Dodan: 28. 05. 2009 @11:32:42
delo v tujini: sanje vs resnica
vsi bi šli nekam v tujino delati, konkretnih informacij pa si ne zna poiskati nobeden sam. še voznega reda do benetk ne.
tak se zapravlja čas in sanja naprej o lepi tujini, čas pa teče ... in vsi se staramo. kar na enkrat si pa star 30 let, še sanjaš o tujini, ki si jo spoznal na razglednicah. študija po 2 prepisanih študijskih smerih pač še nimaš dokončanega. študirati si je šel, ker je študentsko življenje "fancy", in je tam žur.
raje, kot bi dokončal študij in si poiskal konkretno službo iščeš dela v nekem eksotičnem svetu (vedeževalka v indiji, obiranje banan na severnem tečaju, zastonj delo v argentini, delo kombirano z dopustom na havajih itd.)
pri 30 -ih nimaš enega dneva delovne dobe v sloveniji, denarja nimaš privarčevanega, ker si ga porabil za letala, ko si po svetu iskal delo in spal po hostlih.
RAD / RADA bi pa BIL / BILA pod lastno streho (moderno hišo, nov avto). Da tega vsega še nimaš je kriva naša gnila država. s tem se lahko tolažiš, ker je pri nas za VSE kriva država.
v tujini je mladina sama do sebe poštena, in tisti ki ve, da ni sposoben "za šolo", se ne bo vlačil 10 let po različnih faksih. po osnovni ali srednji šoli gre delat stvar, za katero ve da ustreza njegovem / njenemu znanju.
počitnice v tujini so eno, delo v tujini pa čisto nekaj drugega. idi delati v španiji v hotel v visoki sezoni...boš ležala na plaži ja haha, vesela boš, če boš morja sploh vidla.
Dodan: 28. 05. 2009 @12:24:13
Re: delo v tujini: sanje vs resnica
popolnoma prav imas.
in zdaj se bodo vsule kritike na tvoj racun.
Dodan: 28. 05. 2009 @12:31:27
Zakaj kritike, sej je res, da obstaja taka vrsta ljudi... Tko kot tut obstajajo nesojeni zdravniki, vojaki, tko obstajajo tut nesojeni avanturisti. Pač. In pa kaj, vsi mamo svoje konflikte za rešit, enim je zunaj super, enim pač ne - vsi pa dobimo iz izkušenj veliko pozitivnega. Pa čeprav samo resnico ali dve več v življenju, al pa veliko sončenja v Španiji, al pa sanjskega fanta, al pa sanjsko službo. Mal preveč posplošuješ.
Dodan: 28. 05. 2009 @13:12:28
vsak je svoje sreče kovač, pravi pregovor. in vsak naj poče s svojim življenjem in denarjem kaj hoče. ne maram pa poslušati tisti, ki pri 30-ih nimajo še nič (razen tri nedokončane fakse) in jamrajo država to, država ono, gnila država, v tujini je boljše itd.
to so natančno tisti modeli, ki čakajo, da bo jih nekdo iz tujine poklical, in jim ponudil sanjsko služba z astronomsko plačo. tudi v tujini ne delijo denar na lepe oči.
marsikdo naj prvo pri sebi v glavi počisti, preden napade slovenijo in vse slovensko za svojo neuspešnost. za take lenuhe je gospodarska kriza ravno prav prišla, da se lahko vklopijo / pridružijo v kolektivno jamranje.
Dodan: 28. 05. 2009 @13:15:56
ha ha Dani,
no pol pa ti povej kako si pa ti sluzbo dobil inkaj vse si dosedaj sam dosegu???
Dodan: 28. 05. 2009 @13:35:35
Mislm, da je tale "dani" isti model, ki napada punce v temi "au-pair", da so lenuhinje in da niso izkoriščane, ampak samo lene.
Dodan: 28. 05. 2009 @13:36:25
nisem ne vem kaj dosegel...samo so pa moje zahteve glede na moje stanje poštimane.
če bo stanovanje, ne bo drugega avta in dopusta letos. če bo pa dopust, pa stanovanje ne bo dokončano.
določeni, ki ne morejo vsega imeti, se pa hop hop spravijo na državo, kak češ, da je nesocialna.
Dodan: 28. 05. 2009 @13:39:45
določeni se spravijo na državo verjetno takrat ko imajo razlog...torej je normalno, da je nekdo jezen na državo samo/ko se mu je naredila krivica iz njene strani/institucij...a bi v takem primeru "določen"moral bit tiho??ja, ce bi dobil opravicilo za to....
Dodan: 28. 05. 2009 @14:00:46
tukaj imaš prav, seveda je država velikokrat tudi krivična, in se imaš pravico pritožiti.
samo država mora pri nas igrati grešnega kozla za dobesedno vse probleme, tudi tiste, ki smo po lastni krivdi povzročili.
Dodan: 28. 05. 2009 @14:13:15
no ce smo ze pri temi brezposelnost..kdo je pol najvecji krivec za tako visoko stopnjo brezposelnosti??
Dodan: 28. 05. 2009 @14:21:07
brezposelnost obstaja po vsem svetu,nekje vecja,nekje manjsa.kdo je kriv,je pa spet velik vprasaj.najprej tisti,ki ne kupi tvojega izdelka.
Dodan: 28. 05. 2009 @16:05:51
kriza je po celem svetu...halo ljudi zbudite se. kaj je vzrok točno ne vem, vem pa da so se banke spuščale v spekulacijske posle.
