Ojla!
Kot je že v naslovu razvidno, me zanima, kam se da potovati solo (sicer bi bila bolj za par, ampak če slučajno nikogar ne najdem), pa da je kljub temu dokaj varno? Saj vem, da je lahko (ne)varno v vsaki državi oz mestu, vendar pa so kakšne države oz kraji kljub temu bolj znani kot (ne)varni..Naj omenim, da sama nimam še tovrstnih potovalnih izkušenj (1 mesec ali več backpackinga, niti solo niti v paru oz skupini...), zato se obračam na vse vas bolj izkušene, da pomagate s predlogi. Dobrodošle so vse ideje oz vsi kontinenti, me pa vendarle bolj vleče izven Evrope
))
hvala za pomoč!! 
Mah, vsepovsod načeloma, kamor ni na splošno prenevarno. Se ne morem spomniti destinacije, ki bi bila prenevarna za solo popotnika in hkrati ne prezahtevna za začetnika (kot praviš, nimaš izkušenj, torej v kakšno "problematično" državo najbrž itak ne bi šla, ker je bolj zahtevna za potovat)
Glede varnosti je tako, da se ti lahko kjer koli kaj zgodi (upam, da se ti sicer ne bo). Treba se je izogibati območjem, ki veljajo za bolj nevarna (in ki so posledično turistično manj obljudena). Za prvo potovanje bi ti predlagal katero izmed razvitih držav, npr. Kanado ali ZDA (ki so tudi cenovno dostopnejše kot npr. Avstralija ali Nova Zelandija in njim podobne). In ki imajo turistično infrastrukturo dobro urejeno (glede na to, da si začetnica in da boš najverjetneje potovala sama). Sicer pa so začetki najlepši. In naj te ne bo preveč strah, jaz še nisem imel nobene slabe izkušnje, pa sem prepotoval veliko število držav. Prijetno potovanje kamor koli boš že šla.
Načeloma cela Azija
sam sem kar veliko solo prepotoval - večino bližnjega vzhoda - od Turčije pa tja do Irana, Sirije in del Iraka, Jemen, itd... Potem še centralno Azijo, itd... Se pravi, same države, ki na prvi pogled zgledajo nevarne....
nekako sem dobil občutek, da so kraji, kjer je več turistov tudi bolj nevarni...tudi edino tako čudno situacijo sem doživel v istanbulu...
drugače pa, ljude povsod noro prijazni..!
sedaj pa še en dejavnik, ki sploh na bližnjem vzhodu ni zanemarljiv....
ženska si. in zahodnjakinja. če si pa še blond, potem si pa za arabce popolna 
sem že marsikje slišal, da pač znajo bit res nadležni, celo vsiljivi, ker za njih ste pač lahke ženske...in še jaz kot moški glede tega jaz težko podajam kako mnenje, ker je pač le drugače potovati moškemu....
kaj si boš izbrala za prvo potovanje je predvsem od tebe odvisno, kaj te zanima, kak tip človeka si, itd...
moje prvo potovanje je bilo po kopnem do irana in nazaj...dejansko brez izkušenj...ampak ko si v nečem, se pač človek hitro prilagodi in znajde 
srečal pa razne popotnike, ki so prepotovali dobesedno celoten svet...in med bolj nevarnimi kraji je južna amerika, sploh te revnejše države...
se pa strinjam s predhodnim komentarjem...načeloma varna celotnna azija...
Super, hvala za vse (do sedaj) podane predloge in mnenja, pa seveda za vse spodbudne besede
)))
hejla, tudi sama sem bila v hudi dilemi, ko sem prvič odšla sama, ampak potem se mi je spremenil svet. spremenila sem se jaz. prvo solo potovanje je bila najlepša izkušnja v mojem življenju. Bila sem v Mehiki, pred katero so me vsi svarili ampak v enem samem trenutku se nisem počutila ogrožena ali začutila karšnekoli nevarnosti. ne znam ti niti opisati kakšnen občutek je to. ko dejansko premagaš strah. občutek je svoboda. kr vedno se nekoga oklepamo, ko pa znaš in zmoreš sam si zmagal. jaz osebno ti povem, da ni važno kam in kdaj. samo idi in videla boš. čeprav osebno bi ti recimo priporočala azijo (kitajska,tajska), če te vleče bolj proti ameriki pa vsekakor kanado,zda,mehiko,kolumbijo ... povsood po svetu so različni ljudje, in takšna kot si v srcu, to ljudje začutijo.
javi se potem, da vidim kak ti je šlo!!!
lp
Tudi mene zadnje čase zelo mika, da bi nekam potovala na tak način (čeprav jaz bi verjetno prvič vseeno šla v neko dostopnejšo deželo in tudi za manj časa), vendar si po resnici povedano sploh ne predstavljam, kako izgleda solo popotništvo ... že samo solo pohajanje (a vam ni nič dolgčas, hehe?), pa tudi z bolj banalnega vidika (kako je s hoteli, hostli itn., če potuješ sam) ...
Zgleda, da imamo vsi podobne probleme. Meni je zdaj že uspelo najti karto in destinacijo, le še družbe ne.
Sicer verjamem, da je boljše biti sam kot pa z nekom, s komer se ne ujameš. Vsi tisti, ki potujete/ste potovali sami. Kako je s hoteli, so stvari dražje? Pa če se kaj zgodi, kdo naj bi poskrbel za vas? A ni zvečer, ko si sam v hotelski sobi, dolgčas? Skrbijo me bolj take banalnosti ... :$
Ana, sploh se ne sekiraj. Pri 18. letih sem sama šla v Avstralijo za 10 tednov. Bilo je odlično. Delala sem kar sem hotela, šla kam sem hotela, jedla kadar sem hotela, spala kadar sem bila zaspana, bilo je super. Opazila sem tudi, da kadar potuješ sam spoznaš več ljudi, ker si nekako "prisiljen" se družiti, če hočeš. Glede hotelov je bolje, da iščeš hostle, ko je več ljudi v skupni sobi, ker nekateri hoteli imajo višje cene za enoposteljne sobe. V hostlih pa ni problema, če si sama, ker ogromno ljudi potuje samih. Ob večerih pa je čisto odvisno od dneva- lahko greš bolj zgodaj spat, če si utrujena, če ne, se večina popotnikov ob večerih zbira v hostlu in potem greste kam skupaj, če hočeš. Varno je tudi, pač samo izogibaš se neznanim krajem v večernih urah. Pa tudi ljudje so zelo prijazni, pripravljeni pomagati, tako da brez skrbi in veselo pot pod noge.
Vso srečo!
Kot je Tadej omenil, včasih zna biti nadležno, če potuješ kot solo popotnica. Ampak ob zdravi meri pameti ni nevarno. Dobiš pač trdo kožo. Ne bom rekla, da nimam slabih izkušenj, so bile situacije, ko sem si močno želela, da bi bila tisti trenutek kje drugje, ampak se je vedno lepo izteklo.
Včasih so stroški višji, kot če potuješ s sopotnikom/ki. Ponekod ne poznajo enoposteljnih sob (dormov pa še manj) in je najbolje kar dosežeš, da ti znižajo ceno za dvoposteljno sobo. Ponekod imajo pa itak tak sisietm, da se plačuje za sobo po osebi, ne po sobi. Sicer pa vedno spoznaš še druge popotnike s katerimi si deliš sobo. Kolikokrat se je zgodilo, da smo se spoznali na avtobusni postaji, ko smo si delili stroške taksija ali kaj podobnega in potem še sobo, ker je bilo pač ceneje. In iz tega so se razvila lepa popotniška prijateljstva 
Jaz si sploh ne predstavljam več, da ne bi potovala sama. Je pa res, da sem človek, ki mi paše vsake toliko v miru, sami pojesti večerjo in popiti pivce.
Se s3njam s tem, da se ti res kjerkoli lahko nekaj zgodi in da tudi kamorkoli greš, je lahko tvoja najboljša izkušnja
Moja 1. taka bolj samostojna je bil Maroko, res je blo super.
Zelo me mika Latinska Amerika, in imam od tam kar nekaj znancev, ampak vsi svarijo, da je zelo nevarno. Vse je odvisno kam in kako greš, če greš tja, ti ne škodi se malo pozanimat; glede na to, da je Slovenija precej varna država včasih niti ne pomisliš, da imajo v velikih mestih tolpe rezervirane vsaka svojo ulico.
Definitivno pa je solo potovanje super, če želiš spoznati veliko novih ljudi
Kakor kje. Za mene je najbolj nevarnaLJ kjer so me oropal in ukradel, potem Praga kjer so me ukradel, nikjer drugje nisem imel slabih izkesen niti v Rimu niti v NY-ku.
Hey, maya. odpravljam se osvajat ameriko, ce te zanima , greva lahko skupaj. pusti kontakt!
Mene so tudi oropal le v Ljubljani in to pri belem dnevu v centru. Potoval sem pa v vse luknje J. Amerike (skupaj nanese več kot 3 leta: študij plus potovanja) in mi ni bilo nikoli nič hudega.
Torej, Maroko v lastni režiji, punca sama, ni problema?
hu
meni pa se zdi da Maroko ni lih primeren za samo punco, ne da bi fantje kej konkretnega naredili, vendar znajo bit zeloooo nadležni!!! nama so sledili, pa znali so bit tut nesramni ob zavrnitvi.
