Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Youtube - STA LjubljanaPišite namSpremljaj na na TwitterjuNaroči se na popotniška RSS obvestila
Forum
Dodan: 21. 04. 2009 @20:03:30
Au pair - izkušnje
mimi
Gost
Glasujem ZA Glasujem PROTI
Glasov: 0
Živjo punce! Kakšne imate kaj izkušnje kot Au pair? Jst sem trenutno v Španiji, pazim na dva kričeča otroka (8 in 11 let), v bistvu pa sem bolj čistilka kot pa varuška, zaslužim 410 eur na mesec, s tem da živim in jem pri njih. Se vam zdi to dovolj? Glede na to da resnično skos samo pucam in obešam perilo in likam in kuham in sesam in... ker sta otroka res nesnažna (primer1:obut in blaten hodi po posteljah, primer 2: meče ostanke hrane po hiši....primerov je nešteto) sama pa ne prenesem umazanije. Pa še bolhe sem staknila od tolikih mačk v hiši. Komaj že čakam da se vrnem v Slovenijo, ker z družino res nisem zadovoljna, nad Španijo sem pa navdušena, mimogrede! :) In kaj ste počele v prostem času? Koliko ste ga sploh imele? Pozdravčki!!!
Dodan: 21. 04. 2009 @21:03:20
Re: Au pair - izkušnje
nina
Gost

Ola!

Jaz sem trenutno v Svici, hutri bo en mesec. Zivim nekje na dezeli v neki vasi. Druzina je ful fajn. onadva sta res kul. Placan mam 520e na mesec + tecaj francoscine. Z druzino sem res zadovoljna. Tamau pa...star je 6 let, pred tremi leti je bil posvojen z Madagaskarja. Sej pocs se me navaja, sam itak ful ne mara sprememb, pa mal ma travme iz otrostva ranega, pa se po naravi je ful kolerik in pol me kdaj kr tepe pa kr tezit zacne pa tko. Drgac je pa fajn.

Kar se dela tice..Zjutri ga zbudim, pojeva in greva v solo. Pol ga pridem iskat, greva pojest kosilo, pol gre spet v solo. Ob pol4 se ponovno vrne in sva do pol7 sama. Torej sem z njim ene 5 ur na dan od torka do petka. Gospodinjkih del nimam, razn za njim pospravt pa mu kosilo narest pa mu zlikat. Ceprov mi je smotan, tko da se kej posesam, pa pomagam v/iz pomivalca zlozit pa tko, mislm, to se mi zdi samoumevno ubistvu. Za vikende gremo skos na ksne obiske/izlete in sem spoznala ze precej ljudi, na zalost pa na vasi nimam nobenga.

Fajn so tud medkulturne izkusnje, mali z Madija, mama iz Argentine, prjatli iz ZDA pa Kube. Ma men je fajn, res =) Se mi zdi, da mam ful sreco.

Sicer pa ne vem kok casa ostanem, ker 15.7.-20.8. sem na Madagaskarju. Prej se morm pa se cept (5-6 tednov prej), pa v Koper je treba it pa na Metalcamp. Sicer sem rekla, da loh ostanem do konca, torej do okol 15.7., saaaam, ne vem, pac cepljenje je obvezno (ceprov se vrjetn lahko tud tle, sam je zihr drazje ful), na metalcamp pa v koper bi pa res ful rada sla.

Pol sm pa rekla, da loh po Madiju pridem nazaj do oktobra, ko je faks. Ampak zadnja dva tedna avgusta je Trnfest, pol pa ne vem, ce bi lih za en mesec dala tok denarja za prevoz, ker enosmerna do njih je 125e, kar je ful =/ So me pa lih dons vprsal, ce se mislm vrnt al ne..

Dodan: 21. 04. 2009 @22:51:17
Gost
Imam dva vprasanja glede Svice.Glede na to,da Svica ni v EU predvidevam,da Slovenci rabimo vizo za bivanje.Kaksno vizo imas in kako dolgo lahko delas kot au pair?Ker znam samo anglescino,bi morala poiskat anglesko govoreco druzino.Je to sploh mozno?Po moje zahtevajo na svicarski ambasadi vsaj minimalno znanje vsaj enega od jezikov,ali se motim?Hvala za odgovor.Sem trenutno au pair na Skotskem,druzina je kar v redu,skrbim za 2 majhna fanta.Bi rajs skrbela za puncko.Sploh ne vem kaj naj pocnem s fanti.Dobim 400 funtov na mesec kar je kar ok,delam pa od 40 do 45 ur na teden.
Dodan: 22. 04. 2009 @08:21:01
nina
Gost

Joj a ves da ne vem nic glede viza, jaz je nimam. Oni mi niso nc rekli da jo rabim, tko da ne vem? Kako dolgo lahko delam tud ne vem, ker sem se zmenila samo za par mesecev. Drugac jst tud ne znam lih francosko, no, mam nek osnovni nivo, ampak druzina tega ni zahtevala kot pogoj. Lahko probas tud samo z anglescino, sem azsledila ze druzine, ki zelijo da se z otrokom v anglescini pogovarjas. Kaj ma pa ambasada zraven, tega ne razumem? :) Kje na Skotskem pa si, a zamenjas? :D

Dodan: 22. 04. 2009 @08:46:06
Gost
Na nekaterih ambasadah zahtevajo vsaj minimalno znanje jezilka za pridobitev vize.Naprimer na ameriski je tko.Zivim v majhnem mestu Dunfermline.Men se zdi,da lahko ostanes v Svici samo 3 mesece brez vize.
Dodan: 22. 04. 2009 @20:22:08
Gost
js sm v španiji delala samo en mesec kot au pair ampak je bla pa res grozna izkušnja, ravno tako kot ti praviš, majo te za služkinjo tam in to sploh ni čudn ker oni so prepričani da je slovenija nekje ob črnem morju in revna js ti lahko samo svetujem da odidi ker španci majo toliko delovne sile ki prihaja iz južne amerike da tebe, četudi evropejka, ne bodo plačali več ali ti dali manj dela
Dodan: 23. 04. 2009 @12:10:26
ana
Gost
jaz sem bla v angliji- tudi samo en mesec. tudi ti idioti so mislili , da je slovenija nekje v rusiji . sem jim tudi vse delala- prala, likala, čistila...no, kuhati ni blo treba , ker so se samo s hamburgerji in sendviči basali . enkrat v tem času so dobili ene obiske na dom ; so rekli, da bojo imeli parti......naročili so par pic , pa čaj so skuhali . za tistih par funtov, ki sem jih dobila, sem si morala hrano sama kupovat.......potem sem jih poslala v pičko materno . idioti, da jim ni para !!!
Dodan: 23. 04. 2009 @16:31:28
tina
Gost
podobne izkušnje z angleži ; nobenega spoštovanja , tretirali so me kot sužnjo , še govoriti nisem smela !!!! kaj tako bolnega človek ne more več doživeti. izkazali so se kot popolni bedaki .
Dodan: 23. 04. 2009 @20:35:28
Gost
Se strinjam,da Anglezi res niso dobri ljudje.So prevec aroganten in izkoriscevalski narlod.Delala sem samo 1 teden kot au pair na Skotskem pri angleski druzini.Ce imas vsaj malo samospostovanja tezko zdrzis.Bla sem njihova suznja,po enem tednu pa so me vrgli iz hise brez pravega razloga.
Dodan: 23. 04. 2009 @20:37:56
Gost
Sem se mal zatipkala-narod sem hotla rect.
Dodan: 24. 04. 2009 @10:45:28
brigit
Gost

No, pa naj še jaz dodam svojo izkušnjo s temi otočani. Res je že vrsto let od mojega obiska Anglije, a so spomini še kako živi . Prišla sem k eni na videz lepo urejeni družini .Foter je pridno služil denarce za 6 člansko družino, ona je bila spet na porodniškem. čeprav mi je bilo rečeno, da se bom ukvarjala predvsem z otroci, je bila moja naloga predvsem čistilke. Perem , likam, čistim....No, tudi pri nas se ni skoraj nikoli kuhalo ;otroci so jedli v šoli ali vrtcu, stari v službi , ženska si je pa kak sendvič spackala. Hladilnik je bil vedno prazen , razen mleka , kruha in tistih kosmičev za zajtrk ni bilo v hiši druge hrane . Tudi jaz sem si morala sama hrano kupovat, čeprav je bila tudi ta v glavnem suha. No, potem je pa eno noč potrkalo na moja vrata . Vstala sem , odprla in v sobo se je vsilil stari. ...............nekako mi je uspelo pobegniti skozi okno . Drugi dan sem v spremstvu parih ljudi prišla po svoje stvari. žal mi je, da nisem šla na policijo in te preklete zafukane angleže stisnila v kakšno celico. Toliko o angležih . Z drugimi besedami bi jih opisala - GNOJ ,GNUS, IDIOTIZEM .