Dodan: 28. 05. 2009 @17:41:20
Zakaj bi pa moral imeti pri 30ih hiso, avto, redno sluzbo...? Ker ima to vecina? No, naj povem, da naj bi to imela vecina in to le v Sloveniji. Jaz sem sla s 27imi malo delat po svetu in tako se prezivljam se zdaj, pri 30ih. Pa nisem nikjer srecala tako zagovedanih ljudi kot so Slovenci. Zal mi je, da moram to reci, a tako so pokazale izkusnje. V svetu je na tisoce takih kot sem jaz in se zato v tujini pocutim le ena med mnogimi, v Sloveniji me pa vsi cudno gledajo, ces da nisem normalna. Kaj naj recem, tezko je v tujini, vedno se rada vracam domov. Tudi finance niso kaj prevec sanjske, a moznosti je v tujini vec, kar mi odgovarja.
Dodan: 28. 05. 2009 @18:22:41
Jagoda,
kje pa si?katera drzava?a je tezko dobit sluzbo?
Dodan: 28. 05. 2009 @18:41:16
jao, a tebe, dani (daniel?) dejansko kdo plačuje za tele patriotske nakladancije po forumu? Na vse temah isto trobiš. Ja, 'boga mati domovina. Skoraj tako monoton si kot Mojca (sam v drugo smer).
Kaj se toliko ukvarjate z drugimi? Če kdo misli, da je Slovenija gnila, pa kaj? Vsak ima pravico do tega, da si misli, kar hoče.
Dodan: 28. 05. 2009 @19:16:46
če je po tvojem mnenju gnila, idi v tujino. kaj te sploh vleče, da bereš ta SLOVENSKI forum.
komaj človek pove nekaj majhnega pozitivnega iz slovenije se vsusejejo tujinski hlapci po njemu kot ose iz gnezda in potlačijo vsako pozitivno iskrico. žalostno, da človek o svoji domovini ne sme pozitivno govoriti.
mnogi hrvati, srbi živijo po tujini, pa nisem čul, da bi tako pljuvali po svoji državi. dosti so zato tudi naši mediji krivi, ker delajo neke brezvezne primerjave in statistike.
Dodan: 28. 05. 2009 @20:12:23
Tud jst mislm da je Slovenija precej gnilejša v mentaliteti od drugih držav in verjetno tut večina tega foruma, drugač ne bi glih iskal zaposlitve v tujini, kaj mislš? Dvomm da si na pravem naslovu, če iščeš "domoljube" (haha) pejt na tu-je.si.
Dodan: 28. 05. 2009 @21:24:05
Tak narodnjakar, zgledoval bi se pa po Hrvatih in Srbih. Pa pejt na Hrvasko, ce ti je tamkajsnji patritizem tako vsec :-)).
Dodan: 28. 05. 2009 @21:25:35
Aja, pa sej verjetno je iz tu-je.si tud prisel. Bljak.
Dodan: 28. 05. 2009 @22:11:55
Hm, ne vem zakaj potem toliko Sebov in Hrvatov ne živi v Srbiji in na Hrvaškem, najbrž ne vejo kako je doma? Mislim kakšna logika, IQ sobene temperature.
Dodan: 28. 05. 2009 @22:16:08
Povprečna plača v Srbiji je 250€. Rabiš dodatno razlago?
Dodan: 28. 05. 2009 @22:20:59
_To je bil sarkazem, glede na argumentacijo ki jo avtor posta zagovarja.
Dodan: 28. 05. 2009 @22:40:36
srbi in hrvati zaradi ekonomskih razlogov ne živijo doma. ostanejo pa še vedno svojemu narodu zvestni.
nisem pa čul, da se srbi in hrvati selijo v tujino, ker sovražijo mentaliteto domačega naroda.
Dodan: 28. 05. 2009 @22:57:06
najbrž bi se, če bi bla njihova mentaliteta podobna slovenski ;) pa ni.
Dodan: 28. 05. 2009 @23:04:57
kaya, ti pa nisi del slovenske mentalitete ? krivi so vedno drugi, ane ?
katere mentalitete so po tvojem dobre ? naštej primere, da vidimo.
Dodan: 28. 05. 2009 @23:23:31
Dejstvo je, da Srbi in Hrvati in Bošnjaki ... skratka vsi narodi Balkana, hodijo delat k nam (in naprej v Evropo) zaradi zaslužka in ker dokaj lagodno tukaj živijo .. Itak imajo obrane vse bližnjice, ki si jih mi "Slovencenlji" ne upamo obirat... (Prijavljen na zavod in zraven nekje na črno dela, pa malo še žlahta iz cele Evrope pošlje).
Imam par znancev, ki javno priznajo, da si s plačo, ki jo zaslužijo v slo. tovarni, podjetju... v Bosni ali tam, od koder pač prihajajo, zidajo hišo... In ko bo tip sezidal hišo in šel v penzijo (al pa invalidsko itd) bo na selu živel kot lord v hiši, ki ga je sicer zaslužil s svojimi rokami, izplačala pa ga je slovenska država.. In velikokrat sem slišala (od taistih ljudi) kritike čez našo državo, pa sem si mislila "pa pojdi domov, tam ti bo gotovo lažje"..
*
Druga plat zgodbe "sanje vs resnica" pa je ta, da dokler človek stvari ne pošlihta v svoji glavi, se lahko odseli na Luno ali samo čez mejo, pa ne bo čisto nič drugače. Smo pač zategnjen, zamorjen narod, ki ne zna drugega kot jamrat... In sosedova trava je itak bolj zelena od naše..
