Sedaj grem prvič v ZDA in da nebom naredli kakšne neumnosti bom raje pri vas preveril če vse drži.
V ZDA grem za šest tednov. Štiri tedne se grem tja učit za dva tedna pa grem malo na okoli.
Kot sem prebral za vstop v ZDA kot turist ne potrebuješ več vize ampak zgolj izpolniš tale spletni obrazec
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e9s1
Je to res vse, kar moraš storiti za vstop v ZDA?
Je še kaj kar bi moral vedeti pred vstopom v ZDA?
Lp, Primož
Ta obrazec izpolni preko neta in si ga sprintaj. Imej to sprintano potrdilo s seboj, ker ga moraš predložiti tudi na letališču pri check-in (ne vedno).
Na letalu (pred prihodom v ZDA) boš dobil še en obrazec (še leto nazaj sta bila dva obrazca) in tistega boš moral izpolniti in ti ga kasneje poberejo na carini. Včasih te na prihodu carinik tudi kaj povpraša (zakaj si prišel, itd) včasih nič.
In to je vse.
Amerika na splošno je zelo enostavna; če ti kakrkoli ni jasno vedno vprašaj (tudi mimoidoče), vsak ti bo vedno pomagal - nikoli nisem doživel česa negativnega ali neprijaznega od američanov.
Sem pa na primer v ZDA doživel, da mi je kanadčan iz Qubecka rekel da ne zastopi angleško in mi ne more pomagati.
Hvala za odgovor!
Lp, Primož
ja, vse, kar rabis, je ESTA. pa seveda veljaven potni list.
Sedaj sem malo zaskrbljen.
Ko sem šel pogledat kaj vse je treba izpolniti za vizo waiver je na začetku pisalo, da v tem času ne smeš obiskovati šole.
[quote]POZOR: Če vam uslužbenec Urada za carinsko in obmejno zaščito Združenih držav ob vlogi za vstop v Združene države na vstopni točki odobri vstop v okviru Visa Waiver programa (VWP), v času svojega obiska ne smete sprejeti nepooblaščene zaposlitve ali obiskovati šole ali zastopati tujih informacijskih medijev..[/quote]
Moj namen je biti štiri tedne na eni fakulteti v ZDA v laboratoriju. Kjer bom izključno na lastne stroške, tam pomagal in se učil od njih.
Ta obisk ni del nobenga uradnega študijskega programa ali kakšenega koli drugega programa.
Sedaj me zanima, če bodo kakšni problemi na imigration, ko bom povedal, da grem delat/učit v en laboratorij? Saj bom vse pojasnil kako in kaj ter pokazal povabilo, ...
Za J1 ni več bilo dovolj časa, da bi se vse uredilo. Zato je profesor v tistem laboratoriju dejal, da naj kar pridem s turistično vizo.
Lp, Primož
Žal, mislim da je precejšna verjetnost, da bodo težave. V Zda ni dovoljeno na turistični vizi opravljati delo, tudi če za njo nisi plačan. Se pravi recimo, delo v zameno za prenočišče ali hrano je delo. So zelo alergični na besede work, job. Beseda delo se v različnih državah kategorira različno. recimo za tvoj primer bi lahko delal v Kanadi, Avstraliji na turistični vizi, v Zda ne. Tako, da moj nasvet ob prihodu v Zda ne omenjaj svojega dela v laboratoriju, čeprav pravzaprav ni "delo". Glede na to, da gre za dva tedna "dela", mislim, da ne bo problem razložit, da boš potoval naokoli takrat ali pa greš na obisk k temu profesorju.
Ob vstopu v drzavo NE omenjaj, da bos delal, ker te bodo gladko in brez vprasanj zavrnili. Ce bos za to delo placan, naj ti dajo denar na roko.
Na prehodu poveš, da si prišel kot turist in to je to. Ne delaj iz muhe slona. Poveš, si kot turist in pika povej kaj si boš ogledal, koliko denarja imaš in to je vse.
Hvala za odgovore.
Kako dolgo ponavadi traja to zaslišanje, imajo kake posebne finte?
Precej odvisno na katero letališče letiš. Če je kak New York, LA, Boston, bo šlo hitr skoz, če kak Charlotte pa bol "počas"
Ni nekega intervjuja, sicer te lahko dajo v sobo za zaslišanje, ampak mislim, da se to Slovencem zelo redko dogaja. Stvar bo nekaj minut, vprašal te bojo o namenu potovanja, kam greš, koliko časa boš tam, verjetno boš moral pokazat povratno karto. Pobral bojo prstne odtise, slikal pa štempel v pasuš. V glavnem čim bolj sproščeno odgovarjaj, da si turist, kaj bi si rad pogledal, naštej nekaj znamenitosti, predvsem pa ne omenjaj dela, kot že rečeno. Bon voyage.
To ni nobeno zaslišanje, pač stojiš v vrsti kot pred carino, ko prideš na vrsto pokažeš potni list, vzamejo ti prstne odtise (daš roko na poseben skener), pogledaš v kamero da te slikajo, vmes te vpraša, kaj boš počel, rečeš da boš potoval in to je to. Vse skupaj običajno traja manj kot pol minute.
Pri meni je blo kar konkretno zasliševanje, ki je trajalo tudi krepko več kot pol ure. Potem ko so mi stotič postavli ista vprašanja, so me dali na stran, da mi je nekdo še enkrat spet postavil ta vprašanja medtem ko je zelo vestno šel skozi mojo prtljago.
Ampak dobro, jaz sem šla večkrat na leto v ZDA in sem se jim zato zdela sumljiva.
Se pridrižujem mnenju ostalih, ne omenjat dela, sproščeno odgovarjaj kot navaden turist in ne bi smelo biti problema.
