Iskanje po forumu:
Tel.: 01 439 16 90 Tel.: 01 439 16 91 GSM: (041) 61 27 11 GSM: (040) 12 88 88 GSM: (051) 38 58 23 Fax: 01/439 16 95 Delovni čas Od ponedeljka do petka: 10:00-13:00 in 14:00-17:00
Forum
Forum » Ostalo » Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko
| Natalija - Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Z možem se za odhod na Irsko pripravljava že nekaj mesecev, tako, da nekaj informacij že imava, predvsem o možnosti zaposlitve, najemu hiše, vpisu otrok v šolo in podobno. Jaz bom zaposlena v turizmu, kot turistična delavka v turistični agenciji ali na recepciji kakšnega hotela, moj mož pa je grafični oblikovalec in ima tudi že zagotovljeno službo. Če ima kdo na forumu izkušnje in je tako prijazen, nama naj prosim pove kaj o običajnih "rečeh na Irskem", bolj praktičnih, kot so recimo vprašanja: Kako je z internetom izven mest ? ( predvsem v Cork Co ), Kakšni so povprečni stroški elektrike, plina, vode, telefona, odvoza smeti, ...?, Kakšna je cena lokalne avtobusne vozovnice ?, Ali lahko takoj, ko je eden od naju redno zaposlen za nedoločen čas, najameva leasing za avto? Kakšne so cene goriva? Ali sva se zmotila pri izračunu, da stroški nakupa prehrane v supermarketih na Irskem v povprečju ne presežejo več kot 20% vrednosti istega nakupa v Sloveniji?, Ali so vetrovne in mokre zime zelo neprijazne?, Ali so kamini v stanovanjih in hišah modna muha, ali jih resnično uporabljajo za ogrevanje ?, Ali so obmorska mesta JV Irske bolj izpostavljena dežju in nevihtam kot mesta v notranjosti ?, Kako se navaditi na vožnjo avtomobila po desni strani ?, ... Nenazadnje, kje lahko srečava kakšne Slovence? Slovenski ambasador na Irskem nama je povedal, da trenutno na Irskem živi okrog 130 Slovencev. Lep pozdrav in hvala za odgovore. |
Dodan: 20. 11. 2007 @17:58:35
|
Odgovori |
| Leinster - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
Zivjo Natalija....na Irskem zivim ze skoraj 6 let. Napisi tvoj E-mail, pa ti bom posredovala vec informacij! |
Dodan: 20. 11. 2007 @22:54:56
|
Odgovori |
| PA3K - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
Zivjo Leinster, Tudi meni se julija obeta selitev na Irsko, tko da sem ze dost stvari na netu pregledal, bi pa bil ful vesel kaksne informacije iz prve roke!!! Tko da ce si na volji.... mail pa je patrikleban@yahoo.com Hvala!!!!!!!!!! |
Dodan: 21. 11. 2007 @11:00:21
|
Odgovori |
| patrik - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
Je mokro in vetrovno in nič sonca čez celo leto,razen od polovice maja do polovice septembra,ko je sonce,pol pa 15. septembra,če maš smolo, prižgeš centralno. Cena hrane isto kot pri nas,vsaj ko primerjaš iste blagovne znamke z istimi.Je pa odvisno,v kiro trgovino zahajaš,hofer je tam za ta revne in so cene nižje vsaj za 50 %,v primerjavi z nami, tesco,ki je namenjen povprecnemu človeku, pa cene kot pri nas,mogoče za kak % ugodnejši od naših trgovcev. Bills,položnice,odvisno od kvadrature hiše,ki jo imaš,in koliko trosiš, voda je zastojn, po novem odvoz smeti(za dublin) ni več zastojn,smo pa dobili položnico,ko sem bil gori,ko so lih upeljali to takso, 500evrov za hišo/leto.Smo pa mi za kvadraturo 120 metrov površine,4 osebe,potrošnja velika, plačevali 100 E za plin/na mesec in 100 evrov za elektriko. Bus pa je bil,ena trasa, 1.25 evra, tedenska karta,neomejeno voženj, 22 evrov.Eh ja,mogoče se tudi jst spet vrnem tam.. Korajžna družinica.. |
Dodan: 21. 11. 2007 @20:16:37
|
Odgovori |
| Natalija - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Hvala za dobro voljo,pošiljam ti e-mail. Lep pozdrav! natalija.oberckal@gmail.com |
Dodan: 22. 11. 2007 @07:39:04
|
Odgovori |
| Patrik, hvala za odgovor.Če se še česa spomniš, pa napiši. Lep pozdrav. |
Dodan: 22. 11. 2007 @07:48:11
|
Odgovori |
| Pa3k, si obiskal že katero od teh strani: 1.) Zaposlitev na Irskem – pogosto zastavljena vprašanja: http://www.ess.gov.si/slo/eures/FAQZaposlitevIrska.htm 2.) FAS (Irski Zavod za zaposlovanje)– brošura ‘Kaj morate vedete pred odhodom’: www.fas.ie/en/pubdocs/Know_Before_you_go/slovenscina/home.html 3.) Dodatne informacije o delu na Irskem: http://www.eurodesk.ie/documents/iai-slovenian4.pdf 4.) Splošne informacije o življenju in delu na Irskem: http://www.citizensinformation.ie/categories 5.) Izobraževanje na Irskem: http://www.educationireland.ie/httpdocs/index.html Lep pozdrav, Natalija. |
Dodan: 22. 11. 2007 @14:58:09
|
Odgovori |
Zivjo Natalija, Omenjene strani sem ze pregledal pa vseeno hvala za pomoc! Drugac pa me bolj zanimajo kaksne informacije od nekoga, ki dejansko zivi na Irskem in lahko pove kaj bolj konkretnega, prakticnega! Recimo: placevanje dohodnine, odjava stalnega prebivalisca pri nas,... ker so nasi dacarji eni fajn "patroni" pa ti lepo posiljajo poloznice tudi ce si v tujini(primer kolega ki dela v Avstriji),... |
Dodan: 22. 11. 2007 @16:11:55
|
Odgovori |
| Pa3k, na zalogi imam članek "Finančni nasveti Dušana Jeraja ";poskusi odpreti stran: http://www.delo.si/index.php?sv_path=85630,87217,235261 LP. |
Dodan: 22. 11. 2007 @16:21:51
|
Odgovori |
| Pa3k, v zadnjem odgovoru je LP kot lep pozdrav, tako, da LP ne sodi k naslovu strani. Oprosti. |
Dodan: 22. 11. 2007 @16:24:33
|
Odgovori |
Evo la, odgovor pa3ku in nataliji od patrika...da ne plačaš dohodnine v sloveniji,se upoštevajo dva merila, odjava stalnega bivališča v sloveniji,in pa mesecev v davčnem letu,ko si zapustil slovenijo. Ti dve merili sta ti osnova. Če pa imaš prijavljeno stalno bivališče vse skozi v slo,pol pa se upoštevajo tudi ostala "merila za priznavanje rezidenčnosti"..so še druga merila,vprašanje kako to oni interpretirajo skozi čas. Jst sem se ful UKVARJAL Z DAVCNO.Imajo na davčni en obrazec,za ugotavljanje rezidenčnosti,samo pazi da ga ne izpolneš takrat,ko moraš oddati dohodnino,ker te oni na ta način "spoznajo za rezidenta".Nikakor biti dvojni rezident,plačaš dvojno. Je drago zdrav. zavarovanje na irskem,ko delaš,ti delodajalec ne plača čisto nič....tako da se splača naša "vzajemna"...in s tem EU zavarovanje,ki ga gori koristiš.. |
Dodan: 22. 11. 2007 @21:48:29
|
Odgovori |
| s - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Patrik,kako to mislis,da moras odjaviti stalno prebivalisce?Jaz sem namrec zelela odjaviti stalno prebivalisce pred odhodomv Anglijo,pa mi je odgovorila,da se tega ne da narediti,sploh pa rabis naslov v potnem listu. |
Dodan: 22. 11. 2007 @22:58:38
|
Odgovori |
| Za Leinster - Elektronski naslov za informacije je: zeleniotok@gmail.com Hvala in LP. |
Dodan: 23. 11. 2007 @15:21:41
|
Odgovori |
| spela - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Tudi jaz zivim na irskem in sem se pozanimala- lahko odjavis stalni naslov kar tu na amabasadi, cisto preprosto. |
Dodan: 25. 11. 2007 @18:14:11
|
Odgovori |
| Za Špelo - Če se ti ljubi, mi poskusi odgovorit na kakšno vprašanje, saj razen Patrika, ni reagiral nihče. Hvala. |
Dodan: 25. 11. 2007 @18:29:23
|
Odgovori |
| s - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Spela,a imas slovenski naslov v potnem listu kljub temu,da si odjavila naslov? |
Dodan: 25. 11. 2007 @19:02:22
|
Odgovori |
| pero - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| jaz bi samo vprašal če kateri ve kak je tam z službo električarja |
Dodan: 26. 11. 2007 @15:40:47
|
Odgovori |
| Ko sm biu jst gori,nisem vedu,da se najdejo tudi Špelce gori..za it skupi na kavico kdaj,pa malo slovenski jeziik strenirati..res je ful malo našega folka gori.. |
Dodan: 26. 11. 2007 @15:46:18
|
Odgovori |
| Ma spelce so povsod :) Ja, potni list obdris tak kot je, v sistemu je pa oznaceno (npr na racunalnikih na letaliscih npr) da zivis drugje. Zime tukaj niso prevec hude, zihr je toplej kot v Sloveniji, pa tudi dezuje ne toliko kot mislis :) Kamine se resnicno uporablja, ni pa nujno, ane. Je pa lustn :) Cene hrane so kar v redu, odvisno od stacune, jaz kopujem v Tesco ali Dunnes stores. Ja okoli 100 nas je, bolj malo, ane:) Javni prevoz je odvisen od postaj- od 1 do 1.90 evra za bus. ali pa lahko kupis karto, jih majo ful razlicnih kombinacij. Obleke so (spet odvisno od stacune) priblizno toliko kot pri nas, vecerja zunaj bi bila pa kar okoli 15-25 evrov na osebo. lahko tudi manj v mcdonaldsu ali vec v temple bar. :) Boh ne dej za zavarovanje preko vzajemne, boste placevali kot norci. Na zacetku priporocam evropsko kartico, potem ko dobis sluzbo pa je javno zdravstvo zastonj, ali pa doplacas, ...odvisno kaj rabis. lahko pa tudi privat zdravstvo placujes, tam ni cakalnih vrst. ce nimas zdravsvenih tezav bo javno zdravstvo cist ok. ce je kdo v dublinu za kaksno pivo naj kar pove :) |
