Dodan: 11. 05. 2009 @10:02:32
Tajska - najina pot
Vem, da je o Tajski že veliko napisanega, vendar me zanimajo še kakšni vaši predlogi za pot. Julija bova s fantom potovala po Tajski 26 dni. Najina pot bo izgledala nekako takole: -2 dni Bangkoka za začetek: 1 dan ogled temljev in samega mesta, drug dan bi šla na plavajočo tržnico -potem greva za približno 4 dni v Kanchanaburi (1 dan most, pa kšn muzej, 1x greva v Erawan park, 1x pa v Safari park namesto Tiger templa, eno popoldne pa si bova uzela čas še za kopanje s sloni) -potem greva proti severu, za kakšen dan se bova najbrž ustavila še v Ayutthayi (ali je potrebno več časa?) potem pa do Chiang Mai-a (približno 4-5 dni: 2/3 dni trekinga, ostalo po mestu) -Iz Chiang Maia pa dol na otoke: Ko samui, Ko phangan, Ko tao (približno 9dni) - Bangkok 2 dni Ostane še kakšen dan in ne veva ali bi še kje podaljšala ali bi šla še kam drugam. Zelo rada bi videla riževa polja, kje so lepe možnosti za ogled le teh? Kaj še kej priporočate? Še kšno drugo mesto na poti do Chiang Maia? Lopburi mogoče? Mogoče je tudi obisk treh otokov preveč, glede na to, da bi bila dol 9 dni. Katera 2 od teh treh bi potem izbrala? S kero agencijo imate dobre izkušnje za treking? Kam točno ste šli? Kako bi prišla iz Chiang Mai-a do otokov? Z avionom direktno odpade, ker je predrago. Ena možnost je z vlakom do Bangkoka, pol bi šla pa z Air Asio do Surat Thani-ja. Hvala vsem za kakšnekoli informacije in predloge.
Dodan: 11. 05. 2009 @10:45:07
Re: Tajska - najina pot
Midva sva se ravno vrnila, sicer nisva hodila nič proti severu. Bila pa sva na otoku Ko Tao in Koh Samui. Tja sva midva prišla tako, da sva preko agencije, ki se nahaja v bližini glavne železniške postaje kupila avtobusno karto in karto za ladjo. Cena na osebo je bila 950B, s tem da je 8 ur nočne vožnje do Chumpona in nato ladja (2 uri) do Ko Tao. Midva sva potem kar peš S od pomola (Sairee beach) začela iskati prenočišča. Hoje je bilo cc. 10-15min. Otok je čudovit, voda je blazno topla, ogled 3 sosednjih otokov je prav tako čudovit. Ti trije otočki Ao Nang Yuan so full lepi, fajn pa je iti zjutraj ker ni gužve na plaži, midva sva skoraj bila sama tam. Prideš pa na te otočke tako, da greš na kakšno agencijo rezervirat karte ali pa greš na plažo in kar tam vzemeš prevoz. Imajo napise na plaži, stane pa 200B po osebi in potem še 100B na osebo za vstop na te otoke ker so pač v privatni lasti. Ampak je vredno tega denarja. Midva sva bila samo 3 dni tam, tak da kaj več ti ne vem povedat. Je pa bil meni osebno full fajn otoček. Koh Samui je veliko bolj turističen, veliko angležev in nemcev. Midva sva stanovala na Lamai beach ker Chaweng je bolj hrupen in turističen. Otok nudi razne izlete do slapov, trekinge s sloni, .... Midva sva rentala skuterja in šla sama do slapov in okoli po otoku. Če še te kaj zanima kar vprašaj, če bom le lahko kako pomagala. LP
Dodan: 11. 05. 2009 @12:17:59
Jst bom napisala svoje mnenje -> Kr ok sta si tole zamisla. Za Ayutthayo je en dan dovolj (ok, vsi se zavedamo, da je 'dovolj' relativen pojem) - po moje. Za CM tudi (toliko, kolikor si napisala). In tudi za otoke je dovolj 9 dni - za vse tri. Midva sva ubrala isto pot, edino Kanchanaburi sva spustila, ker sva bla na Tajskem samo 21 dni. Riževa polja sva midva videla v CM. Glede otokov: men so bli vsi trije vsec, so pa lepo po vrsti glede skomercializiranosti - Samui, P., Tao. Ko Tao je dokaj divji, za snorklat noro! Iz CM do otokov sva midva šla tkole: najprej do Sukkothai-ja z busom, ostala tam en dan (men blo full lepo, sva rentala skuter in se vozila kar nekje, videla svasta - nora narava, čist neturistične ulice, njihova tržnica itd. - priporočam!), potem z busom do BKK in od tam z drugim busom do Surat Thani-ja. Nobenih letalskih prevozov. Organizirala sva vse kar sproti, ni nobenih težav. Aja, do CM sva šla pa z vlakom (spalnik) in je blo super, udobno in vse - tud busi so udobni. Uživajta, jst sm se zaljubila v Tajsko, upam da se še vrnem - letos me pa čaka precej bolj divji Madagaskar :) Sm že čist na trnih, komi čakam! :)
Dodan: 11. 05. 2009 @12:36:36
Zivjo! Midva s fantom se tudi odpravlava, sicer ze konec junija, za 1 mesec tja. Tud jst sem nama ze okvirno naredila plan, in sicer bova na na zacetku le en dan v bangkoku, ogledala se bova te najbolj znane templje ob reki, potem pa glede na to, koliko bo ze ura presodila ali si lahko ogledava se wat inthaarawihan. Zvecer bova obiskala pat pong. Naslednji dan si bova tudi midva ogledala plavajoco trznico in sla naprej v Kanchanaburi. Tam bova ostala predvidoma tri dni. Enako si bova 1 dan vzela za slapove, do tja bi se rada peljala z vlakom (death railway), ampak nisem se nikjer zasledila, ce je to mozno (po zemljevidu zgleda, da ja)... Od tam se bova odpravila v Ayuthayo. Nisva se se odlocila ali bova od tam sla v Lopburi (pomoje je dost pol dneva) ali direktno v Sukhothai. Tam bi si pogledala rusevine, nato pa bi sla v Chang mai. Midva imava ze rezrvirane lete, tko da sva malce vezana na datume in glede na to bova potem tud videla, kolk dni nama se ostane za sever, ce greva lahko se npr. do zlatega trikotnika. Iz Chang mai-ja imava letalo do Bangkoka, kjer presedeva in nato spet letalo do Surat thanija. Letiva z air asio in se nama niso zdele drgae karte, pa se z letalom si veliko hitreje kot pa npr z vlakom. Nazaj greva s Surat thanija tud z letalom. Za 6 kart (za oba) je bila koncna cena 180evrov ( 90evrov na enega). Pa sva se se nategnila, ker so se po tistem, ko sva jih midva ze rezervirala, pocenile in bi lahko dala za oba samo 120evrov.... Kaj ces!
Tud midva greva na te tri otoke. Kukr sem jst brala je malo voznje z enega na drugega, tud otocki niso veliki (midva bova tam sicer 12dni), tko da pomoje se ni panike prestavit z enega na drugega.
A gresta vidva z Münchna? Smem vprasat kdaj? Mogoce bi se lahko kj zmenil glede prevoza... :))
Drugace pa mene zanima predvsem to, a naj vzameva spalke in superge zarad trekinga? Eni pravijo ja eni ne... Ne vem ali je julija hladno zvecer na severu ali ni...
Aja, sta ze kaj gledala za prenocisca? Misleta kaj prej rezervirat ali bosta to tko sprot, kjer bo?
Dodan: 11. 05. 2009 @13:09:23
Tajska, tajska... sanjam o njej vsako noč... :)
Dobre načrte imate, jaz sem si ga zastavila malce drugače:
Ko sem priletela v BKK sem kr nadaljevala pot do Chiang raia z air asio. Tam sm si najprej ogledala mesto, naslednji dan pa izlet po zlatem trikotniku. Poltem zjutraj sva šla z busom do chiang maia, kjer sva si ogledala mesto in živalski vrt in si uredila 3 dnevni treking za naslednje jutro. Tam sva vidla riževa polja, se kopala v slapovih... Potem sva še ostala 1 dan (priporočam, da ste v mestu v nedeljo, ker je fuuul dobra tržnica le ta dan, ko zaprejo glavno ulico) in zvečer s spalnikom šla do Lopburija. Tam sva oprvila na hitro; v 3 urah. :) Mesto je fuuul malo, templji na kupu. Od tam z vlakom do Ayuthaje, kjer sva spoznala enga tuk-tuk voznika, kateremu sva mal več plačala in je bil najin osebni vodič. :) Ful faca in stvar obvlada! Zjutraj sva od tam šla z mini busom do Kanchanaburija; 1 dan tiger temple, naslednji dan izlet, kjer smo si šli ogledat erawan (fuuul lepo), hellfire pass, muzej in potem smo se peljali s to znamenito železnico. Izlet nitini bil tako drag, ker je trajal res cel dan, videli smo ogromno, z vsemi vstopninami in kosilo sva plačala ok.500thb/os. Potem sva šla z busom do BKK od tam pa z drugim busom do Krabija in naprej na Railey - sanjsko!!! Tam sva šla na izlet na Phi Phi, Chicken island... Po 4 dneh sva šla z busom do Tranga od tam pa pol na Koh Muk, kjer sva si ogledala emerald cave-zanimiva izkušnja, ko skozi skalo plavaš 80 metrov v trdi temu, ko pa prideš na drugis rani ven pa te čaka krasna laguna. Od tam pol z busom do suratthanija in na Koh Phangan, priporočam fulmoon party! In pa še potem Koh Tao in potapljanje. Od tam sva še šla v BKK za 3 dni, kjer sva si ogledala mesto, templje, nakupi... Aja, Chantuchak market je legenda!!!!
Kakšna vprašanja? Pišite! ;)
Dodan: 12. 05. 2009 @10:08:05
Tajčika: Sta bila v kakšnem fajn bungalovu na teh otokih? Priporočaš kakšnega? Gea: Hvala za predlog: Sukkothai..Glede na to, da mava še kakšen dan časa, bova vrjetno res zašla še tja. :) Kaj pa glede rentanja skuterja: rabiš kakšno vozniško dovoljenje? Mogoče neumno vprašanje, ampak res ne vem. :) Mm: Midva greva tudi z Munchna ja. Letalo pa imava 2.7. enkrat popoldne. Pa vidva? Za prenočišča pa še nisva nič gledala, za Bangkok bova najbrž rezervirala, potem pa ne več. Kokr sm brala ni težko dobit ne da bi prej rezerviral. Drgač bova pa midva spalke najbrž kr vzela ja. Zanima me še, če ste jemali antimalarike. Sem še vedno mal skeptična glede tega. Hvala vsem za odgovore. :)
Dodan: 12. 05. 2009 @12:39:49
Midva z ženo pa letima 3.7.iz Munchna ob 15 50. Sva pa si prek agode že rezervirala sobo za 2 dni v Bangkoku, potem bova pa tudi vse sproti, kjer nama bo všeč.
Dodan: 12. 05. 2009 @14:11:11
No skoda, midva greva ze 24.junija. Nazaj v München pa prideva 25.julija. A se kdo? :)) Mal sem butast rezervirala in ne morem vzet povratne karte za vlak. Sva pa mal racunala, da ce naju eden pelje in pride iskat, da je denarja tam tam kot ce avto pustiva gor na parkingu.
Antimalariki: Midva sva se ze sla cepi za A+B, in na pogovoru z zdravnico nama je rekla, da jih ni treba jemat. Je pokazala obmocja, kjer je vecja verjetnost, to je samo ob meji, in je rekla da ni panike, ce si sam kksen dan, dva tam. Antimalariki majo pac svoje stranske ucinke, in ce jih ni nuja jemat je res bz. Tko, da midva bova mela sam repelent.
