Iskanje po forumu:
Tel.: 01 439 16 90 Tel.: 01 439 16 91 GSM: (041) 61 27 11 GSM: (040) 12 88 88 GSM: (051) 38 58 23 Fax: 01/439 16 95 Delovni čas Od ponedeljka do petka: 10:00-13:00 in 14:00-17:00
Forum
Forum » Delo v tujini » Priprave na ZDA
| 123 - Priprave na ZDA |
Živjo! Jaz bi šla delat v ZDA za par mescov pa me zanima, a morš met nujno vizo? Kje se to dobi? Kok stane? Kako si zrihtaš zdravstveno zavarovanje? A je treba še kej tazga zrihtat? Lp |
Dodan: 24. 01. 2008 @17:38:49
|
Odgovori |
| Alex - Re: Priprave na ZDA |
| Ti bi rad vizo!!!! To bo pa zelo težko.Verjetno bos lahko delav sam na črno. Aja pa še to:POJDI POD ISKALNIK IN NAPISI DELO ZA ZDA IN BOS NAJDU OGROMNO O TEJ TEMI ZATO KER VSAK TEDEN ENEGA ZANIMA |
Dodan: 24. 01. 2008 @18:11:18
|
Odgovori |
| wysd - Re: Priprave na ZDA |
sory, ampak eni ste pa res kilavi. zgoraj v črnem okvirju imas naslov: dela v tujini. vse razlozeno na podolgem in počez. point dela v tujini je to da se človek ZNA ZNAJTI!! med to spada tudi lastni trud. da vizo potrebuješ. sory se enkrat,ampak taka vprašanja.... no sej je cool. |
Dodan: 24. 01. 2008 @19:08:36
|
Odgovori |
| 333 - Re: Priprave na ZDA |
Oj, ce hoces delat v ZDA si moras poiskati delodajalca v ZDA, ki ti da garant. Na podlagi tega lahko zaprosis za vizo-ne vem tocno katero ker jih je kar nekaj. Pojdi pogledat na spletno stran ameriske ambasade v Ljubljani. Kot turist si lahko v ZDA le 90 dni, torej tri mesece in dobis tuisticno vizo-weaver visa. S to vizo lahko delas na crno, ne vem kaksen au pair ali pa cleaning pa se kaj bi se dalo dobiti, saj delo na crno kar laufa....samo malo se moras znajti. Drugace je pa tezko kar tako dobiti vizo, razen ce ne prides studirat v ZDA, ampak studij tukaj je zelo drag. Turisticna viza ne tsane nic, jo dobis ob vstopu v ZDA. Ne vem za delo v ZDA lahko pogledas na www.craiglist.com, ampak po navadi zelijo da si us citizen...malo poglej po netu ali pa bodi na tekocem na slovenskih forumih ce mogoce kaksna druzina potrebuje pomoc pri varstvu otrok ali pa kaj takega. Srecno! |
Dodan: 24. 01. 2008 @20:46:43
|
Odgovori |
| 123 - Re: Priprave na ZDA |
| Hvala 333 za odgovor. Lp |
Dodan: 25. 01. 2008 @13:16:38
|
Odgovori |
| simon - Re: Priprave na ZDA |
Glede dela v zda bi rad povedal nekaj,jaz se tudi odpravljam delat v zda in sicer ko končam do konca srednjo šolo,mislil sem pa takole da bi prek neta našel nekaj del se odpravil v zda se pogovoril s temi delodajalci da bi mi dali garant,prišel nazaj v slovenijo in zaprosil za vizo na osnovi da imam zagotovljeno delo v zda in pa življenje za prva dva meseca{ker pač rabiš denar saj prvi mesec ne dobiš plače} bi mi izdali vizo takoj.100procentno.seveda za določen čas, sicer pa bi če bi hotel še naprej delati v zda in študirati zaprosil za podalšanje vize,kar se tiče pa študiranja je res da je v ameriki plačljivo in drago vendar je pa šolanje lažje kot tukaj. |
Dodan: 25. 01. 2008 @16:58:34
|
Odgovori |
še nekaj delo ni težko najti samo moraš biti iznajdljiv če nisi iznajdljiv po mojem mnenju v ameriki nimaš kaj iskati,tam je možno da ti s 4letno ekonomsko šolo imaš več denarja kot pa nekdo z diplomo iz meneđmenta samo treba se znajti,evo en primer mal prej sm zasledil na internetu da veliko ljudi rabijo za delati v[ beverly hills hotel}in ni potrebno biti us citizen pa newem kašna izobrazba plača je pa 18dolarjev na uro plus napitnine,to je samo en primer takih je na tisoče samo iznajdljiv je potrebno biti,tukaj so vsi nekaj pametni usi use vejo v resnici pa noben nima pojma,človeka če zanima amerika in če hoče iti delati študerati in živeti tam pokliče takoj ameriško ambasado ne pa da tukaj na forumu sprašuje,že to je prva napaka da sploh sparšuje tukaj po forumu o takih stvareh,lep pozdrav |
Dodan: 25. 01. 2008 @17:13:46
|
Odgovori |
| w - Re: Priprave na ZDA |
| ne simon motis se klicati amerisko embasado je prva napaka,i si o bos storil , tam ti bodo naredili vse da bi te odvrnili k odhodu v zda oz.delu v zda. saj si sam rekel iti moras v beverly hills hotel kolikor vem bh hotel ni na presernovi 31. je res ja brez izobrazbe sluzis tukaj vec kakor katerikoli direktor v sloveniji,so pa stroski vecji posebej ce zivis v okolici bevrely hillsa. |
Dodan: 26. 01. 2008 @04:47:06
|
Odgovori |
| w - Re: Priprave na ZDA |
| pa nobena embasada ti ne bo dala vize na osnovi da te delodajalec hoce rabis papirje od immigracije s katerimi zaprosiz za vizo ,na podlagi katerih ti seveda vizo vec ali manj zavrnejo,razen ce cakas na H1B vizo 5 let |
Dodan: 26. 01. 2008 @04:49:37
|
Odgovori |