Punce , če se že odločate za tovrstno delo , nikar v Anglijo !!!

Dodan: 24. 04. 2009 @18:59:53
tina
Gost
Halo! Jst sm bla pa pol leta nazaj v Franciji, v Parizu. Rada bi rekla da je blo kul, pa ni blo. Sm bla pr eni samohranilki, neki bohemski igralki s hčerko. S tamalo sva se ful zaštekale, skoz je hotla bit z mano, sam mama je bla polom. Majo te za služkinjo, če kj narobe nardiš je ogenj v hiši (čeprav si tm recimo šele 2 dneva), ženska je jedla sam neke organske sojine zadeve, zato se je začela pritoževat, da jo preveč stane hrana za dodatno osebo! Mislm katastrofa, zato sm se po hitrem postopku spokala od tja. Bla sm pa v Montmartru. Sm že od velikih ljudi (tud Francozov) slišala, da so Parižani čudni ljudje, tut sama sm se glede tega prepričala. Tko da če greste km, ne it k tem meščanom, pejte raj na obrobje kšnga mesta, itak se lahko kadarkol zapeljete, pa ljudje bodo verjetno bl prjazni pa sproščeni.
Dodan: 24. 04. 2009 @19:52:36
Gost
Pa kdo se je te au pair zadeve sploh spomnil in zakaj tega ne ukinejo?????Do zdaj se nisem slisala od nobene bivse au pair (vkljucno z mano),da je imela v redu druzino.Pa naj mi nobeden ne rece,da to ni delo,ker sem delala po 12 ur na dan,kar pa se ucenja jezika tice,pa te mine veselje do ucenja ko prides tja.
Dodan: 25. 04. 2009 @13:16:34
ra
Gost
jaz sem pa morala zraven delati še kot natakarca v bližnji restavraciji, da sem se preživela in si kupila karto za nazaj domov, ker sem bila dobesedno lačna , oblubljene let.karte od njih pa tudi nisem dobila. te butle angleže bi moral človek dobesedno mučit, da bi sprevideli svojo bedo v umu in telesu.
Dodan: 25. 04. 2009 @18:09:45
hejj
Gost

evo js sem mela dve uredu izkušnje. vikendi fraj za žurat..itd. prijazni z mano, hrane ogromno. je bila pa tudi mamica prej auparka, zato je vedela kaj dekle išče in potrebuje.

samo sem bila auparka v tujini pri slovenskih druzinah.

Dodan: 25. 04. 2009 @19:37:51
j.
Gost
ja, seveda, saj o tem se pogovarjamo - o gnilih angležih, ne o problemu delat pri normalni ( slovenski) družini. meni ni blo nikoli problem delat, a ko te tretirajo kot največjo budalo na svetu , sami so pa skoraj nepismeni, potem se ta zgodba ne more razvit v nekaj dobrega, še manj lepega in koristnega.
Dodan: 26. 04. 2009 @10:37:11
Barbara
Gost
Hej, prav z grozo berem tale forum. Se nikjer nisem prebrala tolko slabih au-pair izkusenj na kupu... @ kje pa si dobila slovensko druzino? Jaz bi bila au pair pri kakšni slovenski družini v tujini. Pač tako.. da me ne tretirajo kot juznjakinje(kar berem, da ni redkost!) Torej-mors koga prav osebno poznat, al jih lahko najdem prek neta?
Dodan: 26. 04. 2009 @11:12:11
Katja
Gost

Se strinjam z Barbaro... me je skoraj minilo vse, ko berem izkusnje, saj sem hotela letosnje poletje prezivet kje v Spaniji kot Aupair. A je sploh kdo ki ima pozitivne izkusnje? =D

Pa se neki me zanima. Glede na to da se nikoli nisem delala kot Aupair, me zanima kako to sploh deluje. Je to treba kako prijavit ali karkoli? Oz. a se to sploh oznacuje kot delo ali je placilo ki ga dobis uradno samo zepnina?

Dodan: 26. 04. 2009 @12:13:55
Gost
Druzino lahko najdes na aupairworldu,ne vem pa kje bi lahko iskala slovensko druzino.Ne rabis nic placat.Lahko pa se prijavis tud preko kaksne agencije in ti oni poiscejo druzino ampak jim moras nekaj placat,ne vem tocno kolk.Nabolj znana agencija v Sloveniji je Erazem ampak men je tista zenska ki dela pri njih kar v obraz povedala,da so angleske druzine zelo izkoriscevalske in pa zepnina,ki jo bom prejela ne bo dovolj za prezivetje.Seveda se nisem prijavila.Pa se to-angleske druzine hocejo,da se vpises v kak tecaj,da se te mal znebijo za vsaj nekaj casa,ta tecaj pa moras seveda sama placat.Tako da delas prakticno zastonj.Zepnine so tud drugje po Evropi zelo majhne,ena moja kolegica dela v Nemciji,pa dobi 60 evrov na teden.To ni nic za drago Nemcijo.Ne sprejet manj kot 100 evrov ali funtov na teden,kdo pa dela v teh casih zastonj???Au pair delo je precej dobro placano v ZDA,dobila sem $180 na teden ampak dobit normalno druzino je pa tud nemogoce.Vse punce ki nameravate delat kot au pair-vse druzine so slisat super po telefonu,ko prides tja,pa pokazejo pravi obraz.Mene so v Angliji vrgli ven iz hise po enem tednu,bla sem brez denarja in strehe nad glavo.
Dodan: 26. 04. 2009 @12:40:07
Barbara
Gost
Hmm oprosti mi, samo brez razloga te verjetno niso vrgli ven? :)) In kaj si potem naredila? Si šla domov?
Dodan: 26. 04. 2009 @13:37:43
Gost
Rekli so,da si ne morejo privoscit au pair in pa da nocejo imet neznanca v hisi.KOt da to niso vedli prej a ne...Sla sem v hostel in nasla novo sluzbo v hotelu.
Dodan: 26. 04. 2009 @13:41:06
Barbara
Gost
OMG... skorajda ne morem verjet. Tak folk tudi obstaja?!
Dodan: 26. 04. 2009 @14:23:49
Gost
Obstaja,obstaja ampak moras to najprej dozivet,da verjames.
Dodan: 26. 04. 2009 @16:15:47
hejj
Gost

js sem slovenski familiji našla na internetu. smo se po telefonu slisal v drugo.

v prvo pa sam 1krat, in sem dubla fajn feeling, še avion so mi rezervirali in evo že sem bila tam. res noro dobra izkušnja, prav nič izkoriščevalsko.

razn v drugo so bli otroc ful razvajen...sam se je dal zdržat k sem bla za 1mesec.

nasvet. ne se jit prek teh agencij, to ti sam dnar poberejo. tkole po netu srfite, neki se bo že našlo.

