Živjo! torej, bile sva 2 kolegici, šle sva za slaba 2 meseca, prileteli v BKK in takoj naprej z Air Asio v Phnom Penh, od koder sva naredili krog po Kambodži (Battambang, čez jezero v Siem Reap - pogledali Angkor, in nazaj v Phnom Penh). Iz PP sva nadaljevali z avtobusom do Saigona... Tam sva nekaj dni preživeli v mestu, in si za 2 dni pogledale še Mekong delto. Potem sva par dni preživele na plaži v Mui Ne (kjer je še kar nekaj stvari za videt poleg plaže), nadaljevale v Nha Trang, Hoi An, Hue in na koncu še Hanoi - iz tu sva šle potem še na Halong Bay. Ker sva že v štartu hotele preživet malo več časa v Laosu sva se nekako odločile izpustit Sapo, ker bi nama vzela vsaj 4 dni če bi hotele kaj videt... potem sva z lokalnimi avtobusi in džipom nekako po 3 dneh prispele do vietnamsko-laoške meje, kjer sva prvo noč spale v neki vasi 100m stran od mejnega prehoda, saj ni bilo nobenega prevoza naprej. Potem sva nadaljevale proti mesti Sam Neua, od tam pa do Luang Prabanga... Potem pa standardna kombinacija Vang Vieng in v glavno mesto Vientiane. Od tu sva vzele nočni bus proti Pakse-ju, kjer sva si dobrih 5 dni ogledovale neraziskano okolico, bile povabljene v neko vas, kjer sploh še ni bilo belca in nihče ni govoril angleško, večkrat spale pri domačinih, pele karaoke itd... Sledil je še sproščujoč zaključek na Si Pan Don (4000 Islands) na Mekongu, od koder sva se po nekaj dneh z avtobusom počasi vrnile proti Bangkoku, tam ostale 3 dni in se vrnile domov... torej...meni je Laos ostal v najlepšem možnem spominu, Vietnam je sicer manj turističen kot Tajska, ampak ljudje tam so že tolko navajeni turistov, da te hočejo res na vsakem koraku okrog prinest, večkrat sva dobili tudi napačne informacije tako da vsa potem imeli tu pa tam kakšen manjši problem, pa recimo v Hanoi-u je groza s temi agencijami - ti prodajo karto za bus na katerem potem sploh nimaš sedeža in potem naj bi 20 ur sedel na mini plastičnem stolčku na prehodu - s tem da za karto plačaš recimo 3x več kot domačini ki sedijo na pravem stolu :))... Ko prideš v hotel in dobiš sobo ti potem lastniki hotela še 3 dni težijo da moraš nujno z njimi na Halong Bay ker drugače te bojo vrgli vn itd... Pa take stvari, na tržnici te včasih kar vlečejo za roko in te skušajo spravit do njihovega štanta, res so neumorni, sej nekej časa je vse to skupaj še zabavno, amapak vsake tolko pa mi je šlo že pošteno na živce! Sej seveda niso vsi taki, ampak to je bil nekako splošen vtis o vietnamskih ljudeh...narava je drugače zanimiva, zdej odvisno kaj ti več pomeni.. meni osebno je stik z lokalnimi ljudmi kar pomemben in se mi zdi fino da se z njimi pobližje srečam - to sem doživela v Laosu, kjer so ljudje res bolj mirni, sproščeni in ti ne "težijo" na vsakem koraku, tudi na tržnicah te ne vlečejo in se ne derejo za tabo, cene za lokalce in turiste so ponavadi enake itd... drugače pa težav s hrano nisem imela, pa tudi drugače mam ful rada malo bolj pekočo hrano tako da sem imela prebavne motnje le 2 dni v KAmbodži ap še to ni bilo nič hujšega...sem pa imela 6 dni nenormalno visoko vročino v Hanoiu pa je potem minila sama od sebe, so mi rekli da je nek virus, ki naše tablete itak ne pomagajo... tablet za malarijo nisem jedla (sem jih pa imela s sabo - Lariam, za vsak slučaj)... Vreme je bilo super (bila sem od oktobra do decembra), le enkrat sva morale malo pohitet ker se je bližal nek orkan - se splača po poti vsake tolko preverit vremensko napoved... drugače pa več o Vietnamu si lahko preberete tukaj: http://www.potuj.org/vietnam-t124.html zdej pa še na kratko o Laosu - torej prevozi so malo dražji kot sem pričakovala (v Vietnamu je to res poceni, 20$ za bus karto od J do S), tu pa se večinoma prevažaš z majhnimi poltovornjaki - ti so res poceni, potem imaš lokalne buse, ki so malo dražji in na koncu še VIP buse ki so pa ful dragi (glede na razmere) ampak so pa res luksuzni, maš še wc gor, dobiš nekaj malega za jest itd... hrana in pijača sta smešno poceni, se najde tudi veliko indijskih in tajskih restavracij... drugače pa imaš na severu države veliko možnosti za trekinge do različnih plemen (po moje bolj pristno kot v Sapi), na vzhodu države pa je še veliko neraziskanega - s tem da za tisto območje rabiš kar nekaj časa (6 dnevni treking).. lp, katja |