km do sluzbe itd ...

Dodan: 16. 02. 2012 @11:25:07
London
Gost

18000 letne pomeni po taxsah 1216 na mesec, tko da  ce bos kj ven hodu (50 funtov ti ne uide na noc, razn ce bos na racun drugih pil), pa kak dopust ter se kdaj skocu domov v Slovenijo, ti bo konc leta ostal glih za  steko cikov)). Tko da ja jurja je za prezivetje pol pa tistih 200 kar kol naredis z njim:0

Dodan: 16. 02. 2012 @19:09:55
jaz
Gost

Mi lahko razlozis kako je to s taxami?? Koliko sem jaz seznanjen je tako:

do 3000 na mesec tvoja placa ni obdavcena, cez 3000 pa je

kar razumem kot - ce jaz torej zasluzim 1500 na mesec, ne bo nic obdavceno (???).

hvala

Dodan: 16. 02. 2012 @21:12:36
Ptic
Gost

Saj sem ti že jaz rekel kaj ti ni jasno? Ce zasluziš letno in poudarjam letno!! do 6450 funtov potem nisi obdavcen torej 6450/12 = 537 funtov na mesec. Vse nad  6450 letno oziroma 537/mesec pa plačas 17 - 18 % davka. Torej če zasluziš 18000 letno plačaš davek na (18 000 - 6450)*0.18 in prispevke cca 0.11(18000 - 6450). Torej velja vsakih dodatnih 36000 nad 6450 plačaš davek, če pa imaš plačo več kot (36 000 + 6450) npr 43 000 potem si obdvacen dvojno ... Upam da sem ti razložil

Dodan: 16. 02. 2012 @23:05:29
k
Gost

res mas nekj dolgo lajtngo )))

da ti jo mal skrajšam maš tukj kalkulator, ki ti izračuna neto plačo ( btw..v londonu ni vse zlato kar se sveti)

http://listentotaxman.com/

Dodan: 17. 02. 2012 @10:12:39
ree
Gost

te lahko nekaj ,ker vidim,da zadevo dobro poznaš kdaj lahko zaprosiš za povračilo takse nazaj oziroma kje,če si tam delal in živel 3 leta. sicer so neki obrazci in navodila na internetu ampak kolikor razumem to je čisto drugače kot to,kar je bilo sedaj napisano.hvala

Dodan: 17. 02. 2012 @10:23:43
k
Gost

tax year se  v Uk vsako leto konca 5.aprila in potem lahk zahtevas povracilo preplacanih tax ( to je  v  rokah )HM Revenue, Customs)

kako to naredid do kdaj in itd( ponavadi lahko za do 4 leta nazaj  podas zahtevek) mas na spodnem linku

http://www.hmrc.gov.uk/incometax/overpaid-thro-job.htm

How to reclaim PAYE overpayments - this year and last year

How you reclaim this year's and last year's overpaid tax will depend on your circumstances.

If you're an employee

Tell HMRC why you think you've paid too much tax. They may already have everything they need to check your claim. If not, they'll tell you what information they need. Any refund due for this year will be included with your wages. HMRC will send you any refund due for last year.

Dodan: 17. 02. 2012 @10:25:24
k
Gost

se opravicujem za slovnicne napake))

Dodan: 17. 02. 2012 @20:49:32
jaz
Gost

k - ne gre se za lajtngo ampak imam vec informacij in enostavno ne vem komu vrjeti. sem videl to na spletnih straneh, tako da bo torej drzalo

da bi lahko dobil preplacane taxe nazaj, za to pa se nisem slisal. se bo treba pozanimati

Dodan: 18. 02. 2012 @08:21:46
Ptic
Gost

Jaz sem dobil preplačano takso nazaj so mi poslali cek v slovenijo, malo je bil problem ga vnovcit sem ga moral poslati v banko gori ..

Dodan: 18. 02. 2012 @08:24:44
TinaW
Gost

Res bi bilo lepo, ce do 3000 mesecno ne bi bilo treba placevati davka. Vecina ljudi zasluzi MANJ kot 3000 mesecno, torej vecina ljudi po tej logiki ne bi placevala davkov. Dajte malo logicno razmisljat, ne pa samo verjet, kar slisite.

Dodan: 20. 02. 2012 @13:51:56
FP
Gost

Vecina ljudi navadnih ljudi zasluzi med 1000-2000, le visoko kval. zasluzijo 2500 in vec.

Tukaj je boljsi kalkulator za izracun place in koliko davka placas: http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php

Dodan: 20. 02. 2012 @16:32:49
k
Gost

@jaz: sj se mal salim z lajtngo))

Dodan: 21. 02. 2012 @15:43:33
jaz
Gost

Se vaam zdi placa za 19.000 letno mala?? Jaz se zavedam da sem sele diplomiram in imam komaj 2 leti izkusenj. Po drugi strani sem pa tujec kar pomeni, da si moram vse sam financirati (ce bi bil s starsi, bi blo SU-PER). Tukaj mi pravijo, da je dober zacetek + prijatelji, ki so Angelzi ter tukaj studirajo, ze dolgo ne dobijo sluzbe.

Jaz menim, da je vseeno OK za zacetek, ampak sem malo v dilemi ker mi doma pravjo, da ni velika placa...