Jst bom verjetn v Bangkoku rezervirala Donna's guesthouse, bella bella house, al pa en hotel k sem ga najdla na netu, pa zgleda urejen, pa se kr pocen je. V Kanchanaburiju se mi je dopadla Apple's guesthouse (sam bova verjetn sam sla tja), v Chang mai-ju bova pa pr Julie (namervam tud rezervirat). Za vmes pa se ne vem.
Aja nasvet! Vcer sem vidla blazn pocen letalske karte pri air asii! Preverte. Cena (brez taks) od Chang mai-ja do Bangkoka - 100B! (No zdj se pa lohk se mal sekiram :))
Mam pa se eno vprasanje! Razmislava, da bi si kupila nov fotoaparat, mal bl orenh, pa ze prvo polovico potovanja ne skrbi - k ga mas itak skoz pr seb... Ampak pol na otokih, ga pa valda ne bos skoz nosu s sabo na plazo. A ga je varno pustit v sobi? Kksne izkusnje?
Dodan: 12. 05. 2009 @14:15:29
Aja, midva sva sla dat delat MDV (mednarodno voznisko dovoljenje). Veliko jih prav, da ga ne rabs, da je dost nase voznisko, ampak moj je rad mal bl sigurn. ;))) To je res loterija na kaksnga policaja naletis. Zasledila sem pa tud, da rabis imet obvezno celado za na skuter, ampak baje jih ne rentajo - baje! Tko da itak fases kazen...
Dodan: 12. 05. 2009 @14:46:23
čelado dobiš zdraven skuterja, razen na kakem koh tao-u ne...mednarodno vozniško pa za skuter res ni potrebno...še ko rentaš in voziš avto te noben po njem ne vpraša...
Dodan: 12. 05. 2009 @15:05:46
Midva sva tudi rezervirala samo prenočišče v Bangkoku ostalo pa kar sproti. Všeč nama je bil Rikka Inn, ki se nahaja na Khao San Roadu (800B, brez hrane, je pa s klimo), pa dober je tudi bil Sleep Within, nahaja se pa vzporedno z Khao San Roadom na Rambutri Road. Ampak v tem hotelu so naju hoteli nategnit glede brisač, v sobi so bile 3 trdili pa so da morejo biti 4. Na Ko Tao prenočišče ni bilo ne vem kako lepo, je pa bilo s klimo in čisto. Imenuje pa se Pranee Guesthouse, dala sva 800B, bungalovi so bili full dragi nad 1800B, brez klime pa 1300B, ampak so bili full grdi in umazani, tako da sva raje poiskala sobo. Na KOh Samui pa sva bila v čudovitem apartmaju za 700B, nimam pojma kako se reče, nahaja pa se na Lamai beach. Če pustiš kontakt ti lahko pošljem slikice! LP
Dodan: 12. 05. 2009 @15:10:08
Aja še tole, midva nisva bila ceplejna proti malariji in niti ne vem, da bi me en komar pičil. Sva kupila tam sprej, ki je vseboval 30% Deet, večja ko je vsebnost tega boljše je. Rentala sva skuter 2x cena je bila 150B za cel dan, vozniške noben ni gledal, samo vprašajo te če imaš izpit. S čeladami se skoraj nihče ne vozi, če pa te že dobijo pa plačaš kazen nekje 200B (4€). Brez panike, so super ljudje!!
Dodan: 12. 05. 2009 @15:50:03
Glede malarije ni panike, bi blo res brezveze antimalarike jemat! Midva se nisva niti nč cepla (ker sva se odločla za potovanje 14dni pred odhodom), dol sva kupla sprej proti komarjem, k je močnejši. Me včasih tle doma bolj pikajo, kot so me tam:) Midva nisva rabla kazat vozniškega, sam na obrazcu (k so nama ga dal, predn so nama dal skuterja) je moj napisu d ga ma, čelade sva pa tud dobla zraven. Glede teh rezervacij pa: niti za prvo noč ni treba rezervirat, ker na Tajskem pa res dobiš prenočišče, prevoz & hrano kdaj in kje hočeš! Je full enostavna dežela za potovat. Najbolš jih je it par pogledat pa se pol odločita (glede na lokacijo - hrup, smrad itd.). Ok, eni k so radi bolj ziher, si mogoče za prvo, drugo noč rezervirajte, ampak midva sva mela sam povratno karto in to je blo vse, kar sva mela rezerviranga:) Je pa tudi res, da sva pršla podnevi v BKK (ker ko sva pršla iz otokov nazaj v BKK-ponoči, sva mal več časa porabla za iskanje sobe oz. so bile le-te dražje). Drugače pa midva nikoli nisva dala toliko za sobo, kot sm vidla tle napisano (bla sva pa poleti 2007) - pol manj, pa sva mela vedno svojo kopalnico in vedno čisto. Kar je meni najbolj pomembno, druge kriterije pa tako hitro spustiš oz. se že prej psihično prpraviš, da ne boš v hotelih s 4zvezdicami - ker verjetno ni to bistvo potovanja. Fotoaparat itd. sva na otokih brez strahu puščala v sobah oz. bungalovih - mogoče sva pa mela sam srečo :) Tajska rulz! ;) P.S. Lepo prosim, ne nasedajta na letališču raznim taksijem, k so 10x dražji, ker je avtobus baje 'no good for you'! Pejta iz letališke stavbe in vzamita bus direkt do Khao San R.!
Dodan: 12. 05. 2009 @16:20:47
Ja pri tem MDV-ju je najbolj smesno, da je v francoscini. Me zanima kolk Tajcev jo govori. :))
Hvala glede nasveta za fotoaparat. Sej drugac neki ne panicarim, ce ga bom kupila, ga bom itak zavarovala (kot prtljago), sam skoda bi mi blo zarad slik... Sicer pa verjamem, da ima vecina, ki pride s potovanja samo lepe izkusnje.