| ja tko sm si js to predstavlju da bi šlo.kako pa nej pol to nardim to leto bom končou 5letno ekonomski tehnik,pol bi šov v ameriko za ene 2mesca in bi isku delo pomoje da bi ga najdu,zdj me pa zanima kašne paperje bi jst rabu dobit tm da bi dubu vizo za delat,a se da tko nardit je mal neumno ampak ussen ,končam to ekonomsko šolo tuki,grem v ameriko kot turist za 90dni med tem časom si tam najdem delo in tam tudi ostanem se ne vrnem po 90ih dneh,ker jaz sem tko mislil da bi končal tukaj šolo odšel v ameriko za vedno tam našel delo in vzporedno z delom bi tudi študiral,potem ko bi doštudiral bi lepo našel redno delo in ustvaril družino,kaj pa moram naresti v tem primeru?lep pozdrav |
Dodan: 26. 01. 2008 @14:31:00
|
Odgovori |
| alya - Re: Priprave na ZDA |
ojla men se zdi da ti lahko sta ljuljana dost pomaga. že kle na tel strani maš use razložen pod dela v tujini. jst k bom šla čez neki časa bom šla pomoje kr prek nih. drugač jim pa piši na mail pa jih kej praš k mislm da dost vejo v zvezi s temu. lp |
Dodan: 26. 01. 2008 @18:26:39
|
Odgovori |
| MIRAN - Re: Priprave na ZDA |
| W-KAKO TO MISLIŠ DA TE ZAVRNEJO,ZAKAJ PIŠEŠ O NEČEM O ČEM NIMAŠ POJMA,ZA AMERIKO RABIŠ POTRDILO O DELODAJALCU DA TE HOČE TER ŠE NEKE PAPIRJE NEWEM ZDAJ NA PAMET,TI ČE HOČEŠ IT DELAT V AMERIKO LAHKO GREŠ KOMOT SAMO RABIŠ MET DELODAJALCA,PA NE SE OGLAŠAT UNI K NIMATE POJMA, ČE BI BLO TKO KUKR SI TI REKLA POL V AMERIKI NEBI BLO NOBENGA ČLOVEKA ENI SO RES ZABITI NA TEMU FORUMU-AMATERJI |
Dodan: 26. 01. 2008 @20:12:44
|
Odgovori |
| n - Re: Priprave na ZDA |
| Kdo pise te komentarje,govorite nekaj na pamet.Za zacasno delovno vizo rabis le potrdilo od delodajalca,studentsko tud ni tako tezko dobit,jasno pa je,da morajo imet neke omejitve,drugac bi vsi prisli v Ameriko. |
Dodan: 26. 01. 2008 @20:19:56
|
Odgovori |
| johnny - Re: Priprave na ZDA |
| pismo vsak mlati po svoje, lahko nekdo točno pove kako stojijo stvari. tnx! |
Dodan: 26. 01. 2008 @22:09:53
|
Odgovori |
| ZA MIRANA - Re: Priprave na ZDA |
| JA AMPAK TA OBRAZEC OD DELODAJALCA SE VEZE NA OBRAZEC NA PODLAGI NA KATEREGA TI IZDAJO VIZO,TO MOARS VEDETI NA PAMET KER SO RAZNE KLASIFIKACIJE VIZE H1B,J-1,F-1 CE BI BILO TAKO EASY POL BI ZE CELA MEHIKA BILA TAM. NA EMBASADI PA MORAS DOKAZATI DA SE BOS VRNIL NAZAJ V DOMOVINO KAR BOS Z OBRAZCI ,CE JIH BOS DOBIL DOKAZAL RAVNO NASPROTNO. ZA SIMONA.JE PA DOBRA IDEJA DA GRES V ZDA ZA 90 DNI IN RAZISCES.PODROCJA.AMPAK KO PRIDES DOMOV BO PRETEKLO VELIKO VODE PREDEN SE BOS VRNIL NAZAJ V ZDA.BOLJE JE SPREMENITI STATUS V ZDA KAR V PRIMERU 90 DNI PRIDE V POSTEV SAMO POROKA. PA SE TAKRAT TE LAHKO POSLJEJO DOMOV. NI TAKO EASY. JE PA EASY CE SE RAVNAS PO INSTINKTU. |
Dodan: 26. 01. 2008 @22:39:34
|
Odgovori |
| S - Re: Priprave na ZDA |
| SEM V ZDA TAKO DA ZA DODATNE INFORMACIJE SEM NA VOLJO. |
Dodan: 26. 01. 2008 @22:41:08
|
Odgovori |
Dodan: 26. 01. 2008 @22:41:08
|
Odgovori |
Dodan: 26. 01. 2008 @22:41:10
|
Odgovori |
| robi - Re: Priprave na ZDA |
no k ste že začel z ameriko,mene pa zanima js grem zdj u kalifornijo,pa bi naredu isto tko k simon,šov bi za 90dni med tem časom bi si tm najdu delo in bi že tm na slovenskem predstavništvu v kaliforniji zaprosu za vizo,zanima me pa recimo kok traja da dobiš vizo{tako za delat npr.delovno}.med tem časom k bi pa čaku nanjo bi pa delu na črno,mam isto 4letno srednjo šolo angleško znam tko da mislm da problema da najdm delo nebo,me pa še nekaj zanima tukaj imam slovensko vozniško dovolenje sedaj sem šel na amzs da mi dajo mednarodno,skratka ko pridem v kalifornijo ko še nebom imel vize ali lahko kupim avto in ga registriram ali moram imeti za to vizo ali ameriško državljanstvo in isto tako me zanima za najem stanovanja,lepo prosim da odpišejo samo tisti ki so 100procentni v svoje odgovore,lep pozdrav in hvala za odgovore |
Dodan: 27. 01. 2008 @22:32:48
|
Odgovori |
| sw - Re: Priprave na ZDA |
| 1.Z IZPITOM NE BOS IMEL PROBLEMA KER IMAS MEDNARODNEGA.LAHKO PA NALETIS A POLCAJA KI NE BO PRIZNAL MEDNARODENGA V TEM PRIMERU BOS MORAL NAREDITI AMERISKEGA KI JE SICER LAHEK ZA DOVOLJENJE PA TUR.VIZA NE BO DOVOLJ. 2.NA SLOVENSKEM PREDTAVNISTVU NE MORES ZAPROSITI ZA VIZO TO JE LOGICNO SAJ ZA TO NI PRISTOJNO TA JE PRISOTEN CE IZGUBIS POTNI LIST IN CE SI V TEZAVAH TO JE ZA SLOV.DRZAVLJANE.CE JIH POKLICES TE BODO TAKOJ ODPISALI.TUDI CE BI LAHKO NE MORES SPREMENITI STATUSA CE SI PRISEL V ZDA PREKO VISA WAIVER PROGRAM KAR JE 90 DNI. SVETUJEM TI DA PRIDES V ZDA ZA 90 DNI.IN OSTANES CE TI JE VSEC IN CE BOS DOBIL DELO. SEM TI REKEL ZE TRETJIC AMERISKA EMBASADA IN KATEROKOLI SLOV.PREDTAVNISTVO V ZDA TI NE BOSTA POMAGALA. LAKO JIH KLICES TI BODO POVEDALI. GOODLUCK |
Dodan: 28. 01. 2008 @05:09:05
|
Odgovori |
| robi - Re: Priprave na ZDA |
