Vsi bi šli radi tja delat? Kar poskusite, jaz imam izkušnje in vam povem, da je zelo težko, ker vas obravnavajo kot 5-razredne državljane. Gor je preveč folka, ki išče delo, tudi poceni delovne sile, zato je konkurenca huda. Stroški so tudi previsoki; če ocenim, za spodobno življenje tam potrebuješ službo, v kateri imaš 2000 eur plače. Stroškov za prevoz in malico ne poznajo, delaš kot suženj, pa še obravnavajo vas tako, čeprav se na začetku to ne vidi. Sam si moraš plačevati vrsto nekih zavarovanj, prispevkov, telefon je drag, da ne govorim o elektriki, plinu in vodi, kaj šele, če si z avtom. Brez papirjev vas ne vzame nihče, ker se vsi bojijo davčne in drugih kontrol, ker je tam sistem precej drugačen, kot pri nas, in kar je najpomembnejše, funkcionira. Aja, pa še to, angleščina ni dovolj, znati morate nizozemsko.
Seveda je odvisno, kaj pričakujete, a polagam vam na srce, da si prej najdite kakšno delo preko interneta in da pojdite tja s precejšno finančno rezervo (kar je konec koncev smešno, če greste tja služit)
Hm, jaz delam na NL in nimam nikakrsnih problemov kot jih je omenila ULLA? Meni se zdi malo smesno da je dozivela tako negativno izkusnjo:)
Anita
Aha, no meni se pa zdi smešno to, da tako smešno razmišljaš...
In kaj delaš na Nizozemskem? Pa še to me zanima, koliko časa si že tam in kje, ker verjetno kmalu spet pridem, vendar tokrat kot turist.
Delam v Leidnu v enem podjetju.. kar zanimivo delo..
Kdaj pa ti kaj prides nazaj - se lahko kaj dobimo na kavici:)
lp Anita
Aha, Martin. Misliš, da gre to res tako, kot si si zamislil? Prežvečena je že tale tema o delu na Nizozemskem, malo pobrskaj.
s postom nad mojim se popolnoma strinjam. sicer je pa res, da si se (martin) malo naivno namenil...govorim seveda o destinaciji a'dam in nacinu planiranja.
recimo, sem nizozemka, sicer ne zivim tam ze 2 leti, ampak naj ti o a'damu nekaj razlozim. (in to velja tudi za ostale 'svobodomiselneze')
tam gre predvsem za turizem. je pac (zal) tako, da tujci ponavadi sploh ne recejo, da grejo na nizozemsko, ampak kar v a'dam.stvar pa je v tem, da v a'damu zivi recimo 750000 ljudi, od tega malo manj od 50% nizozemcev. s tem sicer ni nic narobe, je pa seveda povezano s tem, kar ti zelim povedat.
pregovorna odprtost, tulipani in mlini na veter so ponavadi vse, kar turisti vedo o NL, pri mlajsih pa lahko med interese stejemo se coffeeshope, zdaj ze skoraj bivse red lighte in razmeroma lahko prehodnost, ker naj bi vsi govorili anglesko.
vecina teh stvari pa stima samo na papirju. ce bi malo sledil sodobni politiki kraljevine NL, bi videl, da se marsikaj dogaja, tudi na racun homofobije. rita verdonk je nameravala izgnati 26.000 tujcev, pim fortuyn je bil umorjen, pravtako reziser theo van gogh, ker si je upal posneti 'realisticni' prikaz islama etc. med 'avtohtonimi' nizozemci (ki smo itak vsi tako ali drugace mesani) in alohtonimi (priseljenci iz maroka, turcije, antilov, indonezije in konec koncev tudi balkana), pa vlada precej napeto vzdusje. seveda so ljudje razlicni, toda obstajajo tudi squadi in vec ghettov, kar je le se eden od dokazov za to.
prosim, da ne bo pomote, nocem biti pesimisticna, v mojem okolju smo se druzili vsi po vrsti (no, hkrati so obstajali tudi gangi crncev in drugih geografsko povezanih skupin). morda je nekaj jasno, pa si nihce ne upa izpostaviti na glas. ker sem trenutno malce distancirana od NL, naj povem, da v loncu vre, nekega blaznega liberalizma ni in v zaprtih krogih se se vedno odprto in sovrazno govori o nekaterih-ostalih.
glede cen stanovanj ipd. za tujce je seveda vse tezje, ker si tezko poiscejo stanovanje od doma, zato morajo med iskanjem nekje bivati. in zaradi zgoraj nastetih razlogov (vsi pac derejo v a'dam), je tam najtezje. no ja, vsaj podobno kot v utrechtu in den haagu.
nizozemci smo bili na cakalnih listah ze od zacetka srednje sole, da smo si lahko privoscili dokaj 'poceni' in v redu sobo med studijem. nekdo, ki pride na novo pa bo najverjetneje sprejel tudi malo manj ugodno, ker pac rabi. zato so razlike v ceni vsaj 200€, seveda v minus tujcev. poleg tega niti ne ves, v kaksno sosesko se selis ipd.
se nekaj. glede iskanja dela ne bom komentirala. kar nekaj kolegov sem spoznala, ki so prisli na NL delat. nekateri so odnesli cudovite izkusnje (in placo), spet drugi so kmalu obupali. lahko imas sreco, lahko pa pac ne najdes nic zase, seveda odvisno, kako zahteven si. da pa si nekdo zeli dela v coffeeshopu, si ne morem predstavljat. lahko ti povem, da v domacih, nizozemskih krogih ne velja niti kot najbolj prijetno niti kot najbolj zazeljeno delo. opravka imas pac z vsemi sortami ljudmi in med nizozemci 'trava' ni tako popularna, velja bolj za 'nizek in neizobrazen' statusni simbol, posledicno pac taki ljudje kupujejo. sicer pa, ce mislis, da bos tam cele dneve prezivljal v miru zakajanja in uzivanja, se malce motis. precej neprivlacna lastnost nizozemcev je namrec, da so zelo zagnani in kar naprej delajo. se kar salimo, da se dva meseca vnaprej z nekom zmenimo za kavo, ker se ne moremo uskladit. ne vem, kako naj se namignem, brez da bo zvenelo narobe, da na nizozemskem kar kipi od tujcev, ki so tja prisli z doloceno idealizirano vizijo, pa so se mocno opekli, ko so spoznali pravi nacin delovanja. seveda je tudi zgodb o uspehu nesteto, toda pri tem je motivacija in zagnanost glavno merilo, pa katerem se tam najema ljudi. seveda pa je nizozemscina skoraj obvezna, seveda obstaja tudi nek procent del, za katere ni, toda ta so ponavadi manj placana. to je seveda normalno, tudi v sloveniji je slovenski jezik pogoj, ki pa je hkrati uresnicljiv.
ne vem, kaj naj se povem, da bi spremenila to 'idealno' vizijo o NL, ki jo na tem koncu pa tudi na drugih, prepogosto slisim. preprosto nismo taki. sama imam rada svojo drzavo in se tja rada vracam, toda mentaliteta ljudi v sloveniji in na nizozemskem se ZELO razlikuje. iz tega lahko potegnes kaj slabega, lahko pa tudi veliko dobrih stvari, samo pripravljen moras biti.
the bottom line: malo bolj se pozanimajte, ker greste le v precej drago regijo in o njem (se mi zdi) premalo veste. samo zato, da ne bo kdo razocaran.
toliko za zdaj, res upam, da bo to vzeto za en komentar vec in ne za sveto resnico, ker v tako kratkem in tematsko omejenem prostoru seveda ne morem se bolj posplositi kot sem ze, seveda iz zornega kota nekoga, ki ne samo, da NL pozna, ampak je dovolj distanciran, da se tega zaveda in o tem lahko spregovori.
hvala za priloznost.
met vriendelijke groeten, PP.
Zeer goed, PP!
Končno nekdo, ki je napisal v kompletu vse, kako je tam, ker ima večina ljudi še vedno v glavi napačne predstave o NL. In potem ljudje, ki niso prišli dlje kot do Paga, mene prepričujejo, kako je tam...da so "odprti", da so plače hude, dela je polno, vse je urejeno ipd. Taki naj si še enkrat preberejo poste ljudi, ki so tam res bili in živeli.
Hej.
Jaz trenutno delam v Nizozemskem podjetju, vendar je celotni posel v anglescini tako da znam samo osnove nizozemscine..
Ceprav sedaj se nekaj menim da bi sla na en tecaj.. Bo ze treba, ker sem tukaj ze kar dolgo.. :)
HM - glede vseh pesimisticnih opomb - se strinjam da je treba pregledat vse moznosti preden se odpravis v tujino, se posebej da ves kaj pricakujes.. Nizozemska se zelo razlikuje od Slovenije (navade, obicaji, folk) in ni vse samo stereotip kar se ponavadi pricakuje od Nizozemske (Amsterdam, coffeeshop, tulipani, itd.)..