Jaz pravim - kakor komu ustreza. Če ljudje mislijo, da bo lažje v tujini, naj pač gredo... Ravno zadnjič mi je jamral znanec, da bo šel živet v Avstralijo, ker so razmere pri nas nevzdržne... Pa sem ga vprašala, koliko sploh ima izkušenj s tujino (z izjemo počitnikovanja na Djerbi), pa mi je odgovoril: "Če sem preživel londonsko podzemno, bom tudi selitev v Avstralijo"... Potem je jasno, katera stvar zmaga v boju sanje : resnica...
Dodan: 28. 05. 2009 @23:34:39
Ampak kako veš, da njemu ne bo kul v Avstraliji? Imam kolege, ki so se dejansko odselili tja - pa jih večina še ni bla nikoli tam. Zdaj dol živijo že par let in se majo bajno. Prej so hodili v Hrvaško na morje, dlje od tega ne.
Dodan: 28. 05. 2009 @23:40:35
V prvem delu svojega posta same neumnosti lapas!! Se opravicujem na uporabljenem izrazu..
Dodan: 29. 05. 2009 @10:57:31
Trenutno pac ni cas za selitev
Dodan: 29. 05. 2009 @15:30:35
Najbolj idealen cas za selitev je zdaj, v casu t.i. recesije. Tako nimas veliko izbire in poprimes za vsako delo. Ne se bat tujine, niti ne pricakovati prevec, je najboljsi nasvet, kar jih lahko dam. Pa tisti, ki nimate izkusenj, pojdite raje nekam v EU, pa cim blizje domu, ker je lazje glede papirjev in morebitne vrnitve.
Dodan: 29. 05. 2009 @15:41:16
Ta dani je ena in isti klinc ki se skoraj povsod oglaša na eno in isto temo.In mates isto. Ni mi pa jasno,kako to da se še vedno ni vrnil nazaj v slovenijo,če tako vneto zagovarja ta sistem in če ne celo režim. Dol s takimi.
Dodan: 29. 05. 2009 @16:56:47
Jagoda to je cist odvisno od tega kaksno delo isces, sicer pa sem se vedno mnenja da je za iskanje dela tudi v tujini trenutno precej tezko, in lahko to tdim glede na to, da sem tam kjer sem v najbolj mednarodnem mestu v EU, kjer je kar prcej visoko kvalificiranih delovnih mest, ampak je tudi konkurenca izjemna.
Dodan: 29. 05. 2009 @20:04:06
marko
v slovenijo se ne vrnem zato,ker sem si tu uredil zivljenje.pa tudi moji ne bi sli zato,ker so tu doma.jaz vsakemu povem,da tujina ni tisto kar si predstavljajo.zal nekateri narobe razumejo.
Dodan: 29. 05. 2009 @21:27:35
mates,še vedno se lahko vrneš v Slovenijo. Ali pa tudi ne. Samo v tem primeru nehaj idealizirati življenje tukaj,to je vse!
Dodan: 29. 05. 2009 @21:45:16
izgovori, mates!
Dodan: 29. 05. 2009 @21:46:08
se pa strinjam, da idealizira življenje tu, pač domotožje. mislm da mi mal več vemo o trenutnem življenju tu, k tle dejansko živimo.
Dodan: 29. 05. 2009 @23:24:25
mogoče ljudje odhajajo iz Slovenije ker jim ljudje tle niso všeč mogoče želijo od življenja več kot hišo, družino in kariero mogoče je že sam thirll, da si v državi ki je ne poznaš, obkrožen s kulturo k je drgačna vredn tega mogoče pač hočjo spoznat kaj je na drugi strani ALP in ne vem zaka se sploh obremenjujete z življenjem drugih naj delajo kar si želijo, in ne vem zaka morte na tem forumu nekateri vedn norce brit iz ljudje k potrebujejo pomoč. če niste prpravleni pomagat pač back off, preskoči temo al pa ste jim sam fovš, ker sploh majo take sanje. mogoč jih vi nimate, ker ste vezani na slovenijo (družina, služba) in si rajš ne upate o takih stvareh razišlat dobr mogoč si tega pač ne želite. kul. vaš lajf. mislim ljudje si po mojem ne upajo več sm pisat ker jih je strah odzivov k jih bojo dobl nazaj
Dodan: 30. 05. 2009 @08:31:41
nijomur ne branim iti v tujino,vendar vi za svojo nesposobnost krivite drzavo.
sedaj je kriza povsod in na udaru so prvo tujcice bos v tujini tako delal kot doma,te bodo hitro dali na cevelj.
Dodan: 30. 05. 2009 @09:49:21
pa se to.ko tukaj berem v kaksnem stilu si iscete sluzbo v tujini,me vse mine.delal bi karkoli in kjerkoli.sluzbo se isce drugace,ne pa na takih forumih.sicer pa ,delajte kar hocete,vasa stvar.
Dodan: 30. 05. 2009 @11:08:51
Po moje kr nekaj drži, kar se je povedalo na forumu, predvsem o slovenski favšiji. Ljudje sanjajo, da si olajšajo situacijo v kateri živijo. Če nimaš nič oz. ti nihče ni nič zapustil ti lahko samo sanje ostanejo. V Sloveniji je itak v povprečju plača bedna. Končaš faks, ne dobiš službe brez vez in ko jo dobiš, delaš v administaciji za slabih 1000€. Prvo kar je, hočemo kupit hišo, avto in se zapufamo do onemoglosti. Tako je v popvprečju po statističnih podatkih. Zapufani itak ne morejo imeti sanj, saj morajo odplačati pufe in morajo biti ziher. V tujini ne vejo kaj jih čaka, ne morejo zapustiti Slovenije in dolga 100.000€, saj jim lahko zarubijo vse. Zato toliko favšije in boljše sosedove zelenice. To je pač moje mnenje in še dobro da nisem zapufan in da mi ostanejo sanje in ne sanje da bom imel boljši avto od sosedovega.
Dodan: 30. 05. 2009 @11:55:00
Problem je v slovenskih ljudeh. In naša velikost. Koliko pa nas je niti 2mil vseh ljudi v Slo. Tudi pri menjanju službe je problem, saj nikjer ne iščejo nič pametnega le neke delavce brez poklica (nimam nič proti nobenmu) katere plačujejo po 350€. Trenutno povprečje je okoli 920€ neto plače, to je tudi tisto kar jaz zaslužim. Nevem, če lahko s takšno plačo uresničnim svoje sanje. Še eno pošteno potovanje si ne morem privoščiti. Zato čas je, da se spokam iz Slo.
Dodan: 30. 05. 2009 @14:35:20
Če pa v SLO zaslužite po 1000 eur na mesec, se nimate kaj pritoževati. V najrazvitejši evr. državi, kjer sem jaz, je povprečna plača 1300. Zato vsakemu pravim, da ne pričakovati preveč, veliko folka sanja in govori o 3 ali 4 tisočih, ki naj bi jih po njihovem mnenju vsakdo brez napora zaslužil v tujini. No, žal moram povedati, da to ni res in naj tega ne pričakuje. Visoko izobražen kader dobi 2000 mogoče 2500, vse ostalo pa je utopija.
Dodan: 30. 05. 2009 @14:41:37
Imeti plačo 1000€ v Sloveniji je že kar dosežek.
Dodan: 30. 05. 2009 @17:56:30
Evo moja BRUTO plača v Sloveniji za 8 ur je 640 evrov BRUTO. Kolk znese neto nebi rad želel povedat. Iščem pa dodatni šiht. Na dan prevozim tudi 100km in treba je tudi nekaj jest. Če bi 1300 evrov res zaslužil na mesec bi bil NEVERJETNO PRESENEČEN grem takoj na svoje. Sedaj ko imam neto okoli ??? evrov nimam niti za najemnino niti nebi moral solidno živet. Lahko potem samo jem zelje pa žgance. NE SANJAT, da se v Sloveniji dobr živi, ker je res BEDA. Ne rečem tisti, ki imajo 1500 evrov plače v Sloveniji, ampak mi, ki imammo 400 evrov.
Dodan: 30. 05. 2009 @22:27:52
Jest sploh nevem zakaj delate za tolk mal denarja. Matej to so sramotni zneski. A res ni nič bolj pametnega. Sam občasno poprimem za sezonska dela za sprostitev in zaradi spremembe okolja (ven iz Slovenije), zaslužki so večji in to za nižje kvalificirana dela.
@dani, če bi ti kdaj delal v visoki sezoni bi vedel, da je delavnik normalen in imaš dovolj časa za čofotanje po morju ter ostale dejavnosti. Res pa je, da takrat, ko se dela, se dela na ful.(a spet odvisno od vrste dela). Priporočam tujino.
Drugače pa, dokler delaš za drugega pač dobiš ravno toliko, da moraš naslednji mesec spet priti na delo. Ali sprejmeš to ali pa narediš nekaj več v življenju. Bodi kreator svojega življenja, ne pusti, da ti država ali delodajalec diktirata kako boš živel.
Dodan: 31. 05. 2009 @01:11:29
Tega Danija je zih zenska zapustila, .in zdej izliva svoja custva po forumu. Dani, ......patriot slovenski, .....a ti k si ostal v sloveniji mas fensi bajto? nov avto?, ....a je vse perfect? Ko bos izkusil obe strani potem komentiraj. Aja, ...pa povej kolk fax-ov mas narjenih, .....ali si se sploh upisou na fax. Sej lahko kej o sebi prvo poves in tvojem popolnem zivljenju , ko tako druge kritiziras. Ne mores kr tko govort o drugih ke neves kaj vse je nekdo izkusil na svoji kozi. Sicer pa kaj bom jest govoru, ...itak si ti veleum ki mu je relacija dom - sluzba, sluzba - dom.
Dodan: 31. 05. 2009 @09:38:53
pero A naj bom doma pa v luft gledam pa čakam, da mi nekdo na vrata potrka in reče jaz vas iščem, pridite k meni delat plača 1200 evrov. Samo sanje so lahko take. Vseeno je dobr kot pa nič.
Dodan: 31. 05. 2009 @09:41:51
Pero TUd jaz to delam sezonsko delo v Sloveniji.
Dodan: 31. 05. 2009 @14:10:44
@ sinc - kdo ti je p to naložil, da se z delo v administraciji v Sloveniji dobi 1000 evrov.
Poleg tega diplomante če se prijavijo za delo v administraciji a priori zavračajo, ker imajo, saj ne moreš verjet, ampk očitno povsem možno, previsoko izobrazbo in pa predvsem premalo delovnih izkušenj.
