Iskanje po forumu:
Tel.: 01 439 16 90 Tel.: 01 439 16 91 GSM: (041) 61 27 11 GSM: (040) 12 88 88 GSM: (051) 38 58 23 Fax: 01/439 16 95 Delovni čas Od ponedeljka do petka: 10:00-13:00 in 14:00-17:00
Forum
Forum » Ostalo » Hrana v tujini
| - Hrana v tujini |
| Živjo Kar k primerom.Najcenejše osnovne življenjske potrebščine Koliko stane v tujini 1kg kruha, 1kg banan, 500 gramska posebna salama, 1l olja, 1 liter kisa, itd. Malo napišite koliko stane, kakšna stvar. In dopište, koliko znaša v vaši državi min.bruto plača. Hvala/Danke/Thanks |
Dodan: 09. 10. 2008 @23:14:21
|
Odgovori |
| mimi - Re: Hrana v tujini |
Sever Španije (nakup narejen 8/10/08) - kg kruha 1,39 - 5 lit vode 1,15 - 1l sojinega mleka 1,35 - kg kostanja 5,70 - 750 ml olivno olje (boljše kvalitete) 3,50 - kg paprike 1,99 - kg kumar 1,40 - kg paradižnik 2,85 - kg melone 0,75 - nivea robčki za odstranjevanja makeupa 3,00 - gumjaste rokavice za pranje posode 1,30 |
Dodan: 10. 10. 2008 @09:46:53
|
Odgovori |
| Marlenka - Re: Hrana v tujini |
| To je rahlo nesmiselno, saj so povsod cene vec ali manj podobne, povsod obstajajo diskonti, supermarketi, privat trgovine, trgovine na bencinskih crpalkah ...Verjetno te zanima, kje najbolje prides skozi glede na dohodke in porabo, a zavedati se je treba, da je res tezko primerjati, ker so nekje ene stvari poceni, druge drazje, nekje pa obratno. Lahko, da je nekje hrana cenejsa kot v SLO, a potem je npr. voda drazja, komunalni prispevek vecji, zdravstveno zavarovanje vecje,...Cetudi je standar visji, se ne pomeni, da ljudje kupujejo kar vse, kar si zazelijo. Prekleto skrti in pozrti so v takih drzavah in denar porabijo za veliko premisljene nakupe. Mislim, da je pomembno to, da ne porabis vec, kot imas in trezno porabljas prisluzeni denar, ter tudi da ne zivis kot kaksen revez, ki se trese za vsak cent. |
Dodan: 10. 10. 2008 @12:01:11
|
Odgovori |
Se strinjam da je zelo težko delat primerjavo. Ta nakup je npr. narejen v trgovini na enakem nivoju našega Merkatorja. So trgovine z višjimi cenami in trgovine z nižjimi cenami kot je Lidl in podobno. Potem ti večina ponuja še različne cene enega samega produkta, ki so pa oblikovane glede na kvaliteto. Upoštevati je potrebno še tržnice. Že tukaj je težko delati primerjave. Če greš v center mesta na kavico lahko na glavni ulici plačaš skoraj enkrat več kot pa v stranski. Če grem pa v kino me pa pride 6,60euro. Kolk pa pride v slo? |
Dodan: 10. 10. 2008 @13:53:08
|
Odgovori |
| miha - Re: Hrana v tujini |
| To nima smisla. Tu na Nizozemskem je odvisno kje kupujes. AH je cena ene cukete (1kos) 1 eur, Lidl pa 1 kg je 1 eur. Ce kupujes samo v AH zapravis 3x toliko kot v Lidlu. No v Lidlu so cene kot v Slo., medtem ko v AH zapravis veliko vec kot v Slo.. Aja pa sadje in zelenjava sta tu fulllllll dragi. Vegetarijanci raje ostanite doma! |
Dodan: 10. 10. 2008 @16:59:40
|
Odgovori |
| - Re: Hrana v tujini |
| Saj sem napisal med najnižjimi,kater koli trgovina. |
Dodan: 10. 10. 2008 @22:35:58
|
Odgovori |
| Da bi lahko delal primerjavo bi moral naredit že pravo raziskavo. Težko verjetno da si bo kdo vzel čas it po policah gledat katere so najnižje cene. |
Dodan: 10. 10. 2008 @22:49:38
|
Odgovori |
| JAKA - Re: Hrana v tujini |