good luck

Dodan: 26. 04. 2009 @16:43:26
tea
Gost
sama sem bila tudi tako naivna kot ve zdaj, ki kar ne morete verjet, da se kaj takega lahko dogaja. joj, dogaja se marsikaj !!! mene je ženska, ki je visela doma in na svetu ni vedela kaj bi počela razen otroke rojevala, vrgla na cesto po 14 dneh. je kar lepega dne naredila v hiši tak cirkus, da ne morš verjet. očitno ji nisem bila všeč, pa me je potem, ko je šel mož že delat, obtožila, da se spogledujem z njim. sej, v bistvu bi šla slej al prej sama iz hiše, ampak takrat sem morala prav na hitro spokat in it. tudi sama nisem imela ne dnarja, ne strehe nad glavo. res ne vem kako sem morala zgledati, očitno pa zelo obupano. ena od sosed, ki me je včasih videla zunaj, mi je ponudila za par dni streho nad glavo in mi zrihtala delo v strežbi v enem pubu. tolk, da sem si zaslužila za karto za domov. tako hudo so me ponižali, da ni za verjet. lahko bi poklicala domov in prosila za pomoč, pa me je bilo sram povedati v kakšno greznico , med kakšne izrodke sem padla. hja, drage deklice, dogaja se, dogaja marsikaj. previdno se o družini pozanimajte. ne nasedajte prijaznim glaskom po telefonu. zahtevajte, da vam plačajo povratno karto. natančno se zmenite kakšno delo boste opravljale, koliko ur na dan, koliko fraj dni......pa pozanimajte se, če vedo kje je SLOVENIJA.....če ne vedo,se izogibajte takih ljudi, ker ne vedo še marsikaj drugega kar bi normalen človek moral vedeti. in ne igrajte ustrežljive deklice, postavite se zase in jim dajte vedeti, da niste sužnja.
Dodan: 26. 04. 2009 @16:46:04
m
Gost
hej. jaz sem preko aupairworld najdla družino v angliji pri kateri sem preživela dva meseca. moja izkušnja je bila super, družina je bila ful uredu, res so velik nardil zame, prov trudili so se da bi spoznala in videla čim več anglije. poleg tega da so mi dajali žepnino, so mi dodatno plačevali prevoze ko sem šla raziskovat razna mesta tiste dni ko sem bila frej. celo pomagali so mi pri učenju, ker sem imela še en izpit na faxu ko sem se vrnila domov. res so me spejeli kot člana družine. veliko družin res izkorišča punce, ki pridejo za aupair kot služkinje, amapk so pa tudi dobri ljudje. lp
Dodan: 26. 04. 2009 @17:48:52
Gost
Sem vesela,da se je oglasila bivsa au pair,ki ima dobre izkusnje.Seveda se lahko najde zelo dobra druzina,tud sama sem bila au pair pri petih druzinah in ena izmed njih je bila zelo v redu,smo se super razumeli ampak ce smo realni,taksnih druzin je zelo malo.Svetujem pa vsem bodocim au pairkam nekaj dodatnega denarja s sabo,da se lahko vrnete domov.
Dodan: 27. 04. 2009 @09:06:13
coffe
Gost
hey.. Tudi jaz sem se odločila za au pair.jaz grem preko agencije Erazem v usa, če ima katera kake izkušnje al kaj podobnega kar na plan z njimi... lp
Dodan: 27. 04. 2009 @19:58:19
tina
Gost
Ja, moja je bla tut sladka prek e-mailov in telefona, še govorila je, da bom šla z njeno hčerko v Normandijo do njene mame, medtem ko bo ona z enim tipom doma... Pošiljala slike, bla navdušena nad mano, nad mojim znanjem jezikov, da jo bom nemščino učila... Pol mi je plačala 200€, kao za vnaprej, pa mi je čez 5 minut rekla, da nej ji 150€ vrnem, da mi bo raj sprot plačevala. Pa tistga dnarja več vidla nism. Njeno hčerko je pa skoz pr seb mela, da men ne bi blo treba "delat" in da ne bi dnarja dobila. In mi 4 dni po tem ko sem prišla k njej (si sama financirala avion) reče, da to ne bo šlo! Da je preveč revna zame!!! Halo?! In ji rečem, da kako nej se jst vrnem domov, da jst rabm cajt, da ni prometnih povezav... In mi je dala še 14 dni, ker sm jo PROSILA, ker pol pride en tip k njej in noče met neznanca v hiši takrt. Da ji lahko pospravlam, pa mi bo dajala mal dnarja. Jst sm v jok padla, čist sm bla konc. Svetujem pa, da si najdete kšne prjatle v tistem mestu, kšno drugo au-pair, k vm lahko pomagajo. Jst sm eni Američanki psihično pomagala, k jo je njena družina zajebala, čez 14 dni je pa ona men. No ta Američanka je pršla k svoji "au pair mami" za 1 leto, ženska jo je pa po 10 dneh vn vrgla... Sam ona je pol našla neko agencijo, pa je dobila ful fajn družino, v bistvu nekega dojenčka, katerega starši itak nikol niso doma. Tko da na konc sm bla cele dneve zuni, te ženski sm pa povedala, kar ji gre (sm si na list napisala, da ne bi pozabla). Se je kr usrala, pa mi je dala mir od takrt. Aja, pa hrano sm si tut mogla pol sama kupovt. In hrana v Parizu je itak ful draga. Zato sm kr vzemala njej iz omar. Na srečo sm mela dost dnarja s sabo, da sm lahko šla domov. Tut jst pravm, ne morš verjet, dokler ne verjameš. Men je ena kolegica že prej rekla, da nej se pozanimam glede hostlov pa tega v okolici, če bo šlo kj narobe. Sm rekla, da itak ne bo, kakšno nesrečo pa mam loh, pa itak grem lah sam za 3 mesce. Tko da vm svetujem, da nikakor ne hodte na druge celine, al pa na kraje, ki so težko dostopni. Nekam pejte tko, da se lahko vrnete, kadar želite. Jst sm mela ful srečo, da sm našla vlak Pariz - Benetke in da je bil frej, sm kupla karto, šla na taksi in se spokala do postaje. Še adijo mi ni rekla, k sm šla... Sej ne vem, če kšna gleda Auf und davon na Voxu, majo punce absolutno več slabih izkušenj kot dobrih. Ne vem, jst bi raj svetovala kšno prostovoljno delo al pa kj. Jst bi to šla, sam se doma še upala ne bi povedat, glede na to, kakšno izkušnjo sm mela zdej.
Dodan: 27. 04. 2009 @20:10:42
tina
Gost
Aja, hotla sm še povedat, da če gre karkol narobe, absolutno staršem povedat! Ena punca je tle pisala, da jo je blo sram... Ja, mene je blo tut sram, k sm mogla mami po skypu govort, da si sama plačujem hrano, pa da se prej vračam domov. Ampak to so tvoji starši, mogoče te bodo od takrt naprej gledal grdo, ko boš govorila o potovanjih (kot mene), ampak boš dobila vsaj psihično podporo. Men je pol mami vsak dan rekla, nej pridem domov, pa sm jo enkrat ubogala in res šla, čeprov sm nameravala še neki časa ostat in odit z nekim bolgarskim avtobusom. Tko da staršem povedat in nej vs ne bo nč sram, sej niste ve krive, ampak kot se je ena že izrazla, te izrodki... =)
Dodan: 27. 04. 2009 @20:38:59
hejj
Gost

ja punce kar same pogoje tud določit.

js k sem taprvič res mela skorajda da sanjsko izkušnjo..js sem se jokala ko sem mogla domov...

sem potem ko sem si drugič iskala delo za aupair. tud vnaprej rekla, da sem mela ful dobro izkušnjo, d so z mano ravnali tako človeško, in da če tega ne bo, bom spokala.

pa se je tud uredu končall..nikol se ne puste poniževat.

rajš spokite domov, pa še prej jim povejte v obraz, da takih podnov od ljudi pa še ne.

Dodan: 28. 04. 2009 @13:22:50
tea
Gost
jaz sem se kljub temu, da so mi punce- bivše au pairovke odsvetovale tovršnjo izkušnjo, podala na otok. in ker jih nisem poslušala, sem tudi sama izkusila angleško " gostoljubje " . sama sem odgovorna zase in morala sem sama zlesti iz greznice v katero sem padla. prav nič ne bi pomagalo, če bi takrat klicala mamico domov , se ji zjokala ........pobrala sem se in s prvim denarjem odšla domov. seveda sem doma potem povedala zakaj sem tako zgodaj doma , kaj se je dogajalo.......ja, treba je stvari vzeti v svoje roke in se znajti , ter biti odgovoren sam zase. vsaj jaz nisem kakšna razvajena mamina punčka in si ihtenja v maminem naročju ne predstavljam več. še vedno pa je namesto angležev, mene sram, da so kakršni so.
Dodan: 28. 04. 2009 @18:14:44
tina
Gost
No dobr, tle ne gre za "razvajene mamine punčke" ampak za psihično podporo! Vsak bi pomagal otroku v sili, pa kaj otroku, prjatlu. Vsaj jst vem, da bi takoj posodla keš kolegici, k je v tujini in v težavah. Ne vem zakaj se še bl psihično obremenjevat z delom v hotelu, da zaslužiš za pot domov, če ti lahko nekdo pomaga, pa potem doma delaš in jim vrneš. Sej smo ljudje, ne neki zaprti samotarji...
Dodan: 04. 05. 2009 @18:04:52
len
Gost
Dejstvo je, da sploh ni važno ali si au-pair pri slovenski ali tuji družini, tako kot imajo pošlihtano sami pri sebi tako bodo s teboj tudi ravnali. Jaz sem trenutno v Španiji pri slovenski družini in delajo z mano kot s služkinjo. Vnaprej sem se zmenila da ostanem pri njih pol leta, ker so po telefonu in e mailu delovali prav simpatični, ko sem prišla pa v Španijo-kaos. Tko nesnažne družine in nesnažnih in nevzgojenih otrok pa še ne!!! Čez dva tedna pakiram kufre, zdržala pa sem natanko dva meseca! Še sreča da je Španija takooo čudovita, s klimo vred, da sem vsaj nekaj odnesla od teh dveh mesecev. Pozdravčki v slo!
Dodan: 05. 05. 2009 @08:37:49
remo
Gost

žal mi je, da ste ene imele slabe izkušnje, in tudi verjamem da so ene družine nesramne.

samo, je pa dejstvo, da določene slovenke (in tudi slovenci) niso pripravljeni primiti za vsako delo. kaj je to tako hudega če mora ena au-pair enkrat pomiti posodo, posesati stanovanje ali enkrat primiti za metlo ?

seveda ene gospe slovenske to takoj smatrajo kot teroriziranje in izkoriščanje.

delal sem v različna dela v švici, in tam ne bi bilo večjega greha, kot če bi rekla "jaz pa tega ne bom delal, ker se to delo mene ne tiče". ko sem končal delo, ki mi je bilo naloženo, sem si mogel najti drugo delo ali pa pomagati drugim. bog ne daj, da te švicarski šef vidi sedeti, in čakati na boljše čase.

gospodi slovenski, ki končajo svojo delo se lepo vsedejo in čakajo, da bo šef naročil drugo delo, sodelavec pa naj se muči, zakaj bi mu pomagali, sej in je to njegovo delo, in se mene ne tiče.

treba je ločiti nesramnost / hudobnost in hiter delovni tempo / prijeti za vsako delo. in kaj zdaj, če so otroci žleht, menda so zato najeli au-pair, da malo pazi na njih.

od desetih slovencev, ki grejo na zahod delati, zdržita povprečno samo 2, drugi se v kratkem času vrnejo, ker jih delovni tempo "ubije".

Dodan: 05. 05. 2009 @09:07:29
ninah
Gost

moj brat je delal v avstriji kot ključavničar (1200 euro neto), malce in prevoz ne plačajo. pri nas dobi 900 euro v državni firmi (z malco in potnimi štroški).

po dveh mesecih se je odločil, da bo raje delal v sloveniji v normalnem delovnem tempo. je rekel, da za tistih 300 euro razlike ne bo "garal" in delal od zore do mraka, pa delal nadure itd..

Dodan: 05. 05. 2009 @10:31:07
Gost
remo, ti si pa malce nepismen
Dodan: 05. 05. 2009 @10:55:19
remo
Gost

kdo nima argumentov, se poslužuje žalitev ! ti nisi le nepismen, ampak tudi nekulturen.

Dodan: 06. 05. 2009 @18:12:42
kdor
Gost

KDOR ! ne - kdo

Dodan: 13. 05. 2009 @17:34:48
Nina
Gost

Iskanje družine v tujini je ena sama loterija. Kdor se odloči za tako izkušnjo more vedet, da je določen rizik v igri. Prvi vtis po mailih in tel. je lahko dostikrat igran, ali pa tudi ne. Tako da osebno mislim, kdor ima željo po taki dogodivščini, kar pogum in korajžno na pot. Sama lahko povem čudovite izkušnje iz Anglije, kjer sem živela 6 mesecev pri družini kot au-pair, kjer so me sprejeli kot njihovo. To je sreča. Vrjamem pa da se po svetu dogaja vse živo in da so ljudje lahko še kako nečloveški.

Lep pozdrav ;)

Dodan: 13. 05. 2009 @19:06:02
oglasi se
Gost

len a si ti mogoče pri druzini s 3 otroci v alicanteju, pa so slovenci..in otroc totalno razvajeni,,skos jokajo itd.

k js sem tam zdrzala 1 mesec.

Dodan: 14. 05. 2009 @04:40:16
x
Gost
Odgovor na tole: "samo, je pa dejstvo, da določene slovenke (in tudi slovenci) niso pripravljeni primiti za vsako delo. kaj je to tako hudega če mora ena au-pair enkrat pomiti posodo, posesati stanovanje ali enkrat primiti za metlo ?" Sori, ampak ne deli se pametnega. Je razlika med tem, da pomiješ posodo, pa med tem, da si dobesedno služkinja. Ko se zaveš, da kuhaš VSAK obrok celotni družini, da pa morš zravn še za otroke skrbet (kar ni tak lari fari kot se sliši in je zeloooo utrujajoče), sori, to pa ni normalno. Mislm da Slovenci znamo še kako prjet za metlo in posesat stanovanje, vemo pa tut razliko (hvala bogu) med izkoriščanjem in pomaganjem v gospodinjstvu!!! Tko da punce, če čutite, da to ni to, da ste izkoriščene, žaljene, karkoli, samo stran od tam in ne se pustit takimle kretenom kot tale, ki je napisal tale post, da pridejo do vas. Taki komentarji so, ja, in bodo, mogoče celo v vaši družini, ampak boli vas, važn da ve nardite to, kar je dobr za vas.
Dodan: 14. 05. 2009 @07:43:47
jana
Gost
ja, tale komentar o slovenkah, ki se jim ne da prijet za metlo je pa res nagravžen. Res ne vem kje je ta tip prebral ali slišal, da se slovenke pritožujemo nad delom. Daleč od tega ; Slovenke smo izjemno delovne ženske , mogoče še preveč. Tudi sama sem nekoč " služila " eni prfuknjeni angleški družini . Nisem se pritoževala nad delom, čeprav ga je bilo bistveno več , kot smo se sprva dogovorili. Tudi ni bilo samo 8 ur dela na dan, tudi .....tudi hrano sem si morala za tisto boro žepnino sama kupovat......še marsikaj je bilo . Ne, nisem jih poslala v k. zaradi vsega tega. Spokala sem zaradi poniževanja, tretirali so me kot največjo budalo na svetu. Čeprav sem tja prišla predvsem zaradi jezika, se mi je jasno dalo vedeti, da nimam besede, če nisem vprašana !!!! Ne , dragi slovenček, tako poniževanje nima blage veze z delom.
Dodan: 14. 05. 2009 @08:12:27
re-x
Gost

da moraš kuhati vsak obrok (koliko obrok te je na dan, mogoče eden ali 2) in da moraš skrbet za otroke...to ni normalno po tvojem.

ampak sorry, kje je v tem kakšno ponižanje in zajebancija ? a da moraš paziti na otroke je nenormalno in zajebancija ? spet ena, ki ni štekala pojma "au-pair", in ga je zamenjala s pojomom "zastonj oz. plačan dopust".

Dodan: 14. 05. 2009 @22:45:24
zivcek
Gost
trenutno sem aupair v nemciji, in imam super familijo. 5h na dan v pop. urah, zivim pri njih, jem pri njih (ponavadi kuha oci) 2 malcka - super vzgojena, sama sm postala se en njihov otrok =) skupaj hodimo na pocitnice, tu me obiskuje fant in zivi pri nas ko je na obisku, celo poleti bo sel z nami po ameriki, poleg fanta pa bo sla z nami se njihova prejsnja aupair. skratka super familija in ze zdaj mi je hudo ko bom mogla sredi poletja nazaj v slo da bom lahko zacela studirat =/ tko da ja... so tut super ljudje na tem svetu =) placano imam poleg teh osnovnih stvari tudi ves javni promet, tecaj nemscine, izpit iz nemscine, letalsko karto (ko sem sla za bozic domov na pocitnice) ... in se in se (vse do stroskov telefona) skratka... 1A =))) ce bom le lahko, se bom se kdaj odlocila za kaksno podobno zadevo. najprej pa domov in studirat! ;-)
Dodan: 15. 05. 2009 @18:50:47
Gost
zivcek, a ima ta družina aupair za takrat, ko odhajaš? ker si zelo želim v nemčijo in bi rada delala kot aupair. Sicer so me na tem forumu kar malo prestrašli ampak če imam zagotovilo, da dobim dobro družino, zakaj pa ne. Mogoče bi se dalo kaj zmenit? :D
Dodan: 15. 05. 2009 @18:59:49
zivcek
Gost
nima, jo pa pospeseno isce. =) tako da lahko pustis kontakt in ti kaj vec napisem na mail. prav tako bi blo pa zazeljeno da mi ti kaj napises o sebi (oziroma ti bom pac dala njihov kontakt in se bos z njimi menila =)) so pa zares ful fajn. Lp
Dodan: 15. 05. 2009 @19:15:36
Gost
zivcek- straw@mail386.com je moj mail
Dodan: 15. 05. 2009 @19:16:50
Gost
opa, brez pomišljaja od spredaj :D
Dodan: 15. 05. 2009 @21:34:26
x
Gost
"re-x" - mislm da je vsaka au-pair drugačna in se že VNAPREJ dogovorimo z ljudmi, kaj se bo delal. a vsak obrok je zate 1 obrok na dan? a si anoreksičn? vsaj tri obroke na dan, poleg tega pa skrbet še za 3 otroke, pa pucat bajto, pa skrbet za psa, in še in še in še... mislm bogi si v glavo, res!!!
Dodan: 16. 05. 2009 @08:46:25
x-re
Gost
lenuška slovenka, ki ji ni do dela - vidi gore medu in mleka v tujini - ni edini takšni primer.
Dodan: 16. 05. 2009 @09:55:54
Lucija
Gost