A repelent za komarje je tam boljsi kot tu? A je kj cenejsi tam? Pa se nekaj bi vprasala. Zdj sem ze kr nekej blogov prebrala, pa me zanima, k je en napisu da je treba bus tud rezervirat, a je res taka panika z zasedenostjo tam? K jih je ze ful napisal, da so mogl cakat na vlak vec dni, ker da je blo prej vse polno... A je to problem za daljse relacije ali na splosno?
Sla bi maybe za kak dan do zlatega trikotnika. Na enem blogu sem zasledila, da sta dva modela sla ke s Chang mai-ja s hitrimi colni in da je blo baje noro (upam, da nisem zamesala s tres pagodas pas, k je ze en cajt odkar sem to brala). A kdo pozna, ve, je probal? Kaj priporocate v na severu poleg trekinga??
Hvala zaenkrat!:))
Dodan: 12. 05. 2009 @16:51:38
No, edino glede zlatega trikotnika sm jst slišala, d je mal rizično območje glede malarije... Ja, repelenti so tam močnejši, niso dragi - enga vzamita od doma, enga pa pol tam kupita. Midva sva buse dobila na licu mesta brez problemov, glede vlaka pa zna bit problem. Pa še to bi rada povedala, k že lih vse komentiram :) -> Tajska me je navdušila, ljudje so zlati (obstajajo seveda izjeme, kot povsod, pa tud turizem je nardil svoje - včasih te kam pošljejo itd. - še dobr, d ne razumeš vsega, hehe), ampak čez treking ga pa ni! Mi smo bli skupina samih mladih iz vsega sveta, zraven pa dva mlada, odštekana vodiča, k sta se full ukvarjala z nami, se hecala, nas spraševala o naših deželah, predvsem pa nam ogromno stvari pokazala al pa nas na njih opozorila. Drgač pa sva si midva tud dost pomagala z blogi, forumi in pa seveda Lonely Planet! :)
Dodan: 12. 05. 2009 @20:24:32
Jaz tudi nameravam enkrat jeseni na Tajsko, upam da mi bo to leto končno uspelo. Ker ni preveč kandidatov, sem začel razmišljat, da bi se odpravil kar sam. Nimam sicer izkušenj potovati sam, samo kaj čmo, vse je enkrat prvič. Moja pot naj bi bila tudi nekaj takega kot ste vsi tukaj opisali. Zanima me pa predvsem kako je z varnostjo dokumentov, letalske karte,...itd, kje je najbolje puščat te stvari. Če je možno pač vzameš s sabo, kaj pa na otokih ko greš na plažo ali kaj takega, pa v vodo ne moreš tega nositi. So sobe dovolj varne za te stvari? In pa kot je že nekdo pred mano spraševal, me zanima kaj od obutve je dobro vzeti s sabo? Za treking so ql sandali tipo tevice, je bolše met superge, ali nebi škodlo če bi celo gojzerje imel s sabo? Tudi ko pride kak naliv ali kaj podobnega. Malo sem razmišljal o gojzerjih, za hodit so verjetno najboljši, potem ko se hodi po kaki vodi al raft so ba boljši sandali,....torej kaj predlagate? Se opravičujem če sem mogoče izšel malo izven teme, samo se mi je zdelo kar primerno glede na to da se pojavljajo vprašanja in ljudje sprašujejo predvsem taki ki tam niso še bili. LP pa fanj se imejte
Dodan: 12. 05. 2009 @22:02:01
Vidim, da nas bo kar nekaj na Tajskem v juliju. MI2 s kolegico pa odhajava 9.7. in se vračava 31.7. za karto sva dali 660eur in letiva z Etihad. Načrt imava samo okviren in podoben kot opisujete tukaj, sicer pa zelo spontano. Itak pravjo, da ni težko potovat po Tajskem :) Sigurno se kej srečamo....lepo potovanje vsem skupaj :) LP
Dodan: 18. 05. 2009 @20:46:21
Kaksno je vreme julija na tajskem? Z zeno bi sla koncem junija za en mesec.
Dodan: 18. 05. 2009 @22:22:07
Zdravo! Vidim, da nas bo kar veliko julija na Tajskem. ;) S fantom sva se ravno začela bolj intenzivno pripravljati na potovanje in iščeva poceni karte in določava destinacije. Prebrala sem si že vse prispevke na forumu, imam pa še nekaj vprašanj in upam, da mi bo kdo znal odgovorit. :) Časa, žal, nimava na pretek (največ 1 mesec), zato me zanima koliko ste bili vi na Tajskem? Midva bi si ogledala le največje znamenitosti in par otokov, sva pa razmišljala, da bi šla še do Malezije in Singapurja, vendar se bojim, da bo potem vse prenatrpano ... Tisti, ki ste potovali julija, kdaj ste kupili karte? So konec junija kaj bolj ugodne ali se mi jih zdaj splača kupit? Kdaj ste rezervirali polete znotraj Tajske? So bile kakšne težave z njimi? Ko ste potovali z vlaki ste izbrali 1st class ali je 2 tudi uredu? Zaenkrat je to vse! :) Lp
Dodan: 18. 05. 2009 @22:23:24
Viktor, kar sem si jaz prebirala po forumu, vsi pišejo, da ni nekega večjega problema z vremenom. Mogoče se parkrat ulije, ampak naj ne bi trajalo dolgo. ;)
Dodan: 19. 05. 2009 @00:03:01
A se najde kdo ki bi mi znal svetovat za moja vprašanja?! Hvala
Dodan: 19. 05. 2009 @19:55:53
Tony:glede obutve je so po oje najbojše čevlji tevica style:)sama še nisem bila na Tajskem,se pa odpravljam v oktobru in kolikor so mi svetovale kolegice,ki so že bile tam,pravijo,da naj obvezno vzamem tevice,kake natikače za na plažo in običajne adidaske oz mogoče malo boljše za treking. Čeprav za na treking bi bili tudi gojzdarji superca:)malo tudi presodi,koliko ti bo to vse odvzelo prostora v tvojem nahrbtniku:) Kar se pa tiče glede dokumentov:kar sva midva s fantom do sedaj potovala,sva vedno imela uno torbico, ki si jo pripneš pod obleko,se mi le zdi najbolj varno,v nahrbtniku imaš pa pač za sproti.Kar se pa tiče glede otokov,sem pa brala na forumih,da imajo ljudje dobre izkušnje, ampak sej veš,nikoli se ne ve:) Srečnooo,upam,da sem ti vsaj malo pomagala:) Bye,bye.
