Dodan: 09. 10. 2008 @12:49:33
nemščina ali italijanščina
Imam možnost, da se začnem učiti ali nemščino ali italijanščino. Oboje hrati žal ne gre, zaradi časa in denarja seveda. Zanima me, kaj vi mislite, kateri jezik je v sedanjem času bolj uporaben, nemščina ali italijanščina. Res je da skoraj vsak nemec zna angleško, italijan pač ne.:) Ampak vseeno, kaj je bolj koristno? hvala
Dodan: 09. 10. 2008 @14:24:45
Re: nemščina ali italijanščina
Jaz te lahko zelo ugodno naučim oba jezika. Hkrati se da vse, samo če se hoče. Nemški jezik je na 10, italijanščina pa šele na 20 mestu - most spoken languages in the World: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers#Top_20 Če te zanima sporoči.
Dodan: 09. 10. 2008 @14:45:16
jaz ti bi predlagal italijanščino. če boš znala italijanščino se boš lahko še brez večjih problema naučila frančoščino, spanščino in portugalščino. besede v teh jezikih so si zelo podobne.
ti jeziki so si tako podobni, kot naši slovanski jeziki. tak da se lahko italijan in španec z malo domišljie kar dobro razumeta.
torej boš znala angleški, slovanski in romanski jezik, milsim da si s tem pokrila kar veliki del sveta.
nemščina ti razen v nemčiji,avstriji in delu švice nikjer ne na svetu pride prav.
tudi pri učenju gre italijanščina bolj v uho kot nemščina. jaz osebno sem se učil francoščino, pa razumem v italijanščini skoraj vse, govoriti je pa seveda malo težje. samo bi se hitro naučil.
odvisno od tebe v katere nameme bi rada uporabljala jezik, ti lahko več svetujem.
lp
Dodan: 09. 10. 2008 @15:32:21
ravno zaradi tega se ne uči italjanščine ker te zmede če se učiš špansko, portugalsko...in je še 3x težje.glede nemščine pa hmm že zdaleče ni več najboj govoreči jezik, ruščina in kitajščina sta prevladala, nemščina, milo rečeno ti ne koristi, kaj dost več.
Dodan: 09. 10. 2008 @16:54:16
Jaz se pa ne bi ravno strinjala z vama. Iz poslovnega vidika je Nemčija drugim Evropskim državam še vedno privlačna. Ker živim v Španiji lahko povem, da je tukaj znanje angleščine in nemščine en ogromen plus in imaš pri iskanju službe eno prednost več pred drugimi. Poznam nekaj podjetij ki imajo poslovne veze z nemškimi podjetji. Svoje zaposlene, ki govorijo nemško zelo dobro plačajo. Razlog je v tem, da španci v glavnem govorijo samo svoj jezik.
Najbrž se moraš vprašat kje želiš živet in delat in se na podlagi tega odločit. Je pa res, da ko znaš enkrat Špansko, da se lahko v dveh mesecih naučiš tudi Italijansko. Potem mora to pravilo veljati tudi obratno.
Moje mnenje? Glavno da se učiš tujih jezikov.Vedno pridejo prav.
Dodan: 09. 10. 2008 @17:14:47
meni je nemščina tako ogaben jezik =),glede na to da večina nemcev zna angleško in njegova pomembnost zelo pada bi ti predlagal drugo opcijo, katero tudi še kar obvladam ;)) italijanščina mi pa je med lepšimi svetovnimi jeziki, osnove se zelo hitro lahko naučiš in je tudi ful speven jezik...
Dodan: 09. 10. 2008 @17:19:15
Nina,kje v španiji pa živiš?In kaj delaš? Jaz sem bila 1 leto v bcn,zdja sem prisla v slo dokoncat studij,po diplomi pa se nameravam vrnit.znam spansko,anglesko,na faksu pa se ucim italj in nemsko,prav zato ker vem da mi bodi jeziki koristili pri iskanju sluzbe v tujini. kako si prisla do dela tam? hvala
Dodan: 09. 10. 2008 @17:49:26
ma daj no, kaj boš z nemščino v španiji ? še angleščina ti komaj kaj pomaga, z nemščino si pa tam totalno izgubljena
Dodan: 09. 10. 2008 @17:53:36
trg nemških podjetij je vzhodna evropa (nove članice EU in rusija), španija in stare EU članice nimajo velikega pomena.