@lincoln - res je veliko ponudbe je za neiteresantna delovna mesta, medtem ko se kvalificirana delovna mesta oglašujejo očitno po drugih kanalih, in do njih ne moreš pridet še nisi notri v sceni, beri vip, ali v organizaciji, ki išče sodelavca.
Ljudje ne odhajjo zaradi boljših plač, ampak zaradi boljših možnosti, recimo napredovanja, bolj pravičnih možnosti pri izbirnem postopku z adelovno mesto ipd. Ampak lahko da to velja predvsem za delovno silo, ki ima več kot srednjo šolo.
Poleg tega se je treba na odhod v tujino pripraviti, prišparati denar za nekaj naslednjih mesecev življenja v tujini, kar pa ni vedno lahko glede na potencialne zaslužke v Sloveniji. In za višje kvalificirana delovna mesta traja nekaj časa da dobiš, ni ravno tako da boš pel na nek inštitut vprašat, a iščete novega sodelavca, a bi vzeli mene? Medtem ko če iščeš delo v pubu, je pač to lahko povsem dovolj.
Da nadaljujem še glede sestave delovnih mest, kjer sem trenutno, je veliko agencij za posredovanje dela, tudi za krajša obdobja in celo na prevladujejo oglasi za nekvalifirana dela kot na agencijah za posredovanje dela v Sloveniji, žal je pa tako da velikokrat zahtevajo znanje obeh najpomnenjših uradnih jezikov v državi, kar pa je dokaj težko, če nisi odraščal tukaj.
Dodan: 31. 05. 2009 @14:23:45
Jaz bi se tudi preselila v mojo sanjsko deželo - Irsko. Vem vse o tem kako poiskati delo, ker sem poiskala informacije o tem. bila sem tudi tam in spraševala folk o delu, življenju... ampak žal so mi odsvetovali preselitev zaradi ekonomske krize, ker je težko najti delo, ker so oni sploh veseli da imajo delo. Ven me ne vleče zarad keša ampak samo zato ker obožujem mojo sanjsko deželo, kjer se počutim kot doma. V slo sem končala faks, imam službo, ok plačo ampak to ni to. Vem, da morda tam ne bi imela sanjske službe, bajne plače, da bi bila najemnina ogromna pač pa bi v tej deželi spoznala ogromno drugih kultur in razširila svoje obzorje. In včasih je to več vredno kot pa kup denarja. vredno sanjati sanje, ki se bodo uresničile.
Dodan: 31. 05. 2009 @14:40:56
Ne glede na¸vse, ko greš enkrat ven živet, v "sanjsko deželo", in se ti tam ne obrne po načrtih, potem le ta ni več sanjsk. Koncev koncev je pač čisto vseeno kje živiš, če imašv redu službo, z ok plačo, možnostjo napredovanja. Ker če tega v državi kamor se seliš sčasoma ne dobiš, si se pač zafrknil big time, ker ni tako lhko menjati službe v Sloveniji.
Dodan: 31. 05. 2009 @16:04:35
pojdite delat ven in ne sedet za racunalnikom in jamrat.v tujini komaj cakajo,da pridejo taki visoko usposobljeni strokovnjaki z dvemi-tremi fakultetami.stepli se bodo delodajalci za vas in vam pogrnili rdec tepih.
bodite resni,sluzbe v tujini se ne isce na forumu,takem kot je ta.
Dodan: 31. 05. 2009 @19:20:03
@mates ti si pa res zakompleksan. Saj se lahko tudi pri 55 letih vpišeš na faks in ga narediš, mogoče to be ozdravilo tvojih kompleksov in boš končno dokazal, da si vsj toliko pametene oziroma bolj kot večina slovenskih 24-letnikov, ki so faks zaključili in iščejo prvo zaposlitev.
Dodan: 31. 05. 2009 @19:22:41
jaz ne potrebujem faksa,ne jamram po forumu in tudi sluzbe si nikoli nisem iskal na forumu.
Dodan: 31. 05. 2009 @20:06:31
In kao da si zato bolj pameten ,ker si nisi nikoli iskal službe po internetu? Dej ata,rajši pejt v toplice,danes so drugi časi.
Dodan: 31. 05. 2009 @20:08:42
nisem najbolj pameten,samo neumen nisem kot nekateri tu,iscem delo kjerkoli in kakrsnokoli.toplice pa mi zaenkrat se niso potrebne.sem kar v dobri kondiciji.
Dodan: 31. 05. 2009 @20:26:54
Na tem forumu je kar nekaj uporabnih informacij. Je pa veliko vprašnj v stilu delo na ladji, sezonsko delo, delo na naftni ploščadi in dvomim da ravno po teh povprašujejo diplomanti, kot tudi dvomim v to, da pišejo na forumu jaz bi delu karkol, važn da se dobr zasluž, s čimanj dela. V stilu kot kritizira forum mates.
Dodan: 31. 05. 2009 @20:55:40
marko
ideja z toplicami ni slaba.za razliko od tebe si jih lahko privoscim.in to brez faksa.
Dodan: 31. 05. 2009 @21:02:12
napredovanje v tujini ? brez odličnega znanja jezika in brez vez v tujini ?
to so samo lepe želje, večina tujcev v tujini dela nizkoplačana fizična dela. v švici je veliko naših bivših bratov iz juge, turkov, albancev, špancev, italijanov, portugalcev...
na boljše plačanih delovnih mestih pa nobenega od njih (razen kakšni iz druge generacije).
prvi razlog je znanje jezika. kdor ne zna jezik države odlično, bo zelo težko prišel do višjih položajev.
drugi razlog, da se pač na en način da domačinom prednost (predvsem v krizi) na delovnem mestu.
ravno se je v švici zavrnila ena pobuda, katere bi omogočala jugovičom s švicarskim državljanstvom sprememba priimka v švicarsko zveneči priimek. mnogi delodajalci namreč že po priimku izločajo kandidate. kdor je na -ič, včasih sploh nima mogočnosti priti med ožji izbor za službo.
