Dodan: 21. 12. 2008 @00:37:02
plača in razočaranje
Živjo Sem zelo razočaran nad Slovenijo. Hodim delat po 10 ur in več in potem na koncu meseca dobim tistih 600-700 evrov, sicer ta mesec je tudi manj, zaradi praznikova, ampak osredotočimo se na spisek o plačilni listi, le ta prikazuje, da ima moj delodajalec stroškov z menoj nad 1000 evrov natančno cca 1300 evrov in, ko pogledam NETO piše cca 650 evrov, kar pomeni, da mi država pobere dobrih 50 procentov (podatki so približni). Sedaj pa a je to sploh normalno, predkratkim sem šel na svoje ravno, zaradi tega, da postanem že pri 23 letih samostojen, moja punca zasluži sicer malo več, ampak lahko sem hvaležen njej, da oba nekako preživiva skozi mesec v najemniškem stanovanju. Me pa konkretno zanima, kako je pri vas v tujini. Imate tudi NETO in BRUTO, koliko vam dejansko pobere država. Bo očitno treba menjat službo. lp
Dodan: 21. 12. 2008 @01:43:21
Re: plača in razočaranje
Ma ja vem kaj mislis...groza..vem k sem se zivela v Sloveniji, delas pa delas...pa sm mele celo dve sluzbi, pa kaj dobis borih 700 eur place od tega 350 eur za najemnino, pa recmo ce imas avto se ene 150 eur za benz, pa racuni pa hrana in kaj ti ostane...krompir pa voda...evo zdele sm v tujini, perem posodo v eni rest. 4 dni na tedn, po 5,5 ur in dobim okol 1000 eur netto...dobr sj so tud stroski malo visji, ampak vseen mi lepo ostane vsaj se 300 al pa 400 eur k nevem kaj naj z njimi...pac jih dam lepo na stran za ta hude case...ampak ja kar se zadne cas dogaja v Sloveniji...beda...moja mami tud dela v dobrem podjetju, z vec kot 300 zaposlenimi, ce ne se vec nevem tocno..ampak vseen, moram jst ji kj dnarja poslat, da gre lahk vsaj na kavo al pa da poje obilen sendvic na malci pa da nima obcutka krivde d je dala prevec za hrano..mislm kr neki...to je life
Dodan: 21. 12. 2008 @02:29:14
Tukej v Avstraliji se vsaka placa dogovarja v Bruto zneskih. Drzava pobere, odvisno v katerem razredu si, od 0-pa do 45 %. Se pa da potem pri vracilu davka marsikej nardit, tako, da lahko kar par tisoc dolarjev nazaj dobis. Lp, rudi
Dodan: 21. 12. 2008 @14:05:24
Pa seveda še +20%, ko grem po hrano
Dodan: 21. 12. 2008 @16:15:04
Dej ne sanjajte več o tujini kot o neki pravljični deželi. Dream on! Najprej malo dalj kot do Poreča potem govorit. Sem z. eu in vsi, ki sem jih spoznala Saj plače so višje, samo stroški so pa ogromni, ne le višji. Če maš pri nas 800 eur je isto kot če maš v tujini še enkrat več. In ne prepričujte e o nasprotnem, ker sem tukaj in čutim in vidim!
Dodan: 21. 12. 2008 @16:47:28
Drzi, place so visje, stroski so visji, samo tudi prihranis lahko vec! Pri enem od dveh najvisjih stroskov, torej hrani, pa ni velikih razlik. Tako da, raj res ni, ampak govoriti, da je v tujini isto, samo stevilke so pomnozene, je pa tudi mal za lase privleceno.
Dodan: 21. 12. 2008 @17:00:03
sej ni treba sanjat, lahko samo v sosednjo Avstrijo pogledaš, njihove stroške in naše, njihove plače in naše.
Dodan: 21. 12. 2008 @18:27:01
ja plače imajo višje, stroški pa so tudi sorazmerno višji.
elektrika, voda, komunala, gostinstvo, javni prevoz in nasploh storitve in usluge so v tujini krepko dražje kot v sloveniji.
voda lj 0,30 € za kubik, v tujini 1.52 € za kubik
javni prevoz vlak (55km), slo 4,12 €, v tujini 10,40 €
kava, slo 1-1.30 €, v tujini 3- 3.50 €
tudi striženje pri frizerju je od 2 do 3 krat dražje kot pri nas.
naspoh gostinstvo in cene pijač so v tujini prekleto drage.
šele ko si enkrat v tujini, vidiš kako poceni so določene stvari v sloveniji.
Dodan: 21. 12. 2008 @20:09:32
daniel, v tujini kje?!... veš ni povsod enako... tujina je Kanada ali pa Bangladeš...
Dodan: 21. 12. 2008 @20:22:40
Jao Daniel, a tebe kdo placuje za branjenje lika in casti matere domovine slucajno?
kava za 3,5 evre? Ja, v Parizu, na Trgu Sv. Marka v Benetkah, pa tud vec.
da je frizer kje dva do trikrat drazji kot v Ljubljani si pa sploh ne predstavljam. V Monaku mogoce? Marsikje je, ce gres v kaksno frizerijo, ki jo imajo na cez priseljenci, celo obcutno cenejsi. Ostrizejo te pa ravno tako dobro.
Najvecji izdatek sta bivanje (najem) + hrana. In ce ju sestejes, potem zivljenje v Ljubljani ne pride nic kaj cenejse od zivljenja v primerljivem mestu primerljive velikosti na Zahodu. Pride cenejse, ce Ljubljano primerjas z Londonom in Parizom, ampak dejansko ne gre za primerljiva mesta. Storitve so pa res drazje na Zahodu, sam po tem, ko si placal hrano in flat, ti tam ostane neprimerljivo vec denarja.
Dodan: 21. 12. 2008 @20:27:20
Pa se tole. Ce bi ocene, da je v Sloveniji boljse oziroma ceneje kot na Zahodu, pile vodo, se ne bi dogajalo, da mi hodimo iskat delo v tujino, ampak bi tukaj srecevali Dance, Svede, Francoze, Avstrijce ... ki bi emigrirali v Slovenijo, ker je tukaj tako super, poceni in lahko vec privarcujejo.
In Slovenija bi sprejela ukrepe za omejitev delovne sile iz starih clanic. Dobro juuuutro :)
Dodan: 21. 12. 2008 @22:16:43
Hmmm...Dostikrat se na forumu preveč radikalno postavljamo na eno ali na drugo stran, pač gledena izkušnje, ki jih kdo ima. Če se malo ozremo naokrog, v Sloveniji samo po sebi glede plač in življenja ni tako slabo, spet odvisno, kje živiš in kaj delaš. Trenutno živim v LJ in ko sem začel delati preko študenta, sem komaj videl, kakšna mogoča in nemogoča dela obstajajo. In potem še različni paradoksi, ko na eni strani delaš ko bumbar, pa dobiš na mesec 500 E, na drugi strani pa igraš šefa in surfaš po netu, pa dobip krepko čez jurja. MB, KP, CE itd. se da kaj najt, tudi za dober denar, vendar smo včasih ljudje tisti, ki smo preveč izbirčni. Delal sem po celi Sloveniji, različna dela in zato sem sam pri sebi na tihem začel te stvari primerjat. Tudi v Prekmurju ni tako slabo, vsak se poskuša znajt po svoje, odpre kaki s.p., gre v Avstrijo v gradbeno stroko in dela. Tudi v tujini so nekatera dela podcenjena ampak se da preživet. V začetku pač ne dobiš idealnega dela, vendar če imaš cilj, ga boš v par letih dosegel. Služb je pa veliko, le malo se je treba potrudit in se prijavit tudi tam, kjer meniš da nimaš šans. Je pa res, da ne bi hotel živeti v Kočevju in Beli Krajini. Pokrajina je sicer res lepa, kar se pa dela tiče, pa so šanse res slabe in je folk v veliki meri odvisen od centra. Da pa bi zgolj zaradi dela in dnarja odvandral npr. v Avstralijo za celo življenje pa...Verjetno se mestna in podeželska mentaliteta glede dnarja, kvalitete življenja ipd. nikoli ne bosta ujeli.. Vsi kolegi iz mesta komaj čakajo da gredo nekam v tujino, da zaslužijo kupe denarja in se pripeljejo domov z velikimi džipi, jaz pa si želim le svoj košček zemlje na rodnem Štajerskem, pa četudi za 600 E na mesec. Dokler bomo večino hrane in vinčeka lahko pridelali doma (brez da bi država srala s kakimi nemogočimi kvotami in davki), nam ne bo nič manjkalo-ko pa to ne bo več mogoče, pa bomo res začeli razmišljat o tujini. Pa ne na sever in zahod...
Dodan: 22. 12. 2008 @10:38:20
Odvisno je tudi s čem se človek zadovolji in kakšne objektive ima si postavi. En si želi dober avto drugi pa domačo vinsko trto.
Dodan: 22. 12. 2008 @10:45:08
Mene pa sam nekej zanima....a ste tisti, ki tako hvalite Slovenijo ze kdaj sli v tujino???Pa to ne mislim v Avstrijo in okoliske drzave??
Ker mi ocitno ne zivimo v isti drzavi!!!!
Pa se to, nimamo vsi tako nizkih ciljev, da bi imeli 2 x 2 metra svoje zemlje, pa eno cist bogo povprecno sluzbo...eni bi radi kej dosegli, kaj doziveli, sli kam in ne ziveli iz meseca v mesec in se skoz sekirali ali bomo lahko placali stroske in kej za jest!!
Dodan: 22. 12. 2008 @14:54:26
Živim v Londonu, zaslužim 2x toliko kot sem prej v Slovenjiji, pa imam komej iz za čez mesec, da o kakšnem avtu niti ne samnjam. Tako da se januarja vračam nazaj u Slo. Tko da ni vse tko lepo kot se sliš,
Dodan: 22. 12. 2008 @16:41:12
ja pa kaj si šla v London delat, sej se ve da je med najdražjimi mesti na svetu...veš v Angliji je na tisoče manjših krajev z nižjo ceno življenja ampak kljub temu vredu plačami tak da se tam da še kar prihranit... recimo Durham, Derby, Newcastle, Nottingham etc etc...
Dodan: 22. 12. 2008 @17:09:22
mogoče je v londonu več možnosti za zaposlitev...malo razmišljaj...
Dodan: 22. 12. 2008 @17:20:13
..... večina priseljencev v tujini nima lastnega stanovanja. niti 2*2 metra svoje zemlje nima.
delajo od jutra do večera, da lahko le tisto ubogo najemnino plačajo.
da koncu pa še poslušaš, da si tujec itd....to lahko doživiš.
če se pa misliš fajn imeti, in doživlajti stvari, pa pojdi na dopust v tujino.
DELO V TUJINI ni enako DOPUSTU V TUJINI, eni še vedno ne ločijo ta dva pojma.
Dodan: 22. 12. 2008 @17:31:36
Če si ambiciozen, delaven in sposoben ti tujina to poplača. Problem je če pričakuješ da boš z lenarjenjem dosegel več v tujini kot pa doma.
Dodan: 22. 12. 2008 @17:56:52
no, ravno zadnje večina misli, ki sanja o tujini. dosti lenuhov, ki jim ni do dela, pa za svojo lenobo in nesposobnost krivi slovenijo.
Dodan: 22. 12. 2008 @18:51:39
A kdaj pogledate cene nepremičnin po tujini in jih primerjate s Slovenijo? Pa lahko primerjate podeželja ali pa mesta. Slovenija je obupna glede cen. So pa še slabši v razmerju seveda, na žalost unih.
Dodan: 22. 12. 2008 @20:49:02
ne vem sicer, kakšna dela nekateri opravljate, ampak jst sem plačana 6 evrov na uro, delam pa v LJ, tko da se kr neki nabere čez mesec. sem pa še preko študenta. res pa je, da so pomivanje posode, pometanje, delo v proizvodnji slabo plačane službe.
Dodan: 22. 12. 2008 @23:37:14
lala in nam zaupaš kaj to delaš za 6€ na uro? pa veš da ti ne rabš od teh 6€ plačevat nobenih dajatev državi? če bi odštela to kr plačujejo redno zaposleni bi kmalu pršla iz 6€ na max. 3.5€..... a bi pol še tok lagodno živela? in koliko ur delaš na mesec? koliko plačaš za najemnino in koliko za hrano (upam samo, da ne boš rekla da živiš še pr starših, ker če pol ni dvoma, da lahko preživiš s 6€/h)?