Dodan: 09. 10. 2008 @18:01:29
Živim na severu Španije, kjer sem se letos vpisala na podiplomca. Do dela prideš na različne načine. Najboljša možnost je preko poznanstva. Če tega nimaš pa ti vrata odpre dober CV. Pusti mi email in se ti javim.
Dodan: 09. 10. 2008 @18:10:09
natalija@ ma daj no, kaj boš z nemščino v španiji ? še angleščina ti komaj kaj pomaga, z nemščino si pa tam totalno izgubljena.
Prav imaš Natalija. Vsak ki je kdaj bil v Španiji, ve da si tam lahko pomagaš samo z španščino. Ravno zato ti pri iskanju službe tuji jeziki pomenijo plus. Pogovarjamo se pa seveda o diplomirani delovni sili. Ne poklicni.
Dodan: 09. 10. 2008 @18:10:56
evo..tina.lesnjak@gmail.com
Dodan: 09. 10. 2008 @18:17:04
Se strinjam z Nino. Več jezikov znaš, bolje je. Obvladam 9 svetovnih jezikov ter sama sem se začela učiti še Norveško in Dansko. Nemški jezik je veliko bolj cenjen kot pa ITL, ŠPA, FRA ali POR. Skoraj vsak slovenec govor najmanj 2 romanska jezika. Enako velja za nemce, avstrice, švicarji...medtem ko pa italijani, španci, romunci, portugalci, francozi govorijo le svoj (redko še kakšen romanski jezik) ter zelo slabo ANG pri NEM pa se konča. Odločitev je tvoja. Bodi pametna! P.S.: Moj nasvet- uči se NEM ali RUS jezik.
Dodan: 09. 10. 2008 @20:14:00
Anda, priporočam ti, da se začneš učit tisti jezik, ki ti je lepši, ali pa ga mogoče že malce obvladaš, saj ti bo šlo tako lažje. Če se nekomu gabi nemščina, se jo bo tudi težje naučil.
No, jaz sem nemščino med drugim študirala in je res, da Nemci kar obvladajo angleško, ne pa vsi, tako kot Slovenci vsi ne znajo angleško. Mladi že, starejši pa tako tako. Italijanščina ti bo koristila že zato, ker skoraj noben Italijan ne govori nobenega tujega jezika in vedno in povsod pričakujejo, da znaš ti italijansko :)
Dodan: 09. 10. 2008 @20:41:38
pozabila sem omeniti, da se bom učila jezik na poslovni ravni in sicer za komuniciranje v poslovnem svetu ker tudi sama študiram to smer. zdaj pa, če pogledam komunikacijo v poslovnem svetu...nemščina ali italijanščina. sama govorim že francosko, tako da ne bi bil problem se naučiti italijanščine, oba jezika sta mi v redu, italijanščina res lepše zveni kot ta trda nemščina, vendar ne morm gledat sam iz tega vidika.
Dodan: 09. 10. 2008 @20:49:49
italijanščina lepo zveni??? kaj se vam je vsem sfuzlalao????? nemščina trd jezik???? ne me basat. italijanščina je samo za makaronarje. nemščina je zakon!!!!
Dodan: 09. 10. 2008 @21:26:06
Saj pa to je res, da je nemščina trd jezik, ampak po moje zato ni nič manj lep, res pa je, da vedno bolj zgublja na vrednosti, ker so se nemci že zdavnaj prodali angležem... Poslovno pa se najbolj splača učit rusko... Če pa si popotniška duša pa špansko... Drugače pa še vedno pride v poštev geografija, če si doma vzhodno od ljubljane pol se uči italijansko, če pa vzhodo pa nemško, najbolj vzhodno pa madžarsko :)
Dodan: 09. 10. 2008 @21:27:38
pardon, zahodno od Ljubljane italijansko
Dodan: 09. 10. 2008 @22:01:51
severna amerika: angleščina
južna amerika: spanščina, portugalščina
afrika: francoščina, angleščina
evropa jug in zahod: romanski jeziki
evropa vzhod: slovanski jezik
rusija: slovanski jezik
avstralija: anglešćina
tak da s temi tremi skupinami pokriješ skoraj celi svet, tam kjer pa ne, pa itak razumejo angleščino.
nemščina zgublja pomen, ker je na svetski ravni skoraj brez pomena.