| se pravi da najbolje da v ameriki ostanem če dobim delo,se pravi na črno da bom delal,kako pa potem do vize ali kakšnega koli drugega statusa,sej nemore noben celo življenje na črno delat |
Dodan: 28. 01. 2008 @09:09:31
|
Odgovori |
| Jade - Re: Priprave na ZDA |
zdej se pa kr mal ustavte! kako vam pride na pamet, da ostanete v ameriki po 90-ih dneh in nadaljujete z delom na črno, pol pa boste kar vkorakal v ambasado in zahteval eno vizo--kot ilegalci??? a ste resni? a mislte, da oni ne vejo, kdaj ljudje pridejo v državo in kdaj bi mogl it iz države? takoj ko bi jih zaprosil za vizo v vsej svoji neumnosti in naivnosti, bi vas aretiral na licu mesta in deportiral dam. z 10-letno prepovedjo kakršnegakoli potovanja v ameriko. and believe you me, to so ful dogaja. najprej dobte kako solidno izobrazbo, al pejte tja v šolo za par let, al pa preko sta-la si dubte študentsko delo čez poletje. pol boste pa vidl, kako in kaj lahk tam nardite. lohk tvegate pa delate na črno, ampak si zapomnte, da boste vedno ilegalci brez kakršnihkol pravic in tud zdravstva. vedno se boste bal, kdaj bo INS pršla na vaša vrata al pa da vas bo nekdo drug prijavu, kot npr. banke ipd....nobenga posojila na kredit ne boste mogl vzet, pa tud avta ne kupovat in imet valid american drivers license. za vaše dobro, pozabte na te reči. vedno se boste skrival in si s tem še poslabšal morebitne možnosti kasneje za kako vizo. |
Dodan: 28. 01. 2008 @14:17:22
|
Odgovori |
| DEJAN - Re: Priprave na ZDA |
| E TKO SE GOVORI,NEMORŠ MET TOK RD AMERIKO DA OSTANEŠ BREZ VSEGA.KAJ PA FALI SLOVENIJI,ČE NI TUKAJ CELO BOLŠI LAJF |
Dodan: 28. 01. 2008 @15:01:54
|
Odgovori |
| s - Re: Priprave na ZDA |
| Mislim,da ni vredno ostati v Ameriki kot ilegalec.Nimas nobenih pravic,zdravstvenega zavarovanja,bancnega racuna.Da bi te dobili odvisno v kateri zvezni drzavi si.V CA si le eden izmed mnogih in da bi te dobili je moznost majhna.Ce res nimas moznosti za vizo,je bolje,da si najdes delo v EU kot pa da si ilegalec v Ameriki. |
Dodan: 28. 01. 2008 @16:06:10
|
Odgovori |
| maja - Re: Priprave na ZDA |
| super, lahko kontaktiraš čimprej prosim. maja.posocje@gmail.com |
Dodan: 28. 01. 2008 @16:27:45
|
Odgovori |
| šeherizada - Re: Priprave na ZDA |
| ewo jst grem tud v zda to poletje.grem v san francisco bom živela pr sorodnikih. a kdo že delu v san franciscu? prosim če mi pove da vem približno kje izkati delo oz. kje naj bratranc povpraša.tnx vsem |
Dodan: 28. 01. 2008 @20:34:56
|
Odgovori |
| W - Re: Priprave na ZDA |
| ZA JADE IMAM ZAVAROVANJE IN 3 BANCNE RACUNE ODPRTE .PA SE KREDITNO TAKO DA SE MOTIS JA ODVISNO KATERI ZVEZNI DRZAVI SI |
Dodan: 30. 01. 2008 @02:28:17
|
Odgovori |
| ayda - Re: Priprave na ZDA |
| Živjo ŠEHERIZADA...s kolegico greva tut poleti delat v SF, pa tut še ne veva kaj pa kako, pa tut še nimava stanovanja zrihtanega...moj kontakt ayda_54@yahoo.com |
Dodan: 30. 01. 2008 @09:53:54
|
Odgovori |
No, W., če so 3 bančni računi zate uspeh....pol ti čestitam. Nisem rekla, da ne morš met bančnega računa......mojmu (ilegalnemu) znancu se je zgodilo, da je mogu opravt ene transakcije v banki, kjer je mogu pokazat osebni dokument...and guess what happened...clerk je prepoznal fake ID in poklicu policijo. seveda so reveža deportiral. mislim, da je v glavnem za latinose laže, če so ilegalci, ker majo velik support system and community. tko so moji frendi preko latino-run bank in auto-dealerjev kupoval avte, dobival loane ipd.....verjetno tud tako lažje dobijo boljšo službo kot pa samo fizična dela...če delaš pr svoji familiji, pol ti je verjetno bolj prijetno. po mojih izkušnjah in izkušnjah mojih frendov te bo vsaka respectable firma vprašala po papirjih...ker si nočejo privoščit kazni zarad zaposlovanja ilegalcev. in če hočeš malo bolj fino delovno mesto, pol rabiš vizo. največji problem ilegalcev v službah se mi zdi ta, da ne glede na to, kok te lahk delodajalc tretira bad in kok mejhno plačo dobiš, se kot ilegalc nimaš kej prtožit. pa tud social security ti ne teče. ker ne plačuješ davkov. poznam ene dohtarje v ameriki...vedno vejo, kdo je ilegalc...pa če spoznaš kakega hard core patriotskega američana, ki ne prenese nezakonitega priseljevanja, pa te prijavi INS....tud take poznam. če si v kaki, tud mejhni prometni nesreči ali kakršnikol podobni zadevi, kjer policija rab tvoje podatke...you're screwed. tega ne prvoščm nobenmu. good luck. |
Dodan: 30. 01. 2008 @10:55:04
|
Odgovori |
| m - Re: Priprave na ZDA |