Živjo punce!

Ko sem brala tele vaše pogovore me je kar zmrazilo. Pri svojih 19.ih letih sem šla kot varuška v Ameriko k angleški družini. Čuvala sem tri punčke (ena je bila še dojenčica), ki so bile včasih kot hudički, ampak sem jih že pošlihtala. Meni je bilo ODLIČNO !!! Dobila sem 100 $ na teden, od tega nisem niti kuhala, prala niti čistila. Kar sem delala je bilo, da sem občasno zlikala oblačila deklicam. Z mojo 2. mamo sva hodile v šoping, kupovala mi je stvari in res sva se zelo ujeli. Plača je bila še prevelika za moje pojme... Moj 2. očka je bil car, peljal me je in prišel iskat ob katerikoli uri, ne glede kam... Zrihtala sta, da sem spoznala ostale varuške okoliša, s katerimi smo se videle vsak dan, šle na pijačo, sprehod, žurale... Trije meseci so minili, kot bi mignili. Meni je bilo res super, še zdaj se slišim z njimi, mi pošljejo kako darilo... Mogoče kakšen trenutek v vsem času sem občutila, da nisem član družine, verjetno ker sem pogrešala svojo, ampak sem pospravila te misli stran in je bilo super. Žal mi je za vse, ki niste doživele takšnega doživetja, kot jaz. Nasplošno so mi Angleži čisto fajn, tudi njihovi prijatelji so prišli na obisk in smo se fino razumeli, Američani so pa posebni, z nobenim slabe izkušnje, le da so malce ''kuku'' kar se Slovenije tiče...Naslednje leto grem spet, tokrat po svoje, komi pa čakam, da jih vidim po dolgem času- na obisk bom seveda šla... Malce upanja vsem bodočim varuškam, da le ni vedno tako hudo...

Dodan: 16. 05. 2009 @13:33:16
Nataly
Gost
Jaz sem tud začela iskat družino na aupair-world. Sam..vse so tak lepo opisane, na slikah izgledajo vsi prijazni.. Kaj mislte, na kaj naj pazim, da piše ali ne piše v njihovem profilu?
Dodan: 16. 05. 2009 @14:36:50
Nataly
Gost
Prosla bi, če lahko tud meni napišete za katero družino, s katero imate pozitivne izkušnje-da se jim javim!! Vseeno kje, da le ni v Slo.=) Em..Lucija a bi mi lahk povedla katera družina je bla? Lahk mi napišete na nat.tja_@hotmail.com
Dodan: 16. 05. 2009 @18:57:10
Gost
Vprasaj kolk ur na teden naj bi delala,kaj naj bi tocno delala,kolk denarja bos dobila itd.Sam je fora v tem,da ko prides tja bo lahko vse cist drugac.Mi smo se zmenil,da bom delala 40 ur na teden za 400 funtov na mesec,ko sem prisla k druzini,pa sem delala po 55 ur na teden plus pripeljali so se psa za katerga sem morala skrbet.Ker je zivel v hisi je bla hisa grozno umazana,zato sem cele dneve samo cistla.Vsi so super videt ampak je cista loterija kaksno druzino dobis.Ce najdes druzino kjer dela samo oce in je zenska doma,taksne druzine pa ne sprejet,ker je zenska cele dneve doma in ker se nima kam dat niti kaj pocet,bo sam za tabo hodila in preverjala kaj pocnes.
Dodan: 17. 05. 2009 @07:58:06
tina
Gost
točno tako- se natančno dogovoriti kaj, koliko in za koliko dnarja boš delala. najbolje je, da si napišete kar eno pogodbo. Tudi jaz sem bila pri familiji s štirimi otroci. Ženska je bila spet noseča , doma je visela in na svetu ni vedela kaj bi počela. Mislila je celo, da bom ta malemu plenice menjavala......delala sem cel dan, razen ob nedeljah . vstati sem morala prva, da sem zajtrk zrihtala, ostalim 3 frocom pripravila malico za v šolo, vrtec....ko so se vsi nažrli, nasrali, umili, sem imela jaz šele prostor v kopalnici. No, potem se je pa iz lepega, gospa spomnila, da si moram poiskati novo družino, ker , da baje zapeljujem njenega moža. ha ha . Nisem si iskala nove družine, ker mi je bilo že te gnilobe dovolj. S tisto revno žepnino, ki sem jo prihranila, sem si morala sama kupiti letalsko karto za domov. Nikoli , nikdar več za sužnjo k angleški družini. Punce, če vas že mika iti malo od doma, pojdite raje k kakšnemu prostovoljnemu delu v tujino. Zaslužile ne boste nič manj, poleg tega pa bo vaše delo spoštovano in nihče vas ne bo tretiral kot eno revše iz neke uboge Slovakie. Punce, ne ga srat !!!
Dodan: 17. 05. 2009 @11:21:33
Gost
Malo iz teme, ampak zakaj hudiča rabijo au pair, če je mama doma?! a se ji ne da za lastnimi froci čistit? razumem, da rabita pomoč, če oba delata...
Dodan: 17. 05. 2009 @14:41:21
sgnx
Gost
Sicer nimam izkušenj z aupair, imam pa nekaj izkušenj z delom v tujini. Vedno, ko greste v tujino za dalj časa se prijavite na veleposlaništvu Slovenije v tisti državi. Slovenska veleposlaništva so večinoma majhna, vsi se poznajo med sabo, pa še na razne sprejeme vas bodo vabili (npr. za 8.februar). Vedno, ko imate težave se lahko obrnete na veleposlaništvo, sicer vam niso dolžni dati denarja, vam bodo pa večinoma z veseljem pomagali z nasveti. Primere, kot so opisani na tem forumu (npr, da te po nekaj dneh vržejo iz hiše, ne plačujejo, nadlegovanje...) vsekakor sporočite veleposlaniku. Pa zelo priporočlivo je, da poiščete družino prek agencije in se pred odhodom natančno pozanimate o pogojih in zahtevate pogodbo.
Dodan: 17. 05. 2009 @15:26:05
Gost
Anglezinje so lene zenske,vse kar delajo je rojevajo otroke.Kljub temu,da je zenska doma in nima kaj za pocet najame au pair,da se ukvarja z otroki.Ne menja planic,jih ne hrani,ne cisti za njimi.Ne razumem pa moskih,da placujejo varusko,ce je zenska doma in ima cas skrbet za otroke.
Dodan: 18. 05. 2009 @18:38:41
n
Gost

Pozdravljeni!