Dodan: 09. 10. 2008 @22:11:16
dani bolj se nebi strinjal stabo,moje mnenje, ruščina je veliko bolj pomembna kot kakšna nemščina, če je kdo gledal novice lahko ve da je rusija hotela pomagati islandiji ala nemčiji s svojimi sredstvi.torej vemo kje je nemčija:)tako da je res odvisno kje delaš, vseeno pa veliko držav v evropi rajše vidi če znaš njihov materni jezik+kaka rauščina, mandarinšćina, japonščina in pa seveda angleščina.
Dodan: 09. 10. 2008 @22:28:58
ja ta bogati ruski oligarhi bodi itak celo islandijo kupili hehe, res ruščina pa kitajščina sta vse pomembna jezika. mislim na mednarodnem terenu.
Dodan: 10. 10. 2008 @09:24:38
Vse je odvisno od tega kje živiš in v kakšnem podjetju delaš. Različna podjetja sodelujejo z različnimi državami zato je tudi potreba po jezikih raznolika.
Dodan: 10. 10. 2008 @09:46:18
No, ko jaz spremljam različne zaposlitvene oglase (predvsem ekonomska smer) vidim, da pa kar dosti zahtevajo znanje angleščine in (ali) nemščine. V Sloveniji je tudi ogromno nemških ali avstrijskih firm (vsaj kar se tiče trgovin), medtem ko italijanskih ni toliko. Če se boš učila za službo oz. poslovne potrebe, vsekakor priporočam nemščino. Kot so ti že predlagali, pa tudi ruščina ni slaba izbira, če ti seveda to sploh pride v poštev :)
Dodan: 10. 10. 2008 @14:02:41
ruščina vsekakor, cena tečaja je ista kot nemščina pa še lažje se je naučiti.nemščina ni več to kar je bila ko je delo cvetelo in je cel balkan odhajal tja!bmw stagnira, prav tako wolkswagen, aud...i:)kaj češ tam oziroma z nemškim jezikom.sicer pa nevem zakaj se študirani slovenci ne odločajo pogosteje za delo v ruski federaciji 1. imaš izobrazbo, 2. si sprejet ker si njihov, in ne zgleda kot da si tujec, tako kot recimo v zda.enostavno lahko hitreje prideš v sistem, kot recimo kakšna zda, anglija, francija...vsaj enkrat nam slovenščina koristi, oziroma njena podobnost z ruskim jezikom.vsi rinejo nekam v evropo in zda:)rusija je zelo revna, a hrati jebeno bogata, in logično je da bodo študirano delovno silo hitreje pobrali, sploh slovanske krvi.pač moje mišljenje, če grem, grem probat v rusijo, pa vam kasneje sporočim kako je tam.
Dodan: 10. 10. 2008 @14:55:22
Imamo različna pričakovanja in okuse. Se raje odločim za Ameriko kot pa za Rusijo. Rusija pač ni po mojem okusu.
Dodan: 10. 10. 2008 @15:46:37
Afrika-govorijo tudi portugalsko!
Dodan: 10. 10. 2008 @16:54:53
TOP 20 LANGUAGES: 1.) Mandarin 2.) Hindustani 3.) Spanish 4.) English 5.) Arabic 6.) Portuguese 7.) Bengali 8.) Russian 9.) Japanese 10.) German (101 million native (88 million Standard German, 5 million Swiss German, 8 million Austrian German), 60 million second language in EU[15] + 5 - 20 million worldwide) 11.) Punjabi 12.) Wu 13.) Javanese 14.) Telugu 15.) Marathi 16.) Vietnamese 17.) Korean 18.) Tamil 19.) French 20.) Italian (Regarded as fourth or fifth most studied language in the world, therefore there are about 120 million italophones in the world.) NEMŠČINA JE ZAKON :)
Dodan: 10. 10. 2008 @17:04:42
dani-poprava!!! severna amerika: angleščina, francoščina srednja amerika: španščina, južna amerika: španščina, portugalščina afrika: francoščina, angleščina, portugalščina evropa jug in zahod: romanski jeziki evropa vzhod: slovanski jezik evropa sever: nemščina, skandinavski jeziki avstralija in oceanija: francoščina, anglešćina nemščina ne izgublja pomen
Dodan: 10. 10. 2008 @18:02:01
nemščina je zanič
Dodan: 10. 10. 2008 @18:59:44
bljaakkk-ti si ZA NIČ!!!!!!!!!!!!!
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.