Dodan: 28. 11. 2007 @11:26:00
kam skriti denar?
mene pa zanima kam spravljate denar na daljsem potovanju? zanemarimo kartice, potovalne ceke,.. kje shranjujete denar? ja pa tele torbice: okol vrata- nevarno, okol pasa: vredu, dokler te dejansko ne oropajo...
Dodan: 28. 11. 2007 @11:47:45
Re: kam skriti denar?
Na notranjo stran hlac si nasij zepe in tja skrij denar...ali pa kupi pas, v katerega lahko skrijes denar.
Dodan: 28. 11. 2007 @12:19:53
Lahko si kupis pas, ki se ne loci od navadnega in ima dovolj prostora za denar, in kaj drugega papirnatega, kar se da zloziti (npr kopije dokumentov, ce svoje kje izgubis,...) Imajo npr. v trgovini v podhodu pri Plavi Laguni. Skoraj nasproti coffie poita.
Dodan: 28. 11. 2007 @12:39:00
pas? prav dejanski pas ali mislis tisto torbico, ki si jo das okoli pasa...
Dodan: 28. 11. 2007 @13:15:09
pametno ga je čimbolj razpršit po telesu. Poleg različnih pasov sem ga vedno dal tudi v nogavice:)
Dodan: 28. 11. 2007 @13:38:32
moj nasvet,denat in kartice nosim tma kot doma,ne obremenjuj se z razprsitvijo in ne vem cem,doma tud ne gres z pasosi in ne vem kolko denarja v mestu,vecino pusti v hotelu,pasos si skopiraj barvno in plastificiraj al pa osebna je cist dovolj ker pise vse v anglscini in to je to
stos je,da si smao zivcen ker nonstop pazis kje je skriti denar,to pa nima smisla,ce te ima namen kdo oropat ti noben skriti prisitek in ne vem kaki pas ne pomaga,v nahrbtniku ga ne imej to pa le...
Dodan: 28. 11. 2007 @16:28:22
Se ne strinjam s tabo A! Ce potujes kot backpacker spis v hostlih, kjer ni varno puscati denarja. Meni so v Indiji na vlaku ukradli denarnico - prazno. Denar sem imel v notranjem zepu.LP!
Dodan: 29. 11. 2007 @08:42:00
Kar se tiče puščanja denarja v hotelih se sploh ne strinjam, da je varno. Sploh v Aziji je tko, da ti itak prebrskajo sobo medtem ko te ni.
Denar je pomoje najbolj varno imeti pri sebi in čim manj kompliciraš bolje prideš skoz.
Jst sicer vedno uzamem sabo "ledvičko" ampk je pol nikol ne nosim, ker je prevroča in še moti me, tko da jo vržem v tamuli ruzak in ga imam skoz pri sebi, nosim pa ga uspredi.
Dodan: 29. 11. 2007 @10:15:04
ja se strinjam- ce potujes kot backpacker- hostli niso varni.. tezava je tud v tem, da odrocni kraji kamor potujem nimajo bankomatov-torej kartica odpade... denar v nogavicah- zal nosim sandale.... mogoce je cas da probam naredit kak notranji zep na hlacah al pa jakni.. hudic je, da revezi tud take stvari kradejo..:) lp vsem
Dodan: 29. 11. 2007 @11:06:12
Evgen, mislim na dejanski usnjeni pas. Ga sam tudi uporabljam in ga priporocam. Puscanje stvari v hotelu? Sej v nekaterih bo verjetno res dovolj na varnem. Sam mislim, da je to loterija. Ce imas prtljago zaklenjeno je verjetno ze bolj varno. SAm jaz tega, nebi delal. Se posebaj ne v drzavah kjer ti lahko ukrade svojo vecletno placo naenkrat. Morebitne kljucavnice na 3 mestno kombinacijo so pa tko al tko smesno lahke za odpreti. Sej ne da i ne bodo tudi vlomili v prtljago. Drugace pa je tudi denar pri sebi vcasih bolje imeti malce bolj na varnem. Tako si bolj varen pred zeparji. In cetudi te oropajo, se jim ponavadi mudi in ne bodo imeli casa te slaciti in imas vecjo moznsot, da ti ne poberejo vsega. Sicer pa ni toliko kompliciranja. Zadeve pospravis v npr. v pas in to ti potem na voljo, ko jih potrebujes. ZA sproti denar pa tko drzis posebaj pri sebi in le redko moras jemati denar iz pasu (npr. zjutraj vzames kolikor mislsi da potrebujes cez dan) Meni se ne zdi komplicirano in je bolj varno. Veliko ljudi ostane brez denarja na poti in verjemi, da je vredno se vsaj malce potruditi, da si zmanjsas moznost, da postanes eden izmed njih.