Če ima katera pozitivne izkušnje z delom varuške in pozna kakšno prijazno družino v Franciji ali na Korziki, ki potrebuje varuško naj mi prosim piše na varuska.francija@gmail.com

Hvala, lp

Dodan: 18. 05. 2009 @19:54:37
Gost
Zivjo.Rada bi zacela delat kot au pair julija na Nizozemskem,Nemciji,Svici ali Spaniji.A kdo ve kje bi lahko iskala druzino?Na au pairworldu iscejo cistilke,ne pa varuske.Sej mi ni problem tud cistit ampak ponavadi je tko da 90% casa cistis in otrok skoraj ne poznas.Ce mogoce kdo pozna kaksno druzino,ki rabi au pair,to bi blo pa sploh super.Hvala ze vnaprej.
Dodan: 19. 05. 2009 @08:25:24
ja,
Gost
če že greš delat kot au pair, bodi prepričana, da te ne bo čakalo samo delo z otroci. Ti ti bojo vzeli še najmanj časa. Družine od punce pričakujejo , da jim bo stoodstotna služkinja, ki čisti, pere ,lika....verjetno se angleži hočejo zgledovat po takozvani kraljici. pozabljajo pa, da bi za tako delo -služkinje, morali plačati. Razen tega pozabljajo, da so časi suženjstva že mimo , No- s tem au pair, angleži suženjstvo še vedno in uspešno prakticujejo. Če se imate vsaj malo rade, se ne pustite zasužnjiti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dodan: 19. 05. 2009 @11:15:58
babe slovenske
Gost

jaz sem delal v tujini v turizmu, po 12 ur na dan, večinoma 6 dni na teden...spanje imel plačano (3 smo bili sobi), hrano tudi...

neto zaslužek: 1000 evrov na mesec

a zdaj pa naj govorim, da sem bil suženj.

fine gospe slovenske vi bi pa hodile in živele po tujini, zastonj spale in jedle, dobile še lepo žepnino...ko bi pa vam bilo potrebno kje kaj s prstom migniti, je pa takoj jok in stok, in takoj se imate za sužnje.

kaj mislite, da vam bodo angleži kar tako na lepe delili denar...sanjala svinja o koruzi!

Dodan: 19. 05. 2009 @12:50:32
pozitiva
Gost

ola!

tudi jaz sem se odlocila it v England kot aupair in mi tece ze drugo leto tukaj. imam ful pozitivne izkusnje z delom kot aupair. ko sem prisla sem sta me malce zmedla pojma aupair in nanny, kar je velika razlika. mene delo z otroki namrec zelo veseli in ker sem tudi v Sloveniji delala kot varuska sm si predstavljala da je pac tako tudi tu. vendar:

An au pair (plural: au pairs) is a foreign-national domestic assistant working for, and living as part of, a host family. Typically, au pairs take on a share of the family's responsibility for child care as well as some housework, and receive a small monetary allowance for personal use.

aupair so ble prvotno punce, ki so sle studirat v tujo drzavo in so zivele pri tuji druzini. da so si zasluzile streho nad glavo so pomagale pri hisnih opravilih + pazile na otroke - maximalno 5ur na dan! aupair naj bi torej delala maximalno 5ur na dan. kar se dela tice je pac stvar dogovora med druzino in aupair. lahko je karkoli. placilo... placilo aupair ni placa, je bolje receno zepnina. vecinoma je pod £100, ker se na to ne placuje davek in zavarovanje. ce ti placujejo vec kot toliko, ti mora druzina placati se davek itd. kar pa je 30% celotnega zasluzka. vse to bi jih prislo kar precej in tudi ti bi dobila precej manj denarja.

varuske delajo tudi 50 ur na teden in imajo temu primerno placo - £250, £300 na teden ce si live-in po vseh dajatvah. ce si varuska ne opravljas hisnih opravil, ampak skrbis le za otroke. to vkljucuje spremstvo v solo, iz sole, priprava vseh obrokov (zdrava prehrana seveda), pomoc pri nalogi, spremstvo na izvensolske dejavnosti, kopel, das jih spat ... u bistvu kot da si njihova mama. ce si druzina lahko privosci varuska imajo ponavadi tudi cistilko ki jim tudi pere, lika. .

ker pa so varuske malce drage, si folk raje poisce dekleta, ki ne vejo kaksne pravice in dolznosti ima aupair in jih sto na uro izkoriscajo. tako se pojavljajo primeri, ko aupair delajo ko nore vse po hsi, po 50 ur na teden za drobiz. tu ni problem v denarju, problem je v tem, koliko ur delas.

punce, ce greste v tujino za zasluzek, ne delat kot aupair, poiscite si "pravo" delo. aupair ni dobro placano delo, tudi nikjer ne pise da bi moralo biti. pac nekaj malega je treba postoriti za placilo "najemnine" in hrane. treba se je zevedat da je hrana in najemnina v UK nenormalno draga! jaz sem bila aupair eno leto pri super druzini (same pozitivne izkusnje) in sem se posteno namatrala da sem se postavila na svoje noge in sla zivet na svoje. no ja, se vedno nisem na svojem - imam v najemu sobo pri eni druzini (ne delam za njih, samo zivim z njimi). najemnine so pac tako drage, da nenormalno veliko ljudi zivi pod eno streho.

punce, veliko srece!

Dodan: 19. 05. 2009 @13:05:20
dz
Gost

anglezi niso neumni - sploh ne! kar pocnejo je nadvse pametno ! zakaj bi placevali £300 na teden za profesionalno anglesko varusko, ce loh placajo £60 za aupair, ki jim se pospravlja za ta denar!

neumni so tisti, ki se pustijo izkoriscat

Dodan: 19. 05. 2009 @13:24:55
meta
Gost
tale fantič gor pa očitno res ne ve o čem se pogovarjamo. Da smo slovenke lene? To prvič slišim, predvsem pa zase vem, da sem zelo delavna in mi ni hudo prijeti za kakršno delo. Tudi pri familiji v angliji ne. Kot je že prenekatera povedala, gre za problem komunikacije, tretiranja.....mene so tudi obravnavali kot eno drugorazredno bitje. Delala sem od jutra do večera. Skrbela za 3 otroke, prala, čistila, likala.....kuhat mi ni bilo treba, ker tega pač oni niso počenjali. Prehranjevali so se s hamburgerji, sendviči, pili kokakolo. Ker sem sama odvračala to hrani, sem si jo morala za dobljeno žepnino sama kupovat. Čeprav sem skromna, je bila žepnina komajzadosti za hrano. Spala sem v majnem prostorčku poleg kuhinje, prvotno prav gotovo namenjen za shrambo- špajz. Razen majhne postelje, na kateri nisem mogla stegniti nog, ni bilo ničesar. Ne , dragi moji fantiči, delo ni bilo problem, problem so bile glupe angleške glave. Po enem mesecu sem se od njih poslovila. Ker tudi za letalsko karto nisem mogla privarčevat, sem si morala ta denar sposoditi in potem doma delati, da sem ga vrnila. Nikoli več !!!!
Dodan: 19. 05. 2009 @14:05:28
babe slovenske
Gost

to je zlati zahod, kjer se v mislih slovencev cedita med in mleko...v takih državah ti ni sanjati ni treba, da ti bo kdo kaj podaril, ali te povabil na kavo.

Dodan: 19. 05. 2009 @14:14:37
Gost
povabit na kavo? če miliš na fante potem imaš ravno toliko možnosti da te povabi kot tukaj. fantje so povsod fantje :)
Dodan: 19. 05. 2009 @14:21:31
re
Gost

angleži so gentlemeni to je res.

Dodan: 19. 05. 2009 @17:22:29
Dina
Gost
Razumem tiste, ki so imeli slabe izkušnje- ampak moram povedat, da niso vse plati slabe- le to je nujno, da se postaviš zase in se dogovarjaš ter čimveč pogovarjaš z družino kar ti bo pomagalo k pravilni odločitvi. Pač ne past le na eno družino, izberi jih več in jih počasi eno za drugo izloči, da najdeš pravo!
Dodan: 19. 05. 2009 @18:03:56
a.
Gost
angleži gentlemeni? ha ha ha. to so toliko kot lepi in dobri kuharji. podenj!!!
Dodan: 19. 05. 2009 @20:22:32
Gost
Glede na to,da sem ze delala kot au pair vem,da je au pair predvsem cistilka.V ZDA sem se res ukvarjala samo z otroki ampak v Ameriki so dolocena pravila (delala sem preko agencije),ki se jih mora drzat tako druzina kot au pair.Bla sem tud ze au pair v Angliji ampak moje delo je bilo predvsem ciscenje,z otroki se nisem velik ukvarjala.Zdej bi sla rada predvsem v Nemcijo ali Svico,ker bi se rada naucila jezika. Angleska varuska je predraga,ker samo skrbi za otroke,potem pa rabijo se cistilko.In zakaj ne bi najeli au pair,ki je varuska in cistilka v enem??? Au pair zepnina je skoraj povsod po Evropi zelo majhna,to delo je najbolje placano v ZDA.
Dodan: 21. 05. 2009 @20:56:01
lady
Gost
Pomagajte mi prosim (Tisti ki dobro poznate mesta)- dunaj ali amsterdam? Kje je boljše, lepše, več študentov itd. odločam se namreč med dvema super familijama, poznam le dunaj, pa še to bolj slabo, sem bla samo enkrat tam, ko sem bla mala..:)
Dodan: 21. 05. 2009 @23:11:31
ramona
Gost

amsterdam, v vsakem primeru jasno in glasno.

