Stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletnih storitev in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. V redu Več o piškotkih nastavljenih na strani.
Letalske karte, potovanja, potovalna zavarovanja - STA Ljubljana
Kontaktirajte nas
Poletno delo v ZDA
POLETNO DELO V ZDA
AKTUALNO

:: Prijave za poletje 2015 so ODPRTE!!! >>> PRIJAVI SE

:: Naslednja predstavitev dela v ZDA bo v sredo, 29. oktobra, ob 19. uri, v STA Travel Cafe!

:: Posebna ponudba - Rockywold Deephaven Camps

 
Za vsa vprašanja
nam piši na delo@stapotovanja.com
ali pokliči: 040 822 558
facebook skupina: CCUSA Slovenia

 

Check list za prijavo

O programu

Program Work Experience CCUSA v Sloveniji deluje že 14. leto. Možnost programa poletnega dela v ZDA mednarodnim študentom omogoča obiskati in spoznati ZDA na zelo svoboden, avanturističen način in z najmanjšimi možnimi stroški. Poletno delo v ZDA je najboljši in najcenejši način, da združiš delo, potovanje in zabavo.

Vsako leto preko CCUSA organizacije v ZDA odide preko 14.000 študentov s celega sveta. Program omogoča štirimesečno delo na številnih lokacijah po ZDA, predvsem se ponujajo sezonska delovna mesta v turističnem sektorju. Na teh lokacijah čez poletje delajo večinoma študentje iz celega sveta, ki svoje poletje raje preživijo ob delu in zabavi v drugačnem okolju, z novimi prijatelji.

Tisti, ki smo že bili, menimo, da je program investicija v prihodnost. V ZDA vsak študent dobi pomembne delovne izkušnje v mednarodnem kolektivu, izboljša znanje angleščine in spozna vrstnike s celega sveta. Po končanem delu pa se s prisluženim denarjem odpraviš še na zasluženo potovanje po ZDA ali pot nadaljuješ kam v Južno Ameriko. To je priložnost, da naslednje poletje preživiš popolnoma drugače!
Lahko si sobarica v znanem nacionalnem parku, receptor ali vratar v hotelu, animator v znanem zabaviščnem parku, natakar v letoviški restavraciji. Opravljaš lahko večino sezonskih del.

Pogoji za prijavo

  • status študenta na eni izmed slovenskih fakultet, ne glede na državljanstvo (status dijaka žal ne zadostuje)
  • moraš biti star-a vsaj 18 let in ne starejši od 29 let na dan 1. maj 2015
  • znanje pogovorne angleščine

Kdaj lahko delam?

Na programu Work Experience USA lahko slovenski študentje sodelujejo le v poletnih mesecih, v času poletnih počitnic, ki jih vsaka šola določi po svoje (npr. Univerza v Ljubljani ima počitnice od 13.6.2015 do 30.9.2015). Zimski program je namenjen študentom južne poloble. Prvi odhodi v ZDA so v začetku junija, trajajo pa še cel mesec junij. 

Program dovoljuje največ štirimesečno delo, največ do konca septembra, po končanem delu pa študentom ostane še 30 dni, ki ga lahko izkoristijo za potovanje po ZDA (grace period). Vsi sodelujoči morajo vedeti, da so datumi konca dela zapisani na vizi zelo pomembni, vsak prekršek pa kaznivo dejanje.

Najkrajši možen čas dela pri Placement opciji je 3 mesece, pri Independent pa odvisno od delodajalca, vendar če želiš delati le 2 meseca, te marsikdo ne bo vzel v službo, obenem pa boš težje pokril vse začetne stroške.

