Stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Pogosta vprašanja

Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

V: Kaj je CCUSA?
O: CCUSA Work Experience je sponzor za uradni program Summer Work Travel Exchange Visitor, ki ga je zasnovala vlada ZDA z namenom, da omogoči študentom delo in potovanje po ZDA preko J-1 vize. Program Work Experience je namenjen za čas študentskih počitnic od konca maja do oktobra.

V: Ali moram biti študent, da se lahko prijavim?
O: Da, ta program je odprt le za osebe s statusom študenta. Prijavi se lahko tudi tuji državljan, s pogojem da ima potrdilo o statusu študenta od slovenske fakultete. Velja status dodiplomskih in podiplomskih, rednih in izrednih, univerzitetnih, višješolskih in visokošolskih študijev.

V: Je kakšna starostna omejitev?
O: Udeleženci programa morajo biti stari med 19 in 29 leti. 

V: Si lahko najdem službo preden grem? 
O: Da, službo si v večini primerov poiščeš sam. Če meniš, da si boš službo lahko poiskal/a sam/a z malo naše pomoči, kar sploh ni tako težko, je Independent program pravi zate. Če pa nočeš izgubljati časa z iskanjem in hočeš, da ti delodajalca po tvojih željah v celoti poiščemo mi, je boljša Placement možnost. Tako boš še pred odhodom natančno vedel/a kakšno delo boš opravljal/a v ZDA, koliko boš zaslužil/a, če ti ob službi ponujajo tudi stanovanje ipd. brez, da bi to rabil/a poiskati sam/a.
Če se odločiš za WEUSA Independent program, te bomo usmerili na CCUSA Independent internetno bazo in vodič za iskanje službe, ki ti bo služilo za izhodišče pri načrtovanju poletnega dela.
Lahko pa se v ZDA odpraviš brez službe in si jo poiščeš šele tam - to je opcija za najbolj drzne in samozavestne. 

V: Grem lahko delati skupaj s prijateljem?
O: Da. Veliko študentov se prijavi s prijatelji, še posebej pri Independent možnosti. Pri Placement možnosti pa lahko izbereš samo enega prijatelja.
Pri Independent programu se z delodajalcem za delo dogovarjate sami in se tako tudi sami zmenite, da bi vas več želelo delati skupaj. Pri Placement možnosti, če greš še z enim prijateljem, boš po opravljenem intervjuju to napisal v dodatku na internetni prijavi (takrat, ko boš izpolnjeval kje in kaj bi rad delal v ZDA).

V: Lahko podaljšam vizo preko datumov na vizi?
O: Ne. Vize ne moreš podaljšati! Legalno lahko delaš le med datumi, ki so izdani na tvoji vizi!

V: Kako je z zavarovanjem v ZDA?
O: V ZDA ni brezplačne zdravniške oskrbe, tako da je vsak pregled ali poseg potrebno plačati. Ker je zdravstvena oskrba v ZDA tudi precej draga, imamo v naš program WEUSA že vključeno zdravstveno zavarovanje za 3 mesece, če delaš več, pa je potrebno doplačilo ($85/mesec). Vsak udeleženec WEUSA mora biti  zavarovan od datuma izhodnega leta in do zadnjega dneva na vizi. Za tist mesec, ko potuješ in ti viza ne velja več, zavarovanje ni obvezno, je pa priporočljivo.

V: Ali udeleženci pokrijejo stroške za program Work Experience USA?
O: Po izkušnjah preteklih udeležencev, se ti stroški pokrijejo. Večina zasluži dovolj denarja, da pokrije začetne stroške, živi v ZDA ter nekaj tudi prinese domov. Seveda je znesek, ki ga lahko prineseš domov, zelo odvisen od posameznika: koliko zapravlja, ko je še v ZDA, in koliko potuje po zaključenem delu. Sigurno pa je, da je veliko bolj zabavno poleti delati na drugi celini in v drugi kulturi ter nato še potovati naokrog, kot pa poletje preživeti ob delu v lokalni trgovini.

