Študentska potovalna agencija STA Ljubljana Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja Domov
Informacije
Zaposlitev
Pogoji poslovanja
Pišite nam

Moj STA Travel račun
STA Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@staljubljana.com
Tel.: 01 439 16 90
Tel.: 01 439 16 91
GSM: (041) 61 27 11
GSM: (040) 12 88 88 
GSM: (051) 38 58 23
Fax: 01/439 16 95
Delovni čas
Od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in
14:00-17:00

Spletni nastop odlikujeta celovitost ponudbe in komunikacijska dinamičnost.

Najboljša spletna stran na področju Turizma po izboru GZS v letu 2005!

Forum

Forum » Ostalo » POROKA V TUJINI

dina - POROKA V TUJINI

Cau! Zanima me kako se lahko poročiš na potovanju npr. v Indoneziji al pa J. Ameriki s slovencem seveda? Ima kdo izkušnje s tem brez agencije? Kaj rabiš in kje so najboljši placi? Hvala!

Dodan: 14. 04. 2006 @17:07:46
Odgovori 

peter - Re: POROKA V TUJINI
PRIPOROČAM BALI DEFINITIVNO BALI SE POROKA PRINCESE DIANE SE SKRIJE.
 Dodan: 14. 04. 2006 @17:27:21
Odgovori 

... - Re: POROKA V TUJINI
Glede poroke ni noben problem, tam se porocis in potem pri nas te papirje overis. Ce papirjev pac ne overis, ti poroka pri nas ne velja.
 Dodan: 15. 04. 2006 @07:37:03
Odgovori 

nevi - Re: POROKA V TUJINI
Da je zakon veljaven tudi pri nas, je najlažje, da si eksotično destinacijo izbereš v eni izmed držav, ki so podpisnice Haške konvencije (npr. Barbados, Fiji, Bahami, Sejšeli, Mavricius, Južna Afrika; Grenada).
 Dodan: 15. 04. 2006 @10:29:42
Odgovori 

Vesna - Re: POROKA V TUJINI
Ojla. Kako pa izvem, katere države so sopodpisnice Haške konvencije? Je Brazilija ena izmed njih?
 Dodan: 16. 04. 2006 @15:12:02
Odgovori 

Slovenski državljani lahko sklepajo zakonsko zvezo v tujini, saj večina tujih zakonodaj to omogoča. Zakon o mednarodnem zasebnem pravu in postopku (Uradni list RS, št. 56/99) v 35. členu določa: ?Za obliko zakonske zveze se uporablja pravo kraja, kjer se zakonska zveza sklepa?. 34. člen navedenega zakona pa določa: ?Pogoji za sklenitev zakonske zveze se za vsako osebo presojajo po pravu države, katere državljan je ob sklenitvi zakonske zveze?.

To pomeni, da bo zakonska zveza, ki jo bo sklenil naš državljan v tujini, pri nas priznana in vpisana v naše evidence, če bo sklenjena v obliki, ki je v tej državi predpisana (npr. pred pristojnim organom, v za to določenih prostorih, ob prisotnosti predpisanih oseb, ?), kar bo dokazal z listino, ki jo izda pristojni organ, in če bodo hkrati zanj izpolnjeni tudi pogoji, ki jih za veljavno sklenitev zakonske zveze določa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (Uradni list SRS, št. 14/89) v členih 16 do 24 (polnoletnost, poslovna sposobnost, neobstoj sorodstva, svobodna volja ?.).

Listino, s katero oseba dokazuje sklenitev zakonske zveze v tujini ? izpisek iz poročne matične knjige ? mora torej izdati pristojni organ. Za priznavanje te listine pri nas pa je potrebna še njena predhodna overitev in prevod te listine. Zakon o overitvi listin v mednarodnem prometu (Uradni list RS, št. 64/01) namreč določa, da morajo biti tuje javne listine za uporabo v Sloveniji overjene na predpisan način. Kakšna bo ta overitev, pa je odvisno od države, kjer se zakonska zveza sklepa.

Overitev listine po tem zakonu ni potrebna:

- med državami podpisnicami Haaške konvencije o ukinitvi potrebe legalizacije tujih javnih listin, za katere v medsebojnem poslovanju zadostuje overitev s pečatom ?Apostille?, ki ga predpisuje ta konvencija,

- med državami, ki imajo sklenjene bilaterelne (dvostranske) sporazume o vzajemnem priznavanju teh listin brez overitev,

- za izpiske iz matičnih knjig, izdane na podlagi Dunajske in Pariške konvencije.

Če je zraven tudi Brazilija, pa nimam pojma. Piši sem: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/sodelujteStran.euprava?pageid=21 LP

Dodan: 16. 04. 2006 @18:18:02
Odgovori 

ana - Re: POROKA V TUJINI
In katere dokumente potrebuješ v tujini, za identifikacijo? Je dost pasport ali potrebuješ še npr. izpisek iz rojstne matične knjige za točno določeno državo, ali še kaj? Sama se zanimam konkretno za ZDA. Hvala za odgovor in lep pozdrav vsem! Ana
 Dodan: 17. 04. 2006 @22:22:23
Odgovori 

Hoj! Najbolje, da pogledaš tukaj: http://e-uprava.gov.si/e-uprava/faqKategorijaVprasanje.euprava?faq.id=45 LP
 Dodan: 18. 04. 2006 @09:26:57
Odgovori 

Max - Re: POROKA V TUJINI

Zanima me, kako se lahko poročim na Hrvaškem, kaj rabim oz. kaj je potrbno urediti že v naprej tu v Slo?