Dodan: 21. 05. 2009 @23:32:36
lady
Gost
A si bla tam? Kako je? V bistvu amsterdama ne poznam dobro, zato mi vsaka info.pride prav.. Tudi to me zanima, ali je življenje tam drago in kako je s študijem?
Dodan: 22. 05. 2009 @10:19:08
len
Gost
Oglasi se: ja, nekako tako je ja, samo kričanje, jokanje in stokanje, razvajeni full, vsi trije....čez en teden pakiram. Me pa prav zanima kako si se znašla ti...pisi na tancika01@yahoo.com
Dodan: 22. 05. 2009 @10:42:42
katjes
Gost
jaz ti tudi svetujem amsterdam. mesto čudovito, narod sproščen.
Dodan: 22. 05. 2009 @11:07:57
mans
Gost
a misliš redni študij zdaj ali izmenjavo ? če si bi mislila še kaj zraven zaslužiti, imaš v amsterdamu prost dostop do kompletnega delovnega trga brez dovoljenja. dunaj ima še vedno zaprt delovni trg za slovence in nove članice evropske unije.
Dodan: 22. 05. 2009 @11:14:46
lady
Gost
uf..zdaj sem pa res v dilemi.. amsterdam je po mojem super, edini problem tega je, da je daleč od slo. npr. dunaj je bližje in bom večkrat lahko šla domov.. nimam pa pojma ne kako je štud.življ. na dunaju, ne v amsterdamu. Se mi je pa družina v amsterdamu res zdela bolj sproščena, oče taki šaljivec, da ga ni večjega :) na dunaju bi pa po drugi strani lahko imela več prostega časa..
Dodan: 22. 05. 2009 @11:16:26
lady
Gost
v bistvu bom 1 leto delala kot aupair potem pa začela tam tudi študirat in pa seveda ob študiju tudi delat.
Dodan: 22. 05. 2009 @11:26:13
mans
Gost
za delo au-paira v avstriji rabiš delovno dovoljenje. tega ti mora družina priskrbeti, drugače delaš na črno in se te lahko kaznuje. poleg tega rabiš dokaz, da si se 6 mesecev učila nemščino, potrdilo, da si samska, stara med 18-27 in nekaznovana. vse seveda uradno prevedeno v nemščino. moraš hoditi na tečaj nemščine, polovico štroškov tečaja krije družina, drugo polovica moraš kriti sama. Zdravstveno zavarovanje in dovoljenje bivanja au-pair moraš sama kriti.
Dodan: 22. 05. 2009 @11:30:19
mans
Gost
najmanj en prosti dan ti pripada na teden. torej če vzame družina to strogo, ti res da samo en dan fraj. pol se ti pa niti iz dunaja ne splača voziti domov.
Dodan: 22. 05. 2009 @11:35:21
mans
Gost
cene v klubih in diskotekah v avstriji so kar zasoljene...
Dodan: 22. 05. 2009 @11:59:50
lady
Gost
Delovno dovoljenje in zdr.zavarovanje mi bo priskrbela družina, glede dokaza o učenju nemščine mi niso rekli nič, le da mi bodo plačali tečaj nemščine. In tudi o potrdilu, da sem samska, nekaznovana..mi niso ničesar rekli. A je to res nujno potrebno? Jih bom vprašala.. Vikende imam fraj, če pa nujno rabijo pomoč, pa mi plačajo dodatno. Tako so rekli.. hjoj, upam da bo vse vredu, ker grem prvič delat kot aupair.. če bi bil amsterdam bližje bi tako ali tako šla tja, takoj...
Dodan: 22. 05. 2009 @12:12:25
mans
Gost
kje si pa ti dobila to au-pair mesto ? aja, pa še to: 357 evro ti pripada na mesec (20 ur dela na teden).
Dodan: 22. 05. 2009 @12:28:10
lady
Gost
em..20 ur dela?! meni so rekli 40 ur- a je to preveč? Glede plačila pa še ne vem, ko sva se pogovarjali, sem jo zlo slabo slišala in ne vem al je rekla 200 al 120 al kolko in niti tega ne vem al na mesec ali na tedn..mi bo vse infor.poslala po mailu, je rekla, tako da nestrpno čakam. Prek aupairworlda sem našla, oz. so me oni kontaktirali..
Dodan: 22. 05. 2009 @12:41:42
mans
Gost
če imaš ti veljavno pogodbo in dovoljenje, ti delodajalec (družina) ne sme dati več kot 357 evrov na mesec. to plačo pa dobiš za 20 ur / teden. uradno nimaš pravico delati več kot 20 ur / teden, kar velja tudi za študente. pri tem delu si nezgodno zavarovana, zdravstveno pa sama plačaš.
Dodan: 22. 05. 2009 @14:39:05
ej
Gost
ali je že kdo delal kot au pair v avstraliji? kakšne so izkušnje? kje ste našle družino?
Dodan: 22. 05. 2009 @20:00:23
lady
Gost
hm.. do 20 ur, tu nekaj nebo štimalo. Meni so rekli 35-40 ur.. :/
Dodan: 22. 05. 2009 @20:06:20
lady
Gost
pa je katera na forumu, ki je blA kot aupair v amsterdamu? tam pa življenje ni drago?
Dodan: 22. 05. 2009 @20:39:31
mans
Gost

za plačo 357 evrov NAJ BI au-pair delala 20 ur na teden. tako predlaga gospodarska zbornica.

če boš delala več ur, bo uradna plača ista torej 357 evrov. za več ur pa mogoče dobiš kaj na roko plačano. samo za tisto ni ne garancije ne zakona.

kako je na nizozemskem ti mogoče zna kdo drugi svetovati.

Dodan: 23. 05. 2009 @04:37:51
kaya
Gost
tisti, ki se predstavlja pod "babe slovenske" in kaj jst vem še kaj - a si prfuknen al kaj ti je? Ja, ti si delu 12 ur na dan za 1000€, jst sm pa delala 12 ur na dan za 100€, brez hrane!!!!!!! A se ti ne zdi s tem nč narobe? A res mislš, da smo vse iz kmetov doma in da živimo v nekih iluzornih svetovih o zahodu? Prosm lepo, glede na to, da aktivno sodelujemo na temle forumu, mamo že nekak izoblikovano predstavo o svetu. Ti pa pober svoje komplekse in se spoki iz te teme, če nimaš izkušenj z au-pair ;)
Dodan: 24. 05. 2009 @10:57:44
oh
Gost
ma ne se sekirat zaradi takih bebcev, ki pojma nimajo kaj pomeni biti služkinja - sužnja. jaz sem tud delala enih 10 ur na dan, naliožili so mi mi vsa možna dela. sami niso v hiši nič postorili. Ženska gospodinja je bila doma, a se še taknila ni kakšnega dela. Rzten tega so bili tako škrti, da so se cunje prale dobesedno samo v vodi- brez praška. Potem sem pa morala tiste usrane , zašmrklane gate peglat. V začetku sem dobesedno bruhala ob vsem tem gnusu. V nedeljo, ko sem imela prost dan, sem šla seveda iz hiše. Tudi v tem času ni baba nič delala. Moški je takrat postoril kar je bilo pač za naredit, čeprav je čez teden cele dneve delal v službi. Potem jih je za nedeljsko kosilo peljal na hamburger in kokakolo. Sicer so se futrali s sendviči. Vsaka postelja je imela samo po eno rjuho- nič rezerv. Res ne vem kako so rjuhe sušili pozimi, ker se niso mogle posušiti v enem dnevu....ma saj je prav smešno v kakšni bedi živijo ti bedni angleži. Potem se pa postavljajo s služkinjo, za katero nimajo ne prostora za prenočevanje, še manj hrane zanjo. In potem bo en fičfirič tu gor pametoval kako smo slovenke lene. ma saj ne morš verjet.
Dodan: 24. 05. 2009 @11:46:30
!Katja!
Gost