Dodan: 27. 11. 2007 @14:32:00
|
Odgovori |
| Pero, nekaj naslovov agencij za zaposlovanje:(http://www.jobs.ie) ali (http://www.irishjobs.ie) ali (http://www.monster.ie);ter naslov časopisa, kjer imaš dnevno ažurirane oglase za Anglijo in za Irsko (http://www.gumtree.com). Želim ti veselo listanje. |
Dodan: 27. 11. 2007 @19:04:47
|
Odgovori |
| Ales - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
Zivjo! Z veseljem povem nekaj vec o Irski. Sam ze vec kot 4 leta zivim tukaj in sem se sluzbeno tudi precej selil po drzavi (Sligo, Galway, Limerick, Clonmel, Waterford). Na Irskem po moji oceni zivi okoli 250 Slovencev, ki so vecinoma prisli po vstopu Slovenije v EU, predvsem zadnji dve leti. Vecina zivi v Dublinu, kar je razumljivo, saj predstavlja 1/3 vsega irskega prebivalstva. Irska je bila ekononski boom predvsem sredi devetdsetih, sedaj se ta njen razcvet umirja in gospodarska rast letos ne bo presegla 1,5%. Kljub temu so place se vedno precej vecje od nasih, saj je minimalna placa 8,65 eur / bruto na uro, povpreje pa nekje dvakrat toliko. Zaposlitev - ce si mlad, govoris aktivno anglescino se da sluzbo hitro dobiti, ne glede na izobrazbo. Seveda imajo strokovni poklici - frizer, kuhar, natakar, avtomehanik, elektricar, lesar itd. prednost, prav tako vecno izkani poklici - npr.informatiki, strojni inzinirji, kemiki, veterinarji itd. Hisa - mesecna renta hise je od 700 evrov navzgor, odvisno spet v katerem mestu/kraju zivis. V Dublinu je ta stevilka seveda bistveno visja. Hise so ponavadi semi-detached (vrstne), montazne, z dokaj slabo termo in zvocno izolacijo, a tak je pac nacin gradnje v tem delu sveta. Internet zunaj mest - zelo popularen je v zadnjem obdobju Wireless Broadband - izven mest drzavni ponudnik eircom (kot pri nas Telekom) in ntl - najbolje da vzames bundle - vse v paketu - internet, telefon, tv - te pride bisvetno ceneje (ca 30 evrov mesecno za vse skupaj) Za ostale gospodinjske stroske ti cisto detaljno ne znam povedat, niso pa bistveno drugacni od slovenije - za razliko od smeti, ki so mislim okoli 500 evrov letno - spet odvisno kje si in kdo ti odvaza. Voda je na Irskem zastonj. Lokalna avtobusna vozovnica - v mestih mesecna vozovnica ca. 55-65 evrov, odvsino spet kje in seveda Dublin spet drazji. Drugace pa potrjujem ceno ene voznje od 1 do 1,9 evra, tukaj v Waterfordu, kjer zivim jaz 1,35 evra. Leasing - vsaj nekaj mesecev bo moral biti moz zaposlen, da bo lahko dobil leasing - so pa bistveno manj strogi glede tega kot v Sloveniji, vazno je, da vidijo, da imas redne prilive in da ti na racunu tudi nekaj ostaja - tako da ne bo bistvenih tezav s tem. Stroski prehrane - hrana je cenovno res nekje 20% drazja v povprecju kot pri nas. Najboljso hrano bosta dobila v Super Quinn-u, ki je tudi najdrazji, sledijo Dunnes Stores, Tesco in potem nizkocenovna ponudnika Lidl in Aldi (trgovske verige). Potem imata kar precej lokalnih znamk (Mace, Londis), male trgovine, ki so drazje od supermarketov, a se vedno "handy", ce ti zmanjka olja, mleka ali pa gres v trgovino le po casopis. Becin - cena becina ca. 1,20 evra (neosvincen in diesel), se pa spet spreminja od postaje do postaje. Zime - ne gre samo za zime - vreme je tukaj muhasto in to je dejstvo, a narave se ne da spreminjati. Aprila, ko sem bil v Barceloni tri tedne, je skoraj cel cas dezevalo, potem pa sem prisel na Irsko in smo okoli skakali v kratkih rokavih - torej recepta za vreme tukaj ni. Zime so ponavadi bolj dezevne, JV del Irske pa je v bistvu po statisticnih podatkih najbolj suh od vseh (County Wexford), najbolj dezeven pa Z del imenovan Connemara, kjer v povrecju dezuje kar 280 dni na leto. Voznja z avtom - potrebujes dva dni voznje, da se navadis. Najbolj mucen je menjalnik in razdalja od robnika. Ceste so tukaj zelo slabe in ozke, a se vozi dokaj pocasi (z izjemo lokalnih cest, kjer se vozi divje!), vazno je, da prides na koncni cilj! Mislim, da sem bil kar obsezen in verjamem, da ti bo kaksna iformacija prisla prav. Lp iz SONCNE Irske, Ales |
Dodan: 28. 11. 2007 @14:48:22