V: Kje bom živel/a?
O: Večina delodajalcev na Placement programu omogočajo tudi bivanje. Če pa si iščeš službo sam po Independent programu, boš pa moral/a za stanovanje poskrbeti tudi sam/a. Vendar pa tu delodajalci dostikrat pomagajo bodisi z nasveti, kje iskati, ali z lastnimi stanovanji. Poleg tega pa so napotki za to tudi v CCUSA Independent internetni bazi.

V: Kakšna je cena nastanitve/stanovanja?
O: Večina udeležencev pravi, da je cena med $25 in $100 na teden. Cene so lahko tudi višje, če živiš v večjem mestu (New York, Boston itd.) ali pa delaš v letoviščih kot sta Nantucket in Martha’s Vineyard, seveda pa so lahko tudi manjše. Upajmo, da si med 19% tistih, ki jim pa za nastanitev sploh ni treba plačati!

V: S kom lahko govorim o izkušnjah, da vem kaj pričakovati?
O: Lahko nas pokličeš v STA Ljubljana in povprašaš. Organiziramo pa tudi razne predstavitve programov (tako za Camp Counselors kot za Work Experience), kjer bodo ti podrobno razloženi skupaj s potopisom po Ameriki. Dostikrat se nam pridružijo tudi udeleženci, ki so se iz programov ravnokar vrnili, da delijo vtise z nami. Spremljaj našo spletno stran ter datume in lokacije, kjer bodo predstavitve!
Lahko pa obiščeš skupino CCUSA Slovenia na facebooku, kjer lahko bivše udeležence povprašaš kar sam. 

V: Kaj je J-1 viza in kakšen je postopek, da jo pridobiš?
O: Camp Counselors USA je uradni sponzor tvoje J-1 work/travel vize. Torej, ko se prijaviš na program, opraviš intervju in plačaš del programa, ti izdamo obrazec DS-2019, ki je ključen in z njim potem zaprosiš za J-1 vizo na ambasadi ZDA.

Bistvo te vize je, da ti omogoča maksimalno 4 mesece dela v ZDA in zatem še 30 dni t.i. grace period, ki jo lahko izkoristiš za potovanje, odkrivanje ZDA ter pripravo na vrnitev domov.

Še bolj podrobno o programu na uradni strani CCUSA za Work Experience:

http://www.ccusa.com/PROGRAMS/WS/intro.aspx

Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine
Zdravo. Če ima kdo kakšno
vlak oz. bus namesto vlaka
Zdravo, kupim LP Bali &
Spoštovani.  V mesecu okrobru potujem z
Živjo Rok, sem poslala mail!
Mene zanima, če imam jst
..greš sama ali potuješ s
individualne ure te zanimajo?
..greš sama ali potuješ s
MOJ EMAIL JE ena.nature@gmail.com
Zdravo! Še nekdo, ki bi
Zdravo! Še nekdo, ki bi
ŽIVJO. RABILA BI STATUS ŠTUDENTA.
Kupim moško odločbo za študentski
Živjo, Barbara,   pri nas je še
Priporočam Azurno obalo
Mene pa zanima, če je
Kje v G.Radgoni?in koliko?  
@lili, imaš kakšen konkreten kontakt
Pozdravljeni,  išem prevoz za dve osebi
Vpis je možen tudi v
Verjetno bi bilo najlažje jo
tanja000@gmail.com
kaj je s tem geoss
Kje je meni najbližja STA poslovalnica?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90
 
STA potovanja Nova Gorica
Tolminskih puntarjev 4
5000 Nova Gorica
novagorica@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20


Kje nas najdete ...

09.04.2011 - 09.04.2015
14.05.2011 - 24.02.2015
18.06.2011 - 01.03.2015
02.04.2011 - 31.12.2015
23.04.2011 - 01.03.2015
07.05.2011 - 07.05.2015
Vse vstopnice »

© STA Zagreb d.o.o.. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™