Dodan: 19. 05. 2009 @20:32:18
Kiki: Hvala za nasvete. Če bo vse po sreči mislim tudi jst jeseni enkrat na Tajsko. Gojzerji bi bli ql za treking pa mogoče še za kak dež. Samo nimam še izkušenj s tropskim podnebjem in verjamem da tudi ko se ulije se ne kaj pretirano ohladi,... Za dokumente una torbica je fanj ja, edino če grem sam ne vem ali je bolje te vredne stvari puščat v sobi oz apartmaju ali s sabo v ruzak. Ko si npr. v vodi in ti hoče kdo ukrasti nahrbtnik ker mogoče misli da bo dobil kaj vrednega in je not potni list ti naredi samo tebi nevšečnosti, sam pa ne vem koliko koristi ima od tega. Da bi ti kaka sobarica vzela potni list ali karto pa tudi ne vem če so mahnjene na to... Srečno pot
Dodan: 19. 05. 2009 @22:13:19
Tony: letalsko karto boš najbrž mel elektronsko, ker so danes že vse karte elektronske. to pomeni, da ti jo kar naj ukradejo, ker jo imaš itak na mailu in si jo na novo sprintaš, pa je. vrednejših stvari nikakor ne puščati v sobi! en fotoaparat je tam njihovih par mesečnih plač, prilika pa dela tatu. hoteli imajo ponavadi sefe, vedndar niso 100% zanesljivi. je tudi že iz sefa kaj dobilo noge, hotel pa kao nič kriv. takle nasvet sem prebrala enkrat na enem forumu: če daš kaj v sef, zapakiraj v vrečko, kjer se že takoj vidi, če je bila odprta (take kot jih imajo na letališčih v duty freejih za tekočine). popiši vse, kar je notri in daj za podpisat receptorju. vedno prešetej denar, če ga daš v sef, ker se lahko zgodi, da vzamejo ven le en del denarja in preden to ugotoviš, jim ne moreš več nič dokazat. sicer se pa jaz ne ločim od potnega lista in vrednih stvari za nič na svetu. če si sam na plaži, morda prosi kakega zaupanja vrednega turista (čeprav tudi ti kradejo, brez skrbi...), da ti pogleda nahrbtnik med tem, ko si v vodi. aja, glede čevljev, imej sabo udobne, hitro snemljive natikače in lahke trekking čevlje. gojzarji po moje niso potrebni, če ne lezeš nevem kam v gore. to je vse kar rabiš od čevljev. aja, pa znosi jih prej, če si nove kupuješ, saj veš, žulji :)
Dodan: 20. 05. 2009 @09:57:17
mm: hvala za pojasnila glede cepljenja in antimalarikov. Le teh tudi sama nism mislila jemat, ker sem že velikokrat prebrala, da je nepotrebno. Tud js sm razmišlala o malo boljšem aparatu, po eni strani pa razmišlam, če je to pametno – varno. Pa tud ne vem kako fotoaparati prenašajo tako vlažnost in da bi se mi kakšen nov pokravil, ne vem no. Torej, se splača kaj boljšega sabo uzet al raje ne? Glede rentanja skuterja: noben od naju ga še ni vozil, tko da to najbrž ne bi bla najbolj pametna izbira a ne? Al sploh ni problema glede tega? Tajčika: hvala za predloge glede hotelov, bungalovov..Sm že mal pogledala in Rikka Inn lepo zgleda, sam pomoje bova iskala kakšno cenej varianto (sej ne da je to drago ;)), ampak zto k se da velik prenočišč tut cenej dobit). Gea: tudi tebi hvala za korsitne nasvete. ;) Zanima me še, glede na to koliko se govori, da je na Tajskem fajn shopping, kater shopping center je v Bangkoku najboljši? Zadnji dan bi si kakšno stvar kupila in ker ne mislim preletat vseh, bi šla samo v enega. Kakšna je kaj roba? Oblačila? Joooj, komi čakam tole Tajskooo!! :)))
Dodan: 20. 05. 2009 @11:52:58
Alja, glede fotoaparata - če rada fotografiraš, vzemi s sabo konkretnega fotkiča, pač malo bolj paziš. jaz ni šans, da grem s kakim žepnim na potovanje, ker sem čist sucker na fotografijo in bi mi blo škoda, da ne bi imela možnosti nardit dobrih fotografij, sploh v jv aziji, ki je raj za fotografirat. za to, da se mal zraven slonov slikaš, je pa dost žepni, pač presodi :) tudi sama vsako leto mal cvikam prvi teden, cela paranoična, da me bodo oropali, ampak saj ni, da kar vsepovsod kradejo. običajna previdnost, pa je. pa malo paziš, da se ti ne zmoči, vlaga pa tudi ni taka, da bi ti fotoaparat uničilo. glede šopinga pa pozabi nakupovalne centre, tržnice so v jv aziji tisto, kar iščeš! poglej malo po kakem vodiču, maš vse našteto. kupuješ lahko vse, od oblek, do elektronike (no, za to boš morala v shoping center). poskusi iti dol z minimalno oblek in si jih tam nakupi, spominke pa itak čim kasneje, da ti ni treba vsega zraven vlačiti.