|
Odgovori |
| Aleš, hvala za dosleden odgovor. Vsaka nova informacija o Irski poboža našo družino in dodatno utrdi prepričanje, da je to dežela, kjer si želimo živeti. Prosim te še za podatek o osnovnih šolah. Ali Lahko tudi v manjših krajih otroka obiskujeta državno šolo, ki ni pod patronatom katoliške cerkve,oziroma, kakšen je na splošno, po tvojem mnenju, vpliv cerkve na osnovnošolsko izobraževanje na Irskem. Najina otroka štejeta enajst in šest let in jima kakšne šokantne spremembe ne smeva "privoščiti", glede na to, da nismo verna družina. Prepričana sem, da so se stvari v zadnjih petdesetih letih spremenile, Kljub temu pa me zanima koliko vpliva je ostalo. Hvala. |
Dodan: 28. 11. 2007 @17:31:10
|
Odgovori |
| ales - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
Slante! Natalija, cerkev ima v soli se vedno vpliv, vendar bistveno manjsi kot nekdaj. Irska je se danes znana kot ena najvecjih predstavnic katolistva - verjetno si gledala sokantni film "magdalenke" - recnicno irsko zgodbo. Stvari so se zdaj drasticno spremenile, ostaja se prepoved splava in nekaj drugih stvari. Vedi pa, da bo sprememba okolja v vsakem primeru vplivala na otroka, saj se selita v drugo drzavo, ki je drugacna, ze sama osnova - jezik je drugacen. Ce mislite ostati tu vec casa, tu mislim na deset let ali vec, priporocam, da si stanovanje ali hiso kupite. Tu dobis (po sestih mesecih in ce imas pogodbo za nedolocen cas) 100% hipotekarni kredit ce si "first time buyer". Obrok kredita ne bo bistveno visji kot renta hise, mogoce celo enak. Drugace pa "ni vse zlato, kar se sveti". Vsaka drzava ima pluse in minuse. Vam pa iz srca zelim vse naj naj. Ales |
Dodan: 29. 11. 2007 @10:22:46
|
Odgovori |
| Res je, Aleš, da najina odločitev, kje bova živela v prihodnje, ni dozorela čez noč. Glede na to, da nimava bogatih staršev ter da v naslednjih dvajsetih letih ne bova nič dedovala, so nama bistveno prispevali k odločitvi odgovori na vprašanje kje in kako lahko bolje kot v Sloveniji organizirava življenje najini družini, kar vključuje tudi to, da bova ob rednem plačevanju položnic lahko prihranila za izobraževanje najinih otrok, da bova lahko dvakrat na mesec obiskala gledališče ali opero, šla v lokal na večerjo, ne da bi imela slabo vest ob misli na družinski proračun in podobno. Prepričana sem, da je tudi Irska samo dežela z ljudmi različnih karakterjev, ki dajejo osnovni pečat svoji domovini. Govori pa se, da so ljudje prijazni in odprti, gostoljubni ter širokosrčni. Dejstvo je tudi, da je Irska kot država bolje organizirana in mnogo bogatejša, kot naša Slovenija. In najpomembnejše dejstvo je, da smo mi kot družina zelo povezani, da nam grdobije od zunaj ne morejo kar tako do živega. Zato se z možem veseliva dela in življenja v okolju, kjer ne bo potrebno krasti za dostojno življenje. Kar se nakupa hiše tiče sva načrtovala nakup čez dve leti, saj bi v tem času verjetno uspela prihraniti za polog, ki je, če se ne motim, približno 10% vrednosti hiše. Tvoja informacija o 100% hipotekarnem kreditu me je presenetila. In po šestih mesecih? Dogovorjen imava najem hiše s štirimi spalnicami za eno leto, za 1100 EUR/mesečno. Hiša je popolnoma opremljena. Je to dosti? Kar se jezika tiče se bojim samo za najmlajšo, šestletno hčero, sicer pa vsi že govorimo angleško. In še to; če drži, kar pravijo tisti, ki nas imajo radi, da nam je Irska pisana na kožo, se selimo za »dooolgo«. Kaj pa pomeni »Slante!«? (slanting-poševen) |
Dodan: 29. 11. 2007 @17:00:04
|
Odgovori |
Zivjo, Natalija! Da je Irska bolj organizirana drzava, o tem bi se dalo razpravljati - ker definitivno ni. Bogatejsa - BDP je trikrat vecji, to drzi. Veliko stvari je zelo zadaj tukaj, predvsem infrastruktura, internet in nekatere ostale stvari, so pa druge dolocene toliko spet toliko bolj spredaj. Je pa zivljenje definitivno lazje in bolj lagodno kot doma, v sluzbah atmosfera prijetnejsa in preprican sem, da boste zadovoljni z odlocitvijo. 1100 evrov je dokaj ugodno za stirisobno opremljeno hiso, odvisno spet ali je v centru kraja, kaksna infrastruktura je zraven ipd. Slante pomeni vse dobro, nazdravje v njihovem prvotnem jeziku (gaelic), ki so ga nazalost Irci ze skoraj popolnoma pozabili, ceprav je eden od uradnih eu jezikov (kot tudi nasa slovenscina). V glavnem, kot sem ze dejal, srecno, lahko mi tudi kaj pises na thorstengroup@gmail.com, ce bos imela se kaksna vprasanja ali kar tako lp iz wforda, ales |
Dodan: 30. 11. 2007 @15:19:25
|
Odgovori |
Ni kaj,korajžna družinica. Irci niso niti najmanj taki,kakor si jih opisala.Pravzaprav ravno obratno - ne vsi,se tudi cuti ta njihov odpor do tujcev,ker je enostavno emigrantov vse več in preveč,slišiš tudi po "teliju",da jim krademo službe,le toliko za namig o prijaznosti in občutkih... Selitev v drugo deželo ni tako enostavna,da bi ti odgovori na forumu lahko kaj dosti pomagali...doživiš kulturni šok...ker je tam vse tako drugače od evrope...jaz sem ga doživel,pa sem pred tem bil že marsikje po svetu...tudi angleškega jezika ne boš znala vsaj še eno leto po prihodu...pojma ne boš imela,kaj ti lokalci v narečju govorijo,še posebej,če na ta pravega naletiš,pa še nesramen bo...je irska blazno dezorganizirana,vidiš to v trgovinah,na pošti..kot oni temu pravijo,"teik it izi".Storitve so pri njih drastično dražje od naših (frizer,kino..),zato pa potem hodiš z ryanairom vsake tri mesece v slovenijo na poceni večerjice,terme ipd.... je pa irska pooooooolna priložnosti,pravi kraj za ambicijozne,vztrajne in dela željne ljudi in pas tiste ki imajo jajca in to ta velika,res velika. Ah j a, "vaš proračun" bo izkljuno odvisen od vaše zagrizenosti,lahko vam bo bolje,lahko pa slabše kot v sloveniji..nima dosti veze irski gdp,samo stvar posameznika.Tudi tista zgodbica o nakupu hiše ni tako enostavna,na irskem marsikdo čaka,da "nepremičninski balon" poči,kar pomeni,danes daš za majhno,povprečno irsko hišico 300.000evrov, čez eno leto pa je vredna samo še 180000, pufi ne da ostanejo isti,mesečni kredit se še zveča,ker imaš sklenjeno varijabilno obrestno mero.Pogrešam Irsko..Dublin tudi... |
Dodan: 30. 11. 2007 @16:26:22
|
Odgovori |
| Kaj je junaka? Aleš ponuja simpatične mehke in optimistične odgovore,Patrik pa trezne, trde resnice, vendar oba z željo prikazati realnost,v mehurčku in izven njega. Prav simpatično. Za posameznika se mi zdi najpomembnejše, da iz dialoga izlušči svojo resnico, jo "zmiksa" s svojo izkušnjo in minulim delom in rodi se recept, ki ga popelje najbliže njegovi usodi. Če bi bili Kelti tako organizirani kot Rimljani, bi bil svet popolnoma drugačen. Z možem ne sprejemava možnosti "mehkih odločitev", z brezjajčniki ne želiva imeti opravka, razen, če so izvrstni umetniki ali kako drugače posebni in krasni. Iskreo upam, da bo mož oblekel na Irskem kilt , in da bom živela ob irski glasbi. Nestrpnosti se ne bojiva, saj zaupava v svojo odprtost, neposrednost in poštenje. Prepričana sem, da z iskrenostjo na dolgi rok razorožiš še takšnega skeptika. Politka naju ne zanima, verjameva v naravo. Ljudje, ki nam žrejo energijo niso dorodošli, veseliva pa se toplih in prijaznih, ki jim bova njihov vložek v naju, zagotovo vrnila z obrestmi. To je pa bistvo. Nekaj ljudi okrog nas, toliko kot jih lahko preneseva, bo absolutno dobrodošlih in mislim, da nam bo fino. Večja gneča pa ne bo potrebna. Sicer pa že dve ali tri družine čakajo, da pripraviva teren in "hop", bodo že na Irskem koncu. Kar se tiče najema hiše ali nakupa, bo verjetno potrebno tvegati z nakupom, saj če ni prevelikega pologa, je nakup optimalna varianta. Moj mož ima "zlate roke", saj je hišo v Sloveniji zgradil sam-za hobi. Imava kar nekaj talentov, tako, da se ne bojiva takšne ali drugačne Irske. In pila bi pivo, prav zdaj. Guines. In seveda vprašanje otrok: kdaj se bosta lahko kopala na teh čudovitih plažah? Patrik in Aleš, hvala za klepet in lep pozdrav.Natalija. |
Dodan: 30. 11. 2007 @18:26:18
|
Odgovori |
| nejka - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| joj si dosadna natalija, spokaj se že gor in nehaj več težit =) |
Dodan: 01. 12. 2007 @15:26:49
|
Odgovori |
Nejka, ce te stvar ne zanima, pejt brat Slovenske novice, pa pusti ostale, ki nam je Irska bolj zanimiva, pri miru!!! |
Dodan: 01. 12. 2007 @19:14:48
|
Odgovori |
| Ja Nejka, tudi zaradi takšnih nestrpnežev kot si ti odhajamo iz Slovenije. Mogoče si pa samo osamljena, ali pa nepotešena, mogoče nimaš ciljev, mogoče si samo otročja, kar bi bilo najlepše opravičilo. V vsakem primeru ti želim lep dan in prijazne ljudi okrog tebe. |