| sm preprican da svicarji s skroaj 4x vecjimi palcmai boljse pridejo skoi kot mi. pa lahko stroske obrnes kokrkoli hoces. |
Dodan: 10. 10. 2008 @23:36:15
|
Odgovori |
| mimi: Porkamadona nima kaj za rečt, ali veš, da Slovenci še kako dobro gledamo na vsak cent, cene, hudimana če je pa vse tako drago a dohodki zelo nizki. Hofer , Lidl vedno, ko sem tam je vedno poln, sredi dneva, kako veselo je šele popoldan, ljudje iščejo, kje bodo dobili cenejše stvari. Kako zaboga naj nekdo preživi s 600 evri na mesec, če pa znaša najemnina + stroški toliko, kje je hrana. Ja očitno vam, ki ste v tujini zelo dobro godi, lahko kupujete drage stvari ap vam še vedno an konec meseca ostane dovolj za normalno življenje. |
Dodan: 11. 10. 2008 @00:36:51
|
Odgovori |
| Kaalen - Re: Hrana v tujini |
Primerjava cen hrane je pravzaprav dokaj pametna (ce so ob tem uposteva pravilen tecaj in povprecna placa). Vendarle so stroski za hrano (baje) eden izmed vecjih mesecnih izdatkov gospodinjstva. Za Avstralijo: (vsi zneski so v AU$) - povprecna bruto placa okoli 45k na leto - barilla spageti 490g $2.6 - pralni prasek, earth's choice 1L $2 - green zuccini per kg $6 - proscuitti (pršut), 100g $5.23 - 12 jajc (velika, free range) $6.89 - ham (šunka?) 250g $5.46 - beef mice (mleta govedina) 1KG $8.9 - 2 majhni glavi zelene solate $3 - limetin cordial (sirup za mesanje), 750ml $2.8 - delamaris mackerel (uvozene konzerve, 125g) $2.2 - 500g mladih korenckov $1.48 - jagode, 250g $1.68 - minerva olivno olje, 500ml $7.2 - paradizniki per kg $1.75 - paprika (3 barve) 500g $5 - gobe per kg $9 - limete per kos $2 - banane per kg $2.5 Kot vidite so uvozene (evropske) stvari ful drage (olje, prsut ni originalen, je pateticni priblizek prsuta), delamarisove ribe. Nekatera zelenjava je draga, nesezonska pretezno, sezonsko pa ful poceni... banane so pocen, korenje, solata in jagode. Jagode so ble en mesec nazaj 99 centov za 250g. Na mesec v grobem zapraviva $600 za hrano, kar je khm manj kot 10% skupnega neto incoma. |
Dodan: 11. 10. 2008 @03:33:26
|
Odgovori |
| Hm, kako je kaj tam doli v Avstraliji. Kdaj si odšel doli, je življenje XX krat boljše, kot pa v Sloveniji. V Sloveniji je povprečna bruto plača okoli 1200 evrov, neto 800 evrov, ampak ta povprečja dvigujejo drugi ljudje, ki zaslužijo na mesec po 2000-3000-4000 evrov. Bolje bi bilo rečeno, koliko je minmalna plača v Avstraliji. 2,02 AUS= 1 € pov.:45.000 : 2 = 22500€/leto : 12 = 1875 € na mesec, kar je dobra plača. |
Dodan: 11. 10. 2008 @08:52:45
|
Odgovori |
| vir - Re: Hrana v tujini |
Za Ljubljano znaša neto urni zaslužek 4,5 dolarja, najvišji pa je v Zürichu, kjer znaša 19,5 dolarja, v Ženevi je 18,2, v Oslu pa 17,4 dolarja, kar pomeni, da so prebivalci Züricha v povprečju na uro več kot 4,3-krat bolje plačani kot Ljubljančani. Vendar, to so Švicarji in Skandinavci, si rečemo, če bi se primerjali z drugimi Evropejci, pa bi bilo drugače. Žal ni tako. Povprečni neto urni zaslužek zaposlenega v Berlinu znaša 12,9 dolarja, na Dunaju 12,8, v Madridu 10,1, Atenah 7,6 ter Lizboni 6,1 dolarja.
Naša neto plača zaostaja torej tudi za plačo zaposlenega v grškem glavnem mestu za debelih 68 odstotkov. Da bi torej neto plača povprečnega Ljubljančana v desetih letih dosegla atensko, potrebujemo rast plač, ki za več kot pet odstotnih točk na leto presega rast plače v Atenah.