Jah, v Maroku znajo bit fantje dost nadležni. Pa sej v južni ameriki al pa v Aziji tudi. Men so se v Latinski Ameriki zdel še bolj nadležni. Je pa res, da te znajo psihično utrudit, ko ves čas neki vpijejo za tabo.
Ampak ne vem, če to pretehta dejstvo, da je Maroko čudovit in da je ogromno za videt.
A res, punce, ste imele težave v J Ameriki? Mene so strašili, da me je bilo kar malo strah iti, sem mislila, da bo še mnogo huje kot v Aziji. Razen par komentarjev in kakšnega žvižga za mano v več kot 2 mesecih nisem imela nobenih problemov. Super ljudje, ponekod ful odprti in ja, valjda pristopijo fantje prej do tebe kot če bi bila s svojim fantom, ampak niso vsiljivi.
Sicer je pa toliko prednosti, ki jih imamo solo dekleta v večini koncev sveta, da vse odtehta par neprijetnosti
Vsaj moje izkušnje...
če so nadležni arabci, potem reči "HALAS" naglas (kar po arabsko pomeni "dovolj")... in potem pač višaš ton glasu, dokler ne rata okolica pozorna...takrat ponavadi odnehajo...
pomaga tudi pri nadležnih otrocih, ki ti včasih kar vlečejo stvari iz tebe, odpirajo ruzak, itd 
Uh Maja, le pojdi sama. Točno tako, kot je ena predhodnica rekla - to je tako osvobajajoč občutek, da ga nič na svetu ne more nadomestiti. Jaz ko sem se v nekem trenutku zavedla, da sem sama na darugem koncu sveta, so mi prišle solze na oči od sreče. 
Ja, pridejo trenutki, ko mogoče ni najlažje, ko si utrujen, ali te kdo nadleguje ... ampak s pametjo in premišljenim ravnanjem se tudi takšnim situacijam lahko brez drame izogneš.
Eno je bit paranoičen, drugo je bit previden. Se spomnim, da preden sem šla na pot, sem si preko LP foruma iskala naključne kontakte, s katerimi bi se srečala na kaki pijački zvečer, pa me nihče ni spraševal po drugem kot imenu in telefonski (seveda, da smo si lahko izmenjali kontakte). En tip me je pa precej nenavadno spraševal, češ kje potujem, kdaj potujem, s kom potujem ... in mi je bilo za odtenek nenavadno (ker popotniki navadno ne vrtajo vate s temi podatki, ker pač nimajo nobene veze s tem, da se ujameš z nekom na drinku) in sem se mu malo zlagala, da se na poti srečujem z raznimi kolegi in da nikdar nisem čisto sama ... No, pa se potem ni več oglasil. Skratka, za žensko še malo bolj velja, da samo po pameti in bo vse ok. 
Smotano je, če sam potuješ in zboliš. To je edina "slaba" izkušnja, ki jo imam jaz s solo potovanjem. Ko obležiš z izjemno visoko vročino, nimaš pojma kaj ti je, nimaš vode (ker pač tam ni pitna) .. in se moraš zelo namatrat, da se oskrbiš. Zato bodi pozorna, da imaš s seboj ravno prav zdravil, da lahko preživiš eno kuro "zdravljenja", ker jaz sem imela vsega premalo, trapa. Pač, izkušnja za drugič 
Pojdi in potem poročaj kako je bilo 
Jaz tud zbiram pogum (in čas) da bi se odpravila na kako solo potovanje, vendar nimam še nobenih natančnih načrtov. Zaenkrat sem sama potovala le na krajše izlete po Evropi, ven si pa še nisem upala.
Ko vidim, da vas je kar precej takih, ki to prakticirate ... a bi se vam morda dalo, da bi se dobili kdaj na kaki kavici, pa izmenjali izkušnje? Si znam predstavljat, da bi bilo zabavno.
crazyeurochick@hotmail.com
Ah punce, bejžte za šporhet, kuhat se učit..za začetnico bi bile primerne potovalno nezahtevne in varne države kot so tajska, turistični deli mehike,turčija,maroko, v osnovi celotni bližnji vzhod,vključno s iranom..bi se pa izogibal na tvojem mestu črni afriki, pa tudi določenim delom latinske amerike..v glavnem bližnji vzhod pa azijo priporočam - takšni so tudi realni podatki o varnosti-uličnem kriminalu po svetu.