Kot vidim vas je večina punc, ki ste imele slabe izkušnje, delalo v Angliji. Me pa zanima kaj o razmerah v tem delu mislite punce, ki ste delale v Ameriki...So ljudje tam tudi tak kruti(ne posploševat-za svoj primer napišite prosim), se tam tudi dela vse prej kot čuva otroka???

hvala vam

Dodan: 24. 05. 2009 @15:11:36
Gost
V Ameriki je au pair program bolj urejen,ce gres seveda v ZDA preko agencije,vecinoma res skrbis samo za otroke,no je tud treba kaj pocistit ampak to ni problem,drugac ima skoraj vsaka druzina cistilko,zasluzis pa okoli $180 na teden kar je zelo dobro.Americani tud bolj cenijo au pair delo kot pa Anglezi.Naprimer ce delas vec ur kot bi morala delat ti te ure tud placajo,nasplosno so bolj orgarnizirani in bolj fer do tebe kot pa Anglezi.So pa seveda tud izjeme,poznam nekaj au pairk,ki pa niso ble zadovoljne.Skratka imam samo dobre izkusnje medtem ko pa v Anglijo me ne spravis vec.
Dodan: 24. 05. 2009 @15:23:30
l
Gost
ja, v ameriki je problem, da si tako daleč od doma... pa če gre kj narobe, ne moreš samo hop na letalo in domov.
Dodan: 24. 05. 2009 @16:08:41
nana
Gost
sej jaz tudi v angliji nisem mogla kar hop na letalo pa domov, ker mi od žepnine ni ostalo praktično nič. hrano sem si morala kupovat sama. razen tega sem bila približno uro vožnje z vlakom iz londona, nekje bogu za hrbtom, kjer se ni nič dogajalo. Ob nedeljah sem torej spokala v London in porabila še tisto ubogo žepnino za vozovnice.....Tako , da sem si morala potem v večernih urah zrihtat še dodatno delo, da sem zaslužila za letalsko karto za domov. Res nič kaj lepo in res ne bi nobeni punci priporočala takovrstnih izkušenj. Ko sem familiji povedala, da odhajam, se niso hoteli več pogovarjat z mano. Ignorirali so me - kot bi bila duh, čeprav sem seveda vsa dela še naprej vestno opravljala. Očitno so tudi otrokom zabičali, da se ne smejo pogovarjat z mano, čeprav sami niso vedeli zakaj in jim je bilo težko, ker smo se dobro razumeli.......takega idiotizma, primitivizma nisem potem še nikjer več srečala. Lahko jih je samo sram .
Dodan: 24. 05. 2009 @16:18:19
Gost
V Ameriki je tko...ce hoces zamenjat druzino,ti agencija itak poisce novo (ceprav zdej v tej krizi je ful mal druzin v programu).Ce pa ti nobena druzina ki jo poiscejo ni vsec pa pac vse zavrnes,potem te pa posljejo domov in pa placajo letalsko karto.
Dodan: 26. 05. 2009 @06:36:00
o
Gost
v Ameriko pa sploh ni za hodit, ker oni pa sploh se imajo za samozadostne. Vse kar je zunaj Amerike, pa čeprav niso še nikoli nikjer bili, je necivilizirano. Amerika je zanje ves svet. Zanimivo, da tako razmišljajo tudi izobraženi ljudje . Res ne vem kdo in na kakšen način jih tako pumpa, vsekakor pa še od daleč niso videli ure geografije in globusa. Totalno nepismeni ljudje. Beda .
Dodan: 26. 05. 2009 @10:09:08
l
Gost
Se strinjam ja, obupni so. Mogoče je malenkost bolje na vzhodni obali, new york pa to. Drugač so pa res takoooo neizobraženi. Pa vsi pravjo da je to zato, ker niso v šoli poslušal. Sej tut jst nism poslušala v šoli pa sm se vseen mogla učit.
Dodan: 26. 05. 2009 @13:00:11
berem
Gost
berem te poste .......sem preko enga foruma v kontaktu z američani. Ma človek res ne more verjet, da na zemlji obstajajo marsovci. To so američani. Se pogovarjam z enim " izobraženim" tipom, inžinirjem fizike, pa nima pojma kje je Evropa. Pravi- tam nekje na vzhodu- med Rusijo in Indijo. Ma, nimam besed. Groza me je takih ljudi . Če se koga bojim, se bojim idiotov.
Dodan: 26. 05. 2009 @16:41:22
Tina
Gost
Jaz poznam američanko, ki je diplomirala na Harvardu in lahko rečem, da nima prav nič zdrave pameti. Ko bi si mislu, da če bodo že kje izobraženi, bodo tam. Izpiti iz njihovih "collegev" so pa verjetno na nivoju naših ekstercev, ker noben diplomiranec ne more bit tok glup. Fiziko pa dobro znajo, ja, ker jo država ful spodbuja, da lahko razvijajo nova orožja...
Dodan: 26. 05. 2009 @18:55:11
žana
Gost
njihova glupost ni vezana na njihovo pamet, temveč na ozko šolstvo. Niti s harvardsko univerzo ne dobijo enga splošnega znanja, potrebnega za normalno razumevanje sveta . Tudi jaz sem bila v kontaktu s kar nekaj američani, ki so menili, da vse kar je zunaj njihove Amerike, je beda. Seveda nobeden od njih ni vedel kje se katera od evropskih držav nahaja . Edina po imenu znana evropska država je Italija, pa še ta samo zaradi cerkve in papeža. Res ni čudno, da počenjajo neumnosti po svetu. Jih pripeljejo v Irak, Afganistan, na karti pa ne znajo pokazati kje se nahajajo. Zmerom sem se čudila, zakaj američani ne potujejo po svetu . Dejstvo je, kot sami pravijo, da zunaj Amerike svet ne obstaja, oziroma je tako nerazvit, da v njem ni kaj iskati. Žalostno je da so prav vsi američani nekoč pripotovali s teh " neobljudenih " predelov zemlje. Meni še na kraj pameti ne pride, da bi šla potovat po Ameriki, kaj šele, da bi šla tja delat. Svet je lep brez Amerike in njihovega neandertalskega razmišljanja.
Dodan: 29. 05. 2009 @18:41:11
hoj
Gost
Tale debata je pa pošteno zašla iz prvotne teme. Sama sem bila varuška na japonskem nekaj let nazaj. Mislim, da je bila neka srednja izkušnja. Družino sem našla preko greataupair.com in eaupair.com (mama avstralka, oče korejec). Res je, da sem si že samo s sprehajanjem psa vsak dan zaslužila žepnino, ki sem jo dobivala (takratnih 90.000sit/mesec), poleg tega čuvala 2 otroka (12mes, 3 leta), pomivala posodo, malo pospravljala, jih spremljala po opravkih. Imela sem deljen del. čas - beri cel ljubi dan. Delat mi ni bilo hudo, ker glede plačila so bili ok. Povrnili so mi denar za letalsko karto in zdr. zavarovanje. Ampak se mi je pa zelo zamalo zdelo, ko mi je mama rekla, ko sem imela neke zdravstvene težave. da naj grem naslednji dan k zdravniku, k mam prost dan. Se mi zdi, da bi bila vsaj pri bolezni lahko malo bolj uvidevna.
Dodan: 31. 05. 2009 @12:31:25
tjaška
Gost
ti je bilo težko čuvat takšna majhna otroka? Jaz bom namreč tudi začela delat kot varuška in bom čuvala tolko stara otroka :) pa me zanima če je zlo zahtevno, ker so taki mali res radovedni in hiperaktivni ;)
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.
Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine

kaj pa na poti iz bangkoka v k
Ne vem če ti bom znala točno
Tudi mene zelo zanima š
Cookovi otoki so raj na zemlji
Jaz sem studentka, lastnica st
Živjo! Tudi jaz se zanimam z
hahaha...folk je mentalno obra
ja bog rad daje, švicar
Pozdravljeni, prejsnje leto s
dvomim, ker lani sem ravno tko
A si mogoče pomislila, da so
a se ti da malo bolj natančno
zdaj imajo akcijo za 5 eur in
ups: 040/191-837 je prava &sca
Kako do ISIC izkaznice?

Obveščajte me o novostih in akcijah na moj email...

STA Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-17:00
T: 01/ 439 16 90

STA Koper
Prešernov trg 2 (na Mudi)
6000 Koper
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: O5/ 721 58 20

Kje nas najdete ...

© STAL d.o.o, STA Ljubljana. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev |
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™