Mogoče je vzrok za nizke plače manj delovnih ur ter več dopusta, kot trdijo delodajalci v Sloveniji? Žal ne. V Sloveniji naredimo 1756 delovnih ur na leto, v Berlinu pa le 1611, na Dunaju 1649, v Lizboni 1708 in Madridu 1724. Vir: http://n17-n17.blogspot.com/2007/11/ve-obrazov-revine-v-sloveniji-je-leta.html |
Dodan: 11. 10. 2008 @10:39:03
|
Odgovori |
| Kaj niso v EU tudi Bolgari, Romuni, Slovaki? Kaj pa primerjava z njimi? |
Dodan: 11. 10. 2008 @11:42:55
|
Odgovori |
| Lili - Re: Hrana v tujini |
Jaz sem na Ceskem (pa ne v Pragi) in lahko povem, kako je tukaj. Standard je nizji kot v Sloveniji, cene v trgovinah so enake, oz. ce preracunas v evre, nekaj je celo drazjega. To pa zato, ker krona zelo raste in je zelo stabilna valuta. Je pa v gostilnah dokaj poceni, tako da se splaca jesti zunaj. Zivela sem tako v zahodno kot vzhodnoevropski drzavi in hitro vidim kako in kaj. Velika razlika je v mentaliteti, potrosne dobrine pa so povsod. Odvisno je le od tega, koliko si pripravljen na siroko odpreti denarnico . In ne klobasat nekih trditev o 3-4x vecjih placah, o lagodnem zahodnoevropskem zivljenju, ker to sploh ni res. |
Dodan: 11. 10. 2008 @13:23:20
|
Odgovori |
| Soreen - Re: Hrana v tujini |
| Jaz se ne strinjam s tabo Miha, da je AH na Nl, veliko dražji kot so trgovine v Slo. Razne sadje in zelenjava to pa je res obup drago. Sam če pa v AH-ju kupuješ Euroshoper izdelek, pa tudi večina AH produktov boš za 20 evrov nakupil veliko več kot v Sloveniji. Ogromno stvari je cenejših kot pri nas, in če pogledaš še njihov standard in preračunaš koliko dajo oni za hrano v primerjavi z nami boš videl, da ne moreš primerjati izdatkov za hranp pir nas in pri jeh relativno na plače. Sicer sem misla, da so Nl ful bolj zbirčni in da kupujejo samo "firme", sam ni res, večina jih poseže po Euroshoper izdelkih, tako kot tudi mi študentje. Drugače pa se splača kupovati tudi v Dirk van der Broek, ki je pa tudi ful izbire in dosti cenenje v primerjavi z našim Merkatorjem in tudi Interšparom. Se pa strinjam po sadje in zelenjavo obvezno na tržnico ali pa turško četrt, tam je vse ceneje. |
Dodan: 11. 10. 2008 @14:20:24
|
Odgovori |
| suisse - Re: Hrana v tujini |
sej lepo in prav, da primerjate, samo se mi zdi to vse bolj enostransko. kaj jih pa veliko zamerja, so pa cene storitev (komunala, elekrtika, javni prevoz, voda, zabava, šport, gostilne, frizer itd.). poprečna neto plača je v sloveniji okrog 900 evrov. če to delimo z 160 ur, dobimo 5,62 evra krat 1,4 (tečaj dolar-evro) = 7,87 dolarja, tak da 4,5 dolarja NIKOLI NEBO držalo. ne se nekih številk izmišjevati. 4,5 dolarja bi bilo 3,21 evra krat 160 ur = 513 evrov, to pa še minimalna neto plača ni. |
Dodan: 11. 10. 2008 @15:25:43
|
Odgovori |
| suisse - Re: Hrana v tujini |
vir, ni mislil rečti, da se ti izmišljuješ, sorry. samo to ko tam piše enostavno ne drži. meni se zdi, da se na dosti forumih tekmuje, komu uspe slovenijo pokazati v slabši luči. v ta namen se manipulira veliko številk, in se dela enostranske poglede (primerjanje plač pa ne stroškov ali pa samo del stroškov). |
Dodan: 11. 10. 2008 @15:48:14
|
Odgovori |
| miha - Re: Hrana v tujini |
To niso moje trditve. Slučajno sem naletel na ta vir in ga prilepil ker spada pod to tematiko. Glede verodostojnosti teh podatkov sami presodite. Sem prilepil zraven vir, pa si še preostanek preberite kogar zanima. Sam menim, da je težko delat primerjavo ker je prisotnih mnogo variabel ki jih je treba upoštevat. Mi tukaj tega ne bomo rešli. Tako kot je že nekdo omenil. Treba bi bilo naredit raziskavo in analizirat. |
Dodan: 11. 10. 2008 @18:04:02
|
Odgovori |
| MIha ima slučajno prav, da ne bo pomote in je res to, da v povprečju več naredimo, ampak smo slabši plačani. |
Dodan: 12. 10. 2008 @12:51:33
|
Odgovori |
|
Pozdravljen, gost.
Za dostop do foruma/bloruma se je potrebno prijaviti.
Če še nimaš uporabniškega računa se registriraj...
GAP ADVENTURES PAKETI
ANKETA
Zakaj bi se odločili za nakup GAP Adventures?
|