Dodan: 31. 05. 2009 @08:50:37
Tigri v Canchanaburiju so drogirani in še za fotografijo plačaš, isto si ogledaš v Changmaju plus da se lahko igraš z mladički, obiščeš razne farme, razna plemena in to vse v enem dnevu, za treking pa Eagle hause 2 poceni sobe in pravi treking otoki pa odvisno 9 dni phangan brez veze Samui ok Tao je kul z poceni potopi če si potapljač če ne narediš izpit pa še sobo dobiš na ta račun poceni za več info dolidive@gmail.com
Dodan: 31. 05. 2009 @20:32:44
Ima kdo kakšne izkusnje z Etihad Airwas - trenutno najcenejsa karta za 20.11 do 6.12 - 496€ (300€ karta, 196 taxa).
Še kdo mogoče ve zakaj se taxe toliko razlikujejo od letalske druzbe do letalske druzbe?
Dodan: 01. 06. 2009 @21:33:16
Etihad je super letaska družba! Super prijazni, relativno udobna in nova letala, solidna hrana... letos že drugič letim z njimi. res, same pohvale.
Dodan: 03. 06. 2009 @20:13:16
zdravo, tudi midva z možem se odpravljava na Tajsko konec meseca in sicer Phuket. Zanima me ali se v tem času tam kaj dogaja in ali je kaj turistov oz. so hoteli na pol prazni:)
Dodan: 06. 06. 2009 @08:26:01
Živjo, zgleda, da nas gre res veliko junija/julija na Tajsko. Vsem, ki s odpravljate v tem času, pa še nimate letalske karte, priporočam, da si jo rezervirate prek spletne strani opodo - midva sva jo dobila za 399 €/osebo (Etihad). Midva s fantom greva tudi iz Munchna od 23.6. do 10.7. Kako pa ponavadi greste do Munchna? Z vlakom, lastnim prevozom ali z raznimi organiziranimi prevozi? Midva razmisljava kar o tem zadnjem, ker je (naj)bolj komot, cenovno pa nekje isto. A gre mogoče kdo v smeri Krabija? Midva bova sla najbrz po parih dneh BKKja z letalom do Krabija in bova potem raziskovala Krabi in okolico. Je mogoče že kdo bil tam? Kak nasvet? Lp.
Dodan: 06. 06. 2009 @09:28:26
midva greva že 15.6. popoldneob 17 uri iz Muenchena in bova tam do 30.6. greva pa na Phuket-Patong Beach kar preko agencije, ostale oglede in pohajkovanja pa si bova organizirala sproti, tudi Krabi imava v mislih.lp
Dodan: 06. 06. 2009 @18:20:37
letos pozimi sem bila na tajskem.kot so že vsi pred menoj povedali, ni nobenih večjih problemov ne z malarijo, ne s krajami. seveda se slabe stvari zgodijo, ampak to se lahko zgodi tudi doma. tigri so definitvno boljši v chiang mai-ju, kot pa v tiger templju pri menihih. tam so res drogirani. treking je super v chiang maiju, 2 dnevni je dovolj. organiziraš si ga lahko pa v vsakem hostlu. za ceno se lahko pogajate, ne kupiti prve cene. več ljudi naberete, boljšo ceno lahko zrihtate. jaz sem plačala 1000 bahtov za 2dnevni treking. ponavadi hoćejo med 1200 in 1500. koh tao je super za potapljanje, super lepa rajska plaža tam se imenuje shark bay...bel pesek, kristalno morje, palme...skratka noro lepo. sairee beach pa je super za žurke. če hočete mir, pa definitvno shark bay. ko phangan je najbolj znan po full moon partyju in to je nekak to. ko samui je pa malce dražji in ima veliko starejših obiskovalcev. vreme je v tem času ok na V strani tajske (kjer so zgoraj našteti otoki), medtem ko zna na severu in na Z strani (phi phi, phuket) občasno deževati. kot rečeno, je tajska super, vse se brez problema lahko organizira, ljudje so prijazni, hrana je super, morje je toplo :) @tiva: midva s fantom greva tudi 23.6. v munchen...mogoče lahko skombiniramo prevoz? če si za, mi lahko pišeš na mail finofajn@gmail.com lp
Dodan: 09. 06. 2009 @20:02:15
Zanima me še kako je z denarjem. Ste imeli potovalne čeke, ste uporabljal bančne kartice al mel kr gotovino?
Dodan: 10. 06. 2009 @15:04:51
Pozdravljeni!
Tudi sama 15.6.09 okrog 17h letim iz Munchena direktno na Phuket ter 7.7.09 nazaj. Zanima me, s kakšnim prevozom greste v Munchen? Ali greste z organiziranim kombi prevozom? Če ja, ob kateri uri? Sprašujem zato, ker naš kombi prevoz štarta zgodaj zjutraj, tako, da bi se potem morala prekladati cca. 6 ur na letališču. Hvala za odgovor!
Dodan: 10. 06. 2009 @15:36:50
Sicer sem bila na Tajskem tri leta nazaj, pa vseeno ... Najbolje je imeti kar kartico in dvigovati denar na bankomatu - teh je dovolj povsod. Midva sva imela tudi čeke, vendar potem moraš imeti s seboj tudi potni list (dodatna stvar za paziti). Bankomati so se izkazali za super varijanto tudi letos na Filipinih, kjer pa moraš paziti, ker jih v odročnih krajih ni, zato moraš narediti zalogo.
Dodan: 10. 06. 2009 @20:35:53
Sem js tudi nad kartico navdušena, samo me malo skrbi, če ti jo kje ukradejo si potem res čist brez vsega. :/
Dodan: 10. 06. 2009 @22:16:55
ti je pa ne ukradejo :) po moje je najbolje kombinacija plastike in pravega denarja. nekaj ga imaš s sabo (dolarji, bankovci večjih vrednosti, ker se bolje menjajo), zraven pa kartica. jaz imam celo dve: kreditno, ker sem optimist in vedno znova mislim, da bom z njo dejansko lahko plačevala, in navadno maestro za dvigovanje na bankomatih. saj če ne greš za dolgo, ne rabiš nekih velikih vsot denarja, čeprav pa vem, kako zoprno je hoditi naokoli s celotnim premoženjem.