Dodan: 21. 02. 2012 @16:17:04
pust
Gost
Glasov: 1

Sej doma ni nič kaj večja,razn če živiš doma, pa starše še naprej zažiraš, tam si vsaj na sovjem, pa če ti je to v veselje in se maš fajn, je 3000x boljše delat tam in met kaj od življenja,kot pa živet doma, samo zaradi tega, da več prešparaš...če pa  v slo živiš na svojem,pa čisto isto prešparaš,le  da si v sloveniji...

1x se ti bo pa itak obrestovalo,da tam izkušnje nabiraš! Sploh pa,če tam dobiš potem dobro službo,ker zdaj par let živiš bolj na mali nogi, boš 3x več zaslužil/a kot pa z kao dobro plačo pri nas...malo kdo dobi čez 1500 tukaj,pa bi si po moje zaslužu, v Londonu oz.večkje pa s trudom in izkušnjami lahko kar hitro prideš na večje zneske...

Tak da vsi-GO FOR IT, če si to želite, ne poslušat folk,ki pravi, da je nemogoče, ker to so samo paradigme!! Vsi,ki v nekaj verjamejo in za to delajo, so nekaj dosegli, tak da se raje osredotočajte na to stran!

Dodan: 21. 02. 2012 @20:50:33
jaz
Gost

Tole je bil pa KING'S SPEECH, indeed!!! Zdaj sem se tud sam malo skuliral, lahko namrec delam tudi med vikendi, kar je dodatni 400 (neto), torej je vse skup 1600. Seveda pa treba bit realen .... da ne bom delal vsak vikend haha. 

Se popolnoma strinjam!! Raje zivim normalno (za enkrat) in ne kot nekaksen bogatas, a vseeno v Londonu, ki ga obozujem, kot pa v Slo za 2000 in gledam kako se sonce obraca... Ne me narobe razumeti, rad prihajam domov, ampak tujina je le tujina.

Dodan: 21. 02. 2012 @21:38:22
Ptic
Gost

Ne vem zakaj vsi tako obožujete London, jaz sem vedno ko sem se sprehajal ob Temzi me je sprepihalo kot Pičko ...

Dodan: 21. 02. 2012 @22:32:49
jaz
Gost

Je ogromen, unikaten, zabaven, Evropska prestolnica,... Ni da ni! 

Dodan: 22. 02. 2012 @12:25:17
nn
Gost

Tisti, ki iscete sobe v Londonu... vzemite si malo vec casa pri iskanju. Jaz namrec ze 4 leta placujem £330 na mesec za 3-jo cono (vsi stroski vkljuceni). Sem pa videl tudi ze sobe za £500 v veliko slabsem stanju od moje, tako da je na koncu vec ali manj odvisno tudi od srece...

Dodan: 26. 02. 2012 @00:55:13
Mya
Gost

Ptic, jst tudi (že od nekdaj) skoraj vedno fašem vnetje ušesa ko hodim ob Temzi, pa vztrajam pri temle: "Home sweet home..."

Dodan: 27. 02. 2012 @17:15:36
jaz
Gost

Jaz bi nekoa lepo prosil kako je s prijavo tukaj v UK?? Jaz sem prisel sem pred cca 4 meseci in se nisem nikamor prijavil itd. Bil sem v fletu s prijatelji, ko sem kaj rabil glede poste, sem pac enostavno dal naslov. Zdaj sem dobil sluzbo in grem v "svojo" sobo, verjetno na pogodbo a ne... Dobil bom tudi NIN cez kaksen dober teden.

Zdaj pa me zanima ali se moram na embasadi oglasit al kako je s tem? Prav sanja se mi ne... Ima kdo kaksne izkusnje? Hvala

Dodan: 27. 02. 2012 @18:23:16
Muki
Gost

ej, Ptič, glede na to, da si domač v VB okolju, a veš, kaj pomeni 25 k? Mislim, vem, da je to 25 tisoč, ampak mene zanima, kaj dobesedno ta okrajšava pomeni, iz katere besede pride črka k?

Dodan: 27. 02. 2012 @18:40:37
jaz
Gost

k = kilo (1000) po grsko

« prejšnja 1 2 naslednja »
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

OB 10.00   DO LJ 15 EUR DO
7.45 IZ CE 20 EUR 9.00
 imas Cebu Pacific  iz Bangkoka
rabis formular, ki ga izpolnis
Postaja za trolo, ki jo
Jemljejo evre tudi v turškem
Kakšne imate izkušnje potovanja s
Ja, potrebno je rezervirat avto
imaš vse ljubljanske buse z
čez cesto greš na avtobusno
Oj   http://www.lpp.si/javni-prevoz/sheme-linij     Lp Alex
Ja, v tistem obdobju je
hvala a veš kok je od
Tore, prekmurka prihaja v Ljubljano
If anybody wants useful informations
Hej, na žalost je seveda malo
Hvala za odg. Iščem za
Hvala! Grega, samo iščem zanimive
Če te povzamem, imaš na
Julija letim z Emirati na
Katja, tudi jaz bi prosil,
Včeraj sem pri Adrii preko
Se mi zdi, da nas
Živjo, lahko poveš oboje. Hvala.
Kje je meni najbližja STA poslovalnica?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA potovanja Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni Čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

© STAL d.o.o, STA Ljubljana. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™