Dodan: 29. 11. 2007 @17:50:23
jaz si ponavadi v hlače (kavbojke-če jih imam, drugače kratke itd) na vrhu, ki pride pod pas, zrežem luknjico, ker je ravno dovolj široko, denar zložim iz zalepim v pol.vrečko in dam tja notri, potem ko rabim, samo ven potegnem...
prav tako pa denar dam tudi pod vložek v čevljih...
Dodan: 30. 11. 2007 @09:41:01
hm dejanski pas? nikoli slisal... bom sel pogledat... koliko pa zadeva stane? lp
Dodan: 30. 11. 2007 @10:54:58
Res se mi zdi, da čist preveč komplicerate. Pod vložek v čevljih?!
Res, da kradejo ampak če si pozoren na svoje stvari ni panike. Jst nikol ne kompliciram in se mi zdi, da tko še najbolš skoz prideš. Morm potrkat.
Dodan: 30. 11. 2007 @14:02:28
sej je zmeraj tako... mal srece imet... lahko te tud v lj oropajo... sm ce slisis od par oseb, da so jih okradel, si pa ne zelis, pridet z letalisca, pa bit ob ves denar, ki si ga imel v budgetu za 3 tedne... kaj naredis pa potem-? sposoja od doma... pa te tvoje low budget potovanje stane kot all inclusive v hotelu ***** :)
Dodan: 02. 12. 2007 @13:26:16
Živjo.. jaz planiram iti v Indonezijo na backpack varianto.. Torej hostli, plaže, kar pade.. ne vem.. Nameravam odpotovati za 2 meseca, budget bo verjetno 1000 oz. 1200 eur. Zanima me, ali ves ta denar nesete s sabo?? Razmišljala sem o Mastercardu, vendar res verjetno ne bom na vsaki plaži našla bankomata.. saj nekaj imam lahko tudi s seboj. Slišala sem tudi nekaj o potovalnih čekih, a da v takšnih državah ni najbolj naklonjena varianta.. Drugače pa sama uporabljam pas, ki pa ni pas za hlače - kot ga tu omenjate, se ga pa da lepo skriti pod kavbojke in ker je tanek, ga ni videti.. do sedaj še nisem imela težav. Samo ne bi pa 1200 eur nosila s seboj 2 meseca.. :S
Dodan: 02. 12. 2007 @14:10:07
Chiara - v Indonezijo nesi navadno bančno kartico - tam potem najdi bankomate z oznako cirrus, jih je ful velik. Eni imajo sicer omejitev le 500.000 rupij na dvig, to se ne splača preveč, običajno pa lahko dvigneš od 1.200.000 do 2.000.000 rupij. Provizija je v vsakem primeru 1,67 eur. Seveda imej pa nekaj denarja s sabo, tako, za vsak slucaj (menjalni tečaji so lahko sicer včasih zelooo neugodni, še posebej izven turistično bolj obleganih krajev). LP!
Dodan: 02. 12. 2007 @16:28:37
Kaj pa nosit ves ta denar s sabo, pa imet rezervo na kartici? verjetno ne kaj preveč pametno tam?
Dodan: 02. 12. 2007 @16:55:54
Bil letos v Indoneziji. Najbolje da imš navadno kartico. Dvigovanje na bankomatih je enostavno. Povizija ni velika. Imela sva probleme pri menjavi denarja; ker so nam dajali zelo majne bankove za 2 miljona rupij in pride kr debel šop denarja. Glede "hostlov" ti pa priporočam, da ves denar nosiš sabo, mogoče ena malenkost v sobi za res nujne primere če vas oropajo na ulic i(zelo malo verjetno, razen ponoči). Edino PAZI se na Mt. Bromo, kradejo k norci v sobah!!Na srečo sva bila samo ob 10€.V enem dnevu sva slišala še za nekaj drugih kraj v sobah. Poglej ta link: http://wikitravel.org/en/Mount_Bromo Cemoro Indah, Cemoro Lawang. Bad reputation: hard sell of tours and transport, thefts reported, gas leaked from the water heater is a common problem, overpriced. It has a nice view of Mount Bromo and provide hot water. You can sit down in its restaurant and view the Mount Bromo directly. Drugače INDONEZIJA je zakoon! Prijetno potovanje.