Dodan: 01. 12. 2007 @19:40:41
|
Odgovori |
| Za Špelo! Rekla si, da na začetku priporočaš evropsko kartico zavarovanja. Jaz imam samo obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilnega si ne plačujem. Ali misliš, da si naj zaradi odhoda v marcu 2008 začnem plačevati dopolnilno zavarovanje? Ali se zdravila na Irskem doplačajo, če nimaš dodatnega zavarovanja? |
Dodan: 02. 12. 2007 @18:34:17
|
Odgovori |
| Evropska zdr kartica je stvar obveznega zavarovanja in ne dodatnega, tega ne rabis ker ti ta kartica tako in tako krije samo nujne primere. zdravila se vedno doplacajo. ko dobis pps stevilko imas pa nujne primere zastonj in lahko zav v sloveniji preklices. Ce imas probleme z zdravjem ti priporacam enega od zasebnih zavarovanj, drugace pa ne rabis. splosni zdr bi bil okoli 50-60 evrov plus zdravila. |
Dodan: 03. 12. 2007 @14:30:07
|
Odgovori |
| Za Aleša! V enem od prvih odgovorov si napisal, da je zajamčeno plačilo za eno uro dela 8,65 eur/bruto. Bi lahko konkretno prikazal zaslužek, ki ga ponuja podjetje, recimo 35 000 EUR /letno (before any tax and social insurance deductions). Koliko davka in koliko socialnega zavarovanja? |
Dodan: 03. 12. 2007 @16:36:27
|
Odgovori |
| Sean - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Natalija, na bruto plačo 35000 eur p.a. boš imela približno 23% dajatev. Obdavčitev je odvisna od višine dohodka. Višjo imaš plačo, večji je odstotek obdavčitve. Na večino vprašanj v zvezi s selitvijo in bivanjem na Irskem, najdete odgovore v slovenščini na naslednjem elektronskem naslovu: http://www.fas.ie/en/pubdocs/Know_Before_you_go/slovenscina/home.html |
Dodan: 04. 12. 2007 @11:37:37
|
Odgovori |
| Sean, hvala za odgovor in uporaben naslov. |
Dodan: 05. 12. 2007 @16:30:26
|
Odgovori |
| tinchka - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Pozdravček, v sklopu študijske izmenjave nameravam it za 4 mesece na Irsko, natančneje v Waterford, pa bi bila zelo vesela, če bi mi kdo lahko povedal, kako je s stroški (najemnina, hrana,...) thanx |
Dodan: 11. 12. 2007 @23:55:21
|
Odgovori |
Zivjo! Smo ze malo govorili o stroskih, pa se enkrat Soba te bo prisla od 65 evrov dalje + stroski (ponavadi delis z dvema ali trema v hisi ali stanovanju), hrana odvsino od tega, kaj bos jedla in koliko bos kupivala, recimo za en skromen budget lahko prides skoz za ca.7-10 evrov dnevno (trgovina). Predvidevam, da delas Erazmus z Waterford Institute of Technology (WIT). Se pravi, z nekim skromnim budgetom bi lahko prisla cez s 500 evr, za normalen lajf pa racunaj se enkrat toliko. lp Ales |
Dodan: 12. 12. 2007 @02:13:26
|
Odgovori |
Da specificiram: najemnina - tedensko 65 evr > hrana - dnevno 7 evr > budget - mesecni minimum 500 evr, norm 1000 Srecno, A. |
Dodan: 12. 12. 2007 @02:16:41
|
Odgovori |
| aja? - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| najemnina 65 evrov?? ma ker cepc je to napisu??? tedensko te pride okoli 100 evrov, odvisno od sobe. lahko malo manj ali malo vec. hrana 7 evrov na dan??? ce bos kupovala sendvice itd te pride vec, drugace (stacuna) pa odvisno kje in kaj kupujes. s 500 evri na mesec bos jedla zelo malo in si verjetno delila sobo s petimi poljaki. |
Dodan: 12. 12. 2007 @14:23:20
|
Odgovori |
| :-) - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
Jst sem napravu 1x tedensko nakup hrane v supermarketu tesko, tako da ni bilo treba iti več sploh v trgovino,stalo me je v povprečju od 19 do 24 evrov,pa nisem bil tako skromen,blo veliko sadja,zelenjave in nekaj mesa,tudi njihov famozen pakirani kruh je bil zraven,torej vse,a stroški brez vkalkuriranih čikov in perujskega merlota. (celo leto so pomaranče,kiwi,solata cenejši kjot pri nas,krompir |
Dodan: 12. 12. 2007 @16:04:54
|
Odgovori |
..krpompir pa bil ful drag.. patrik |
Dodan: 12. 12. 2007 @16:07:23
|
Odgovori |
Replika na aja? Najemnina 65 evrov. Jaz cepec sem to napisal. Napisal sem cene od xx navzgor, ce ti ni jasno. Delam z lokalnimi oblastmi, tudi s City Councilom in Book A Room, agencijo, ki je najvecja za oddajanje sob v tem predelu. Jaz osebno placujem 90 evrov s stroski vred v novem naselju imenovanem Lacken Wood, sharing z dvema osebama, nova hisa s tremi kopalnicami, dvema dnevnima sobama, kpl. opremljena hisa z wireless internetom itd. Samo v vednost in v znanje Ales |