Dodan: 15. 06. 2009 @08:42:36
Za vse tiste, ki boste junija/julija na Tajskem... Je kdo za to, da se dobimo v BKKju ali kje drugje na kaki pijači in malo poklepetamo po slovensko (če se terminsko ujamemo, seveda)? Midva s fantom greva na Tajsko od 22.6. do 10.7., v BKKju pa bova predvidoma od 23. do 28.6. in potem še 8. do 10.7. Če bi kdo bil za srečanje, naj mi piše na tinka.v@gmail.com. LP, Tina
Dodan: 15. 06. 2009 @13:31:06
nikoli mi ne bo jasno, zakaj ste tak zagreti za srečevanje slovencev na tajskem? sej na pir lahk greste v sloveniji :) itak boste dol spoznal dost ljudi s vsega sveta, pa ravno slovenščino boste pogrešali ;)
Dodan: 15. 06. 2009 @14:26:32
po vsem tistem žlobudranju malih tajčkov je včasih fajn slišat domačo besedo. ;)
Dodan: 16. 06. 2009 @10:46:53
torej pravite, da se da z navadno studentsko maestro kartico cisto cool denar dvigovat. je enako tudi za malezijo?
Dodan: 16. 06. 2009 @12:05:37
tiva, samo kaj, ko je dopusta vedno prehitro konec in ko si enkrat doma, prav pogrešaš žlobudranje. :) ma ne, sam hecn mi je se na tajskem menit za "zmenke", ko je pa tolk popotnikov, ki jih mimogrede pobereš :) Glede bančnih kartic: če ti na bančni kartici piše maestro, pol ni problema, jaz sem še na vseh bankomatih lahko dvigovala.
Dodan: 16. 06. 2009 @14:46:48
Oj! Se za Tajsko sploh splača imet študentsko kartico (ISIC)?
Dodan: 16. 06. 2009 @14:51:02
jst je nisem imela, niti nisem zasledila, da bi bli kakšni popusti s to izkaznico.
Dodan: 18. 06. 2009 @00:17:03
Ne splača se ker se ne upošteva, ker si jo vsi dajo ponaredit za 4 eur na ulici.
Dodan: 19. 06. 2009 @12:31:21
Rada bi vprasala:
1. Je bil kdo na trznici v damnoen saduak? Kako ste sli tja? Je izvedljivo, da grem v zgodaj zjutraj direktno tja iz bangkoka in nato dalje v kanchanaburi? Ali je direktna povezava od tam do kanchanaburija ali moram prej nazaj nakhon pathom? Koliko casa mi vzame ta "ovinek" na trznico?
2. Zanima, ce je ta najbolj znana trznica chatuchak odprta le za vikend?
3. Ogled katere bolj priporocate?
Hvala!
Dodan: 19. 06. 2009 @16:43:56
jst sem bla samo na chatuckak tržnici. bla sem na nedeljo, samo mislim, da je tud ob sobotah odprta, med tednom pa ne. do tja vozi skytrain. jst bi ti jo priporočala, ker dobiš res vse, sam pojdi nabavljat preden greš domov, da ne boš potem vse tiste krame s sabo v ruzaku vlačila :)
Dodan: 19. 06. 2009 @17:51:45
joj na zalost se mi to ne bo izslo, ker grem ze na petek dam... bom sla potem kar v damnoen saduak...:)
Dodan: 19. 06. 2009 @19:43:34
definitivno ti priporocam chatuchak! damnoen saduak je zanimiv samo zato, ker gre za floating market, kar se pa tice ponudbe se pa niti slucajno ne more primerjat. tako da ce se lahko kako zorganiziras, da bos za vikend v bkk, se res splaca. je precej ceneje ko khao san pa veliko vecja ponudba. v bistvu tudi ce nimas namena ne vem kaj nakupovat, se splaca videt to ogromno maso ponudbe dobesedno vsega :) damnoen saduak ma nekaj ponudbe hrane pa precej spominkov ipd, je ful turisticen in nic kaj pristno tajski.
kar se tice poti - ja, od damnoen saduaka gres lahko do kanchanaburija z busom. jaz sem sla sicer v kontra smer, pol pa na jug.
Dodan: 19. 06. 2009 @20:14:46
Še ena tle.. s fantom greva 6.julija na Tajsko in sicer samo za deset dni, ker njegova športna kariera več časa na žalost ne omogoča, zato si želiva kar maksimalno izkoristit čas na Tajskem. Letiva iz Hamburga (ker nama je tko najbližje) in greva Hamburg - Dubai - Bankok. Po priporočilu prijateljev, ki so bli že večkrat tam sva se odločila mal splanirat najin kratek dopust in sicer takole: - Prvi dan, bova iz Bankoka letela na Krabi - Potem bova preživela nekaj dni na Riley beach, nekaj dni na Phi phi islands in nato zadnji dan v Bankoku. Rezervirala nisva čisto razen letalskih kart, saj so nam rekli da ni problemov z najemom bungalovov na plažah, za prevoz pa so na voljo "ladjice", ki jih prav tako lahk rentaš za več ur in te popeljejo po otokih.. Zanima me sledeče: - kako je z vizumom? - cepljenjem? - na kaj bi morala biti posebno pozorna? Kaj mislite o načrtovani poti? Kako je z oblačili in obutvijo?? Res hvala za nasvete zelo vam bom hvaležna zanje. Lp, Anja
Dodan: 20. 06. 2009 @02:49:20
pozdravljeni... zaenkrat sam načrtujem pot verjetno po tajski, laosu in kambodži za en mesec in pol okoli 20. septembra... tudi sam iščem poceni prevoz do munchen-a... zanima me, kaj mislite o tem da bi potoval sam, mogoče koga sproti zahakljal, uglavnem na ta način...doma niso najbolj navdušeni nad tem, zato po drugi strani iščem tudi sopotnika/co... zanima me pa ali za ta termin mogoče najdete kje cenejše karte kot za 438 eur... torej od prbl. 21.9-5.11 če kdo ve kaj boljšega ali pa ste zainteresirani za pot, info na št: 041-413-578
Dodan: 20. 06. 2009 @11:58:06
Anjaa: meni railay ni bil ne vem kaj, razen če ne gresta s fantom tud plezat, to je pa super. pejta na en otok in tam delajta pol izlete na sosednje otoke, obvezno snorkljanje, rentajta skuter in bo čist ok. jst bi v vajin plan "uturila" še ayuttayo, ki ni tako daleč od bangkoka, je pa za videt, če ne bosta šla na sever. v bangkoku si pa tud le oglejta tiste najbolj zanimive stvari, ker vama ne bo žal.
o vizumu in cepljenjih smo pisali že 1000krat. obleči se pa tako, da ti bo udobno, pričakuj vročino :) jst sem okrog hodila v japonkah. lepo potovanje!
Dodan: 20. 06. 2009 @12:01:36
Klemen: cena karte, ki si jo navedel, je že dosti ugodna, tako da bi jo jst na tvojem mestu kupila. razen če misliš, da boš našel cenejšo. probaš si lahko tudi uredit, da letiš v bangkok in potem iz druge države domov, da se ti ni treba vračat nazaj. sam ponavadi je ta varjanta dražja.
Dodan: 20. 06. 2009 @21:22:18
Zdrvo. Mene zanima kako je s Damnoen Saduak Floating Market in Kanchanaburi (most na reki Kwai). Ali obstaja kaksen organiziran izlet iz Bangkoka da bi se dalo videt obeje v enem dnevu in da prides zvecer nazaj v Bangkok (ce mogoce veste tudi ceno). Oziroma kako bi se dalo to speljati v lasni režiji. (pa da se mogoce vrnes nazaj v Bangkok ali pa nadaljujes v Chiang Mai? Hvala. lp.
Dodan: 21. 06. 2009 @00:15:57
Katy - kako pa prideš iz Krabija v Phuket? z ladjo al avionom? Mogoče veš kolk časovno porabiš do tja? Se splača it pogledat Phuket - in kaj točno? Kaj nama najbolj priporočaš da si ogledava v Bankoku? Joj kak mi je žal da mava tko malo časa.. Hvala za odgovore!
Dodan: 21. 06. 2009 @00:19:47
ce imas en dan casa za bangkok http://wikitravel.org/en/One_day_in_Bangkok
Dodan: 21. 06. 2009 @11:03:17
na phuket lahko prideš z avionom iz bangkoka. lahko priletita v bangkok, si dan dva ogledujeta mesto, potem pa letita na phuket za tistih 5 dni ali kolikor pač že in nazaj v bangkok, pa domov. na phuketu jst nisem bla, tko da ne bi mogla dost povedat, je pa znan kot zelo turističen. tud v krabi se lahko leti z air asia, če hočeta prišparat na času. se mi zdi, da na phuket leti dosti nemcev, verjetno je tud zabave veliko, tko da ni dolgčas. od tam lahko hodiš tud na enodnevne izlete okrog.
kaj pa, če bi šla raje na ko tao, a sta to že kaj razmišljala? je lep otoček in se mi zdi, da je bolj miren. odvisno seveda, kaj iščeta.
ideje za bangkok: http://ezinearticles.com/?Bangkok---Top-10-Must-See-Sights&id=1022137
pa pejta še na khao san road, če ne bosta spala tam, peljita se s skytrain-om, če sta tam za vikend, pa še na chatuchak tržnico. možnosti je veliko, odvisno torej od časa, ki ga imata na razpolago in kaj vaju zanima. meni bangkok na začetku ni bil preveč všeč, ko se pa navadiš na tisto zmedo, promet, smog, vročino in vse to, ti rata pa super :))
Dodan: 21. 06. 2009 @22:06:08
Katy - tkole sm si zdej zamisla Tajsko: - prvi dan: iz Bankoka takoj letiva v Krabi - tam prespiva in drugi dan odideva z ladjico na phi phi -tam ostaneva nekaj dni od tam na phuket in tudi tam ostaneva nekaj dni potem pa 15. iz phuketa v bankok, tam prespiva, sva 16.cel dan tam in potm zvečer ob dveh ponoči(17.) letiva domov. zdej pa nevem če se da pridit iz phi phi v phuket z ladjo in kolk časa nama to vzame..to informacijo bi nujno potrebovala!! tko da če lahko kdo pomaga in da odgovor hvala!!
Dodan: 22. 06. 2009 @08:47:49
ta pot, ki sta si jo začrtala, se mi zdi ok, sam vreme je v tem času gotovo lepše na vzhodu, tko da ne vem, kako je julija na phi phiju, to ti bo moral povedat nekdo drug. verjetno je pa tudi precej nepredvidljivo.
glede prevoza ne bi smel bit problem, kot tudi drugod na tajskem. če si rezerviraš prevoz v kakšni agenciji, je sicer malce dražje, ampak te pridejo iskat direkt pred bungalov oz. hotel in te peljejo do ladje, naložijo prtljago in greš :) res ti ni treba nič nardit, tko da kar se tega tiče, nič skrbet.
Dodan: 27. 06. 2009 @14:42:29
Ko rentaš avto a ne, morš tam pustit kreditno kartico ali lahko kaj dugega, ker imam samo tisto za bankomat. :) Pa še to: kam se nama najbolj splača odpeljat za en dan v naravo (mislila sem nekje med Bangkokom in Chiang mai-jem)?
Dodan: 28. 06. 2009 @17:34:43
A so karte za tajsko decembra,januarja drazje kot julija ali avgusta?
Dodan: 28. 06. 2009 @17:46:32
Ja, naj bi bile dražje. Ampak, če začneš pravočasno spremljati, bi moral najti kaj ugodnega.
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.