Spet imam eno vprašanje.
Ko je punca izpolnjevala tale obrazec ji je na koncu napisalo, da je vloga v postopku reševanja in, da bo odločitev v 72. urah.
(Predvidevava, da zato, ker je plačala z mojo kreditno kartico.)
Problem je, ker to pomeni, da bo odgovor v najslabšem primeru komaj v soboto zvečer. Let pa imava že v pon zjutraj.
Kaj predlagate da storiva?
Če še v petek zjutraj nebo odgovora, da greva na ambasado?
Lp, Primož
Ne skrbi. To, da je bilo plačano z drugo kreditno kartico, nima nobene vloge. Postavijo čas 72 ur vsem, ampak skoraj prepričan sem, da bo že jutri pisalo odobreno. Stvar se potem sprinta in vzame s seboj. Možno je, da bodo na odhodnem letališču povprašali po njem. Vendar kopija ni obvezna, ker si ob odobreni prijavi tako in tako v sistemu. Če slučajno jutri ne dobiš odgovora, počakaj do roka v katerem ti morajo vlogo obdelat, do sobote. Ne vidim razloga, da ti ne bi odobrili. In samo v tem primeru bi lahko ambasada pomagala. Dejansko ne verjamem, da so vlogo komu zavrnili iz Slovenije. Mogoče kakim posameznikom, ki so bili kdaj v kakem prekršku v ZDA. In ti morajo potem zaprositi za vizo na ambasadi.
Ziv!!
Mal off topic
Sm nov na forumu mam pa en problem z obrazcem ESTA. Sem namrec pogojno obsojen inme zanima kako je z vstopom v zda oz ali me preverijo na ministrstvu za notranje zadeve. Ksna pomoc bi prov prsla tko da hvala vnaprej
Ministrstvo za notranje zadeve nima nobene zveze z ESTA.
Ko izpolnjujes vlogo za ESTA, je vprasanje, ce si bil kdaj aretiran ali obsojen. Ce odgovoris z DA (kar seveda moras odgovorit, ce si bil), ti visa waiver lahko zavrnejo in moral bos zaprostiti za turisticno vizo. Potem je pa odvisno od konzula ali ti bo vizo odobril ali ne.
Hvala za odgovor
Se nekaj me zanima, ali se ESTA placa kljub temu da te zavrnejo ali potem placas samo vizo, ce jo pridobis.
Lp
Vse piše na njihovi strani. Bo hitreje če tam pogledaš kot da tu čakaš odgovore....
Placas takrat, ko izpolnjujes obrazec. Ce ti ne odobrijo, ti zneska seveda ne vrnejo. Drugace pa to - kot ze ime pove - ni viza in se uporablja ravno zato, da ti ni treba na konzulat po vizo (ce seveda izpolnjujes pogoje).
A lahko to potrdilo plačam s kreditno kartico neke tretje osebe (ki ne potuje z mano in nima istega priimka kot jaz)?
O to pa tudi mene zanima ali se da z drugo kartico plačat, ki ne bo z mano na potovanju ? Mislim nimam vise ali mastercard kartice !
tudu če nekdo drug plača zate ni težava,seveda pa ne smeš biti v prekršku v ZDA.glede tega so pa izjemno strogi,kolega je šou scat za steber reklamnega panoja in so ga dobili.ker je blo zadnjo noč se naslednji dan ni oglasil na lokalnem sodišču in ni plačal 500$ kazni ampak je šel lepo na letalo. letos je želel spet v LA, a so mu v mailu lepo odgovorili da je dolžan plačilo kazni!!!!
drugače pa na meji problemov, če je ne rečeš da greš delat.v tem primeru so pa zadeve hitro zelo težavne.
hej, mene pa zanima, koliko stane tale esta? nikjer ne piše (ali sem pa slepa), najdla sem samo tole:
Torej, kolikšno je plačilo za obravnavo.
Vse skupaj stane 14 USD. Ko izpolniš vse potrebno in plačaš ti takoj izpiše, da je vloga odobrena - vsaj pri meni je bilo tako.
Pri meni je bilo isto kot pri Outsiderju. 14 usd ti zaračuna oz. 10€, vlogo pa potem itak odobri.
A je lahko ta obrazec Esta izpisan v slovenskem jeziku? jaz imam namreč sprintan obrazec v slovenskem jeziku, ga lahko še enkrat sprintam v angleščini ali to zadostuje? Mislim, če "vstopim" v Esto s tisto številko, ki sem jo dobila na obrazcu in naredim print v anglešćini?
A je lahko ta obrazec Esta izpisan v slovenskem jeziku? jaz imam namreč sprintan obrazec v slovenskem jeziku, ga lahko še enkrat sprintam v angleščini ali to zadostuje? Mislim, če "vstopim" v Esto s tisto številko, ki sem jo dobila na obrazcu in naredim print v anglešćini?
ne komplicirat. Rešte ta ESTA obrazec pa srečno, sprintajte pa gremo. Bolj ko boste komplicirali slabš bo. Ko vas vprašajo zakaj prihajate v US rečete i'll travel around. Ker nima smisla, karkol drugega govort pa se zapletat z njimi, ker boste kratko potegnal vi.
Hvala Urša. Saj obrazec že imam, plačan, skratka urejen, sprintan samo je v slovenščini, ni v angleščini. Zato me zanima samo to, če ga lahko še enkrat sprintam v angleščini, da ne bom šla na ESTO in kej pobrkala, če bom še enkrat vnašala podatke.
jaz ga mam tudi v slovenščini, pomoje da je ok...
|
02.01.2013 - 31.07.2013
|
|
|
31.05.2013
|
|
|
23.08.2013
|
|