Opcije

Placement

Pri tej opciji ti službo poiščemo in zagotovimo mi (CCUSA). Na intervjuju se pogovorimo o delih, ki bi jih bil-a pripravljen-a opravljati in tvojih dosedanjih izkušnjah. Izpolniš tudi dodaten del prijave, kjer navedeš svoje želje.
Imaš 2 opciji:
Preferred Placement - najpogostejša izbira
Predvsem za tiste, ki se na pot odpravljate sami. Po prijavi si v sklopu svojega računa ogledaš seznam delodajalcev in delovnih mest in nam nato oddaš seznam 7-10 poklicev in delodajalcev, pri katerih bi rad delal. CCUSA nato tvoj profil pošlje izbranim delodajalcem in z malo sreče je ena izmed izbranih služb tvoja.
Regular Placement
Pri tej opciji izbereš, če želiš delati s katerim od svojih prijateljev. Potem ti glede na tvoje izkušnje in znanja poiščemo najustreznejše delo. Opcija je namenjena zgolj tistim, ki bi pri placement opciji radi delali v paru. Pri tej opciji žal nimaš izbire, kje in kaj bi delal, zagotovimo pa ti, da delaš z izbranim prijateljem.

Independent

Ta opcija ti sicer omogoča največ svobode in prilagodljivosti pri iskanju službe, vendar moraš biti pozoren na vsa določila ameriške vlade. Svetujemo ti, da si ogledaš seznam del, ki niso dovoljena. Za vsako službo moraš namreč oddati poseben obrazec s ponudbo za delo, nakar vsakega delodajalca natačno preverimo, da ustreza vsem kriterijem programa. Nekaj kontaktov in delovnih mest ti posredujemo mi v okviru Job Hunt baze, vendar se moraš pri iskanju zanašati na več virov, da si res pravočasno najdeš službo. Vsem študentom priporočamo, da si službo poiščete pred odhodom v ZDA, saj imate v nasprotnem primeru le 7 dni po vstopu v državo čas za iskanje ustreznega dela.

 

Vodič za iskanje dela

Returnee

Se želiš vrniti v ZDA? Preko CCUSA se lahko vrneš k istemu delodajalcu ali pa si poiščeš novega. Vse, kar moraš storiti, je, da izpolniš online prijavo za Independent, oddaš potrebne paprije in plačaš program.

Vrste del

V ZDA lahko opravljaš večino sezonskih del (oglej si seznam nedeovoljenih del). Najpogostejša so tipična »poletna« dela v turističnem sektorju: obalna mesteca, nacionalni parki, restavracije, hoteli, zabaviščni parki, letovišča, trgovinice s spominki. Ta podjetja zaposlujejo tudi do 4000 študentov s celega sveta (ZDA, Anglija, Rusija, Nemčija, Avstralija, Italija, Poljska, Češka, Slovaška, Hrvaška, Slovenija itd.).

Plačilo

Plačilo je seveda odvisno od dela, ki si ga izbereš. Najmanjše zagotovljeno plačilo je  $7.25, oziroma je ta postavka manjša, če delaš z napitninami. Napitnine so v restavracijah in barih v ZDA obvezne in tudi precej dobre: povprečno 15 - 20%. Službe kot so natakar-ica, barman, hostesa ipd. so tako ene bolje plačanih. Plačilo se giblje do $10 pa tudi več na uro, odvisno od tvoje ustrežljivosti in širine nasmeška.

Pomembno je dodati, da so delodajalci v ZDA bolj fleksibilni kot doma in se lažje dogovoriš za nadure (vsaka nadura se običajno plača 50% več kot navadna delovna ura) ali pa si najdeš še eno službo. Lahko sprejmeš dodatno delo čez vikend oz. v prostem času za dodaten zaslužek. Viza te ne omejuje in imaš lahko več služb. 

Moramo opozoriti, da ta program prvenstveno ni namenjen bajnim zaslužkom temveč življenjski izkušnji: življenju v drugem kulturnem okolju, spoznavanju ljudi s celega sveta, izboljšanju jezika in potovanju po ZDA. Zaslužek vsdekakor igra pomembno vlogo, saj je eden od namenov programa, da si sam pokriješ stroške programa, življenja v ZDA in potovanja.