Ce prides v ZDA z visa waiver in zelis ostati vec kot 90 dni, je mislim da edina moznost, da spremenis status ta, da se porocis z ameriskim drzavljanom. V tem primeru lahko ostanes v ZDA in si uredis papirje tu, traja pa kar nekaj casa in teh papirjev je precej. Ne verjamem, da lahko prides do ameriskega vozniskega dovoljenja brez social security card. Mednarodna vozniska pa velja npr v pensilvaniji 1 leto (vsaka state ima svoje zakone), potem pa moras pridobiti amerisko voznisko. Se strinjam, da si je bolje poiskati delo v EU, kjer lahko delas legalno, kot pa biti ilegalec v ZDA. ZDA se zdalec ni vec indija koromandija, da ne govorimo o zdravstvenem zavarovanju, ki je tu nenormalno drago. Vsekakor pa se splaca pridet na obisk in pogledat, ali je to res to, kar vas zanima. |
Dodan: 30. 01. 2008 @14:31:07
|
Odgovori |
| ZA OBA TEMLE GOR - Re: Priprave na ZDA |
| MOGOCE SE ZDI MALO KOMPLICIRANO AMPAK JAZ IMAM VELJAVNO SSN IN OSEBNE DOKUMENTE ,DOBIM KATEROKOLI DELO KOT AMERICAN RAZLIKA JE V TEM D A SEM SE VEDNO SLOVENSKI DRZAVLJAN.VSI MOJI PAPIRJI SO VELJAVNI. MOJ CIMR JE OSTAL PREKO VIZE 2 LETI PO.11.9.2001 ZADEL NA LOTERIJI ZELENO KARTO IN KLJUB TEMU JE LAHKO VSTOPIL V ZDA ODVISNO OD KONZULARJA. RES LOTERIJA TRENUTNO V MOJI ZVEZNI DRZAVI NI NITI ENEGA MEKSIKANCA SO ZELO STROGI AMPAK V KALIFORNIJI RES LAHKO DELAS KAR HOCES KER JE TOLIKO MEKSIKANCEV. TUKAJ SEM PA RES NAJDEL ZDRAVNIKE KI JIH ZAME FUL SKRBI VOZIJO ME NAOKOLI IN NUDIJO ZDR.STOR.ZASTONJ POMEMBNO JE TO KAKO SE TUKAJ POCUTIS. KJER SMO SE RODILI PAC NI NASA KRIVDA. RES PA JE POGRESAM DOMAC KRUH,GOBICE IN PRSUT... |
Dodan: 31. 01. 2008 @01:59:04
|
Odgovori |
| Bojc - Re: Priprave na ZDA |
Strinjam se z Jade... ni vse tko enostavno kot si mislite. Seveda je najbolj enostavno, da ignorirate visa waiver in ostanete dalje kot vam rok dovoljuje.... ampak kaj potem? Seveda je tu ogromno Mehikancev, ki so ilegalno tukaj... ampak kak zivot je to, ce morejo nonstop gledati cez lastna ramena, ker vedo, da so ilegalci? Ker vedo, da ce jih ustavi policist zaradi tega, ker jim kaka luc na avtu ne dela, in da so lahko deportirani in loceni od svoje druzine skoraj cez noc? Ti ilegalci si ustvarijo tukaj svoj socialni krog, imajo druzine, prijatelje itd..... in potem se jim lahko kar cez noc zgodi, po 1 tednu ali po 20 letih, da jih deportirajo in da naenkrat prekinejo vse te socialne veze. Folk, pravim vam, to se vam ne splaca. Ne vem, mogoce ste tukaj na forumu sami mladi, neustrasljivi, malce naivni, pa ne razmisljate, kaj bo 5 let od danes naprej. Tukaj v ZDA v casopisu vsak dan beremo te brezsrcne zgodbe o posameznikih (predvsem latino mladina), ki se hocejo vpisat v college, ampak se ne morejo, ker so njuni starsi prisli v USA pred 20+ leti ilegalno, nikoli niso placevali davke, in potem nekdo ulovi njihove otroke in hoce deportirat celo druzino. To so zive tragedije. Se pravi, ta mladina ni naredila nic narobe v bistvu.... mogoce so jih starsi pripeljali sem ilegalno, ko so bili ti otroci tako majhni, da niso vedeli zase..... in potem morejo drago placati za "greske" svojih starsev! Ce vas ne moti, da ste "federal criminal" (to je zakonska formulacija za ilegalno bivanje), potem ajd, bodite na crno v USA. Ce ste pripravljeni se skrivat ali se lagati iz sile (ko boste ilegalno v ZDA), potem naj vam bo. Ampak na dolgi rok si ne znam predstavljat, da vam bi bilo tako zivljenje povolji. Nekak se mi zdi da je boljse ziveti lacen in beden v SLO in biti "true to yourself" in biti posten in pristen, kot pa da ste federalni kriminalec v ZDA, kje se baje cedi med (vcasih se, dostikrat se ne!), in kjer vas mozna deportacija lahko doleti na vsakem koraku. Te stvari niso kar tko. Ce ste stari med 18 let in kakih 26 let, vprasajte vase starse. Ce vam bodo rekli, da to ni dobra ideja, potem prosim verjemite jim. Ne bodite naivni. Bojc iz USA |
Dodan: 31. 01. 2008 @03:31:36
|
Odgovori |
Yep, tko je to...nič kej rožnato...Že zarad svojga peace of mind se ne bi šla teh stvari. Preveč sm vidla, kakšne skrbi so meli moji latino frendi, ki so ilegalno delali in kupoval...še moja cimra iz Mehike mi ni nikol naglas povedat, da kake stvari dela ilegalno (tud če je blo to očitno), tud če sva se zlo dobr poznale in ble frendice...Al zarad sramu al zarad nezaupanja in strahu...Ameriška frendica se je "malo" zaletela v enga Korejca na park placu, in jo je ful prosu, da bi se onadva privat zmenla...we all knew why!...V glavnem, tko definitivno ni prijetno živet! Ko sm izpolnjevala formularje za green card, iz te diversity loterije, te vprašajo tud take stvari, ilegalno bivanje, deportacija....Sej so exceptions, da ti kak noro prijazen in razumevajoč consular officer odpusti take grehe kot življenje v Ameriki ilegalno 2 leti, sam to je prej ena velka izjema kot pravilo! Moja frendica je pred kratkim ZELO težko prepričala konzularja na am. ambasadi tu v LJ, da ji izda samo študentsko vizo, sam zato, ker je bla že prej v Ameriki legalno za 1 leto kot nanny. Mislim, da je vedno težje... Ne govor...pršut, kruh pa naše jogurte bom pa res pogrešala. Pa sarmo in filane paprike! |
Dodan: 31. 01. 2008 @12:47:55
|
Odgovori |
| andrej - Re: Priprave na ZDA |
bojc,mene zanima nekaj,sicer negrem v ameriko ,ampak me tako na splošno,imam nekaj kolegov ki bi radi odšli v ameriko in mislijo da je najlažje ostati tako če se tam poročijo {las vegas},potem ko bi se pa poročili bi pa začeli delati in ostali tam za vedno,zanima me koliko je tukaj resnice,že sama misel je malo neumna ker ti moraš v ameriki v roku 3mesecev najti dekle in jo prepričati da se s tabo poroči,nato pa urediti te papirje-zanima me kašni so te paperji in kok doug to traja da se oni uredijo,mene osebno pa zanima že dolgo časa si želimi oditi v hollywood in preskusiti srečo kot igralec,seveda sem realen in ne pričakujem nič,mogoče pa bo kaj nikoli ne veš,zanima me kako je s temi avdicijami ali se one plačujejo in kako je s temi malo bolšimi avdicijami za bolše filme ,delal bi pa tudi kot pomagač pri snemanju filma,v glavnem o hollywoodu in o filmih nisem kaj dosti podučen zato me zanima če mi lahko gdo to malo bolje razloži.hvala in lep pozdrav |
Dodan: 31. 01. 2008 @12:55:04
|
Odgovori |
| korel - Re: Priprave na ZDA |
| Bojc kako je tebi uspelo dobiti green card? Si si zadeve rihtal še v Sloveniji? Imaš zdaj tud usa državljanstvo? |
Dodan: 31. 01. 2008 @14:32:06
|
Odgovori |
| SLOVENC SE JE POROCIL V LAS VEGASU PLACAL 1000$ AMERICNKI KAJ SE ZGODI KO BI NAJ SLA V IMIGRACIJSKI URAD JE IZGINILA SAJ TI ZE SAMO IME LAS VEGAS POVE KOLIKO JE URA. KOT SEM REKEL ODVISNO KAKO SE POCUTIS V ZDA MOJ FREND ON SE JE POROCIL Z ISTIM SPOLOM SE PRAVI POCUTI SE LJUBLJENEGA PA SE NEURADNO NE MORAS BITI IZGNAN CETUDI SI POROCEN Z ISTIM SPOLOM KOT SEM ZE REKEL 10 MILIJONOV MEKSIKANCEV IN PAR SLOVENCEV V PACIFISKEM OCENAU DOESNT MAKE A DIFFERENCE POMEMEBNO JE DA MI KONZUL PR NAS NI VZEL MOJIH SANJ OBRATNO DOBIL SEM VEC ... CAS JE DA ZACNES ZIVETI ZDAJ PREDEN SE ZBUDIS IN VES,KAJ SI ZAMUJAL.. MAS PRAV JA FILANKE PAPRIKE AMPAN NE SLOVENSKE UNE IZ NOVOG SADA U SRBIJI SO SE BOLJSE KI JIH NAREDI MOJA TETA |
Dodan: 31. 01. 2008 @22:33:01
|
Odgovori |
poroke z istim spolom so legalno priznane samo v dolocenih drzavah ZDA, in ljudje se porocajo zato, zato da imajo recimo besedo pri tem, ce jim partner gre v bolnico (da lahko odlocajo o posegih itd) ter zaradi zavarovanja (ce samo en partner dela, potem se njegov partner lahko zavaruje po njem). ampak kot receno, TO VELJA SAMO V DOLOCENIH DRZAVAH. v las vegasu se lahko lepo legalno porocis, in ne vem, ali je vsak zakon en "sham" samo zato ker je sklenjen v las vegasu! ne bi reku. pac hitro gre, to je vse, pa se honeymoon lahko opravis kar tam. kicasto, ampak enim pac je do teh zadev. hja, in seveda, ce nekomu placas, da se s tabo poroci, to je seveda kriminal in me ne cudi, da punca potem izgine. ne vem kak lahko gres skozi vse intervjuje na imigrac. uradu z tako "placanim" zakonskim partnerjem, ker na uradu hocejo imeti slike od vaju, pa vcasih sprasujejo kak imata stanovanje opremljeno itd.... vglavnem, res bi moral skupaj stavnovati z tako osebo, da bi znal odgovoriti na ta vprasanja. po mojem te prej ali slej ujamejo pri tem, but that's just my opinion. vglavnem, tisti ki zelite priti sem v USA, najdite si kako legalno varianto, pa bo. mogoce imate kako izgubljeno teto, ki vas bo sponzorirala za kako sluzbo v njenem podjetju....? more later. bye, bojc |
Dodan: 31. 01. 2008 @23:41:42
|
Odgovori |
| RoBi - Re: Priprave na ZDA |
OK, za Andrejeve kolege in vse ostale, ki jih zanima, katere papirje rabiš, če želiš priti v ZDA na podlagi poroke ali pa bližnjega sorodstva (starši, otroci). Seveda se zakoni spreminjajo in bo čez nekaj časa ta post samo še okviren... V oklepajih so trenutne vrednosti čekov, ki jih je treba dodati v kuverto, ko se pošljejo na imigracijski urad, novi podatki in forme so na http://www.uscis.gov/ pod forms. I-130 (355$) - je osnovni papir za sorodnika, vloži ga vaš sorodnik, ki je državljan ZDA - sponzor. Priložit mu je treba potrdilo o sorodstvu (npr. poročni list), rojstni list sponzorja, formo 325A (0$) za oba, kii so samo osnovni podatki, in nekaj slikc formata za potni list. I-485 (930$ + 80$ za biometrične podatke) - je papir za začasno prebivališče, ki ga vložiš ti na podlagi odobrenega I-130 ali pa sočasno z I-130, da gre proces hitreje. Priložit mu je treba tvoj preveden rojstni list oz. izpisek iz matične knjige, kopijo potnega lista z viso ali pa visa waiver, par slikc formata za