Dodan: 22. 12. 2008 @23:57:15
Na Forbsovi lestvici smo prikazani kot ovce, ki plačujemo največ davka in prispevkov iz svojih plač na svetu! Na lestvici je primerjava, koliko nam ostane v žepu, če zaslužimo 50.000, 100.000 oz. 1 mio EUR letno ... Komentar verjetno ni potreben: http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes-misery-index-oped-cx_ja_0503misery_slide_2.html?thisSpeed=25000
Dodan: 23. 12. 2008 @01:22:21
To je res glede davkov, samo ne vem kam gre ves ta denar ki naj bi ga imela država? Ceste imamo slabše kot vse ostale države na lestvici, prav tako je dosti bolj v kurcu šolstvo, zdravstvo, smrdljiva skorumpirana policija, ... tudi onesnaženost mest z nevarnimi izpusti je v Sloveniji višja kot v marsikaterem večjem severnjaškem mestu.. zdaj pa ne vem za kaj gre denar mi zna kdo razložit ?
Dodan: 23. 12. 2008 @01:24:23
aja točno za patrije pa falcona gre .. ;) vse razvite države vložijo v vojsko pod 1 % BDP, mi pa tam okoli 5 % ..
Dodan: 23. 12. 2008 @11:39:29
seveda je potreben komentar na forbasa...
na 50 000 evrov letno je pri nas višje davek kot drugje, ker je pri nas to plača višjega razreda.
v skandinaviji je 50 000 evrov dobra plača srednjega razreda, in zato ni tako močno obdavčena.
davčna stopnja nikjer ni za vse plače enaka, za plače višjega razreda je procentulana višja.
statistika bi mogla biti za povprečne ali najnižje plače, ker v tej statistiki tukaj se primerja jabolke in hruške.
davčna stopnja pri nas nikoli ni 50 % pri povrečnih plačah, brez oljšav je okoli 30 %.
Dodan: 23. 12. 2008 @20:34:19
odgovor t-ju:
najprej se navadi ene normalne komunikacije, pa si boš morda našel boljšo službo. brezveze, da me napadaš, ker me sploh ne poznaš, jaz sem samo napisala, koliko zaslužim preko študenca. denar si služim s prevajanjem, ki je za moje pojme poleg programiranja najbolje plačano, če se znaš postaviti zase. glede študentskega dela: seveda moram plačat davek, ker mamo študenti letni cenzus, če ga presežemo (kar ga z rednim delom vsekakor), plačamo dohodnino. pa se mi to zdi ok, zdi se mi pa glupo, da govoriš, da smo študenti kao na boljšem. kaj pa ko zbolim, a misliš, da mi kdo plača bolniško? kaj pa ko grem za 2 tedna dopust, a dobim kej plačano za to? kaj pa regres, a ga dobim? pa tud za božičnico, ki so jo danes dobili pri nas, se lahko obrišem pod nosom, tko da ne mi govort, kdo je na boljšem. da ne omenjam tega, da potnih stroškov nimam povrnjenih. in ne, ne živim pri starših, ampak plačujem 200 evrov na mesec, da lahko nekje živim.
Dodan: 23. 12. 2008 @20:44:06
pozabila si še na delovno dobo, prispevki za pokojnino,
Dodan: 23. 12. 2008 @23:06:25
Bravo za Forbesovo lestvico!!!!!A ste zdej dojeli kako v k.... je Slovenija????!!!
Dodan: 23. 12. 2008 @23:43:19
joj cela ta tema je ena velika farsa... ma dejte no.
razmerje je pri nas obupno, med placami in cenami mislim.
in vem, ker NE zivim v sloveniji niti v bliznji okolici poreca.
ce si delaven in motiviran (in seveda odvisno, kam gres), lahko kar precej potegnes iz tega, da gres v doloceno tujo drzavo... a je tu spremenljivk toliko, da je ze 2 primera nemogoce primerjat. lahko tudi najebes na veliko.
pa tudi v sloveniji so plusi in minusi in se da zivet na vec nacinov...
Dodan: 28. 12. 2008 @21:19:11
Melissa
Registriran uporabnik
Joj Daniel malo si zapretiravu se ti ne zdi !
Dodan: 29. 12. 2008 @11:04:32
Em, pojdite v Tanzanijo kjer b oste placani od 30-100 USD na mesec. Tko, da tko grozno tukaj spet ni.
Dodan: 30. 12. 2008 @22:50:19
Še vedno je dobro to kolikor zaslužim, kot pa nič.
Dodan: 01. 01. 2009 @13:08:11
Sej zato pa je tko kot je. Folk se kr z vsem sprijazne. Sej bo boljš, bolš neki kot pa nč in podobno sranje.
Dodan: 01. 01. 2009 @15:33:57
Andrej
Registriran uporabnik
Se strinjam da je v tanzaniji nižja plača ampak tud življenski stroški so tam vrerjetno nižji in pa tud standard. Tukaj pa že leta in leta govorimo, da bo boljš ampak men se ne zdi da je vsak dan boljš, mogoče se motim. Zato pa razmišljam o tujini. Tukaj je mogoče boljš za nekatere svetovalce pa menegerje ampak za navadnega delavca ki se preživlja iz meseca v mesec nevem a je res super. Sicer pa samo statistiko poglejmo za kolikokrat se je povečalo število ljudi kateri prosijo pomoč na rdečem križu. Sveda so pa spet ekstremi da moramo imet dober avto in pol je 80-90% ljudi zapufanih zarad avtomobilov tako, da je res težko razumet. Mogoče moj post mal raztresen, po dolgi noči.
Dodan: 01. 01. 2009 @17:54:23
mates
Registriran uporabnik
vsi ,ki tukaj jamrate,ne bi bili zadovoljni niti takarat,ce bi imeli placo 2000 evrov.jaz zasluzim okoli 400 evrov in stem denarjem zivim dokaj dobro.ne bodite pozresni kot prasici in zacnite delati,da boste kaj imeli.
Dodan: 01. 01. 2009 @20:59:52
slovenija ima nizke place in visoke davke. zivim na irskem kjer sluzim baje (glede na povprecje tukaj) slabo, placujem pa nizke davke. najemnino, stroske, zraven sparam in imam bajne nacrte za dopust. tako da vsem, ki tulite po forumih da tujina ni vse oh in sploh, najprej sami probajte potem pa dajajte nasvete.meni in veliko drugim se je financno ful splacalo.
Dodan: 01. 01. 2009 @22:08:44
financno
Dodan: 01. 01. 2009 @22:09:14
kako to misliš ilija
Dodan: 01. 01. 2009 @22:14:59
easy ,easy, mustafa ne se razburjat
Dodan: 01. 01. 2009 @22:15:51
saj se ne
Dodan: 02. 01. 2009 @10:19:13
A s 400 eur si boš lahko kdaj privoščil lastno stanovanje (da ti ni treba pri večno pri starših živet)? A si lahko privoščiš najemniško stanovanje? Kaj pa ješ?! Kam pa hodiš? Vedno doma? Kaj pa življenje? Kvaliteta življenja?
Dodan: 02. 01. 2009 @11:00:48
pet- to da se v slo životari ne pa živi smo že zdavnaj odkrili
Dodan: 02. 01. 2009 @11:00:51
pet- to da se v slo životari ne pa živi smo že zdavnaj odkrili
Dodan: 02. 01. 2009 @11:39:27
Andrej
Registriran uporabnik
400 eur, kalkulacija, če si mal oddaljen porabiš za gorivo 50-100 eur mesečno, če delaš na terenu porabiš za malico 100 eur če pa greš še v trgovino po osnovne stvari ti gre še ostalih 100 eur, pa pustimo še najemnino stanovanja ali pa osnovni stroški katere zahteva hiša če seveda živimo v njej. Se pravi elektrika, voda, telefon, itd, pa izključimo ogrevanje. Nimam pojma kako preživi z 400 eur na mesec. No pol je pa še zavarovanje hiše pa avtomobila itd.
Dodan: 02. 01. 2009 @12:47:25
Tina
Registriran uporabnik
enostavno: stroške za vzdrževanje hiše oz. položnice oz. najemnino ter hrano odšteješ saj jih verjetno plačujejo starši/partner. In prideš do primera maminega sinčka oz. izkoriščevalskega partnerja. Drugače se mi pa res ne sanja kako je to možno. (razen če se ne gre nekega sobivanja z naravo)
Dodan: 02. 01. 2009 @17:36:38
mates
Registriran uporabnik
pet in ostali
ne zivim v sloveniji.jaz imam 400 in zena ravno toliko.stanovanje imava svoje.zasluzim se kaksnih 200 evrov po sluzbi.cene imamo priblizno take kot v sloveniji,le obleka je cenejsa.pa tukaj ljudje ne jamrajo tako,ceprav veliko ljudi zasluzi manj kot jaz.
stroski stanovanja so okoli 200 evrov mesecno.seveda ne zivim na veliki nogi.avto imamo le zato,ce gremo kam dlje,drugace pa se po mestu vozimo z avtobusom.bencin je pri nas drazji kot v sloveniji.ponavadi jamrajo tisti,ki se jim neda delat.
Dodan: 02. 01. 2009 @19:52:00
@mates: Črna Gora?
Dodan: 02. 01. 2009 @20:34:09
mates
Registriran uporabnik
slovaska,bratislava
Dodan: 02. 01. 2009 @22:07:53
Kaj pa delaš to da zaslužiš še manj kolikor je slovenski minimum?
Dodan: 03. 01. 2009 @01:13:24
V Sloveniji je po podatkih Eurostata mesečna minimalna plača 522 evrov bruto oz.566 evrov.
Dodan: 03. 01. 2009 @01:16:18
-25% znese okol 400 evrov NETO.
Dodan: 03. 01. 2009 @09:06:36
Andrej
Registriran uporabnik
Menim, da za neko normalno živjenje v Sloveniji bi morala biti neka normalna plača 1000-1500 Eur. Ker pa tega ni ljudje bežijo ven is države v upanju na boljše in najverjetneje so tudi na boljšem.
Dodan: 03. 01. 2009 @10:41:00
Saj nekateri imajo tako plačo teh pa ni malo.
Dodan: 03. 01. 2009 @11:16:37
mates, v bistvu je lepo, da si zadovoljen s 400eur. Res pa je, da ne razumem kako ti to uspe, da si. Mene razkuri, če bi mi nekdo ponudil 400eur za dobro opravljeno delo. Sam sem pustil službo z 800eur plače,ves čas v službi, nič od življenja in še vedno nič kaj konkretnega nisem mogel naredit. Sedaj ves svoj čas vlagam v svoj sistem, ki vsaj na daljši rok daje možnost živeti vredno življenje, rajši to, kot pa da pustim življenje v službi in vse kar bo bo 800eur mesečno. Adijo pamet. In zase verjemem, da zaradi tega nisem požrešna svinja, kajti želim si samo svoj mir, svojo streho nad glavo, čas za sproščeno ljubezen in prijatelje, čas za osebni razvoj in hobije, za izlete v naravo in popotovanja ne da bi gledal eure in se spraševal a lahko al ne. Briga me luksuz, rad pa imam svobodo.
Dodan: 03. 01. 2009 @17:23:35
mates
Registriran uporabnik
nikjer ti ne bodo dali takoj veliko placo.vidim,da bi vsak rad imel malo dela in veliko placo.casi socializma so mimo.
zanimivo je,da v drzavah,ki jih omenjate,domacini govorijo enako.bil sem angliji in tam sem od anglezev poslusal enako jamranje,da malo zasluzijo,da so davki visoki,da je drugje boljse in da se vec zasluzi.v nemciji ravno tako.
Dodan: 03. 01. 2009 @21:28:50
Če lahko človek z manj dela naredi več, čestitke! Sam sem pristaš izjave ne delaj več časa, delaj pametneje. Plačni sistem je pa tako dobro narejen, da dobiš ravno toliko, da moraš naslednji mesec spet priti delat in tako znova in znova naprej, do prve pokojnine, ko te mogoče šele takrat prvič postavi na realna tla in ko lahko ugotoviš, da si ves čas garal za nekoga, vestno plačeval vse prispevke in davke, sedaj pa nimaš skoraj nič. To je pač ena redkih tem, ki me razkuri. In ker me tako razkuri, ne iščem več redne zaposlitve, kar pa za sabo prinese na moje pleče več tveganja in več dela do določene stopnje. Pol bo pa lepš, že sedaj se občasno prikaže ta lepš :) Pa tudi tebi želim vse lepo. V bistvu je fajn ta tema, da se človek lahko mal spuca in pol ve kje mu je pot.