Bivanje in hrana

V večini primerov ti že delodajalec ponudi prebivališče in dostikrat dobiš tudi kak brezplačen obrok. Drugače pa je to tvoja skrb in si hrano ter bivališče plačuješ sam. Pred odhodom v ZDA imaš dovolj časa, da se uspešno pripraviš tudi na morebitno iskanje stanovanja.

Cena bivanja je nekje med $15 in $100 na teden, odvisno od lokacije, ki si jo izbral-a (ali bo to Yellowstone National Park ali pa mondeni Martha's Vineyard), cene seveda niso enake.

Zaslužek v 4 mesecih

  • Pri minimalni postavki $7.25 v 4 mesecih (16 tednov po 40 delovnih ur) zaslužiš $4640 (od tega odštej davke, ki so odvisni od zvezne države v kateri delaš)
  • Najemnine stanejo povprečno $50 na teden x 16 = $800
  • Hrana in ostale potrebščine stanejo okoli $75 na teden x 16 = $1200
  • Tukaj gre seveda za izračun po minimalni postavki, brez nadur, bonitet in napitnin. Če prištejemo še to, so zaslužki precej višji. Primer: Ob postavki $10 zaslužiš $6400. Večina študentov začetne stroške povrne v dobrem mesecu.

Letalska karta

Tudi za letalsko karto ti ni treba skrbeti, saj bomo preverili najboljše opcije, ki so na voljo za destinacijo, kamor letiš. Če želiš, se lahko vračaš tudi iz drugega mesta (npr. iz New Yorka, Los Angelesa, Miamija).

Vtisi in izkušnje preteklih udeležencev


Deli z ostalimi: Twitter Delicious Digg Facebook Google Live mySpace Newsvine
OMG, ti se ne usajaj
ponco   v au bos tezko dobil
Oj http://nahrbtnik.blogspot.com/2013/06/gremo-na-kubo.html http://www.mphoto.si/popotovanja/cuba-2012-2/ Lp
Kuba je blizu Amerike.
50.000 za indijo ni malo.
Za info... Flyawaybylla@gmail.com
Danes smo se vrnili iz
mene iteresira Španija,a okviren plan
Drugace pa seveda naokol potovat
Misljeno je eno in drugo
Pozdravljeni! Čez dober mesec potujem na
aja! pa če morda koga
no saj zato, samo sem
kva si beden.. tega nisem
Mene tudi zanima kaj več
oj. mene bi pa zanimalo
pozdravljen odlocen sem da grem
To je super varianta. Hvala. Kako
Info glede Spanije al ostalega
Sem zainteresiran za ples iz
Živjo, za kateri termin in
Hej, jaz bi se tudi
Kako poteka rezervacija letalske karte?
Obveščajte me o novostih in akcijah na moj e-mail...
STA potovanja Ljubljana
Trg Ajdovščina 1
1000 Ljubljana
info@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
09:00-17:00
T: 01/ 439 16 90
 
STA potovanja Nova Gorica
Tolminskih puntarjev 4
5000 Nova Gorica
novagorica@stapotovanja.com
Delovni čas
od ponedeljka do petka:
10:00-13:00 in 14:00-17:00
T: 05/ 721 58 20


Kje nas najdete ...

07.05.2011 - 07.05.2015
23.04.2011 - 01.03.2015
14.05.2011 - 24.02.2015
02.04.2011 - 31.12.2015
09.04.2011 - 09.04.2015
18.06.2011 - 01.03.2015
Vse vstopnice »

© STA Zagreb d.o.o.. Vse pravice pridržane. Pridržujemo si pravico do pravopisnih in sistemskih napak.
Letalske karte | Letalske vozovnice | Potovalna zavarovanja | Delo v tujini | Ostali prevozi | Popotniške izkaznice | Prenočišča | STA info | Informacije | Zaposlitev | Pogoji poslovanja
Izdelava spletnih strani Oblikovanje.com™