žalostno!!!
Dodan: 31. 05. 2009 @21:06:27
Zakaj vsi govorite o vezah? To je specifika manjših držav in predvsem Slovenije.Kakšne nebuloze. Drugje se lahko prijaviš na razpis in dobiš zaposlitev če si dober, z znanjem več tujih jezikov. Predvsem pa zgolj angleščin danes ni dovolj.
Dodan: 31. 05. 2009 @21:16:50
tudi v večjih državah pomagajo veze in priporočila, še najbolj strankarska pripadnost.
Dodan: 31. 05. 2009 @21:28:42
@-Re Če razumeš moj post naredi nekaj več in če je višek tvoje kreacije "A naj bom doma pa v luft gledam pa čakam, da mi nekdo na vrata potrka in reče jaz vas iščem, pridite k meni delat plača 1200 evrov. Samo sanje so lahko take. Vseeno je dobr kot pa nič.", bi ti jaz osebno dal plačo 200eur na mesec, ker spadaš v kategorijo, ki se sprijazni z vsem. Očitno je v folku je problem. Vseeno za boljše razumevanje odajam še: naredi nekaj drugače. (pa ni treba zdej banke oropat al pa mamila prodajat)
Dodan: 31. 05. 2009 @21:59:41
Pero: Jaz iščem drugo delo in s tem slabo plačanim delom si samo nabiram izkušnje, poznanstvo, nove prijatelje itd. Delo je terenasko-sezonsko in vsak dan spoznam en kup novih ljudi. Sorry samo v Sloveniji se vse konča že pri 800 evrih za trdo delo in z več kot desetimi leti izkušenj in z minimalnim 10 urnim delavnikom.
Dodan: 31. 05. 2009 @22:01:12
Kot nekdo ki dela v tujini, VB, lahko recem tole ...
Kot prvo je res da si tujec in 'drugorazredni' drzavljan, ampak to ni tako pomembno. Pomembno oz. skoraj neizbezno je to da zacnes nekje pri dnu, recimo da si lahko vesel ce si uredis vse pogoje da sploh najdes sluzbo in potem pocasi lezes navzgor. To je cisto odvisno kakor za koga, nekdo z visjo izobrazbo bo hitreje napredoval, logicno. Vazno je samo da se udomacis cimprej in obvladas lokalne fore, potem si njihov, oz. domac. Spet odvisno je koliko je kdo iznajdljiv ipd., je tezko ampak ni nemogoce zaceti lastni posel recimo. Jaz osebno sem zadovoljen z delom od 8ih do 16ih da ko koncam z delom vec ne mislim na to, kdo drug je spet deloholik. Skratka vse se da. Res pa da je zdaj kriza, recimo tukaj v angliji je povprasevanje za sluzbe ogromno, recimo da ne pretiravam tko priblizno ce recem 10x vec kot pred enim letom na katerikoli oglas. Tako da tudi osebno vem da sem trenutno obtical kjer sem ceprav mi moja sluzba odgovarja ampak bi sel se dalj, samo trenutno pac ni mozno. S tem lahko recem da bo zelo verjetno nekomu ki sele zdaj pride sem se tezje. Priporocam lahko samo da imate nasparano za recimo 2 meseca zivljenja vkljucno z najemnino, prevozi in hrano, da lahko prezivite dokler kaj ne najdete. Zasluzki niso bajni, je pa zivljenje drugacno, svobodno, osebno tukaj nisem zaradi 'denarja' tako da me to sploh ne moti, dolgorocno gledano mislim da kjer sem in glede na kako grejo stvari po svetu mi je kar ok. Prvih 6 mesecev je najtezje potem pa sploh vec ne mislis na to da si zdoma, se je pa vedno lepo pojaviti v sloveniji na obisk. Samo odlociti se je treba da gres. Potem ko si v tujini enostavno preklopis in ves da moras preziveti tako da se potrudis in najdes to sluzbo kakrsnakoli ze je, samo da je zacetek, potem pa naprej po zeljah. Jaz sem rabil 1.5 leta, zamenjal 3 sluzbe da sem kjer sem hotel biti, tako da ni bilo cez noc. Je pa.
Tako da, srecno ...
Dodan: 31. 05. 2009 @22:19:37
kolk se udomačiš in koliko boš napredoval ni odvisno le od tebe, ampak tudi od lokalnega prebivalstva.
če ti oni ne dajo možnost, da se integriraš, se ti nikoli ne boš mogel integrirati.
Dodan: 31. 05. 2009 @23:31:26
Dej Mojca1, nehaj sanjat. V tujini so veze in poznanstva (oz networking) najbolj pomembna zadeva. 80% vseh sluzb se odda brez razpisov in objavljenih oglasov t.i. hidden job market. Govorim za Avstralijo, kjer zivim.