Dodan: 02. 12. 2007 @21:15:36
V neki ameriski trgovini z nogavicami sem nasel zokne, ki so imeli vsiti majhen zep z malo zadrgo. Ker so zokni bili karseda barvni, se zadrge skoraj ni videla. Zepek je bil dovolj velik, da si lohk dal noter kar nekaj denarja. Kar mi ni bilo vsec je bilo dejstvo, da so bili tak barvni, da so bili bolj primerni za punce.
In ja, nekje sem tudi videl tisti pas, ki dejansko sluzi svojem namenu, le da ima majhen zepek za denar. To je tudi vredu zadeva! Ne vem kaj je bila cena, ker ga nisem kupil.
Obstajajo tudi obicajne "baseball caps", ki imajo v notrajnosti mali zepek za denar. Problem je le, da ljudje vcasih izgubljajo te kape, tak da to morda ravno ni vredu varianta za pozabljivce, ki pozabijo kapo v taksiju ali na subwayu.
In za deklice, ki se sprehajajo po plazah v bikiniju in nimajo fanta, da bi jim kupil limonado, te deklice pa si lohk kupijo tak spodnji del bikinija, ki tudi ima zepek z zadrgo. Mogoce je to varianta za backpackerje zenskega spola? Da si vsijejo zepek v spodnje hlace, ali si kupijo tak spodnji del bikinija?:-)
Just some thoughts.... Bojc
Dodan: 03. 12. 2007 @11:57:19
Evgen, nisem cisto ziher koliko pride pas trenutno. Verjetno okoli 30 EUR. Je pa zelo kvaliteten pas in je vreden svoje cene. Placa za denar je pa tudi vec kot dovolj. Jaz imam se sedaj neki deviz not zlozenih, v upanju na cimprejsnje novo potovanje:) Ce pa imas se kaksno vprasanje pa vprasaj. Druagce pa, potovalni ceki niso tako slaba varianta za nekatere drzave, za druge pa so zal malce slabsa, ker jih slabo menjajo. Na kitajskem ti potovalne ceke menjajo bolje, kot gotovino. Torej so vredu varianta, nekje drugje pa imajo visoko provizijo. Torej, pozanimaj se za drzavo v katero potujes. Ker je odgovor kaj se splaca lahko drugacen. Sicer pa moras tudi pri potovalnih cekih poskrbeti, da ti ne ukradejo tako cekov, kot tistega listka, ki ga dobis zraven, istocasno. Torej tudi niso 100% varni. Menda ti jih v nekaterih primerih lahko vnovcijo se preden jih preklices. Imas pa se moznsot, da ti od doma del denarja posljejo preko Westeren Union. Posiljanje ni glhi poceni, sam mogoce si lahko denar razdelis na dva dela. TKo ti lahko naenrkat ukradejo samo polovico, tudi ce te slecejo in odnesejo vse kar imas:). Stvar je hitra, zanesljiva in vecinoma prirocna. Jaz kartic nisme uporabljal, sicer pa jih lahko pri mnogih destinacijah kar tkoj pozabis. Vsaj nase:). Meni se sicer zdi zanimiva resitev. Sam pol se spomnim na tipa, k so ga prisilili, da je dvignil kes na bankomatu:) hehe. Nic ni 100%
Dodan: 03. 12. 2007 @17:10:49
Bojc, ne gremo vsi v Avstralijo, kjer majo plasticen dnar!! :)) Potem takšno dekletce pozabi na denar, se vrže na prelepi peščeni plaži v osvežilno morje in... aaaaauuuuuaaaaaa :) Nau šlo! :) Meni res ni sicer za nosit vseh 1200 eur s sabo.. za 2 meseca.. tako da ne vem kaj bom.. tista torbica (tanka za pod hlače) je super, samo.. vseeno ne bi tolko denarja konstantno okrog nosila.. slabosti potovalnih čekov so nam že znane.. bankomat kartic.. mogoče nekaj denarja na mastercard, za vsak slučaj.. ali vsaj da imam pol denarja tu in pol tam.. (destination: Indonesia :) A&B, hvala za lepe želje.. komaj čakam.. še sopotnika/co bom kaj kmalu iskala.. če ne pa sama na pot :) Lp
Dodan: 03. 12. 2007 @17:45:30
Res ne nosit vsega denarja s sabo, bankomatov, kjer lahko dvigneš z navadno kartico je več kot pri nas! :) Jaz sem mela s sabo okoli 200 eur, ampak sem pol večinoma kar plačevala z njimi kake večje izdatke, npr. potapljanje se je dalo, menjala nisem skor nič.