Dodan: 13. 12. 2007 @11:08:48
|
Odgovori |
| aja? - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| ales, ne bit tolk obcutljiv. samo za 65 evrov vredno sobo jaz ne bi ravno verjela, da se da dobiti spodobno sobo. veliko srece vsem. tudi alesu. ah no. |
Dodan: 17. 12. 2007 @14:37:44
|
Odgovori |
| Mitja - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Kakšne pa so kaj Irke? |
Dodan: 30. 12. 2007 @11:45:25
|
Odgovori |
| Bojan - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Ali kdo ve koliko kvalitetno je v povprečju Irsko malo gospodarstvo, področje storitev, recimo grafike in grafičnega oblikovanja, priprave spletnih strani, tiskarstvo ... ? Kakšne možnostri ima slovenski strokovnjak na tem področju z 20 letnimi izkušnjami ? V tabeli njihovih plačnih razredov vidim, da se da zaslužiti 35 000 do 45 000 letno, plus benefiti. Za resne odgovore se vam zahvaljujem. LP. |
Dodan: 04. 01. 2008 @09:51:24
|
Odgovori |
| Simon - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| vprašanje za Aleš-a. vidim, da si dal ogrmno koristnih informacij glede Irske..forum sem prebral, ampak bi imel par specifičnih vprašanj...zaželjen je odgovor tudi drugih ki živite na Irskem... - sem študent, pridem gor na Irsko za par mesecev, rad bi zgoraj nekaj delal, ni važno toliko kaj, nekaj normalnega za normalen denar, recimo v gostinstvu, ker to obvladam...me zanima koliko je kaj plačano na uro?! kolko kaj ven dobiš po plačanih davkih? - kako ste se kaj znašli, ko ste se odpravili gor? Ste že imeli zmenjeno za službo ali ste iskali tam zaposlitev?! |
Dodan: 28. 01. 2008 @19:50:26
|
Odgovori |
| Bojan - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
Nasa druzina ze tri leta zivi v UAE- Abu Dhabi in ko smo prisli, sta bili hceri takrat stari 7 in 8 let. Ko sta priceli s solanjem, razen hvala, nista znali popolnoma nic anglesko.Danes, po treh letih, se medseboj pogovarjata skoraj samo v Angl. Ne vem ali je to na zalost ali ne, vendar je to dejstvo.Glede otrok si torej ne delajte skrbi. Se bo pa mlajsa hci verjetno morala uciti Galscino, ker se ni dopolnina 11 let. Sem pa zelo vesel, da je moja zena nasla ta forum, saj se tudi mi pripravljamo na odhod na Irsko cez dva meseca. Tudi karte imamo ze rezervirane.Edino kar nas malce ovira je dejstvo, da so cene hrane na Irskem( nekatere tudi do 3X !!) drazje kot tukaj.( sem preveril na internetu TESCO), Tukaj v Emiratih in predvsem v Franciji zelo znan trgovec Carrefour, ponuja praktično vse, kar verjetno ponujajo tudi trgovci na Irskem. Ne vem kje so takšne razlike, tudi če upoštevam DDV pri hrani.Kako so lahko jabolka iz istega področja, ista sorta, v Emiratih 1 Eur, na Irskem pa še enkrat več. V glavnem pri cenah ni nobene logike.Glede tega( in se marsicesa drugega) je v Evropi nekaj hudo narobe.Primer svinskega mesa: 1 kg Pork chops na Irskem je med 8.28 in 9.50, v Emiratih, kjer je svinjina hudo obdavčena pa 7 Eur. ( holandska svinjina) Glede nakupa nepremicnin na Irskem bi jaz osebno pocakal sevsaj eno leto, ko bo tudi Irska, v UK se to ze dogaja, docakala USD nepremicninski udar. Vse je povezano z gospodarsko rastjo, ki se definitivno umirja. Veliko je tudi povezano z osnovno bancno obr. mero in ostalimi dejavniki. Ce se res preselimo na Irsko ( izbrali smo si Midleton - Co.Cork, ki je nekje na pol med Cork City in JV Irske, bi si zelel, da se Slovenci res malo bolj druzimo, magari na kaksni novi spletni strani. Gremo za eno leto, toliko imamo fin. rezerve ( kud koji mili moji -bi rekel) potem bo pa ze nekaj.Si bova z zeno ze kaj izmislila, samo jajca moras imeti in ne smes biti prevec pohlepen pa gre.Vazno je, da se bo kaj dogajalo in da nas ne bodo Irci gledali kot nekaj nebodigatrega v kar pa dvomim. Pa se nekaj. Ne vem kako je z ostalimi, vendar se nasa druzina iz SLO ni izselila iz ekonomskih razlogov, temvec bolj ali manj "ideoloskih", vsaj kar se mene tice. Moja zena ima verjetno druge razloge in v njenem imenu ne morem govoriti.Osebno smatram, da je za moje otroke boljse, ce spoznajo bolj