Dodan: 01. 06. 2009 @12:16:16
Networking ni isto kot veze in poznanstva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dodan: 01. 06. 2009 @15:46:57
jaz ne sanjam o sanjski deželi kar tako. sem šla osebno preverit kako je tam... in resnica je, da je konkurenca ogromna že za delo za šankom kaj šele drugje. kriza je, veliko ljudi je brez dela. če bi ostala dlje in iskala pa nič našla, bi tle v sloveniji zgubila službo. sem se tam pogovarjala s folkom, ki mi je svetoval, pozanimala sem se o stanju na irskem. halo, ne sanjam tako kot mojca, ki misli da bo v daljni tujini z slovenskim magisterjem dobila bajno službo. halo mojca, folk s faksom pride v anglijo pa dela v starbucksu. in vedo, da nimajo šans za kaj več. razen če so ful pridni v starbucksu in napredujejo po lestvici. tudi če pridejo v kako pisarno, imajo manjše plače kot domačini.... sicer pa sem po končanem faksu začela delati kot pomivalka. ja, to in na to sem ponosna. sedaj imam tukaj dobro službo, plačo ok, sodelavce pa da te kap. same zatežene babe, ki so fovšljive,ki uživajo v tožarjenju,... ne samo v službi tudi drugje... zato me vleče ven stran od te fovšljive, živčne slovenije. morda v tujini naletim na isto, pa kaj važno da bom probala kako je iti delat drugam ter razširiti obzorja. Samo da kriza mine.
Dodan: 01. 06. 2009 @17:11:08
Hmn, no Irka očitno tvoja služba le ni tako fajn. Magisteriji in podobno so samo izhodišče za studentship, doktorat-fellowship, pripravništva. In za take stvari se je treba doma pripravit. Za Angliijo so se očitno zavarovali na tak način, da te ne vzamejo resno, če se prijavljaš od kje drugje. Kar po meni, da moraš it tja in moraš s seboj imet zajeten kupček denaraja za prvih nekaj mesecev. Vse skupaj pomeni, da je to naložba.
Dodan: 01. 06. 2009 @23:09:43
Mojca1,: kaj pa je drugega, kot veze in poznanstva? Primer, pri nas je dobila sluzbo hcerka od direktorjeve zene prijateljice. Ali je to networking ali veze in poznanstva? Meni je oboje isto.
Dodan: 01. 06. 2009 @23:48:35
hcerka od direktorjeve zene prijateljice
Kaj naj bi bilo?
Saj ne pravim, da se ne dogaja, ampak ni to izključno pravilo. Sicer pa zakaj si ti v Avstraliji, če je Slovenija tako super?
Dodan: 02. 06. 2009 @03:41:51
Ce te ze ravno zanima, zato, ker nama je bilo dolgcas in sva zelela it na topleje, nama je pa bilo tudi v SLo cisto OK (razen mraza). Odgovarjam samo zato, ker vecina isce izgovore samo v druzbi, ne pa tudi pri sebi, tko. Druzba je kriva za vse,gnila drzava, etc... Tujina je cisto drugacna, tam bi zihr bili vsi direktorji. Grow up.
Dodan: 02. 06. 2009 @07:52:59
v tujini so vsi prijazni in angelskega duha...samo slovenci smo gnili narod. v katerih državah pa po vašem živijo "negnili" narodi ? res me zanima.
kdor hodi v tujino z namenom, da bo tam našel "negnili" narod, naj prvo pri sebi malo pošlihta v glavi. naj se vpraša, če ima mogoče probleme sam s sabo!
Dodan: 02. 06. 2009 @08:10:31
Nekako bi rad odgovoril na repliko Mojce1. Plačo v administraciji sem navedel na podlagi lastnih izkušenj. Tolko dobim s potnimi stroški in malco. Za enega, ki ima dva faksa končana, nekaj let delovnih iskušenj je to sramota za Slovenijo. Če pa pogledamo enega natakarja s tri letno izobrazbo, lahko govorim o neto plači cca. 600-700€ + tip+nadure+hrana zastonj+...
Vsekakor je sramota za celo državo, da sploh dovolijo delodajalcem v Slo. da izplačujejo plače neto 500€. V gradbeništvo se celo več zasluži. LP
P.S: sam razmišljam o tujini, ampak ne z glavo skozi zid. Ne predstavljam si, da bi čakal nekoga, da me povabi in reče PRIDI DELAT, DAM TI 2000-3000€ :-). Jeziki mi dobro gredo in je dosti tujih strani, katere ponujajo delo. Npr. Anglija je blizu za tiste katere hočejo poizkusiti. Let. karta je poceni, hitro si gor, vize ne potrebuješ. Če ti ne rata, si lahko v enem mesecu nazaj.
Dodan: 02. 06. 2009 @09:39:34
Jao; gre zato; da so dolocena gospodarstva bolj razvita kot druga, glede ljudi pa nima veze; Dolecena gospodarstva imajo boljso sestavo delovnih mest kot Slovenija, boljsi javni prevoz, boljsi sitem socialne varnosti, ipd. In domnevam da so tam moznosti vecje in ne manjse kot v Sloveniji. Ko zacne drzava operarati samo po principu vip in konflikta interesov je potem ze nekaj blazno narobe. Pa se nekaj place v Sloveniji so problematicne iz principa; da se z najnizjimi ne da prezivet in zalostno je da je take ponudbe najvec.
So pa stroski zivljenja v Z-Evropi visji. Sicer pa zdaj je itak vseeno s to krizo je povsod isti klinc.
Sinc; no ok priznam z vec leti delovnih izkusenj je 1000 evrov izplacaila zelo malo, jaz sem imela 830 z 0 nic delovnih izkusenj.