No, pa da ne bom čist izven naslova teme - Indonezija se mi zdi precej varna država, jaz sem mela sicer tisto ledvičko, pa sem jo večinoma nosila v notranjem žepu malega ruzaka, ali pa puščala v hotelih, zatlačeno nekje v velikem ruzaku.
Pa še to - ne preveč čakat na sopotnike, pejt sama, je SUPER!!;)
Dodan: 03. 12. 2007 @20:30:41
Kaj nic ne gledati filmov? Danar v vrecko, pa v ritno luknjo z njo. Tam vam ga ziher ne bodo ukradli. Pa se kopat se lahko grete. No, puncam pa je sploh simple, namesto tampona v... no, saj veste, in ni panike.
Dodan: 10. 12. 2007 @11:11:22
sej ne gre za to da smo paranoicni- kam skrivat denar.... sm dejstvo je, da si nekje dalec, kjer ne mores glih odstopat domov, ce te obkradejo... tista torbica za okol pasa (pod majco) je kar vredu varjanta, sm ce te oropajo (dobesedno, poberejo ruzak in to), ti tud torbico najdejo... se je kdaj komu ze to zgodilo?
Dodan: 09. 01. 2008 @23:49:08
Če se spravijo ornk, nimaš kej. Sicer pa priporočam tudi jaz dviganje na bankomatih, če je v načrtu nadaljevanja poti manjše mesto, denar dvignite prej na bankomatu označenim z Mastercard ali Cirrus napisom, sicer pa je tale pas tudi dobra krinka:http://www.kibuba.com/katalog/product_info.php?cPath=115_125&products_id=551 Men je prav prišel.
Dodan: 15. 01. 2008 @15:44:19
hej! ja tko je.. kar se tice letalske karte, pasosa in drugih reci, ki so nekoliko vecjega obsega, imam spravljene v tisti tanki torbici pod hlacami (moja ja od firme samsonite). super je, ker se je ne vidi, pa tudi pogosto se zgodi, da ce te oropajo, ti ukradejo iz kaksnega nahrbtnika ali kaj podobnega in ne razmisljajo, kje imas pod hlacami se kaj ... dobro, tudi to se lahko zgodi, a kakorkoli že. kar pa se tiče denarja, se strinjam z enim izmed predhodnikov, ki je omenil pas... jaz prkticiram to varianto že nekaj let in je full dobra. imam črn pas, ki izgleda popolnoma tako kot da je navaden, le da ima na notranji strani zadrgo po skoraj celotni njegovi dolzini, kamor zvijes denar. sicer je potem zrolan, ko ga daš ven, ampak ga ni panike zravnat, tko da to resnično priporočam!! Vprašaj v kakšni trgovini s potovalnimi torbicami, sicer pa se dobi na večinoma vseh letališčih! lp ;)
Dodan: 21. 01. 2008 @22:37:48
estrella
Registriran uporabnik
denar v zokne:)! najbol varno.
Dodan: 30. 01. 2008 @10:37:56
Destinacija Cuba ... kako je z varnostjo tam??
Dodan: 30. 01. 2008 @20:13:16
če potuješ po bosni, pol je denar najbolj na varnem, če ga skriješ v knjigo. HAHAHAHAA
Dodan: 31. 01. 2008 @14:14:53
Jaz pa denar skrijem v modrček - dam une blazinice ven in denar noter. Nič se ne vidi, pa še na varnem je. Mislim, da tud če me misli kdo okrasti, mi modrca ne bo snel dol. Seveda pa to pride v poštev le za punce ;)
OPOZORILO: STA Ljubljana ne prevzema odgovornosti za komentarje obiskovalcev. Komentarji so odraz osebnega mnenja posameznikov. Pridržujemo si pravico do neobjave ali izbrisa tem.