jaz sem ogromno sama potovala po svetu in nikjer mi zaradi tega ni bilo dolgčas, ker- ko potuješ sam nisi nikoli sam. Čeprav sem prej mislila, da sem bolj samotarka, da mi je ljubše, da sem sama zase , v miru....sem bila na potovanjih presenečena sama nad sabo. Odkrila sem drugo plat sebe, ki ji je všeč družba, druženje....Kamorkoli sem prišla, sem našla čudovite ljudi , z njimi delila lepe trenutke, včasih smo potem skupaj potovali kakšen del poti. Ogromno ljudi potuje samih in ti ljudje so neverjetno in preprosto-krasni , saj so neobremenjeni, nezateženi .....Potovati sam je edini način, kjer boš res s polnimi pljuči in srcem začutil deželo in vse kar te na poti obdaja. Ko se enkrat opogumiš in na pot odrineš sam, ne boš nilkoli več s seboj vlačil nekih ljudi, ki znajo s svojimi zahtevami in čudnimi željami še kako uničiti in zasmraditi potovanje. Res pa je popolnoma drugačna situacija, če potuješ sam tu, v naši ljubi Sloveniji. Redkokje se bo našel kdo, ki te bo ogovoril. Da ne govorim kako čudna zna biti situacija, ko sama zavijem v lokal. O tem bi se znalo pisati ......Ne , Slovenije pa res ne priporočam za solo potovanje. Če greš tu sam na pot, boš ravno tako sam prišel domov. Res- tragikomična situacija " odprtosti " Slovencev.
kiti, ampak je razlika, ali si ti nekje turist ali domačin. Turistom v Sloveniji ni hudega, tudi če sami zavijejo v bar. Reakcija bo ista, kot jo mi dobimo nek v Aziji (ali kjerkoli pač): "ooo, a res, od kod pa si? Kako pa to da potuješ sam? Super!" Itd...
Tudi Slovenci se znamo neveretno osladno obnašat do turistov.
Jan, off topic, ampak, bi te lahko prosila za kontakt, ker me zanima nekaj glede tega, kar si napisal - glede študija v LA 
Hvala.
Glede varnosti in nevarnosti pa...Ja, saj, nazadnje se ti zgodi pa, da te oropajo na domu, ampak v teh debatah se ti ponavadi zgodi o večji verjetnosti...
Glede solo potovanja v Maroko in nasploh, kamorkoli po svetu..Ene stvari se ti zgodijo ne glede na obnasanje, pa vendar s kaksnimi dejanji človek prav opozarja nase. Če naokoli hodiš v majici brez rokavov in kratkih hlačah bo verjetno v Maroku vsaj malo razlike, kot pa če hodiš bolj zakrita.
Definitivno, da je varnost na potovanju odvisna predvsem od posamenznika, žal pa so po vsetu območja (dežele,regije ali mesta) tista bolj, pa tista manj nevarna..po nekod so nevarni samo revnejši predeli evropskih metropol, drugod pa so metropole nevarne kot mesto kot celota, podnevi in ponoči recimo nairobi itd..govorim pa o uličnem kriminalu in govorim o povprečju napadov na turiste, ponekod jih prešteješ v enem letu na eno roko, drugod pa je to nekaj povsem vsakdanjega, dobro povezava spodaj,samo mal preveč pretiravajo s terorizmom in politničnimi igricami..lp
www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/
Pred odhodom na Tajsko (potujem sama) me daje ful pomislekov - bolj ko berem domače in tuje strani, več raznih strahov se mi nabira, od tega, da skuša turista vsak okol prinesti, do tajske 'mafije', raznih nategov, itd., nakar še nekih morskih tokov, češ da te lahko mimogrede kam odnese, itd.
V glavnem, zmeraj sem si Tajce predstavljala kot najbolj prijazne ljudi na svetu, zdaj me pa en teden pred odhodom daje strah na polno. A ve kdo svetovat?
Upam, da je posredi luna, ki nas vse po malem trka pred jutrišnjo soboto ;-)
Če boš hodila tam kjer so turisti, ti ne bo nič. Če pa boš hodla po nekih beznicah, pol se ti pa zna kej nardit (šala). drugače pa saj vidiš, da vsi tisti, ki so bli dol pišejo po forumu, torej so živi prišli nazaj.
Pojdi na Tajsko in se ne obremenjuj. uživaj.
LP
P.S. Zakaj misliš, da gre ful folka na Tajsko? Zato ker je varna al zato ker ni varna? Odgovor veš samo ti (in dobila ga boš samo tako, če boš šla na Tajsko)!!!!
no, ne bi se ravno strinjala, da so Tajci najbolj prijazni Ljudje na svetu (ceprav boš mogoče res dobila ta občutek, če greš prvič izven Evrope), je pa to res precej varna država in dobra destinacija za prvo solo potovanje.
uporabljaj zdravo pamet, ne puščaj okrog prtljage nenadzorovane, sigurno poskušajo vsakega turista prinest okoli, in te tudi bodo, ampak to je turizem - predvsem ne kupuj hudo dragih all inclusive paketov (na otoke, sever), za tistih par evrov ki jih preplačas ob posameznih malih nakupih, se pa res ni za sekirat 
|
02.07.2013
|
|
|
27.10.2012 - 30.06.2013
|
|
|
31.05.2013
|
|