potni list, še en 325A(0$), I-864 (0$) in I-693 (0$), ki pa si zaslužita svoje alineje. I-864 (0$) - je potrdilo tvojega sorodnika, da zasluži 125% povprečnega ameriškega letnega dohodka za skupno gospodinjstvo (zase in za tebe) in da ima stalno službo. Priložit je treba rojtni list ali pa kopijo potenga lista, potrdilo o zaposlitvi in zadnjo davčno napoved. Če tvoj sorodnik ni zaslužil zadosti ali pa ni redno zaposlen, se lahko doda še en I-864, ki ga vloži kdorkoli, ki solo zadostuje tem pogojem - če je še kdo v gospodinjstvu, mora ta oseba izpolnit še I-864A (0$). Vsi, ki izpolnejo ta papir se obvežejo, da bodo finančno skrbeli za tebe, če ne boš imel službe in ne morejo zaprosit za nobena državna posojila. I-693 (0$) - je potrdilo od zdravnika, da si cepljen proti vsem živim in nimaš tuberkuloze itd. Za ta papir moraš opravit poseben pregled, ki ti ga povsod različno a mastno zaračunajo. Precej je odvisno od zdravnika, ali ti bo naredil rentgen, koliko cepljenj ti bo priznal, če imaš ustrezno prevedeno potrdilo o cepljenju iz Slovenije itd. Papir ti velja 1 leto in je zapakiran v kuverti, ki je ne smeš odpret. I-765 (340$) - je prošnja za delovno dovoljenje t.i. green card. Vloži se skupaj z I-485 ali pa z delovno vizo, če ne greš preko sorodstva. Priložiš samo še slikce v formatu potnega lista in kopijo potnega lista ter vize oz. visa waiver. Vse skupaj hkrati pošlješ in čakaš in čakaš... Čakalne dobe so na vladni strani (link zgoraj) in so totalno odvisne v kateri zvezni državi si in koliko se jim zdiš sumljiv - ponavadi od pol leta do nekaj let. Vmes ne moreš nič vplivati na potek ali zapustiti države, nič Laškega piva, pršuta itd. (0$), razen če na knadno ne pošlješ prošnje za začesen odhod iz države. Če ti kak papir manjka, se mi zdi, da imaš 2 "popravna izpita" preden ti osnovni papir propade in jovo na novo. Potem pa te pokličejo na oddajo biometričnih podatkov (prstni odtis, slikanje) in čez nekaj časa še na intervju skupaj s sorodnikom. Tam uradnik oba lahko tudi ločeno intervjuja (standardna vprašanja se da dobit na netu in so tudi zelo osebna! npr. kakšne barve spodnjice ima trenutno tvoj partner, ne vem sicer ali to tudi praktično preverjajo ;) ). S sabo moraš imet čimveč potrdil, da živita skupaj npr. skupni računi, slike itd. Uradnik te lahko mirne duše zavrne in dobiš prepoved vstopa v ZDA že recimo samo zaradi tega, ker si se poročil prehitro po prihodu v ZDA (poglej si 30/60/90 immigration rule). Že samo zato (in tudi zaradi zdravniškega potrdila) je bolje papirje urejat v Sloveniji. Potem dobiš delovno dovoljenje - green card s Social Security Number (SSN - ameriška varianta davčne številke), ki ga obnavljaš letno, in potrdilo o začasnem prebivališču. Po par letih bivanja lahko vložiš I-698 (1410$) za stalno prebivališče in državljanstvo. OK, za kakšne podrobnosti je boljše, da si dobite kakšnega odvetnika, ki je specializiran za imigracijo ali pa poiščete podatke na kakih za to specializiranih forumih, ki jih je cel kup in se mi zdi, da sem tudi jaz že objavil nekaj linkov, ker dvomim, da kdo z res veliko informacij bere ta forum. Za Andreja: nisem sicer v hollywoodu in nimam izkušenj z večjimi avdicijami, ampak nekaj časa sem bil na modni oz. promocijski agenciji, kjer je bilo tudi nekaj agentov za igralstvo. Lahko ti povem, da je interesentov OGROOOMNO, za nekatere avdicije se zahteva za predhodno oddaš svoj portfolio (ne bi vedel slovenskega prevoda), ki je v bistvu nekaj tvojih slik in tvoj rezime s predhodnimi igralskimi izkušnjami itd. Nič ne rečem, lahko imaš srečo in uspeš, teoretično lahko zadaneš tudi powerball in se ti ni treba ukvarjati z ničemer od tega. Za W: me pa res zanima, katera banka ti je dovolila odpret račun brez SSN in kako furaš z davki itd. Če si samo so-uporabnik računa OK, kreditno kartico lahko dobi tudi moj pes na moj račun, ampak če hočeš biti primarnega nosilec računa moraš imeti SSN, da vedo komu beležit davke od obresti ne glede na zvezno državo, ker moraš letno plačati country in ponavadi state davek. Trenutno delam na precej veliki banki in morajo imeti vsi računi vsaj en SSN ne glede na zvezno državo. Jasno, če pa slučajno ne uporabljaš svoj SSN pa no comment in veliko sreče. Pozdrav, Robi PS. Kakšne kazni za najdaljše poste? |
Dodan: 01. 02. 2008 @05:53:23
|
Odgovori |