Ce kdo rabi kaksen nasvet, pa naj vprasa:)
lp,Anita
Tudi jaz sem med the lucky few, ki so imeli vec srece kot pameti v Amsterdamu. Sobo sem nasla 1. dan po prihodu, sluzbo pa sem tudi v dveh tednih in sem najprej delala preko agencije, nato so mi pa ponudili pogodbo...
Ocitno je res vec takih, ki podobne srece nimajo, a vseeno se mi ne zdi lepo, da tisti s slabimi izkusanjami tako zelo strasite tiste, ki so Amsterdama zeljni...
Vsak naj pac poskusi po svoje, ce sem imela jaz sreco, ne pomeni, da jo bodo imeli vsi in ce je nekaterim bilo tezko, ne pomeni, da bo vsem...
Vsakemu svoje, nase zgodbe in izkusnje pa so tako razlicne kot smo mi sami...
js se cist strinjam s paraplu'tje, ma pa tud natasa prou. ne vem sicer, kje vi vidte vso to 'negativnost', ki jo omenjate, saj je razen parih res brezglavih postov res vecina zgodb pisanih in ne sam crno-belih.
v glavnem, mislm, da to, kar se poudarja tuki je pac, da NL ni ena tistih 'na izi' drzav, kot so mogoce tiste juznejse (v mislih imam spanijo), ker tu (trenutno tud js delam v haagu) se folk res grebe za biznis in je v glavnem cist tko, kot je PP napisala. pac ne rabjo tok nekih na izi delavcev (ponavad). je pa res, da ima vsak lahko sreco ali smolo. aja se to, to leti bl na tisto spontano verzijo, ker ce prides sm ze z diplomo in si resen in prpravljen vsaj tko trdo delat, kot oni, so razmere (po moji izkusnji) precej drugacne.
v glavnem, js se mam ful fajn in bom tuki se kr neki casa ostala, mi pa ni blo ne tezko ne lahko najdet sluzbe. saj je isto v sloveniji, ti ponavadi ne pade ravno v roke, se posebi ce si tujec. na NL pa seveda za tujce, se posebi studente vedno odprta moznost dela v irish pubih. no, vsaj to.
po pameti, upam, da sm v redu povzela avtorici, kateri sm omenla.
lp vsem uit echt heel koude nederland. a.v/d b.
mene pa zanima če so lahko dokumenti v angleščino prevedeni ali morajo bit v nizozemščini?
Katere dokumente pa imas v mislis? Za prijavo na obcini potrebujes potni list in izpisek iz maticne knjige. Tega pa je mozno dobiti na mednarodnem obrazcu, kjer so vsi mozni jeziki EU gor.
Lp M.
v mislih imam diplomo (vejetno rabim spričevalo 4.letnika in zaključnih izpitov čez nekaj časa, vejerno na začetku)in želim prijavit bivališče s fantom in imam potrdilo o samskem stanu ki je v slovenščini in tudi portrdilo o nekaznovanosti če ga potrebujem, mislila sem te dokumente. to mora biti ovejreno s starni sodišča in apostilirano pa še sodno prevedeno, za te dokumente me zanim če je uredu če so v angleščini ali morajo biti v nizozemščini. moj fant se je sicer pozanimal in baje je ok angleščina samo raje še ekrat vprašam ker imam sabe izkušnje. zahvaljujem se za odgovor.
Ce bos hotela prijaviti prebivalisce, kjer tudi fant ze zivi ali pa da bosta si skupaj kaj nasla, potrebujes samo se pogodbo v najemu - ta pa je tako ali tako v nizozemscini. Na pogodbi mora biti tvoje ime, ce pa je na pogodbi samo ime tvojega fanta, mora on dati izjavo, da bos tudi ti tam zivela.
Glede ostalnih dokumentov pa anglescina zadostuje. Jaz sem imela svojo diplomo in izpisek izpitov prevedeno v anglescino in to je v anglescino prevedel sodni tolmac. To pa sem potrebovala za vpis na faks tukaj, Potrdilo o samskem stanu in nekaznovanosti pa nisem nikoli potrebovala in nisem rabila nobenega apostolskega stemplja. Samo fotokopijo diplome, ki je bila potem prevedena v anglescno, sem morala overiti na UE.
Lp M.
|
16.06.2009 - 11.06.2011
|
|
|
01.11.2011
|
|
| Vse vstopnice » | |