Dodan: 04. 06. 2006 @21:29:32
Odgovori 

mojca - Re: POROKA V TUJINI

živjo,

mene tudi zanima, kako in kaj za poroko (npr. Korzika)?

a je treba kaj zrihtat u SLO, al ne? ker ni še 100% ,ne bi rada prej vse rihtala, pol pa .........

hvala , lp

Dodan: 07. 03. 2007 @11:22:54
Odgovori 

- Re: POROKA V TUJINI
a to potrdilo se da prevest tle pr ns? kje pa? pa kje se over? sprasujem za v ljubljani, ker nevem kam se obrnit, ko si enkrat porocen in bi rad, da se ti to prizna. hvala
 Dodan: 07. 03. 2007 @11:30:50
Odgovori 

NATAŠA - Re: POROKA V TUJINI
Tudi mene zanima kako je z poroko na Hrvaškem,kaj je potrebno urediti v Sloveniji in kaj potrebujuejo priče.
 Dodan: 15. 04. 2007 @12:05:55
Odgovori 

mewww - Re: POROKA V TUJINI

Ker za vsako drzavo pri porokah veljajo njihova pravila in zakonodaja je najboljse, da se obrnete na ambasado drzave, kjer se hocete porociti. Pomaga tudi brskanje po internetu - pa tudi njihova ministrstva, kjer imajo napisane postopke in pogoje za sklenitev zveze. Za vsako drzavo je drugace, pravim... pri enih zadostuje prevedeno dokazilo o samskem stanu, pri drugih moras priloziti rojstni list, pa se bolj je lahko komplicirano - odvisno od tega, kako je dolocena drzava naklonjena porokam s tujci, ce gre za poroke njihovih drzavljanov s tujim. Ko se pa enkrat porocis, tega ne smes pozabiti overiti na zunajem ministrstvu (ali ambasadi) te tuje drzave, potem pa se na slovenski ambasadi v tej tuji drzavi, seveda vse prevedeno s sodnim tolmacem in overjeno. Je kar nekaj dela, v pomoc ti pa lahko priskocijo kake porocne agencije, ki so izurjene za te reci, seveda pa to potem tudi zaracunajo....

Sicer pa mene tudi zanima, kako je s tem na Baliju - ce kdo ve kaj vec od tega, da se je tam enostavno porociti, naj napise svoje izkusnje in kaj sta potrebovala (papirji, prevodi...). Hvala.

Dodan: 18. 04. 2007 @10:57:44
Odgovori 

miki - Re: POROKA V TUJINI
mene pa ful zanima, ce ma kdo izkusnje ali pa kaj, kako je s poroko v italiji, npr. Toscani?? Ze ful dolg razmislam o tem, pa ne vem na koga se obrnit. Morda na tamkajsnje veleposlanistvo?
 Dodan: 19. 04. 2007 @21:45:20
Odgovori 

puji - Re: POROKA V TUJINI
Poglejte na ta forum: http://www.najporoka.com/forum/RSS_post_feed.asp?TID=1680 bilo dosti odgovorov glede poroke s tujci ali na tujem in na spolosno zanimivo branje.
 Dodan: 22. 04. 2007 @20:00:16
Odgovori 

abc - Re: POROKA V TUJINI
Za obliko zakonske zveze se uporablja pravo kraja, kjer se zakonska zveza sklepa. Nekatere drzave jemljejo poroko bolj resno. Ne kot nasa Slovenija kjer je locitev preprosta zadeva (ce niso otroci ali nepremicnine vmes...). Ce se oba strinjata -za locitev- se le podpise pa je tako pri nas... ZATO POZOR Italia: locitev je mogoca sele po 3 letih(mekaj vmesnega po 1 letu). STROSKI tudi ce sta oba za locitev. Malta: kolikor je meni znano ni locitve. Filipini: ni locitve.
 Dodan: 23. 04. 2007 @20:58:57
Odgovori 

eli - Re: POROKA V TUJINI
Midav tudi razmisljava o poroki maurizius, karibi , se ne veva. Klicala sem Globtour in so mi rekli da je en par imel problem z nostrifikacijo poroke ne Baliju. Potem sem klicala maticni urad kjer so mi rekli da maurizius ni problem, pa tudi ostale drzave ne bi smele bit ce imas ustrezne dokumente, ki jh moras zrihtat dokler si recimo na Baliju. tko da se je za pozanimat na maticnem uradu
 Dodan: 06. 05. 2008 @12:29:34
Odgovori 

Manja - Re: POROKA V TUJINI
Vse info o poroki na Baliju..... sveže :))) http://potovalnik.blogspot.com/
 Dodan: 11. 08. 2008 @21:18:59
Odgovori 

exodus - Re: POROKA V TUJINI
brez veze dnar zapravljat , saj se bosta kmalu ločila.
 Dodan: 12. 08. 2008 @13:36:25
Odgovori 

Pozdravljen, gost.

Za dostop do foruma/bloruma se je potrebno prijaviti.
Če še nimaš uporabniškega računa se registriraj...
Ostani informiran - Prijavi se na brezplačna obvestila:
CHECK MY TRIP
Preveri svoj urnik leta:
Priimek:
Koda rez.:

ANKETA
Koliko krat na leto potuješ z nami?
0
1 - 2
3 - 4
5 ali več

© STA Ljubljana, 2006. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™
Iskanje po straneh: