Stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Pogosta vprašanja

Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

V: Kaj je CCUSA?
O: CCUSA Work Experience je sponzor za uradni program Summer Work & Travel Exchange Visitor, ki ga je zasnovala vlada ZDA z namenom, da omogoči študentom delo in potovanje po ZDA preko J-1 vize. Program Work Experience je namenjen za čas študentskih počitnic od začetka junija do konca septembra.

V: Ali moram biti študent, da se lahko prijavim?
O: Da, ta program je odprt le za osebe s statusom študenta. Prijavi se lahko tudi tuji državljan, s pogojem da ima potrdilo o statusu študenta na slovenski fakultete. Velja status dodiplomskih in podiplomskih, rednih in izrednih, univerzitetnih, višješolskih in visokošolskih študijev.


V: Je kakšna starostna omejitev?
O: Udeleženci programa morajo biti stari med 18 in 29 leti. 


V: Si lahko najdem službo preden grem? 
O: Da, službo imaš zagotovljeno pred odhodom. Če meniš, da si boš službo lahko poiskal/a sam/a z malo naše pomoči, kar sploh ni tako težko, je Independent program pravi zate. Če pa nočeš izgubljati časa z iskanjem in hočeš, da ti delodajalca po tvojih željah v celoti poiščemo mi, je boljša Placement možnost. Tako boš še pred odhodom natančno vedel/a kakšno delo boš opravljal/a v ZDA, koliko boš zaslužil/a, če ti ob službi ponujajo tudi stanovanje ipd. brez, da bi to moral/a poiskati sam/a.
Če se odločiš za WEUSA Independent program, te bomo usmerili na CCUSA Independent internetno bazo in vodič za iskanje službe, ki ti bo služilo za izhodišče pri načrtovanju poletnega dela.
Lahko pa se v ZDA odpraviš brez službe in si jo poiščeš šele tam - to je opcija za najbolj drzne in samozavestne. 


V: Grem lahko na delo skupaj s prijateljem?
O: Da. Veliko študentov se prijavi s prijatelji, še posebej pri Independent možnosti. Pri Placement možnosti pa lahko izbereš enega prijatelja in poiščemo vama delo pri istemu delodajalcu.
Pri Independent programu se z delodajalcem za delo dogovarjate sami in se tako tudi sami dogovorite, da bi vas več želelo delati skupaj. Pri Placement možnosti pa opcijo dela s prijateljem označiš v svojem Footprints profilu.

V: Lahko podaljšam vizo preko datumov na vizi?
O: Ne. Vize ne moreš podaljšati! Legalno lahko delaš le med datumi, ki so navedeni na tvoji vizi!


V: Kako je z zavarovanjem v ZDA?
O: V ZDA ni brezplačne zdravniške oskrbe, tako da je vsak pregled ali poseg potrebno plačati. Ker je zdravstvena oskrba v ZDA tudi precej draga, imamo v naš program WEUSA že vključeno zdravstveno zavarovanje za 3 mesece, če delaš več, pa je potrebno doplačilo (od 110 €/mesec). Vsak udeleženec WEUSA mora biti  zavarovan od datuma leta iz Evrope do zadnjega dneva na delovni vizi. Za mesec, ko potuješ in ti viza ne velja več, zavarovanje ni obvezno, je pa priporočljiva sklenitev potovalnega zavarovanja.


V: Ali udeleženci pokrijejo stroške za program Work Experience USA?
O: Po izkušnjah preteklih udeležencev se ti stroški pokrijejo. Večina zasluži dovolj denarja, da pokrije začetne stroške, življenje in potovanje v ZDA ter nekaj tudi prinese domov. Seveda je znesek, ki ga lahko prineseš domov, zelo odvisen od posameznika: koliko zapravljaš, ko si še v ZDA, in koliko potuješ po zaključenem delu. Gotovo pa je, da je veliko bolj zabavno poleti delati na drugi celini in v drugi kulturi ter nato še obiskati številna ameriška mesta in znamenitosti, kot pa poletje preživeti ob delu v lokalni trgovini.


V: Kje bom živel/a?
O: Večina delodajalcev na Placement programu omogočajo tudi bivanje. Če pa si iščeš službo sam po Independent programu, boš pa moral/a za stanovanje poskrbeti tudi sam/a. Vendar pa tu delodajalci dostikrat pomagajo bodisi z nasveti, kje iskati, ali z lastnimi stanovanji. Poleg tega pa so napotki za to tudi v CCUSA Independent internetni bazi.


V: Kakšna je cena nastanitve/stanovanja?
O: Večina udeležencev pravi, da je cena med $25 in $100 na teden. Cene so lahko tudi višje, če živiš v večjem mestu (New York, Boston itd.) ali pa delaš v letoviščih kot sta Nantucket in Martha’s Vineyard, seveda pa so lahko tudi manjše, nekateri delodajalci ponujajo tudi brezplačno bivanje.


V: S kom lahko govorim o izkušnjah, da vem kaj pričakovati?
O: Lahko nas pokličeš v našo pisarno STA potovanja in povprašaš. Organiziramo tudi razne predstavitve programov (tako za Camp Counselors kot za Work Experience), kjer bodo podrobno razložene možnosti, ki so ti ponujene. Dostikrat se nam pridružijo tudi udeleženci, ki so se iz programov ravnokar vrnili, da delijo vtise z nami. Spremljaj našo spletno stran ter datume in lokacije, kjer bodo predstavitve!
Lahko pa obiščeš skupino CCUSA Slovenia na facebooku, kjer lahko bivše udeležence povprašaš kar sam/a. 


V: Kaj je J-1 viza in kakšen je postopek, da jo pridobiš?
O: Camp Counselors USA je uradni sponzor tvoje J-1 summer Work & Travel vize. Torej, ko se prijaviš na program, opraviš intervju in plačaš del programa, ti izdamo obrazec DS-2019, ki je ključen in z njim potem zaprosiš za J-1 vizo na ambasadi ZDA.

Bistvo te vize je, da ti omogoča maksimalno 4 mesece dela v ZDA in zatem še 30 dni t.i. "grace period", ki jo lahko izkoristiš za potovanje, odkrivanje ZDA ter pripravo na vrnitev domov.

Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine
Aha ubistvu je kot nekakšna
Osebno bi imel več gotovine(&euro
A zadnjič si šol kam
piši pregelj.natasa@gmail.com
Za en mesec budgeta po
Sever Kambodže je bolj dovzeten
Camping placi so v top
Ne vem kam letiš, ampak
Pozdravljeni, tudi jaz nameravam iti
Živjo, iščem koga ki bi
danes 22 10, iranski film
torej...samo pejte, to je edini
Se strinjam s s, tudi
Na katerih bankomatih se pa
Malo neumesna ampak zanima me
moje mnenje in moje izkusnje,kako
Živjo Andreja,  glede rentanja avtomobila; to
ne, samo air bangkok od
ne sekiraj se, das stevilko
Najlepša hvala Klaudija. Potem ni
Mene zanima, če Seruga in
poklici 051244934 bucko
Maruša hvala za tvoj opis
Ali so študentske letalske karte cenejše od rednih?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90
 
STA potovanja Nova Gorica
Tolminskih puntarjev 4
5000 Nova Gorica
novagorica@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20


Kje nas najdete ...

18.06.2011 - 01.03.2015
09.04.2011 - 09.04.2015
23.04.2011 - 01.03.2015
07.05.2011 - 07.05.2015
02.04.2011 - 31.12.2015
Vse vstopnice »

© STA Potovanja. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™