Dodan: 02. 06. 2009 @09:43:44
Kot vem Svicarji so zadnji v evropi podelili volilno pravico zenskam, mater bi se res zacela sprasevat o zahojenosti. Drugic tudi Nemcev, ki so navalili v zadnjih letih na Svico , ne marajo kaj prevec. Tretjic, ce imas zeljo si lahko sam spremenis ime in priimek, haha, cudno ne.
Dodan: 02. 06. 2009 @10:16:14
v švici niso samo nemci nezaželjeni, ampak skorajda vsi tujci. politika se tam (kot tudi v avstriji) dela na račun tujcev, priseljencev, manjšin itd.
podobno kot pri nas dela zmago (SNS) politiko. z razliko, da se tam z protitujčevsko, protievropsko in rasistično politiko brez problema doseže 30 ali 40 % glasov. vsaka politična tema, naj bo to brezposelnost, šolstvo, slabo zdravstvo, kriminaliteta itd. se prej ali slej spravi na problem tujcev.
Dodan: 02. 06. 2009 @12:56:40
glede na to koliko je tujcev v švici je to še nekako razumljivo....
Dodan: 02. 06. 2009 @13:30:09
ja bi bilo, ampak proti tujčevske referendume se je v švici delalo že 1970, na avstrijskem koroškem so se podarila slovenske table davnega leta 1972. v vaseh na avstrijskem koroškem in štajerskem, kjer tujce poznajo le iz televizije, na volitvah skrajno desne stranke pobirajo celo do 50 %.
Dodan: 02. 06. 2009 @13:47:13
Avstrija je med Z drzavami; drzava z namanjsim delezem visoko izobrazenih, najbrz to tudi na kaj vpliva, kot rceimo tudi njihova nerascicena preteklost. Ampak seveda Avstrija ni samo to, so tudi socialdemokrati in zeleni na politicnem prizoriscu, vse ostalo je zgolj nabiranje tock.
Dodan: 02. 06. 2009 @22:02:32
Noben pa ne pove, da ima Slovenija pestro ZGODOVINO. Smo komaj 19 let samostojni in tako hitro napredovali. Pozbaljate, da je bila Slovenija l.90/91 v vojni.
Dodan: 03. 06. 2009 @09:53:31
Pa se kdo naj komentira, da smo zaostali, zato ker smo bili 50 let v komunizmu, kot po drugih forumih, komentarjih. Resnica je pa tka, da zato ker smo bili v Jugoslaviji smo imeli bistveno boljse izhodisce kot drugi iz Vzhodnega bloka. Problem je ker ni vec rezerv, ce so jih 1995, 100 000 upokojili, danes tega ne morejo vec narediti, a n? Sluzb za mlade pa ni, zato pa studirajo, da niso socialni poblem. Narobe svet.
Dodan: 03. 06. 2009 @10:32:15
en veliki problem so ti prokleti študentski servisi. delodajalci se poslužujejo poceni študentski delovni sili, zakaj bi koga redno zaposlili pa za njega plačevali prispevke, potne stroške, malice, bonitete itd., če je vsaki dan na voljo tisoče študentov, ki bi delali, brez da jim te zadeve treba plačati. študentje delajo namesto, da se bi učili, in fals nikoli ne dokončajo. na drugi strani so pa delavci na zavodu, ker jim študentje požirajo delo. država enim plačuje šolanje, drugim pa nadomestila, nima pa ne od enih ne od drugih kaj. zato, takojšnja ukinitev servisov. kdor ponuja delo, naj ga da razpisati na zavod. tak bomo vsi občani isto obravnani. dobesedno se goji generacije študentov, ki se vpisujejo na faks le zato, da lahko delajo prek servisa. to pa naj bi bil smisel "študija". dela v sloveniji je veliko, ampak samo če imaš privilegirani štaž študenta.
Dodan: 03. 06. 2009 @10:45:51
Se mi zdi da zdaj z recesijo, je ponudbe pol manj, na Zavodu pa recimo priblizno isto, ampak se mi zdi da je trenutno, ker so zunaj razpisi za profesorje. Na mojedelo je bilo prej prek 700 delovnih mest, zdaj jih je nekaj cez 400. Problematicno se mi zdi do absurda, da recimo kot podiplomski student lahko delas nekje v administraciji, ni problema, ce pa statusa nimas, pa zaradi diplome ne mores, ker si prekvalificiran. Za administarcaijo si prekvalificiran, za delo za tekocim trakom pa ocitno ne?
Dodan: 03. 06. 2009 @11:22:48
glej izraz "prekvalificirani" uporabljajo delodajalci le iz razloga višine plače. če imaš ti diplomo, imaš pravico na večjo plačo na delovnem mesto kot administrator. kot delavec na tekočem traku ti pa tudi z diplomo ne pripada večja plača. konc koncev pa vse spet visi na servisih, kjer je na voljo ogromno poceni delovne sile. študentje so do 50 % cenejši kot, da koga vzamejo na pogodbo. za neto plačo 1000 €, pride delodajalca študent ca. 1200 €, tisti delavec na pogodbo pa skoraj 2000 €. v teh številkah se skriva velika brezposelnost mladih, ko prideš iz faksa ni dela za tebe, ampak le za naslednje generacije študentov.
Dodan: 03. 06. 2009 @11:32:07
Ni razlog visina place. Moja cimra je kadrovnica, moj bivsi sosolec tudi, pa so mi potrdili, da si apripri nezanimiv za njih, ce kandidiras za administratorja in imas vec izobrazbe.
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.