Dodan: 04. 01. 2009 @00:16:05
hej
Da še moj preblisk povem. Zdaj sm bil 3 mesce v JV aziji (Vietnam, Kambodža, Laos). Sm se pa v Hanoiu kar dobro povezal z lokalcami, tak da sm dobo tud kar približno iste informacije od vseh. Zelo dobra plača v Vietnamu je 150 USD, naprimer kirurg ima 300 USD. Najemnina za stanovanje cca 50 m2 v Hanoiu za cca 50 m2 je okrog 100-120 usd. Za hrano in pijačo sm na dan zapravo 2,5 USD.......
Če maš tu v Sloveniji svoje stanovanje, ga daš v najem, pičiš v Vietnam, in če imaš dobrega najemnika ki ti redno nakazuje najemnino cca 300-350€, no za taki denar si lahko tam gospod, pa še delat ti ni treba, mogoče bi si še za letalsko karto vsako leto poleg tega prišparal. Sm srečal kar nekaj ljudi tam iz Evrope, ki to že nekaj časa prakticirajo.
Če pa maš tam tud interes delat... vsak ki vsaj povprečno govori angleško, lahko gre tud učit tja angleški jezik, ni glih nekak plačano, ampak cajt ti pa mine
Dodan: 04. 01. 2009 @11:12:14
ja, denis, če maš tuki flat, ga lahko mirno oddajaš in živiš v aziji na veliki nogi. jst bi bla takoj pripravljena it dol (bolj na tajsko kot vietnam, čeprov tud vietnam ni slaba izbira-odvisno kje), sam neki pa morš delat, ker gledanja v luft se jst hitro naveličam :)
poučevanje angleščine je dobra ideja, sam ne vem, kako je tam dol kaj urejeno delo, najbrž vsak ne more delat. problem je tud viza, ker ne moreš bit kar "na črno" dol ... pri meni je pa problem še en, namreč ta, da tukaj nimam svojega stanovanja :D
zame najboljša varjanta je, da si nabereš nekaj denarja in potem dol odpreš svoj hotelčič, resort, restavracijo, barček al karkoli in potem vodiš to zadevo.
Dodan: 04. 01. 2009 @17:01:43
Andrej
Registriran uporabnik
Seveda najprej moraš za stanovanje zaslužit in pol lahko greš v te kraje, kdaj boš pa stanovanje zaslužu nimam pojma, za hotelčič ali bar pa bi se dalo tle zaslužit, sicer nevem kolk stanejo tam take zadeve. Seveda pa moraš tudi poznat njihovo zakonodajo, pa še pol se ti kdo pojavi k bo zahteval denar za tvoje varno delovanje lokala.
Dodan: 04. 01. 2009 @17:17:12
Če oči in mami data ni težko imeti stanovanja.
Dodan: 04. 01. 2009 @17:53:09
da si jim ti potem folš :D
Dodan: 06. 01. 2009 @00:22:32
Jest od staršev NISEM dobil nikoli NIč. Še, ko sem hodil v srednjo šolo so se drugi hvalil, koliko so dobil od staršev denarja za malico, prevoz, obleke, knjige, ...
Dodan: 06. 01. 2009 @10:51:18
Starši so ti dani, takšni ali drugačni, kakšno življenje boš živel je pa samo v tvojih rokah.
Dodan: 06. 01. 2009 @13:48:17
Jaz tudi mislim, da tujina ni kaj dosti boljša. Tudi v Sloveniji se da fajn zaslužit, če se dobi lepa služba - dokazano! V tujini se ziher dela prav tako naporno kot pri nas, pa tudi ne vem če je plača kaj dosti boljša. Mene recimo tudi zanima iti delat v tujino, samo si ne delam nekih utvar, da bo potem življenje dosti boljše.
Dodan: 13. 01. 2009 @16:31:44
malo sem tole prebral, pa ja... vsak zasluzi koliko pac zna!!! kar se mene tice je ni drzave v kateri bi lahko toliko zasluzil v takem casu kot v SLOVENIJI!! Zasluzis lahko tudi 3000-4000 eur samo prvi pogoj je ZNANJE!! ce pa pomivas posodo pa itak imas za svoje delo dovolj 600eu!! NIMAS PA NOBENE ODGOVORNOSTI!! TO JE MOJE MNENJE VEM DA BO SEDAJ NEVEM KOLKO KONTRA ODGOVOROV!!! KOLIKO ZNAS TOLIKO VELJAS Lp, Damjan
Dodan: 13. 01. 2009 @20:12:47
Damjan Daleč od tega, kar si povedal.
Dodan: 13. 01. 2009 @20:14:22
Andrej
Registriran uporabnik
Pol se pravi da kdor pomiva posodo nima odgovornosti in ne rabi zaslužit več kot 600 eur. Ampak tudi pomivalec mora preživet. Sicer pa kdo v naši državi sploh nosi odgovornost, če nek delavec naredi napako, a mu kdo krije hrbet od nadrejenih al ga zašijejo. Vsekakor pa tudi ti ki zalužiš 3000-4000 Eur na mesec moraš vrjetno nekje jest in če nekje ješ mora nekdo za tabo pomit, kaj se pa zgodi če noben ne pomije. En zelo lep pregovor bom napisal: Če en teden manjka direktor se v firmi ne bo poznalo če pa ne teden manjka čistilka se pa bo. In to je to naučite se spoštovat in cenit vsako delo in ravno zato tudi gredo ljudje ven iz Slovenije ker menim, da je vsaj v nekaterih državah cenjeno tudi delo čistilke ali pa pomivalca posode. No toliko sem imel namen napisat.
Dodan: 13. 01. 2009 @22:28:07
No mene pa zanima katera delovna mesta so plačana 3000-4000 euro na mesec. Sem visoko izobražena ampak očitno nisem zaposlena na pravem delovnem mestu. Tista delovna mesta ki pa že razpolagajo s takšnimi zneski, so pa zelo omejena in zelo težko dosegljiva.
Dodan: 14. 01. 2009 @10:21:41
Točno tako, vsako delo je treba spoštovat. Vsak člen je pomemben. Meni se zdi poniževalno, da se pojavljajo take razlike. Nekateri so rojeni vodje in radi sprejemajo velike odgovornosti, večina "odgovornih" pa se samo sili na višje položaje z mislijo v glavi, imam toliko šole in toliko vloženega truda, seveda da si zaslužim par tisoč eur/mesec + par tisoč eur nagrad + vse bonitete in še več. Ves ta trud in šole niso bile zaradi osebnega zanimanja in veselja in taki so nevarni za sistem. Ne opravljajo dobro svoje funkcije in niso družbeno odgovorni. Sicer je pa sistem v kurcu in ljudje igrajo sistem. "Višja" kasta se ga trdno oklepa, da ne bi prišlo do sprememb," nižja" kasta pa ne zna in ne upa iz njega.
Dodan: 14. 01. 2009 @10:51:09
ok jas sem tudi zacel z placo 600 eu pa se manj pa nisem bil zadovoljen z takim denarjem in sem lepo zacel delat sam zase unikatne stvari katerih izvajalcev ni veliko v sloveniji pa mi je uspelo.. Kar se pa tice drugih je pa tako ce delas naprimer kot pomivalec posodve je ok ce si zadovoljen s placo ne pa jamrat da ni boljsega ODPRI SVOJO GOSTILNO pa bo vec denarja. potem pa pridejo spet izgovori nimam denarja,kaj pa ce ne bo slo.....itd JAS SAMO PRAVIM DA JE TREBA PROBAT IT NA SVOJE pa je denarja dost!!Isto velja za vse poklice.. Pa jas nimam neke visoke sole le navadno 3 letno ker itak sola ni pomembna ce znas delat pa mas (jajca ) it na svoje!
Dodan: 14. 01. 2009 @20:28:12
Nekateri si ne upajo tvegat, ampak bi prej rekel, da so nesposobni. To je tako, kot na fax, ko nekateri z lahkoto dobijo 10 nekateri pa 5x več časa porabijo za učenje pa komaj dobijo 6 ali 7 oceno. Vse ne moreš metat v isti koš in rečt, da ima lahko vsak 3-4t evrov plače.
Dodan: 19. 01. 2009 @10:53:54
če smo točni država ti pobere 60% plače, v angliji ti vzamejo pa 30%
Dodan: 19. 01. 2009 @12:47:17
Dodan: 19. 01. 2009 @13:05:58
seveda da imam dokaze, malo preračunaj sam v svoji glavi in na plačilni listi lolek
Dodan: 19. 01. 2009 @13:26:11
jaja imaš ja dokaze, zagotovo si lenuh, pa ti ni do dela ! se ja že po karakterju vidi, da si aroganten in nimaš spoštovanja do drugih udeležencov foruma.
Dodan: 19. 01. 2009 @16:31:39
v aziji zasluzim 700 evrov na mesec,kak je standard tu pa se ne da primerjat s slovenijo. lahko zivim solidno s tem denarjem, v sloveniji ne bi mogla...no zivet ze ampak prisparat pa ne nic. tukaj kar nekaj kesa privarcujem vsak mesec,s tem da se ne odrekam stvarem.mislim da je delo v aziji to dobra varianta za mlade za nek dolocen cas. prednost slovenije je da bi mi tam tekla delovna doba,saj mi tudi tukaj ampak mi doma tega ne steje,to je slabost.
lp
Dodan: 19. 01. 2009 @16:55:02
kaj delas v aziji in kje?
Dodan: 19. 01. 2009 @20:26:57
Ja res poberejo do 60% Pri meni sicer malo manj. Povprečje pa 40-45%. Tisti z minimalnimi dohodki pa 30%.
Dodan: 19. 01. 2009 @20:55:26
1500 bruto je enako 978,33 neto, ti poberejo 34,78 %
2500 bruto je enako 1465,69 neto, ti poberejo 41,37 %
3500 bruto je enako 1925,30 neto, ti poberejo 45 %
če upoštevamo olajšave, so procenti še nižji.
tak da 60 % ne bo nikoli držalo, eni se kar izmišljute številke hujše kot one stare čvekbabe na ulici. tak da ni treba delati iz muhe slona.
kje imaš podatke iz anglije, pokaži internetno stran.
Dodan: 19. 01. 2009 @22:23:32
preracunaj se bruto bruto v neto. V Sloveniji se lepo davek na placo skrijejo v prvi bruto in se nekaj manjsih prispevkov, ki jih samo delodajalec vidi.
Dodan: 19. 01. 2009 @23:00:55
tisto so prispevki NA bruto plačo, ki jih delodajalec plača. to z tvojim bruto - neto izračunom nima kaj veze.
ti prispevki se tudi v tujini plačujejo.
Dodan: 20. 01. 2009 @11:06:22
xy. Glede delovne dobe, ki ti ne teče v Sloveniji ni nobena slabost. Zanašat se na pokojninsko blagajno je utopija. Kot si že omenila se ti tudi tam šteje delovna doba in boš upravičena njihove pokojninske sheme. Mogoče bo država, v kateri si, v boljšem stanju kot je Slovenija, mogoče pa ne. Point je, da se ni vredno zanašat na državne pokojnine. Pri tebi se že to šteje v plus, da si sposobna privarčevat. Iz privarčevanega denarja pa se da marsikaj naredit za lepšo prihodnost.
Dodan: 20. 01. 2009 @11:36:52
samo za pol leta ali eno leto dela v tujini ni sploh pricakovati pokojnine.
delovno doba iz posameznih drzav se NE sesteva, vsaj zdaj ne.
koliko bo pa cez 20 ali 30 let pokojnin, to je pa drugo vprasanje.
vseeno pa ni za zanemariti vprasanje delovne dobe, tak da se ne tolaziti s tem, da ne bo vec pokojnin.
tisto skakanje po drzavah je za mlade ljudi mogoce zanimivo, samo to nic ne prispeva k delovni dobi.
v vsaki drzavi moras imati vsaj minimalno let delovne dobe, da sploh dobis kaksno pokojnino.
Dodan: 11. 06. 2009 @21:11:16
Minilo je pol leta od kar sem odpru to temu in lahko rečem, da gre Sloveniji vedno slabše. Iz tiste plače sem celo do 10% manj dobil.
Dodan: 13. 06. 2009 @02:20:12
Primerjava med LJ in Z (miljonsko mesto v eni drugi drzavi)
- Moja situacija, isto delo, dipl. ing. rac., samsko zivljenje
- LJ ne ponuja niti 10% tega kar ponuja Z
Placa (neto):
- v LJ dobil ~1500
- v Z pa 4000+
Standard:
- A: v LJ najel 25m2; Honda Civic; dopust Jadran; pazil na vsak Euro
- B: v Z najel 100m2; Honda Accord; dopust eksotika; privoscil si neprimerljivo vec
Stroski:
- v LJ za standard A porabil skoraj vse kar sem zasluzil
- v Z ob standardu B privarceval vec kot v LJ zasluzil
Dodan: 13. 06. 2009 @11:13:15
kot računalničar ti verjetno tudi ni bilo težko najti službe praktično kjerkoli. zelo perspektiven poklic, če si za to, seveda.
bi pa rekla samo to, da mi je malo čudno, kako to, da si ob 1500 evrih plače ves denar zafrčkal. jst sem imela 800 evrov, plačevala najemnino in vse, pa sem vseeno šla lahko na potovanje vsako leto. pa če si še samski in nimaš družine. in praviš, da si nisi skoraj nič privoščil?
Dodan: 13. 06. 2009 @12:56:47
primerjava, katero mesto je Z ?
Dodan: 14. 06. 2009 @16:44:16
sss@ razpolaganje z denarjem je stvar prioritete. Nama z fantom je od vsega najpomembnejše kako se prehranjujeva. Kupujeva le kvalitetne izdelke, ki so posledično tudi dražji. Nikakor ne prideva pod 600 euri na mesec samo za hrano. Kje so še drugi stroški. Potujeva tudi, toda raje bi se odrekla kakšnega potovanja, kot da se prehranjujeva slabo. Pač oseban odločitev. Razumet je potrebno, da imamo ljudje različne prioritete v življenju in da zato nekomu 800 euro pomeni ogromno, drugemu pa ne zadostuje.
Dodan: 14. 06. 2009 @23:07:29
V Sloveniji NE MORE NOBEN reči, da se solidno živi ali povprečno ali dobro. "ne mi spet s kakimi, kako pa ljudje v Afriki a tam slučajno delajo NE NE!!!" Je revščina kjerkoli, kljub temu da ljudje delajo. Ljudje in tudi sam sem prisiljen kupovat pocen stvari, čeprav mamo domačo hrano. Komentar pred mano Kje potem dobita dobro hrano BIO predelano. Saj v trgovinah je vse nekaj zasoljeno z kemičnimi snovmi/dodatki sami E-ji, umetne snovi to sploh ni zdravo. MI sicer mamo doma kmetijo in je vsa hrana BIO od mesnih izdelkov do mleka od jajc do zelenjave vse je predelano naravno, ampak folk raje kupuje tisto pocen hrano iz trgovine, ker je prisiljen kupovat pocen. Namesto, da bi bilo v Sloveniji tako, da bi vsak kupil SPODOBNO hrano ne pa nek ŠROT, kot recimo ponuja LIDL, HOFER, EVROSPIN. Nekaj časa sem bil navdušen nad LIdlom, ampak se je izkazalo, d aje hrana nekam čudna žal me NE vidijo več notri in tudi veliko drugih imajo podobno mnenej o Lidlu. Interspar in Mercator sta trenutno najboljša.
Dodan: 15. 06. 2009 @01:08:21
Midva ne živiva v Sloveniji. Živiva pa v mestu in kupujeva hrano pri kmetih z preverjeno domačo hrano, med tem ko ribe kupujeva vedno sveže in iz globokega morja. Potem še ostane sveže sadje in zelenjava, ki jo tudi dobiva od domačinov. Ampak vse to, kot sam praviš stane. Absolutno se izogibava predelane hrane z E-ji. Seveda si kdaj pa kdaj tudi kaj privoščiš ampak važno je kaj ješ v povprečju. Nama je zdravje na prvem mestu. Nekaterim pa postane pomembno takrat, ko ga izgubijo.
Dodan: 15. 06. 2009 @09:23:21
z normalno plačo se da tudi v sloveniji dobro in kvalitetno jesti. samo z glavo je treba razmišljati.
kaj pa čemu, če je gospodu in gospi slovencu in slovenki bolj pomemben nov avto za 30000 evrov in obvezno dopustovanje na hrvaškem, kot pa zdrava prehrana.
na jok mi gre, ko vidim kaj kupujejo tisti s avtom vrednim 30000 ali več evrov v lidl. ne kupujejo sadni sok za 1 evrov liter, ampak raje tisto nagravžno orandžado za 20 centov na liter, ki res nima okusa po ničem. samo, da je najcenejše.
pa ga v rit brcnem, da mi bo zdaj govoril, da si nemore kaj boljšega privoščiti. to ti je slovenija, ki raje skrbi za ponos v garaži kot za svoje zdravje.
Dodan: 15. 06. 2009 @16:20:14
Dodan: 18. 06. 2009 @01:46:37
in kako odgovornost imaš? Kako odgovornost pa imajo direktorji, ki zafurajo podjetja? A je že kdaj kaki direktor pri nas iz svojga žepa plačal izgube, ki jih je naredil? A je kaki direktor pri nas plačan po resnični uspešnosti podjetja, ki ga vodi (uspešno podjetje je po moje tudi tisto, ki svojim delavcem daje normalne plače, da le ti lahko živijo- če bi bila jaz direktor bi me bilo sram, če bi moji delavci zaslužili manj kot 1000 evrov, ampak naše direktorje ni sram, če delavec zasluži petsto evrov - on sam pa pet tisoč, pa še podjetje spravi zugrunt). Vsak, ki dela osem ur na dan (ne glede na to kaj dela-torej tudi pomivalec posode) bi moral zaslužit toliko, da preživi-to pa je najmanj tisoč evrov. Ker vsi moramo plačat stanovanje, vsi moramo jest in se oblečt-osnovne potrebe imamo vsi enake. Vodstvena dela pa bi morala biti absolutno plačana po učinku oziroma po dobičku, ki ga podjetje ustvarja( seveda pod pogojem, da vse ostalo štima-lahko je delat dobiček, če daš delavcem 400 evrov plače). In ne vem zakaj misliš, da je pomivalec posode manj vreden, kot ti. Tudi on bi rad s svojo plačo plačal stanovanje, kupil hrano, si kupil oblačila (ne znamke), si kupil avto (ne bmwja) šel kdaj v kino, na izlet, na dopust-a po tvoje si torej tega ne zasluži (čeprav je cel dan v službi)???
Dodan: 18. 06. 2009 @14:22:31
jaz bi naredu tko. delavci bi morali imeti skos 1000eur+ plače, direktor pa bi bil plačan po dobičku podjetja. tudi če bi šel v minus, bi moral direktor par procentov plačat fermi, nepa da bi dobil plačo. se grem stavit da bi vsi direktorji takoj začeli delat z polno paro in ustvarjati dobičke ne pa izgube.
Dodan: 18. 06. 2009 @15:26:33
To bi blo pa prehudo.
Dodan: 18. 06. 2009 @21:48:31
Ma ja v Sloveniji bi morala biti OBVEZNO plača minimaln neto 800 evrov in ne to cca 600 evrov BRUTO oz. 450 evrov NETO. Vedno, ko grem v trgovino gledam na CENE, saj si ne morem privoščit nekaj dobrega.
Dodan: 19. 06. 2009 @09:08:20
vsak ve da direktor vec zasluzi ko delavc v proizvodnji, ze mali otroci. zaka se pa pol folk ne sprav studirat in kaj nardi za to. pa ne govort da ni moznosti, vsak jo ma, pa ceprav dela prek studenta. glede kvalitete zivljenja v sloveniji, ja pa ta dost visja ko v vecini ostalih drzav. tist ko se ni bil kje izven meje, nima pojma in ne pisat nekih lestvic ki sam zameglijo sliko. realno zivljenje je cist neki drugega.
Dodan: 19. 06. 2009 @10:18:29
Res je; kvaliteta zivljenja se ne meri s placo in kaj si lahko kupis v trgovini. Ostale stvari so bolj pomembne. Pojdite torej v tujino in ne samo jokat po forumih, pa potem sodite, kje vam je boljse. Nikjer ni popolno, povsod so dobre in slabe strani.
Dodan: 23. 06. 2009 @22:54:45
Ah, povsod so ljudje nezadovoljni z svojo državo. V Španiji ima veliko ljudi službo zagotovljeno samo za 6 mesecev ali 1 leto in se jim sproti podaljšuje. Zato nikoli ne vedo ali jim bodo podaljšali. Ne vem kaj vas tako moti pri Sloveniji. Res ni služb, ampak kaj mislte, da če boste šli v tujino, da boste takoj dobili službo!! Ja mogoče kaot pometač cest ali pa čistilka WC. Tisti ki pa dobijo v tujini službo so pa kakšni strokovnjaki na svojem področju in so že v Sloveniji iskani. Stroški so povsod veliki. Stanovanje, hrana, prevoz,... vse to stane. Če so druge države toliko boljše (VB,Francija, Nemčija,..) - zakaj je potem tam kriminal, ropi, mafija,... Povsod po svetu so ljudje revni in eni bogati. Pomembno je kako se znajdeš v življenju. Malo se zapeljite do Francije/Italije/Španije/Nemčije in poskušajte živeti tam 1,2 meseca pa bomo vidli kaj boste rekli o Sloveniji. Še kako boste prišli nazaj. Redki so ki so ostali v tujini - predvsem se moraš znajt, ampak če se znajdeš v tujini se znajdeš tudi v Sloveniji.
Dodan: 24. 06. 2009 @14:10:36
@kivi poleg Spanije ima Slovenija enega najvecjih delezev zaposlitev za dolocen cas v Evropi, ampak to velja za mlajso generacijo. Torej je logika ista, ne vemo kje bomo cez 6 mesecev, 1 leto zaposleni. Poleg tega se lahko zgodi da bomo 1 leto iskali sluzbo, se prihrankov nimamo dovolj
Saj sluzbe v Sloveniji so pred recesijo bile, vendar za nekvalificirane delavce. In kako konkurencno je lahko gosp., ki isce nekvalificirane delavce? Se posebej ce je lahko isti izdelek izdelan mnogokrat ceneje kje drugje.
Kaksne voditelje drzave pa imamo, politike, gospodarstvenike. Ljudi ki so se olastnili in za krajio ne bodo nikoli placali.
Se ena kontradikcija v tvojem pisanju; res ni sluzb.
Je potem vredno zivet v taki drzavi? Cetudi ne vem kako sparas si odvisen od drugih, ce ni sluzb.
Nikjer pa ni Indija Koromandija, ja Nemcija ima koliko miljonov brezposelnih?
In od tega 250 000 diplomantov. Je pa kljub temu vec moznosti, za delo na institutih, v nevladnem sektorju. Kjer moznosti v Sloveniji prakticno ni.
Dodan: 24. 06. 2009 @14:17:11
Tale se najbolj modra, le redki so uspeli. Pol Prekmurja je delalo v Nemciji in svici, pa imajo danes zgrajene hise in neko premozenje. Ce ne bi odsli, ne bi imeli nic.
V Bruslju zivi in dela v Evropskih institucijah 400 Slovencev; lahko za njih reces, da jim ne uspelo. Tudi stevilni mladi doktorji, profesorji delajo v tujini, ker so pri nas instituti in univerze neke privatne enklave, ki zaposlujejo s^pet po vsem znanih principih zaposlovanja v Sloveniji, kjer so razpisi ce se pojavijo zgolj za okras.
Pa se kaj.
Dodan: 24. 06. 2009 @14:42:16
hiše so by the way uspeli tudi tisti izgraditi, ki so delali v sloveniji. v sloveniji živi več kot 80 % prebivalstva v lastniških hišah in stanovanjih.
ja včasih juge je bila nemčija obljubljena dežela...s 200 ali 300 mark, ki si jih v nemčiji privarčeval, si lahko v sloveniji živel kot lord. vse je bilo smešno poceni pri nas.
zdaj pa temu ni več tako, standard v nemčiji in švici je padel, vse je postalo drago, privarčevati se da komaj kaj. pa s tistimi privarčevanimi 100 ali 200 evri iz nemčije v sloveniji ne morš živet luksuzno in graditi hiše.
škoda, ampak mit o tujini je izgubil svoj čar. minilo so časi bogatih tet iz nemčije, ki so prišle v slovenijo na obisk in gradile hiše tukaj.
Dodan: 24. 06. 2009 @14:46:14
Nikjer (razen na Balanu) po svetu se ne dela tako malo kot v nasi ljubi Sloveniji in se ne zivi tako dobro! Pojdite po svetu on boste videli!
Dodan: 24. 06. 2009 @14:47:09
Balkanu
Dodan: 24. 06. 2009 @14:57:21
Napisano seveda NE VELJA za delavke in delavce v tovarnah! A teh je vedno manj. Za druge sluzbe pa malo studiras, malo preko studenta delas, potem pogodbeno in cez leto ali maximum par let pa stalno tam ali kje drugje. Marsikje po svetu se moras stalno izkazovati -tudi ko imas 30 ali 40, 50 ali vec let- in trdo delati do penzije. Tega pri nas ni. Obstajajo izjeme a za veliko vecino po zacetnem "lovljenju" problema ni. Seveda se spreminja a zelo pocasi. Menim, da velika vecina (mlajsih in tudi veliko starejsih (uzgojenih v Jugo duhu)) misli, da bo "kar z nebes padlo" ali "en fajn business par let" pa "full cash-a" kot sosed ... A recept je vztrajno delo leta in leta (in uspes). Ponavljam leta in leta. Samo naj bo zdravje. Kranjski Janez
Dodan: 24. 06. 2009 @14:59:49
In ne toliko gledat kaj ma drugi po zvezah, sreci in tako naprej in nazaj. To vodi le v jamranje, depresijo, ne-storilnost, zamere. Ni zdravo .Ceprav kriv ne manjka. SUnny day :)
Dodan: 24. 06. 2009 @15:07:18
Seveda so profili, ki jih svet ceni a Slovenija ne. Npr. inzenirji, nekateri raziskovalci za dobre kadre je tujina vedno odprta in denarja je tudi vec. Le "brihtn" mors bit pa delaven
Dodan: 24. 06. 2009 @20:31:33
Tudi to je res, da je treba v tujini precej vec delati kot v SLO. Cetudi nizje kvalificirana dela, a vsaj za nekaj casa se jih splaca dokler ne najdes kaj drugega. In casi tet in stricev iz Nemcije so tudi minii, to so mi sami potrdili, da zdaj ne bi slo tako kot so oni ziveli pred 30 leti. Za tiste, ki vas tujina mika, pojdite in sprejmite izzive, razsirite si obzorja in boste potem videli kako in kaj bo za vas boljse.
Dodan: 24. 06. 2009 @21:02:34
ZA Jagodo. Koliko let delovnih izkusenj pa imas ti tujinii ce lahko vprasam, da toliko ves o tem. Ali pac pametujes iz Slovenije?
Dodan: 24. 06. 2009 @23:58:29
Sami pametnjakoviči, ki resnično nimajo pojma kako je težko preživeti s 400-500 evri v naši Sloveniji.
Dodan: 25. 06. 2009 @10:04:18
4 leta
Dodan: 25. 06. 2009 @10:32:01
Vsi govorite o nekih nizkih placah, a ni bolj kriza to da si zaposlen pol leta, mogoce celo eno leto, potem pa 6 mesecev isces novo sluzbo kot norec. Ali po avtorskih pogodbah, ki te vezejo zgolj recimo na en medij, ki te placa toliko da cez mesec se priblizno ne mores prezivet.
Dodan: 25. 06. 2009 @11:01:59
Recimo ceprav je Bruselj drag, se da v Bruslju najet garsonjero za 550 evrov, plus nekje 500 dodatnih stroskov za prezivetje, ze ce delas kot tajnica na Komisiji, je placa vsaj 2500 evrov, kar pomeni, da lahko vsak mesec prisparas 1000 evrov; poznam tudi ljudi tukaj ki delajo v zdruzenjih, privatnem sektorju, svetovalnih podjetjih, najnizja placa je 1700 evrov, ok gre pac za kadre z visoko izobrazbo in vecinoma druzboslovne usmeritve seveda; glede na stroske se kljub vsemu da nekaj prisparat. Ni pa tako lahko dobiti stalne zaposlitve in mladi, ki pridejo v Bruselj, velikokrat opravijo precej praks, preden dobijo nekaj za stalno. Ampak ce opravljas prakso, vsaj delas nekaj povezano s studijem in dobivas dodat,ne delovne izkusnje, ne pa tako kot pri nas s tudentskim delom; ki je dejansko le priloznostni zasluzek, komaj kaj vec.
Dodan: 26. 06. 2009 @08:03:03
@Mojca
Ali ni žalostno, to kar ti tako veselo povzdiguješ? Vse te dobre plače po EU ustanovah in državnem javnem sektorju. Realno gospodarstvo se bojuje za preživetje, delavce odpuščajo ali jim zmanjšujejo že tako nizke plače, medtem, ko so javni uslužbenci poplnoma nedotaknjeni in se jih nemoteno financira. Niso nepomembni, a jih je mnogo preveč in imajo preveč nesmiselnega dela. In če pomisliš, koliko ljudi dela v realnem gospodarstvu in koliko v javnih ustanovah, potem veš kolikšno breme nosijo prvi.
ps. Smešni so mi vsi ti nazivi in poudarki izobrazbe, ker bi marsikatero delo lahko enako dobro opravljal tudi delavec proizvodnje.
Dodan: 26. 06. 2009 @14:24:45
@pero no resnicno moje delo bi lahko opravljal nekdo; ki komaj zna prizgat racunalnik, ni v zivljenju po zakljucku solanja prebral ene knjige, ne govori tujih jezikov. Ki ne bi prestal enega pisnega testa za zaposlitev, ki je po moznosti funkcionalno nepismen.
Kje je potem pomen izobrazbe? V taksnih stvareh je izobrazba, in ja kontakti in povezovanje so tisti, ki med drugim poganjajo gospodarstvo, ne pa zgolj izdelan izdelek.
Dodan: 26. 06. 2009 @15:13:18
Realno gospodarstvo se bojuje za prezivetje v sloveniji, ker ni razvoja, ker ni prenosa znanja v gospodarstvo. Ker ne moremo konkurirat z nekvalificiranimi in cenenimi delovnimi mesti. Zato bomo potonili. C' est la fin.
Dodan: 26. 06. 2009 @20:34:28
Se povsem strinjam. Premalo je razvoja, dolgoročne vizije in preveč izčrpavanja za kratkoročne zadovoljitve. Prenos zanja velja tudi v obratni smeri. Javno šolstvo je v zaostanku. Če bo sistem kot tak potonil, nič hudega, ljudje se bodo že znašli. Verjetno bi bilo lepše, manj stresa in več časa za ljubezen. lp
Dodan: 12. 07. 2009 @10:51:11
ja plače so mezerne posebno če si invalid in ti vse vzamejo .Nimaš se kaj pritoževat drugače lahko samo greš .Sem invalid in me sodelovci obravnavajo kod lenobo diskriminacija vam povem .Razmišljal sem o samomoru ker tako ne morem živeti .Se zdravim zoper depresije ,toda kdo je temu kriv se ve samo vsak ne more dokazat .Z posojilom ,ki ga imam in mesec bolniške sem dobik 250eu,no zdaj pa živi to še za položnice ni .Tako državo nočem .Tudi na volitve ne hodim,ker ne maram take mafijske oblasti ,ki nimajo niti ustrezne šole .Kaj bo z našo komunalo nihče ne ve.TREBA JE POSLATI MALO GOSPO PIRC MUSAR IN KOSA ,upam da bodo vodstveni kader pozaprli .LEP POZDRAV
Dodan: 18. 07. 2009 @01:58:47
Čist tko jagodica ,delam po 300 - 350 h na mesec v obljubljeni deželici sloveniji , privoščit si ne morem dopusta , ga se nisem videl odkar sem pred 10 leti končal šolo ! 120.000 sit sem zaslužil ko sem bil v službi ,s tem da sem delal 280 h povprečno na mesec ! sedaj imam 5 let svojo obrt ,gradbeništvo in razen vlaganja itd , nisem uspel prišparat praktično nič , po petih letih sem si privoščil kombi za 4.000 Eu prej sem se vozil u gnilih jajcih ,mentaliteta slovencev je taka da ti zavidajo še tisto česar nimaš ! torej ne da nočeo delat ,se mi zdi da delam 80% vseh vikendov, ki sem jih tud ko sem bil zaposlen ,da sem dobil več kot 80k sit bivših ! sem pa tudi delal v nemčiji in ne nabijaj da v tujini delajo več ,ker smo mi enostano v 2 dneh naredili tolk kot nemški veljaki ki delajo več kot ti praviš ! prav tako sem delal v avstriji kjer se njihova efektivnost sploh ne more primerjat ! so pa enak izdelek ki smo ga mi naredil za 4k EU oni naredl za 18k Eu ! isti material ! torej Slovenija je ena beda , splošno znano je da en povprečen slovenc si ne more privoščit stanovanja , oz si ga najet ne da bi shajal tako da bi vsaj kaj prišparal ! je pa res da v Državni upravi delate nič ,oziroma enako nič, oz. še manj kot nič ! in ja boljše je v ujini na zahodu kot tukaj ! kar se slovaške tiče imam tudi jast kolega tam ko je že en omenjal da tam živi ja ,plače so precej manjše sam s to razliko da je tud precej cenejša ,tko da ne bučk prodajat ! sestrična ki živi v slo ,je bila pred cca. 2 leti pri nas na obisku in je mal primerjala cene iz hofferja in so enake, nekateri mlečni izdelki pa so v nemčiji cenejši ! uglavnem flamerji k maste po 1200k plače ne rabte pametvat ljudem tuki ki imajo po 600 EU plače ,ker je logično da so nezadovoljni ,popolnoma upravičeno ! še huje pa je zaradi recesije ki nas je doletela ! mogoče bo nekdo od vas pametnih brez službe sedaj in bo mogoče mal drgač razmišljal ! Vedno več jih je odšlo iz Slo v tujino, in ne vidim jih velkio ki bi se pritoževal ! če boš delal ,boš tudi uspel ! med drugim sem se tudi sam odločil za selitev v Avstralijo, ker tukaj država lupi kot prfuknjena ,meni so nabijali nerazumne davke ,ki jih še računovodkinja ni razumela lol ! tko da adios slovenija !
Dodan: 18. 07. 2009 @02:01:04
popravljam ! Sestrična živi v Nemčiji ! not Slo my mistake lol
Dodan: 25. 07. 2009 @17:31:41
Lep pozdrav.Res je poleh sluzbe se delam po sluzbi za hrano in poloznice.Delam v skladiscu merkur-kranj na studencih in ko dobim komplet placo 500-600 od tega pa gre vec kot polovica za poloznice.Navelical sem se tega bednega zivljenja v Sloveniji odlocil sem ze za delo v tujini dokoncno z
Dodan: 26. 07. 2009 @01:14:11
tud jast sem se odločil za selitev iz slovenije! delaš cele dneve kot živina ,ne prišparaš niti Evra konec meseca! poden od podna je naša ljuba slovenija
Dodan: 08. 08. 2009 @01:41:49
Lepo je v nasi domovini bitiiiii mlaaad. in toplo sonce, ki nas grejeeee in morje, ki pozivlja kriiiiiiiiiii V studijskem casu sem si zastrupila ledvice, kri, nisem imela za normalno prehranjevanje - Dela sem menjavala ker sem hodila tudi na predavanja - ali pa ker sem cakala na nakazilo dlje kot bilo obljubljeno; In pol- najemnina, knjige, avto, socialno zivljenje, itd. Delala sem kot natakarica nisem si pridobila nobenih kvalitetnih izkusenj, prej podcenjevanje, kaj sele nadgrajevanja -profesionalnega ali osebnega- ali pa morda financnih rezerv.....:-) Delala sem kot telefonist, komercialist - zelo uspesno. Ob koncu studija me niso hotli niti povohat - ne rabimo vasega kadra. Ne spomnim se, da bi me kdaj promovirali. Zivela bratstvo i jedinstvo- prej tega. "Mi smo pa tukaj dlje casa". Ob koncu studija me na zavodu baba (govorila po telefonu privat!!! pol ure) da ne morem kandidirati za izbrana mesta po izkusnjah, ker za to nimam primerne izobrazbe. Pol so me v zdr. domu opomnili, da bi lahko ze zakljucla studije, saj sem pri svojih letih (28 tedaj) placnisko nekredibilna. Pomislila sem, da bi tozila poseg v privatnost. Lepo je v NASI DOMovini biiitiiii mlaaaad!
Dodan: 08. 08. 2009 @01:42:03
Lepo je v nasi domovini bitiiiii mlaaad. in toplo sonce, ki nas grejeeee in morje, ki pozivlja kriiiiiiiiiii V studijskem casu sem si zastrupila ledvice, kri, nisem imela za normalno prehranjevanje - Dela sem menjavala ker sem hodila tudi na predavanja - ali pa ker sem cakala na nakazilo dlje kot bilo obljubljeno; In pol- najemnina, knjige, avto, socialno zivljenje, itd. Delala sem kot natakarica nisem si pridobila nobenih kvalitetnih izkusenj, prej podcenjevanje, kaj sele nadgrajevanja -profesionalnega ali osebnega- ali pa morda financnih rezerv.....:-) Delala sem kot telefonist, komercialist - zelo uspesno. Ob koncu studija me niso hotli niti povohat - ne rabimo vasega kadra. Ne spomnim se, da bi me kdaj promovirali. Zivela bratstvo i jedinstvo- prej tega. "Mi smo pa tukaj dlje casa". Ob koncu studija me na zavodu baba (govorila po telefonu privat!!! pol ure) da ne morem kandidirati za izbrana mesta po izkusnjah, ker za to nimam primerne izobrazbe. Pol so me v zdr. domu opomnili, da bi lahko ze zakljucla studije, saj sem pri svojih letih (28 tedaj) placnisko nekredibilna. Pomislila sem, da bi tozila poseg v privatnost. Lepo je v NASI DOMovini biiitiiii mlaaaad!
Dodan: 08. 08. 2009 @13:56:06
Sej pravm, Slovenija je dobra sam za stagnacijo! in ubistvu je tko, ta država nas ni vredna! Smo nasvetmo država z skoraj najvišjimi davki ! plača pa ni vredna pol pi...e ! me zlo fascinira da za moj poklic tukaj ne morem najt službe za 600 Eu neto, medtem ko v tujini bi dobil 2400, mislm kere budale smo mi slovenci, da se pustimo lol,kot da ne mormo drgam! no jast sem prerezal popkovino in se bom odpravil z trebuhom za kruhom!
Dodan: 17. 09. 2009 @20:31:35
ja .definitivno.se strinjam
Dodan: 17. 09. 2009 @20:43:28
!!!
Kak poklic pa je to da bi tu dobil 600 eur, zunaj pa 2400 eur??
res me zanma!!
Dodan: 18. 09. 2009 @05:05:17
Večina poklicev.
Dodan: 18. 09. 2009 @07:55:01
kje dobiš 2400 evro ? v kateri državi ?
Dodan: 18. 09. 2009 @09:25:48
Težko vrjamem, da je tako velika razlika.
Dodan: 18. 09. 2009 @16:23:18
V Španiji je moj kolega dobil čez 2400 eur z delom v gradbeništvu...(delal je po cele dneve) ....postavka je bila do 10eur/h....
Dodan: 18. 09. 2009 @21:56:30
Ja to bo kar drzalo glede dela v gradbenistvu v Spaniji. Taksne placa so bile pred gospodarsko krizo. Ponekod celo visje. Zdaj gradbenistvo v Spaniji vec ali manj stoji in je veliko delavcev brezposelnih. Predvidevam da so se posledicno tudi place znizale.
Dodan: 19. 09. 2009 @20:53:51
2400 evrov, bruto ali neto ?
Dodan: 19. 09. 2009 @22:35:00
tvoj kolega te je spet nategnil, 10 € / h ne dobiš v španiji nikoli.
tukaj so letne plače v španiji:
uradnik moški 15.171 € (ura: 7,29 €), ženska 10.542 € (ura: 5,07 €), elekrtičar 12.495 € (6,01 €), medicinska sestra 8.554 € (4,11 €), programer 14.915 € (7,17 €), zdravnik 16.850 € (8,10 €), elektroinženir16.986 € (8,17 €)
če je dobil tvoj kolega 7€ na uro, pa bi delal normalno 160 ur, bi prišel le na 1120 €. to so pa že bolj realne številke. dvomim, da je na gradbišču imel večjo plačo od zdravnika.
Dodan: 20. 09. 2009 @10:29:08
Učitelj angleščine zasluži 2000€ neto v Španiji.
Dodan: 20. 09. 2009 @17:12:58
Ja pred to krizo so gradbeniki imeli enako placo kot jo je imel npr. moj prijatelj ki je bil takrat manager v enem izmed drzavnih podjetij. S tem da imajo spanci se dodatke in se vedno racuna 14 plac na leto in ne 12. Veliko je odvisno tudi od tega kje si zaposlen.
Dodan: 20. 09. 2009 @20:05:59
vsak ,ki dela v tujini se bo na vse hudice hvalil,kako dobro zasluzi.ne bo menda govoril,da je le malo bolse kot doma.pa tudi zaradi tega,da so mu drugi fous.
Dodan: 20. 09. 2009 @23:40:03
Slovenska državica z zategnjenimi slovenčki je prav super za mlade...NOT! Lahko se boriš vedno ....vsak dan....pa lih ne boš nagrajen, ker morda nimaš vipa in bogatih staršev. Če si pa pošten, boš pa itak povsod nasrkal. Hvala prelepa državica!
Dodan: 21. 09. 2009 @04:58:08
ma kakih 14 plač, madonca eni res kar nekaj govorite in si izmišljujete, da skoraj ne morem verjet.
Dodan: 21. 09. 2009 @07:23:11
Lepo vas prosim pište bolj realne podatke. Vsi vemo, da se da v tujini malo boljše živet, kot v Sloveniji ni pa tujina RAJ, 5x boljše plače, ....
Dodan: 21. 09. 2009 @08:07:09
kdo je napisu 5x bolše plače???? meni je že 2x večja zadost, še posebi na podobne cene nepremičnin in enake ali še nižje cene hrane!!!
Dodan: 21. 09. 2009 @08:15:25
preber še enkrat moj komentar
Dodan: 21. 09. 2009 @14:42:47
ono tele je napisalo 2400 € / 600 € = 4 krat, smo pa vidli, da je hitro z 2400 € padel na 1120 €.
tako lažejo tujino hvalci.
Dodan: 21. 09. 2009 @14:53:17
mates, točno to si prav napisal. slovenc, ki se lahko pohvali, da ima veze s tujino, se ima za boga.
magari ima samo čokolado z italije v roke, je to ponos in čast, in oživa, da so mu drugi fouš. jaz pa imam nekaj boljšega, česar ti nimaš, haha.
in da to še bolj poudari, da ima sosed slabše (domače) mora domovino čim nižje spravit.
sranje iz tujine več pomeni, kot domače zlato.
čisti antipartiotizem, ki ga ne najdej drugje na svetu. zdaj bo spet eden pisal, da imamo slabe plače. hrvati, srbi, turki imajo še nižji standard, pa nisem še zasledil, da so zaradi tega žalili dobesedno vse domače (ljudi in stvari).
Dodan: 21. 09. 2009 @15:00:39
Patriote iščite na tu-je.si, tukaj jih boste žal bolj malo dobili! hahaha.
Dodan: 21. 09. 2009 @15:31:39
Ja Leo 14 plac imajo. Vsaj moj moz jih dobi in vsi njegovi sodelavci. To je moj zadnji komentar ker vidim da vse skupaj vodi v nesmiselni prepir. Vsem lepe zelje in pozdrave.
Dodan: 21. 09. 2009 @15:37:04
Jojjj kako ste smotani vsi po vrsti. Tisti ki se niso bil v tujini naj ne pametujejo, ostali ki pa so v tujini je pa jasno da je njihov standard odvisen od drzave, kot kaj so zaposleni in pri kom. Jasno da nikjer ne cveti. Poleg vsega ostalega moras imeti tudi nekaj srece. Tako gre v tujini nekaterim boljse drugim pa slabse. Pa nehajte se ze enkrat zmerjat ker vas je grozno brat.
Dodan: 21. 09. 2009 @15:48:27
ja ja tvoj mož jih dobi 14 haha, ti mu vse verjameš, tudi tisto, da nima ljubice. zdaj boš pa baba še hotela imeti zadnjo besedo, ne pri meni.
Dodan: 21. 09. 2009 @15:53:47
mrzla sestrična je rekla, da stara mama od brata sestričnega moža dobi v ameriki 100 evro na uro in 30 plač na leto.
bla bla baba bla bla baba ...baba brusi jezik.
Dodan: 21. 09. 2009 @17:30:34
Kot ponavadi... najbolj ljubosumni so najbolj glasni.
Dodan: 21. 09. 2009 @17:43:08
Hahahahaa Leo hvala ti za ta post ker si me iz srca nasmejal. ''Baba pri meni že ne bo imela zadnje besede!'' Tipično za nekoga s kompleksom, ki želi vedno imeti prav. Predvidevam da si še vedno najstnik in si ta vzorec pobral od svojega očeta. Zdaj jasno pričakujem en napad hahahahahaa
Dodan: 21. 09. 2009 @19:25:50
Mogoce je ta miselnost da je 'vse iz tujine boljse' pri nas zato ker smo v Jug. vedno hodili v tujino po 'dobre' stvari. Milka cokolada, Coca Cola, Sharp TV, nov Audi itd ...
Lahko pa recem da ko si enkrat v tujini ni vse tukaj boljse, ena stvar pa se posebej, hrana. Pa to je sam 1 primer.
Drugace pa imam trenutno, v tujini, 1x visjo placo kot v Slo. imam pa tudi 'samo' 12 plac, nazalost oz. sreco v teh casih.
Dodan: 21. 09. 2009 @21:12:03
O, milka pa je boljša v tujini. In CENEJŠA. Hvala bogu za müller.
Dodan: 21. 09. 2009 @22:33:19
Sploh ne vem v cem imate nekateri tukaj problem. Jaz sem v tujini pa veckrat recem ''To je pa v Sloveniji bojse, lepse ali bolj organizirano'' Vsaka stvar in drzava ima svoje slabosti in prednosti. Ja za to 14 placo sem pa jaz tud ze slisala. Gre za neko vrsto regresa in sice v znesku dveh plac. Prvo dobijo izplacano v prvi polovici leta in drugo v drugi polovici. Vprasanje je, ce to velja za vse.
Dodan: 21. 09. 2009 @23:00:46
tale topic je še bolj smešn, kokr če bi jerry springerja gledal :))))))))))))))))
Dodan: 22. 09. 2009 @03:38:32
sam z španijo se primerjat je pa tako, kot bi slovenijo primerjal z slovenijo glede plač lol! smo tam tam nekje, morda +10% višja plača tam kot jih imate v sloveniji! edino v gradbeništvu iztopamo v - kjer je urna postavka 3,5eu na uro! dobr da sem zbrisal v Avstralijo kjer imam postavko 25dolarjev + super,pa še mrtve sezone ni lol, pa wtf ni mi treba čakat 3 mesce na plačo + da ne omenjam precej cenejšega bencina :) ! zanimivo je da je bdp slovenije 28.000 Usd, hrvaške 14.000 Usd , povprčnaplača v sloveniji je pa samo 200 eu višja od hrvaške lol ! Jest nevem kam v tujino ste ostali šli, sam jest morm rečt da je razlika tukej k sem jest proti sloveniji kot noč in dan in plačaje dejansko x4, in lahko razmišljam o tem da bom čez cca 3 do 4 leta kupoval stanovanje! tko da v slo sam še na dopust mogoče! pa lep pozdrav iz Melbourna ;)
Dodan: 22. 09. 2009 @12:11:13
to ni res, zivim v spaniji in so place za redno zaposlenega vsaj 2krat vecje.
Dodan: 22. 09. 2009 @18:08:22
Lej mi bi tudi šli v Avstralijo, samo kaj ko so ratal nekaj izbirčni teli Avstralci. Radi bi samo doktorje najmanj magistre. Kot geometer, naj bi dol dobil 5000 eur, tle pa 2000 eur.
Dodan: 23. 09. 2009 @00:25:13
ubistvu niso zbirčni sam rabš pa kej nardit da greš gor :), predvsem pa se vleče postopek za stalno vizo cca 12-16 mesecev,pa pač treba IELTS teste nardit za angleščino,niti niso tko zbirčni! če sem se jat kvalificiral kot en gradbinec lol ! je pa res da sprejmejo manj ljudi zaradi recesije, ki pa se niti ne pozna kej preveč tukaj !
Dodan: 23. 09. 2009 @10:29:30
brezveze it tok daleč, če si vsaj malo navezan na sorodnike, pol zapraviš več za obiske... evropa je čist kul!
Dodan: 23. 09. 2009 @10:57:19
H2O
Prosim, če se mi lahko oglasiš na email: rado.vadnjal@gmail.com
Imel bi nekaj vprašanj glede te države:
zaenkrat hvala
Dodan: 23. 09. 2009 @13:39:43
no jast sem sorodnike videl enkrat na 5 let ko dem bil v sloveniji, tko da mi za njih mal dol visi,pač nimam korenin zaraščenih v zemljo. za obiske lih jest zato ne bom zapravljal, vem pa da tukaj velik delež plače prišparam, dela je ogromno več, ljudje te opazijo če si priden,nobenega jebanja u glavo od šefa (mobing) in če si priden hitro napreduješ,pa še to je, dela se z normalnim tempom, ne pa z takim da boš lihkar crknil! pač nasplošno je folk bolj odprt in prijazen in men prov nič ne manjka! če pa maš korenine zaraščene v tla in ne moreš od mamice, pa životari v slovenij, up to you! pač tukaj ima človek vsaj neko vizijo, ki jo jast prej nism imel, ko se mal ustalim bom odprel svojo firmo in bom vsaj vedel zakaj delam cele dneve za razliko od življenja v sloveniji! Saj veste kaj pravijo za Billa gatesa, Začel je v garaži in lejt kaj je ustvaril!! no če bi živel v sloveniji bi tud začel v garaži, vendar bi v garaži delal še danes :p ! joke, mal heca mora bit! drgač pa jast sam hokej pogrešam lol! lep dan vsem
Dodan: 23. 09. 2009 @13:46:17
Je v tej recesiji tezko dobit sluzbo v Avstraliji?Zanimam se za delo v gostinstu.Hvala za odgovor.
Dodan: 23. 09. 2009 @16:43:34
H20, a ti si se kvalificiral kot inženir gradbeništva, verjetno ne kot "navaden gradbinec", namreč jaz bi potreboval 7 stopnjo faksa, pa se mi ga ne da delat. V SLO je za moje delo ( geodet na cestah in predorih ) dovolj 5.stopnja. Če mi lahko kaj zrihtaš, se razume proti plačilu se mi javi. LP
Dodan: 23. 09. 2009 @20:03:48
kvalificiral sem se kot slikopleskar ( Painter/Decorator), za svoj poklic sem dobil maksimalno možno število točk 60,ker je bil moj poklic na listi, + 10 let delovne dobe ! tako da sem dobil permanent vizo brez omejitve na katerem območju bi se moral naselit, tako da sem imel proste roke! drugač se pa to stalno spreminja ,včasih so bli leektričarji iskani in vodovodarji ki so dobili max. število točk 60, pa so jih kasneje če se ne motim spustili razred nižje! Je res da mal poostrujejo to ,sploh v tem letu zaradi recesije, kar pa bodo kot so rekli zopet sprostili ko bodo šli kazalci navzgor ! drgač je pa Avstralija ob Kitajski edina ki se je tako rekoč edina izognila recesiji, saj st ti dve državi obe imeli gospodarsko rast v tem letu!
Dodan: 23. 09. 2009 @23:04:30
H28, zakaj tak zaničevalen odnos do tistih, ki se štekamo z družino? "Korenine zaraščene v zemljo".... Ja ne, ampak mogoče mamo pa tut koga drugega radi, poleg sebe! Haloooo. Boš videl pol, ko boš mel otroka, da te bo bolelo, če se bo odselil nekam na Antarktiko in nikoli obiskal.
Dodan: 24. 09. 2009 @08:02:05
Ne zaničevalen, loool pa kaj je s tabo, sam a veš ljudje marsi kje po svetu živijo par 1000 km od svojih družin čist tko, sam ti pač na to nisi navajen u državici k ma piškavih 100km zračne linije a ne! predvsem sem hotu povedat da če pač ne moreš od svoje družine, pač nisi za drugam in pač delaj za tisto mizerno plačo ki jo dobiš v sloveniji! jast vem da bom za penzijo preskrbljen, pa tud vem ,da bom svojim otrokom omogočil boljše življenje, poleg šolanja ,ki je svetlobna leta pred slovenskim, tud vem da oni nebojo mel problema z svojim stanovanjem! Jast pač nisem vezan na mojo familjo,ja na očeta in mamo! sam lej u slo jast delu za 500 eu ne bom ker slovenija je pa mal prebogata država, da bi idijoti plačeval narod tako slabo ,kot ga! Moj oče je imel firmo, pa poleg tega da so ga firme oguljoale za nekaj 10 milionov in daso se mu na davčni samo smejali,ob neplačanih računih in nam poslali rubežnike, pa tud jast sem imel irmo in delal petke in svetke in bil enako nategnjen, naredit pa nism mogu nič. enako se je godil vsem mojim kolegom!Tukej je pa zadeva pač drugačna, sej so debt collectorji zelo učinkoviti, pa tud nasplošno je plačilna disciplina svetlobna leta pred slovensko! u Sloveniji se ti vsi sam smejijo, medtem ko tukaj ljudje drug drugega spoštujejo, če pa ne, pavsaj to zadržijo zase! zato če ne morš pač od mamice bodkjer si, če pa ti nič ne manjka pa ne ber oruma pod plača in razočaranje! simple as that! Je pa leb opčutk ko dam v 2 mesecih več denarja na stran kot prej v celem letu v sloveniji
Dodan: 24. 09. 2009 @09:08:27
Hej H20! Zelo dobro povedano, saj so slovenčki res tako navezani na starše ali pa vsaj sorodnike. Fauš so tistemu, ko ma jajca in gre iz Slovenije. Sami pa govorijo kako bodo oni tudi šli...nikoli!!
Dodan: 24. 09. 2009 @14:50:22
H20 ne govori da nisem navajena, ker imam družino razseljeno po celotni Evropi ;) In jih grem obiskat vsak 1x na dve leti, kar je še vedno več kot ti!
Dodan: 24. 09. 2009 @14:51:53
In nisem fouž tistemu, ki gre iz Slovenije, ker tudi jaz nameravam, ampak mi gredo na živce tisti, ki ljubezen do sorodnikov enačijo z navezanostjo do slovenije al pa karkol... to ni isto!
Dodan: 24. 09. 2009 @16:09:04
Čist preveč ste se razpisal in začel teoretizirat vsak v svojo smer. Vsak ma svojo resnico, vsak ma svojo realnost in možnosti.
Kakšne so te predispozicije si je vsak sam ustvaril v preteklosti, če si mel voljo doštudirat in neki narest iz sebe ali si rajši bluzil in leno posedal naokrog.....jaz sem kombiniral na srečo oboje in sem dobro že preveril kakšne so možnosti v moji stroki...recimo da je precej strokovna.
Zase lahko povem samo eno...v tujini, skoraj kjerkoli po Evropi bi dobil med 5 do 10 krat višjo plačo za enako zahtevnost dela, število opravljenih ur bi bilo pa približno enako. Trenutno še ne razmišljam o odhodu v tujino, bom pa sigurno to naredil vsaj za 2 leti. Razlog.....slovenceljsko butasto razmišljanje da je to več vredno in ti pomaga pri karieri. Tko mamo, na srečo mamo prosto gibanje in svobodo in če ti kje ni ušeč lahko greš drugam.
Pa še tole...za neizobražene delavce v podpori, kuhinji, strežbi, tovarnah itd....ni nikjer lepo in dobro, povsod se komaj prebiješ skozi mesec....welcome to capitalism, sej smo ga hotl baje. Človek je vreden toliko kolikor lahko šefu prinese koristi potem pa se lahko na mestu sesuje vprah in ne bo nobene žalosti.
Dodan: 24. 09. 2009 @16:18:59
Se strinjam s tabo P. Mislim da pride do velike zmesnjave predvsem zaradi tega ker si vsak posameznik predstavlja sebe v drugi drzavi, pri tem pa pozablja da so nekateri brez izobrazbe, drugi imajo poklicno, tretji spet visjo ali visoko izobrazbo. Pa se izkusnje je treba upostevat. Ne moremo vseh enacit. In tako ko pravis....vreden si toliko, koliko prispevas k profitu posameznega podjetja. Kar se mi zdi cisto fer.
Dodan: 24. 09. 2009 @16:31:33
10 krat višjo plačo ? kje ? pol pa drugim govoriš, naj ne fantazirajo. edina možnost, da nič ne delaš in dobiš 0 € plače... 10 krat 0 = 0, haha.
Dodan: 24. 09. 2009 @18:46:29
Da je 10x visjo placa tudi jaz ne verjamem. To je najbrz napisal v valu strasti.
Dodan: 25. 09. 2009 @08:24:44
10x več plače je realna primerjava za enako delo med Slovenijo in za Švico ali London, Frankfurt, itd.....preverjeno iz prve roke, gre za vprašanje stroke. :)
Dodan: 25. 09. 2009 @08:33:42
daj konkretne številke in primere, zakaj in kje (v katerem poklicu) se zasluži 10 krat več!
Dodan: 25. 09. 2009 @09:18:39
Poklic - Management Placa slo (gross) mesecno - 2xxx.00 E Placa tujina - izven EU (gross) - 15xxx.xx E Tier 1 podjetje.
Dodan: 25. 09. 2009 @09:41:02
Evo primer, bančništvo, trader valut, VP, karkoli, slo plača je od 700 do 1000 €, Švica plača je od 8-10.000 € za enako delo samo z večjo količino denarja delaš....seveda je tukaj važna dodana vrednost in svoj trud ki ga v to vložiš...o tem sem pa že prej pisal.
Dodan: 25. 09. 2009 @09:53:31
trader valut v sloveniji dobi 2000 €, v švici pa od 5000 €. ne mi primerjat neke ekstremne primere.
ne vem, če bo v sloveniji trader valut delal za 700 €.
Dodan: 25. 09. 2009 @11:58:43
No moji podatki so točni in realni, tvoji pa najbrž tudi....sej ne obstaja samo ena firma v svetu
Dodan: 25. 09. 2009 @19:51:33
s placami ni ravno narobe - narobe je s cenami in nivojem zivljenja
Dodan: 26. 09. 2009 @15:18:12
mislm, da u sloveniji ne zvimo slabo,sam znajt se je treba..sej kr velik folka potuje po svetu in ce ne bi imel kesa pol to tud ne bi blo mogoce.
ampak! trenutno sm v angliji..in delo je kr dobr placano..ciscenje 6funtov na uro..isto za kelnarjenje..
sam se pa pozna rcimo ce gres u trgovino, majo ogromn charity shopov kjer je use zlo pocen...hrana, skoz majo ene kolicinske popuste. obleke - vsak dan vidis napis razprodaja.
kozmetika-hitro najdes kksno poceni varianto. dobre cevlje se da kupit ze za 20 funtov.
sem mnenja, d so povsod slabe in dobre stvari in na vsakem posamezniku lezi moznost, d neki spremeni.
Dodan: 26. 09. 2009 @15:56:06
Traderja valut ste omenil :) Verjamem, da uspešen trader ne rabi zaposlitve, vsaj ne za 2000 eur mesečne plače. Tisti, kateri se vseeno odloči za zaposlitev, se zaposli v upravljalski hiši, kjer mu dodelijo določeno vsoto v upravljanje, npr. 1 mio eur iz skupne mase sredstev. To je edina prednost, ki jo vidim v zaposlitvi. Plača zaposlenega traderja je: določen % od traderjeve uspešnosti pri upravljanju dodeljenega fonda + dodatne nagrade. Nobenega smisla ne vidim v fiksni plači. Glede prednosti tujine pa se strinjam in kot je že omenjeno, je tam na vojlo veliko več razpoložljivih sredstev, znanja in možnosti za rast. Vse pa je seveda na posamezniku ali izkoristi dane možnosti ali ne (splošno).
Dodan: 22. 10. 2009 @19:09:24
H20
Ker se mi nisi oglasil, sem preveril, moj email in ugotovil, da je napačen
brujci@gmail.com
se opravičujem in ponovno prosim če se oglasiš
Dodan: 22. 10. 2009 @23:16:35
živjo oseba a. :)
mene pa zanima če maš kak kontakt, kr bi te neki nujno vprašu oz. če se mi lahko ti javiš na moj mail.
alfie1024@gmail.com
Lep pozdrav
Dodan: 24. 10. 2009 @14:48:32
zdravo. tole o zdravi hrani me zanima. od kod si, da imaš bio hrano in ali jo lahko kupim pri vas?
Dodan: 24. 10. 2009 @15:13:59
joj. daj še meni no povej kako ti je uspelo priti v avstralijo. tukaj se mučim in mučim, plača pa ista. tazadnjo sem dobila neto 700€ kot knjigovodja, prej sem imela okoli 600€. stara 33 let brez lastnega stanovanja in še odvisna od staršev. stanovanje je namreč njihovo. živim sama in je toliko težje vse skupaj. v drugih firmah kjer sem bila sem imela NAJNIŽJO slovensko plačo. prišparala nisem skoraj nič. od vseh let ene fičinge. to pa ni dosti za eno solidno življenje in za družino. zdaj imam fanta v bivši jugi in želiva nekje zunaj delati. pa se še dogovarjava kje in kako. nekaj sva se pogovarjala za avstrijo. pripravljena sem delati marsikaj samo za res dobro plačo, da solidno živim. imam res željo it v tujino.
Dodan: 24. 10. 2009 @15:36:45
pismo. dej še men pa fantu kaj zrihtaj. jaz znam pasivno angleško in imam ekonomsko izobrazbo. delala bi tudi kaj drugega. fant je pa električar. ima tudi nekaj svojega. v avstraliji bi bil pa še bolj uspešen. jaz tudi nisem navezana na družino in bi kar hitro (oprosti izrazu) spizdila. samo sama da bi šla tja brez fanta pa ne. on je sposoben ko hudič, oba si želiva več zaslužiti. dajem ti svoj mail če se ti bo dal kaj pisat. white76rose@gmail.com
Dodan: 24. 10. 2009 @15:47:11
bi se kaj najdlo zame, star sem 26 po izobrazbi strojni tehnik man se ecdl cad certifikat dobro govorim englesko, nemsko osnovno - pirsic.anton39@gmail.com
Dodan: 24. 10. 2009 @23:18:56
Pa da se oglasite, ko pridete v Avstralijo in povejte, kako je.
Dodan: 04. 11. 2009 @19:04:52
Hi! Trenutno je dokaj težka situacija tukaj, v USA (Los Angeles), zaradi recesije ipd., vendar se ob volji, zagnanosti in predvsem jasni viziji lahko "vozi z enako kvaliteto življenja" kot poprej. Ta kvaliteta je znatneje višja kot v Slovenije, vsaj kar se grobih statistik tiče in ne subjektivnih variabilk (dohodek vs stroški; in ne osebne demografične preference, kulture, navade). Izobrazba je formalen termin, ki določa in dokazuje doseženo teoretično ali praktično znanje. Problem pa nastaja v vsesplošni miselnosti, da dobljena diploma (MA, MBA, PhD) prinaša višji družbeno-socialni status. Nadalje je problem, da ljudje verjamejo, da si s temi dokumenti kupijo "pamet", ali licenco za kritično evaluiranje dogodkov/pojmov ter odnosov/razmerij le-teh. Da ima struktura podjetja trdne temelje, je potrebno ustvariti "zdravo" podobo podjetja/gospodarstva, ki bazira na sožitju prilivov ter stroškov. Problemi pa nastajajo ravno v neenakomerni porazdelitvi "cash flow-a" (nekdo dobi procentualni presežek, nekdo primanjkljaj). Sam imam diplomo (Bachelor's Degree) prestižne ameriške univerze (kar pomeni mednarodno globalno ene najbolj priznanih univerz; Ivy League) in čeprav je izredno zahtevno (loterija) priti na takšno univerzo, jo dokončati, vam povem, da jo je tudi koristiti enako težko. Res je ,da veliko pomaga h razgledanosti in pridobivanju znanja, če imaš kompetentne mentorje/profesorje, a levji delež je vedno lastna iniciativa in delo, ki ga opraviš SAM (samoizobraževanje, nabiranje izkušenj, ...). Torej, ne glede na delovni ali izobrazbeni sektor, bi moral vsak posameznik dati toliko input-a v gospodarstvo, kolikor želi output-a. In TO razmerje, v USA (in podobnih državah) precej prednjači pred SLO. In, prosim, ne zaničevati ljudi, ki opravljajo "na prvi pogled preprosta dela". Popolnoma vsi sektorji so VITALNI deli zdrave družbe in zadovoljstvo le-teh odloča o blagostanju družbe.
Dodan: 04. 11. 2009 @19:13:31
Zelo dobro si to rekel Wind!!!A nameravas tam ostat ali se kdajvrnit v Slo? Pozdrav iz Chicaga!
Dodan: 05. 11. 2009 @18:34:00
...nerazumem zakaj si razočaran nad slovenijo,bodi nad delodajalcem in tistim,ki jim to dopuščajo,plače niso tako kritične,važno je koliko si lahko privoščiš in kako živiš,so nas pa ti kapitalisti fajn stisnili,trba jim je nekako vrniti,lp
Dodan: 06. 11. 2009 @11:18:16
ne, res ne... :-) sam ko opažaš razlike med ljudmi -ki so za tako malo družbo več kot smešne, se vprašaš kako postati ritoliznik in kako delovne navade prilagajati nekim društvenim vzorcem.. "4 eure vam šenkamo, sam spelte se že iz blagajne, da gremo daaammmm." "
Dodan: 06. 11. 2009 @16:48:50
osebno nad slovenijo nisem razočarana, ampak nad vlado, ki podpira lumparije.
Imam žago. Čedalje več zapirajo to panogo in sicer zaradi nekvalitetnega vodenja naše drage države.
Država da koncesijo gl. gozdarskim zadrugam, katere plačujejo minimalno za sečnjo lesa, oni dalje pa prodajajo 10x dražje in še več.
Najboljše za njih pa je da prodajo v Avstrijo, ker potem nimajo DDV in še izvažajo.
Mi pa plačujemo les po taki ceni kot avstrijci in DDV. Kdo bo kupil tako drago blago?
OK. Gremo v drugo panogo. Odpremo še montaža knaufa. Delamo in potem čakamo denar po 3 mes. in več, poleg tega pa še nizke cene storitev.
Rajši ne delamo, kot da si delamo izgubo.
Cene storitev pa še kar pada. Država pa je čedalje bolj lačna in zahtevna po denarju. Čudim se, da se folk ne dvigne in upre. Koliko časa mora vlada še hoditi po nam?
Čudim se, ko se pogovarjamo o tej temi z drugimi, vsi jamramo, poslušamo po novicah kako si tlačijo naš denar v žepe ljudje brez vesti, a nihče nima jajc, da bi se skupaj zbral in se uprli.
Zakoni pri nas. Kupec mi ni plačal materiala, ga tožim in dobim pravnomočno, da mi je dolžan denar. Ker je hitro SP zaprl, se lahko obesim na nj. hišo, kar pa mi zakoniti izterjevaci rečejo, ni dosti upanja?????
Hočem povedati, Slovenija je res najlepša država na svetu po naravi, ampak tajkuni in politiki nas ožemajo do onemoglosti, da bi se najraje pobral iz te države.
Se opravičujem ker sem bil dolg, ampak že nekaj mesecev nimam volje do dela.
Dodan: 07. 11. 2009 @13:21:53
Se moja plat.
Zivim v Svici, kjer sem doktorska stuentka. Moja placa 3500 (neto) CHF, kar je priblizno 2000 Eur. Zivim skupaj z mozem, placam 700 CHF za najemnino in stroske. Na mesec, ce ne bi nic potovala, pa ne prav veliko zapravljala bi mi ostalo tam 1000 Eur.
Ker koncujem pocasi iscem sluzbo in sicer v Sloveniji, ker bi se rada vrnila nazaj. Zakaj? Seveda, je v tujini lepo, tu mi res nic ne manjka, vendar jaz pogresam druzino, prijatelje. Pa sem dobila ponudbo in vprasala za placo, torej z koncanim doktoratom bi dobila tam 1300 Eur? Tolk zasluzi prijateljica z koncano srednjo solo na Nizozemskem?!
Kako naj sedaj mojega moza prepricam, da greva v Slovenijo delat za tak denar, tezko a ne?! Jaz pravim ni vse denar, ampak vsa ta leta studija, odrekanja..se ti pa vseeno mal za mal zdi.
Potem pa berem clanke v Delu, kako se mladi znanstveniki ne zelijo vrniti, halolooo moj moz ker je tujec sploh nima moznosti npr. predavati na npr. Ljubljanski univerzi?!!
In tako prides na tocko, ko ne ves kaj bi. Sem zelo ambiciozna in vem kaj zelim in vem, da s takim karakterjem v tujini ni tezko uspeti in si tudi primerno placan. Trenutno se resnicno sprasujem kam naprej, nazaj v Slovenijo ali naprej v tujino? Ko berem tale forum, me se bolj mineva iti nazaj, se bolj pa me mineva prepricevati mojega moza, kako lepa je Slovenij, kako lepo nama bo,.. treba je biti realen, Slovenija je resnicno lepa, ampak moglo se bo tudi kaj spremeniti..
Dodan: 07. 11. 2009 @13:53:42
700 CHF za najemnino in stroške ? v švici ? v katerem mestru živiš, ker za taki denar v švici ponavadi niti v "štali" ne moreš bivati.
ponavadi je v mestih 1200 - 1400 CHF v mestih majhno stanovanje (1-2 sobno) brez stroškov. elektrika 200 CHF, voda 100 CHF, zdravstvo 150 CHF, pa še ostali prisepvki pa si na 2000 CHF.
kje je pa še prevoz, hrana, avto, prosti čas itd.
Dodan: 07. 11. 2009 @16:46:55
Domoljubje je, draga svicarka" lepa poeticna razseznost. Bi si pa na tem mestu odgovorila ...ali so vsi tisti "zdomci, izseljenci, ki so se pred casom mnozicno vracali ravnali tako po uspehu in z uspehom in vprasanje, kaj bi ko le-tega ne bi doziveli.... Zunaj. Kultura se razrasca vedno, ko je tam zanjo poskrbljeno- sredstva. Ko tega ni, razmisljas o bolj osnovnih receh.
Opevanje domovine je lepo, prijatelji so povsod, tujec si, kolikor nisi kozmopolit. V premislek!
Dodan: 08. 11. 2009 @18:00:26
svicarka je ja visoko izobrazena, pa bi ta dejstva ze lahko poznala... glede gostinskih "strok" in profesije pa- v nekem vedno praznem lokalu, kjer streze deklica, ki se mladi pod pretvezo dveh strlecih kit, in ki je tako posrano strokovna, da trdi, po tem ko ti je seveda takoj pogrela kakao, ko si jo za to prosil, trdi in pamet soli strankam, da je skodelca tako polna, ker "penca je a veste..." - potem jo zelim o njeni stroki se vprasat, ce se s tako vroco "penco" delajo pri njih tudi kapucini. Nisem, ker dvomim, da ga v svoji ponudbeno-prodajnih sposobnostih sploh zna reklamirat in ponujat.... Lokal pa je se vedno prazen... :-)
Dodan: 08. 11. 2009 @21:25:04
Sam res WG soba je po 700 CHF v Luzernu.
Dodan: 08. 11. 2009 @21:40:44
Nina CE SI ZUNAJ IN IMAS MOZNOST OSTANI ZUNAJ. V Slovenijo se lahko vedno vrneš a priti "spet" v tujino ni kar tako. P.S.: Edina izjema je če nameravas "na hitro" imeti zdaj otroke je najbolje da se vrneš v Slovenijo (razen če nisi na Švedskem). Saj je zato v Sloveniji dosti bolje poskrbljeno kot v vecini drugih držav. Pa še starše imaš verjetno itd. Če pa je tvoj mož tujec (in ne iz "naše" Yuge) nikar ne sili v Slovenijo tudi če ima on doktorat. Z delom tudi na Univerzi jetežko. Tujcev res ne jemljejo. Problemov je 100 od jezika do miselnosti. Izjema je le ce le lektor tujega jezika.
Dodan: 08. 11. 2009 @21:46:19
Nina če prav berem je tvoj mož iz tujine. Če je iz zahodne Evrope (npr. UK, Nemčija, Švica, Francija...) se NIKAR ne SELITA v Slovenijo čez leta boš povratek OBŽALOVALA. Perspektive "srednjeročne in dolgoročne" v Sloveniji niso rožnate. Posebno če sta intelektualca. Mentaliteta je tukaj zelo...
Dodan: 19. 11. 2009 @22:06:47
MENE PA FUL ZANIMA ČE KDO VE ZA KAK POSEL NA NIZOZEMSKEM IMAM FIRMO V SLOVENIJI IN ŽE DELAMO 3 LETA NA NIZOZEMSKI AMPAK IŠEM KAKE FIRME V HOLANDIJI KI RABIJO LJUDI ČE MI LAHKO KDO POMAGA PROSIM
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.