open minded kulturo -katerokoli- kot pa se spopadati z nam vsem dobro znano folkloro razmisljanja v domacem okolju in vsemi posledicami, ki bi jim politikim rekli obvezna kolaterarna skoda,brez katere ni razvoja, jaz pa se s tem ne strinjam.Torej Natalija, tudi ce nimate za burek, se izplaca iti recimo na Irsko, ce ne drugega ze zaradi otrok, ki bodo v drugem okolju , v vasem primeru na Irskem ( v Emiratih se veliko druzim z njimi in res so fantasticni ljudje) kasneje postali drugacne osebe ter predvsem open minded ljudje, ki ne bodo razumeli, zakaj lahko stajerec sovrazi ljubljancana, krasevec ne mara niti samega sebe, gledanje recimo TV dnevnika pa je ob vsej bizarnosti akterjev in dogodkov v mali SLO cisti mazohizem. Doma si tam, kjer se dobro pocutis in ne tam, kjer ti nekdo vsiljuje zlagani patriotizem. |
Dodan: 14. 05. 2008 @10:01:04
|
Odgovori |
| Pozdravljen, Bojan! Že tretji mesec traja naša izseljeniška izkušnja, ... podrobnosti ti z možem pošiljava po E-mailu. Vsem tistim, ki so nama z nasveti in svojimi izkušnjami pred nekaj meseci pomagali, pa se zahvaljujeva, Alešu pa sporočava, da sva poslala naš naslov na veleposlaništvo v Dublin. |
Dodan: 17. 05. 2008 @14:43:33
|
Odgovori |
| luka - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Jaz bi malo spodbijal Bojana, ki pravi, da so drugje vsi bolj open minded ....Sanm živim v t.i. najbolj open minded mestu -Amsterdamu....ja dream on.....še bolj so zatrti kot mi v slo. In to je v vsaki državi, nekateri so odprti drugi pač ne. Nizozemci npr. ne marajo Nemcev, Belgijcev,.......Amsterdamčani pravijo Rotterdamcem "delovna sila".... itd. In da ne gvorim koliko priseljencev iz muslimanskih držav je tukaj in kakšna nestrpnost vlada. tega v Slo. sploh ne občutiš....tukaj vsake toliko pride v javnost kakšen "filmček" kot npr. zadnji Wildersov.Tujina je lepa na krati rok, na dolgi pa veliko slabše kot doma. In vedno si tujec. Ne srečaš starih prijateljev na ulici, ne slišiš svojega jezika, hrana je no comment, slabša kakovost življenja, skratka počutiš se tujec in nekaj manjka.....Slovenija! (z vsemi slabostmi), ki jih na žalost opazimoprej kot prednosti. |
Dodan: 18. 05. 2008 @01:54:42
|
Odgovori |
| jabolko - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Jabolka pa so bila v tescu vedno po 90centov/kilo, nižji cenovni razred.Hrana je na irsken veliko cenejša kot v slov. |
Dodan: 18. 05. 2008 @11:39:30
|
Odgovori |
| Janez Irski - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Ce je kak Sloven'c (M ali Z) na Irskem in se nahaja v okolici Cork-a in/ali Limerick-a & bi se kdaj dobil/a/i na kaki pijaci naj mi poslje SMS. Jaz sem na Irskem ze nekaj vec kot 1 leto & bom ostal tu vsaj se 2-3 leta. Do sedaj se nobenega Sloven'ca nisem srecal, pa me prav zanima kje je tistih "250 slovencev na Irskem". 087 290 3270. PS-Noben se ni omenu trgovine SuperValu v kateri nakupuje veliko irskih druzin & je cenovno nekje v kategoriji Tesco in Dunnes. |
Dodan: 23. 05. 2008 @22:43:37
|
Odgovori |
| anej - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| janez...kaj pa delaš?...razmišljam da bi šel na irsko turistično in se mi tisto mesto cobh zdi ful simpatično... |
Dodan: 24. 05. 2008 @14:30:01
|
Odgovori |
| Halo, Cobh je resnično simpatično mestece. Splača se ga obiskati. Mi tukaj živimo že tri mesece in bomo ostali, še kakšnih dvajset let ... |
Dodan: 27. 05. 2008 @18:27:53
|
Odgovori |
| Janez Irski - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Anej, delam vsega po malo. Cobh pa je za moje pojme res kar simpaticno in prijazno mesto. Se ga splaca pogledat poleg drugih mest. Ce gres na Irsko kot turist bos najbrz imel malo drugacno izkusnjo kot ce gres sem zivet. V obeh primerih lahko zivis skromno ali pa razkosno, kakor se organiziras. |
Dodan: 27. 05. 2008 @22:30:03
|
Odgovori |
| n. - Re: Dobrodošle podrobnosti - Selitev na Irsko |
| Kar nekaj izveš od tipa k tam živi, če odpreš temo: Slovenci na Irskem o Irski. |
Dodan: 29. 05. 2008 @21:54:12
|
Odgovori |
|
Pozdravljen, gost.
Za dostop do foruma/bloruma se je potrebno prijaviti.
Če še nimaš uporabniškega računa se registriraj...
GAP ADVENTURES PAKETI
ANKETA
Zakaj bi se odločili za nakup GAP Adventures?
|