Verjetnost, da najdeš enga kokr tok "normalnega" Američana (kakšen oxymoron!) v 3 mesecih, ki bi se s popolnim neznancem poroču, je zelo zelo mejhna. Ne tega delat, al vas bodo okradl al pa prijavl al pa boste plačeval velike vsote denarja. Vem za primer, ko se je Rusinja poročila z nekim Američanom sam zarad green carda, in mu je mogla plačat najprej "polog" 10.000 $ in potem še rento 300 $ na mesec vsa 3 leta njunega "zakona", mislim da ravno toliko časa, da bi ona dubla green card. A res hočte met to na svojmu "rezimeju"?? In res je, hitre poroke tujcev z Američani imigracija razišče in lahko čekira vsake tolko časa, da vidi, če res živita skup in kok dobr se poznata. Kokr je Bojc že omenu, vprašajo tud taka vprašanja, kakšne so ploščice v vajini kopalnici.....Jaz sem mogla svoji cimri podpisovat izjavo pri odvetniku, da je bla njena poroka resnična in da vem, da se onadva poznata! BTW, zakaj pa se ne bi mal potrudl in resno spoznal nekoga, s katerim bi se dejansko hotl poročit?? Za Andreja?....Brez izkušenj in izobrazbe tudi v Hollywoodu nimaš kej počet!! Žal. Če znaš zlo dobr angleško, je to začetek. Vem, da ljudje, ki imajo aspiracije delati v filmu v Hollywoodu, nočejo tega slišat, ampak filmska industrija večinoma zaposluje ljudi z IZOBRAZBO, mnogokrat univerzitetno. Zato preštudirej, kaj v svetu filma te zanima, in pol pejt v šolo v Ameriki, ki ti bo to omogočla. Moja znanka iz Litve je doštudirala animacijo in dubla job v L.A.-ju. Tko da se to očitno da. Jaz se čist strinjam z Bojcom. Ne zveni kul in exciting, ampak po počasni, legalni poti z nekej truda se da prit in včasih tud ostat v Ameriki! |
Dodan: 01. 02. 2008 @15:36:57
|
Odgovori |
| Peter - Re: Priprave na ZDA |
Jst sm pa mislu, da bi šov za 90 dni u NY pa bi šov najprej za ene 14 dni u hostel, da bi si eno službo na črno dobu pol bi pa stanovanje najel pa kkšn mesec delu, pol pa šov mal po ZDA kot turist.A mislte, da se ne bi dal, da bi pač šov v McDonalds pa reku, če majo kej za delat? Sej zavarovanje bi si pa prek STA zrihtu za teh par mescov. A pol bi bil tud ilegalc al kako? |
Dodan: 03. 02. 2008 @20:19:07
|
Odgovori |
Razmisljas prevec nerealno.To so procesi,ki vzamejo veliko casa,denarja in zivcev.Predlagam,da prides v Ameriko veckrat kot turist,da spoznas ameriski nacin zivljenja,vidis kaksne moznosti imas ipd.Ne predstavljam si,da ze govoris o delu v ZDA,ce sploh tukaj se nisi bil.Biti turist je drugace kot biti delavec v tej drzavi!!! |
Dodan: 03. 02. 2008 @20:33:25
|
Odgovori |
Peter, ne vem ali se hecas ali pa resno mislis ko tko sprasujes (ce je slednje, potem brez zamere, ampak naiven si!). V McDonaldsu bos moral izpolnit aplikacijo za sluzbo, in tam te bodo povprasali po vsaki mozni stevilki v tvojem zilvjenju (tako kot na vsaki drugi aplikaciji za delo), od SSN od naslova, do stevilke spodnjih gat! Seveda te bodo takoj odvrnili, ko bodo videli, da nimas del.dovoljenja. A res mislis da lahko kar tko delas v McDonaldsu brez dovoljenja?! No way. O kakem zavarovanju preko STA pa govoris? Zdravstvenem? -- Ce mislis, da rabis zdrav.zavarov. da lahko delas, potem seveda je to narobe. V Ameriki dela veliko ljudi (z del.dovoljenjem) brez kakrsnegakoli zdr.zavarovanja, ker si ga niti ne morejo privoscit. Torej, neko zavarovanje nima s tem nic. CE HOCES DELAT V AMERIKI, POTREBUJES WORK PERMIT. In o tem smo ze 1000x pisali, in to ni kar tko. Sploh pa ne v bogih 3 mesecih. Glede stanovanja.... kdo pa ti bo dal stanovanje v najem? Ali imas denar da najprej placas application fee (cca. $25-$40) da ti preverijo background check (ga nimas) in bancne podatke (tudi to ne bos imel), potem pa se placas najemnino za prvi in zadnji mesec (recimo 2 x $500) in pa se security deposit (ponavadi isto toliko kot najemnina, torej dodatnih $500)?? To bi torej zneslo cca. $1540 samo zato, da se lahko vselis za en mesec. Seveda, ko se izselis --in ce ne unicis tepiha ali ne naredis luknje v tanke stene-- potem dobis povrnjen del denarja..... ampak $1540 ni mala investicija za stanovanje, a ne? -- In ne vem ali bi kak landlord hotel prepustiti turistu svoje stanovanje, ker kaj ce to stanovanje bistveno poskodujes in te on hoce spravit na sodisce za vec denarja? Ti bi ja bil prej na letalu proti Evropi kot pa na sodiscu.... Hocem reci, na zalost bi, realisticno gledano, samo zelo neumen landlord dajal v najem turistom. Torej, raje razmisli o tem da bi bival v kakem hostelu. Ali pa sotor si kupi, pa backpackaj po kampih.... no, TO je poceni!! Kot so ti ze drugi svetovali.... tudi jaz se jim prikljucim: raje pridi v Ameriko kot turist, malo povohaj naokoli in dobi feeling za zivljenje tukaj... Zadeve so dosti bolj komplicirane kot pa si mislis!! Oh, in by the way: jest sem pisal o teh deportacijah, ki se lahko zgodijo, ce te dobijo..... samo da ves, te deportacije se ne zgodijo nujno cez noc, se pravi, ni to tko, da te danes ulovijo in jutri posljejo na letalo.... Ne, ne! --- Dajo te v zapor, in tam lahko cakas tudi tedne in mesece, dokler te koncno pospremijo na letalo in ti dajo ta lepi rdeci zig v passport: "Entry denied until...... " Raje razmisljaj mogoce o tem, da gres delat kam v Evropo, zdaj ko ste lepo v EU. Ze to je lahko velika "challenge", ko si med tujci in drugo mentaliteto. In ce ti bo uspelo zasluzit dovolj denarja, potem si kupi letalsko karto in uzivaj 3 mesece Ameriko kot TURIST. Bojc |
Dodan: 04. 02. 2008 @06:37:03
|
Odgovori |
| matia - Re: Priprave na ZDA |
| samo teoretično: bolj berem te teme o delu v Ameriki bolj se mi zdi da moraš res imeti srečo, da lahko legalno živiš in delaš v ZDA kot Slovenec. zato se sprašujem kako pa v Ameriki tretirajo Angleža oz. Nemca ki hoče tam delati in živeti? ali ti tudi potrebujejo te vize, so postopki tudi tako dolgi za social security number, green card,.... ker teoretično se mi zdi, da bi lažje dobil angleško državljanstvo in si potem življenje v ZDA urejal kot anglež. lahko da sem napisal bedarije ampak če pa kdo ve kako je s tem bi pa lepo prosil da malo obrazloži. Lp matia |
Dodan: 13. 02. 2008 @15:27:27
|
Odgovori |
Ni nic lazje,ce si britanski ali nemski drzavljan.Ravno tako rabis vizum in green card. |
Dodan: 13. 02. 2008 @18:51:30
|
Odgovori |
| VSI tujci rabijo neko vizo za delo v Ameriki, ne glede na to, kje so rojeni, tako da se res nobenega ne preferira. Pogoje za vize pa morajo pravtako izpolniti vsi enako. |
Dodan: 13. 02. 2008 @19:00:09
|
Odgovori |
Matia, nisi vprasal noro vprasanje, kar vredu je! Ampak na zalost, tko kot so ze drugi pred menoj rekli: vsak tujec potrebujo neke vrsto vize in del.dovljenje, ne glede na to ali si Slovenc ali Nemec ali Britanc. Je pa res nekaj: to vedno znova in znova slisim, nazadnje mi je to celo moj prijatelj, ki je odvetnik rekel: ce imas belo kozo, si Evropejec, potem imas pri imigrac.uradu "the Australian treatment", kar pomeni, da uradnik predpostavi, da ce si belec (iz Evrope ali Avstralije), da si bolj "civiliziran" in manj riskanten kot pa kdo iz kaksne Arabske drzave. Pri interviewih, ce se lepo obnasas in ne jecljas in ne ves kaj odgovoriti, takrat gre vse lepo po maslu in nihce ti ponavadi ne bo delal tezave (to predpostavlja, da so vsi dokumenti lepo urejeni). Poznam pa tudi dva Arabca, ki sta se porocila z dvema zenskama-Americankama (spoznali so se preko interneta). Oba imata --kljub urejenimi papirji-- velike tezave: oba sta bila klicana na dodatne interviewe, kazati morata fotografije, da se zakonska zveza res izvrsuje, dobivata razlicne informacije od razlicnih imigr. uradnikov (ki vcasih sami ne vejo, kaj zakon tocno pravi...zato je najbolj pomembno da si zelo vesc v anglescini, ce sam urejas papirje ali imas dobrega imigrac.odvetnika).... vglavnem.... hocem reci, ce si belec, potem je to ze velika prednost. Ljudje o tem neradi govorijo, ampak ta diskriminacija seveda obstaja, sploh po 9/11. Seveda je tezko priti v ZDA -- ampak isto tezko je priti v druge dezele. Bojc |
Dodan: 13. 02. 2008 @20:36:36
|
Odgovori |
| rudi - Re: Priprave na ZDA |
Jaz sem se oz. sva se preselila v Avstralijo, vse z legalnimi dokumenti, urejenim rezidentkim statusom, sluzbami etc. pa kljub temu ni enostavno oz. ni bilo. Npr. midva imava po parih mesecih zivljenja tukaj ze svoje odvetnike, ker drugace drzava pometa s tabo naokoli, predvsem zato, ker ne poznas vseh trikov in nisi drzavljan.Tko da, dam cisto prav Bojcu... Lp rudi |
Dodan: 14. 02. 2008 @06:03:23
|
Odgovori |
| Miha - Re: Priprave na ZDA |
| Bojc, mogoče mal mim vprašanje ampak vseeno, koliko krat na leto pa si lahko turist? Drugače vprašano, koliko dni mora preteči od zadnjega obiska, da se lahko zopet vrneš v USA kot turist? |
Dodan: 13. 05. 2008 @21:02:35
|
Odgovori |
| foka - Re: Priprave na ZDA |
| odvisno od carinika lahko 4 krat na leto kaj se je meni zgodilo sel sem v zda in ostal 88 dni grem v mehiko za 3 dni dali so me v imigracijski pripor z ostyalimi muslimani in tudi norvezani in zaslisevali zakaj ste sli v mehiko samo za 3 dni ker zdaj vam moramo dati 90 dni vedel sem da se to lahko zgodi zato sem jim dal povratno karto in potrdiloda delam v sloveniji palilo je drgac bi me deportirali ,ne vem odvisno za koliko casa gres ven iz zda kostarika ali kanada je razlika vse odvisno od srece ce pa gres ven iz zda domov v slovenijo vsaj za 1 mesec je moznost da te ne sprejmejo v zda zelo majhna |
Dodan: 14. 05. 2008 @01:39:25
|
Odgovori |
|
Pozdravljen, gost.
Za dostop do foruma/bloruma se je potrebno prijaviti.
Če še nimaš uporabniškega računa se registriraj...
GAP ADVENTURES PAKETI
ANKETA
Kolikokrat si že obiskal/a potopisna predavanja, ki jih organiziramo vsako drugo sredo v STA Travel Cafe-ju?
|